ХАРЧОВІ ДОБАВКИ: ЗА ЧИ ПРОТИ ?

Про матеріал
Даний матеріал "ХАРЧОВІ ДОБАВКИ: ЗА ЧИ ПРОТИ ?" розкриває роль Е-добавок в сучасному виробництві продуктів харчування.
Перегляд файлу

ХАРЧОВІ    ДОБАВКИ:

ЗА ЧИ ПРОТИ ?

  • Чи добре Ви сьогодні себе почуваєте ?
  • Це добре .
  • А чи боліли  у вас коли-небудь живіт,  голова? Була тошнота ? Були алергічні висипи ? Особливо після прийому їжі ?

Всім відомо, що за останні   роки  зросла  чисельність  таких захворювань , як гастрит, виразка шлунка,  нефрити,  алергії, онкологічні  захворювання, серцево-ссудинні  хвороби.

При  вивченні  причин  цих за  захворювань  було встановлено, що  не останню роль  в цьому  відіграють харчові  добавки., які є в продуктах харчування.

Сьогодні  ми глибше познайомимося  з харчовими добавками, навчимося розрізняти  їх та  аналізувати  етикетки харчових продуктів, доведемо  шкідливість надмірного вживання  продуктів із деякими харчовими добавками.

Спостерігаючи за учнями  нашої школи , я помітила, що  учні часто  споживають  кока-колу, особливо  хлопці.  Аналіз  захворювань  показав, що збільшується кількість школярів із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, особливо старшокласників.  В 2014-2015 н.р. після літніх канікул  протягом вересня-жовтня місяців 6 учнів  отримали перелом  кісток верхніх та нижніх кінцівок. В чому ж причина ?

Я вирішила провести досліди з  кока-колою ?

Проведемо практичне дослідження .

На столах у вас пляшка з кока-колою.  Візьміть 3стаканчики та налийте по пів стаканчика  кока-коли.  Налийте в 3 стаканчики чистої води. Це  зроблю і я.

А тепер   покладемо :

  • До кока-коли :   1 стаканчик – шкарлупку яйця, в 2 – кусочок печінки, в 3 – додамо молока. 
  • До чистої води : :   1 стаканчик – шкарлупку яйця, в 2 – кусочок печінки, в 3 – додамо молока. 

Наші досліди нехай постоять  деякий час, а ми поговоримо про харчові добавки, з’ясуємо, що це таке.

Сміливо можна стверджувати, що кожний з нас із їжею, водою і повітрям отримує кілька грамів речовин, які не належать до харчових. Певний внесок роблять і харчові добавки.

Останнім часом ми почали інтенсивно цікавитися тим, що ми їмо і п’ємо. І це не дивно — нам хочеться, як можна довше отримувати задоволення від цього життя. У суспільстві почалися суперечки про те, що ж це таке харчові добавки та що вони несуть: користь чи шкоду.

Харчові добавки – це природні сполуки та хімічні речовини, які ми не вживаємо у їжу самостійно, але в обмежених кількостях з різними продуктами вони потрапляють до нашого організму чи не щодня.

Харчові добавки — природні або синтезовані речовини, що цілеспрямовано вводяться в продукти харчування з метою надання їм необхідних властивостей (наприклад, органолептичних, технологічних), продовжити термін їх придатності.

  • А чи використовувала людина в давні часи добавки ? Чи були вони відомі  на той час?

Люди почали використовувати  харчові добавки дуже давно. Для того, щоб продовжити термін  зберігання  харчових продуктів , надати їм  привабливих споживчих якостей.

Доказом  того є  археологічні знахідки. Наскельні  малюнки  часів  палеоліту  свідчать  про те, що  люди вже тоді вміли коптити м'ясо. Під час  копчення  м'ясо і рибу консервують  коптильним димом, що містить  близько сотні продуктів термічного розкладу деревини, які мають  бактерицидні властивості  і надають копченостям своєрідного  аромату і смаку.

Словянським  народам  копчення  відоме з Х-ХІІ століть. Морська  і кам’яна сіль ,  мед, оцет,прянощі, рослинні барвники, селітра, сірчистий газ ( ним  обкурювали діжки), молочна кислота – харчові добавки, які  використовували  люди.

Широке  використання   харчових добавок  розпочалося  з ХІХ століття. Це зумовлено розвитком  торгівлі, необхідністю перевезення  харчових  продуктів на великі відстані.

Значну роль відіграло  зростання вимог  до якості і асортименту продуктів харчування.  Звичайно це зумовило  розширення  випуску  і застосування  різноманітних харчових добавок.

Було б дивним. Якби люди в ХХІ столітті не використовували  харчові добавки.

Харчові добавки є різні : від нейтральних до  особливо  небезпечних, які шкідливі для здоров'я і  заборонені для використання в харчовій промисловості. Проте не всі харчові добавки  треба сприймати як  страшилки.

Людина може  вмерти , якщо  з’їсть 40 г  звичайної солі, але ж стільки  ніхто не їсть. Так і з багатьма харчовими добавками – якщо  людина не перевищує певні рівні  споживання, то нічого жахливого  не відбудеться.

Тож   познайомимося  глибше  з харчовими  добавками, їх класифікацією і впливом  на людський організм.

Оригінальні назви добавок досить довгі та складні. Спочатку на етикетках повністю писали назви хімічних речовин, але деякі з них важковимовляємі та довгі – займають досить багато місця. Тому в 1953 році радою ЄС розроблена раціональна система цифрової кодифікації харчових добавок з літерою «Е» (від слова Європа або від англійського «їстівний»). («E» позначає приставку «Європа»). Вони зазвичай знаходяться на етикетках харчових продуктів в країнах Європейського Союзу. Оцінка безпеки та затвердження є обов'язком Європейського органу з безпеки харчових продуктів. E-номери зустрічаються також на маркуванні продуктів харчування в інших країнах, у тому числі в Раді співробітництва арабських держав Перської затоки, Австралії, Нової Зеландії  і Ізраїлю. Вони все частіше, хоча і рідко, можуть бути знайдені на північноамериканській упаковці, особливо в Канаді на імпортованих європейських товарах.

Кількість харчових добавок, які використовують у харчовому виробництві більшості країн світу, досягає 500 найменувань: у США перевищує 1500, у країнах ЄС досягає 1200, у Росії – 415, у Німеччині – 350, в Україні – 221. Крім того, у країнах ЄС дозволено використовувати в харчовому виробництві більш як 400 ароматизаторів та смакових речовин.

Харчові добавки використовують з метою:

  1. збереження поживних властивостей харчових продуктів;
  2. надання харчовим продуктам більш привабливого вигляду;
  3. збільшення терміну зберігання харчових продуктів;
  4. полегшення технології обробки продовольчої сировини;
  5. здешевлення та скорочення технологічного процесу.

Класифікація харчових добавок

 Розрізняють 30 функціональних класів харчових добавок:

  • барвники;         розпушувачі;
  • консерванти;         піногасники;
  • антиоксиданти;        глазурі;
  • підсолоджувачі;        солі-плавителі;
  • емульгатори;         поліпшувачі борошна;
  • загусники;         отверджувачі;
  • желюючі речовини;        регулятори вологи;
  • стабілізатори;         наповнювачі;
  • посилювачі смаку;        модифіковані крохмалі;
  • регулятори кислотності (буфери);  
  • гази-витискачі (для харчових продуктів в аерозольній упаковці);
  • речовини для змащення пекарських форм та листів та ін.

Під час уведення харчових добавок у харчові продукти дотримуються таких вимог:

  1. додавати в мінімально необхідних для досягнення мети кількостях і не перевищувати встановлені законодавством ГДК;
  2. додавати лише за умови, якщо мета не може бути досягнута іншим способом;
  3. харчові добавки мусять бути нетоксичними і не збільшувати ризик захворюваності населення;
  4. харчові добавки повинні мати високий ступінь чистоти (встановлюється технічними умовами).

 

Усі харчові добавки залежно від походження поділяються на дві групи: природні  та синтетичні.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У багатьох споживачів сформувалося чітке переконання, що всі харчові добавки — це шкідливі речовини. Незважаючи на те, що багато харчових добавок мають синтетичне походження, їх використання в харчовій промисловості дозволяється лише після тривалих випробувань, у ході яких визначається допустима добова норма та відсутність небезпеки для здоров’я людини при тривалому вживанні.

Насправді альтернативи широкому використанню харчових добавок не існує. Неможливо, скажімо, виготовити якісний зефір без пектину, напої тривалого зберігання— без консервантів, шоколадні цукерки — без емульгаторів, а варену ковбасу — без кольорокоригуючих речовин.

 

Кожна харчова добавка має свій цифровий код з індексом Е, що гарантує перевірку на безпеку та може використовуватися за потреби лише у встановлених дозах.

Наявність та використання  харчових добавок у продуктах має  обов’язково фіксуватися на етикетці чи упаковці. При цьому добавка може позначатися як індивідуальна речовина чи як представник функціонального класу разом з номером Е, наприклад натрій бензоат чи консервант Е211.

Нумерація харчових добавок розпочинається із числа 100.

Згідно із запропонованою системою цифрової кодифікації, класифікація добавок відповідно до призначення виглядає так (тільки основні групи):

Залежно від призначення виділяють чотири великі групи харчових добавок:

1. Речовини, що регулюють смак продукту (ароматизатори, смакові добавки, що підсолоджують речовини, регулювальники кислотності).

2. Речовини, що поліпшують зовнішній вигляд продукту (барвники, стабілізатори кольору, вибілювачі).

3. Речовини, що регулюють консистенцію та формують текстуру (загусники, гелеутворювачі, стабілізатори, емульгатори).

4. Речовини, що підвищують збереження продуктів та збільшують терміни їх зберігання (консерванти, антиоксиданти)

Згідно із системою кодифікування харчових добавок, усі вони розподілені на групи:

Е-числа

Класифікація

Функції

Е100–Е199

барвники

підсилюють або відновлюють колір продукту Наприклад, Е160, бета-каротин, він же жовтий барвник; Е150 – карамельний цукор.

Е200–Е299

консерванти

підвищують термін зберігання продуктів, захищаючи від псування, викликаного мікроорганізмами грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки під час дозрівання вин

Е300–Е399

антиоксиданти

підвищують термін зберігання харчових продуктів, захищають від псування, що викликане окисленням, (наприклад, згіркненням жирів або зміною кольору) Наприклад, Е300 – аскорбінова кислота, Е330 – лимонна кислота.

Е400–Е499

стабілізатори, емульгатори, загусники

стабілізують, зберігають або підсилюють забарвлення продукту, утворюють або підтримують однорідну суміш двох або більш незмішувальних речовин (наприклад, масло та вода) в харчових продуктах Наприклад, Е440 – пектин, який широко використовується в кондитерській    промисловості.

Е500–Е599

регулювальники кислотності, розпушувачі

підвищують кислотність та (або) надають їжі кислий смак, змінюють (регулюють) кислотність або лужність харчового продукту, речовини або суміші речовин, що сприяють життєдіяльності дріжджів; звільняють газ та збільшують у таких спосіб об’єм тіста Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.

Е600–Е699

підсилювачі смаку та аромату

підсилювачі смаку; модифікатори смаку; добавки, що сприяють розварюванню

Е700-Е899

запасні індекси для іншої  інформації

 

Е-900-999

глазуруючі агенти, підсолоджувачі, піногасники

 

речовини, які при змазуванні ними зовнішньої поверхні продукту надають блискучого вигляду або утворюють захисний шар запобігають або знижують утворення піни, створюють умови для рівномірної дифузії газоподібної фази в рідких і твердих харчових продуктах

Е1000-Е1521

герметики, ферменти, вологозатримувачі.

 

Зберігають їжу від висихання, нейтралізують вплив атмосферного повітря з низькою вологістю, зберігають їжу від висихання, нейтралізують вплив атмосферного повітря з низькою вологістю

Цей поділ харчових добавок на основі технологічних функцій досить умовний. Так, наприклад, харчова добавка Е339 – натрій фосфат може використовуватися як регулятор кислотності, емульгатор, стабілізатор, комплексоутворювач і вологоутримувальний агент, тобто належить до всіх чотирьох основних груп.

Харчові добавки: шкідливі чи ні

Останнім часом багато людей говорять про шкідливість харчових добавок Е, що не повністю відповідає дійсності. Всі харчові добавки, розроблені мікробіологами, проводять численні тести на нешкідливість для людського організму (перш за все на токсичність і алергічність), і тільки в тому випадку, якщо тести пройшли успішно, харчові добавки рекомендуються для широкого застосування. Всі дозволені харчові добавки офіційно вважаються нешкідливими, однак рідко трапляється, що в разі зловживання продуктами, які містять інгредієнти Е, можуть виникати побічні явища.

Багато з харчових добавок Е мають природне походження і містяться в натуральних продуктах харчування, не піддаються технологічній обробці. Наприклад, до списку харчових добавок Е входить аскорбінова кислота Е300 (вітамін С, міститься в значній кількості в продуктах рослинного походження), молочна кислота Е281 (міститься в кисломолочних продуктах, квашеній капусті), пектини Е440 (полісахариди, містяться у фруктах, ягодах, коренеплодах).

Таким чином, для більшості людей споживання продуктів харчування, до складу яких входять харчові добавки, не являє ніякої небезпеки. Лише деякі інгредієнти Е можуть бути потенційно небезпечними для людей з хронічними захворюваннями.

Існують дозволені, недозволені і заборонені харчові добавки. Список добавок, дозволених в Україні, набагато менше, ніж в ЄС та США.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шкідливі харчові добавки

 

Заборонені !!!

Небезпечні !!!

Дуже небезпечні !!!

Канцерогенні !!!

Е103, Е105, Е111, Е121 (рак), Е123, Е125, Е126, Е130, Е152, Е952

Е102, Е110, Е120, Е124, Е127, Е129, Е155, Е180, Е201, Е220, Е221, Е222, Е223, Е224, Е228, Е233, Е242, Е270, Е400, Е401, Е402, Е403,  Е404, Е405,  Е501,  Е502,  Е503

Е123, Е510, Е513, Е527, Е620, Е636, Е637

Е131, Е142, Е153, Е210-Е217, Е230, Е240, Е249, Е252,  Е280-Е283, Е954

 

Підозрілі: Е100, Е104, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477.

Деякі дозволені добавки можуть заподіяти шкоди вашому здоров’ю. Наприклад, нешкідлива для більшості людей лимонна кислота (Е330), вміст якої в продуктах не нормується, може викликати напад у хворих з виразковою хворобою шлунка. Навіть здорова людина може заробити захворювання шлунково-кишкового тракту у випадку непомірного вживання лимонної кислоти або звичайного столового оцту – скажімо, щоденно додаючи їх у салати і борщі. Або візьмемо газовану солодку воду з підсолоджувачами замість цукру. Великі підприємства можуть собі дозволити виготовляти її на цукрі, а в провінції, де повно дрібних фірм, економлять і додають підсолоджувачі. Така вода підходить діабетикам, а дітям – шкідлива, оскільки діти повинні одержувати натуральні вуглеводи.

«Чорний список» харчових добавок

Канцерогенними визнані консерванти Е211-Е213, а Е221-Е224 і Е226 можуть викликати розлад кишківника. Людям із слабким шлунком не рекомендується вживати продукти, що містять добавки Е322 і Е338-Е341.

Алергікам не рекомендується споживати продуктів харчування, в яких містяться Е131, Е132, Е160, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е313, Е951.

В астматиків Е102, Е107, Е122-Е124, Е155, Е211-Е214, Е2117, Е221-Е227 можуть викликати напади.

Людям, чутливим до аспірину, не рекомендується Е107, Е110, Е122-Е124, Е155, Е214, Е217.

Вагітним жінкам не рекомендується вживати продукти харчування, які містять Е233.

Розлад травлення можуть викликати Е338-Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466.

Небажані для маленьких дітей харчові добавки Е249, Е262, Е310-Е312, Е320, Е514, Е623, Е626-Е635.

Е320 не рекомендується людям з підвищеним рівнем холестерину в крові.

Е127 може стати причиною порушення функції щитоподібної залози.

Е230-Е233 не рекомендуються людям зі шкірними захворюваннями.

Людям із захворюваннями печінки і нирок не рекомендуються Е171, Е173, Е220, Е302, Е320-Е322, Е510, Е518.

 

Барвники Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е153 при великих концентраціях можуть викликати утворення злоякісних пухлин.

Е171-Е173 можуть призвести до захворювань печінки та нирок. Ці барвники використовуються в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві.

Е210, Е211, Е213,-Е217, Е240 – консерванти. Не виключена їх наявність в консервованих грибах, компотах, соках, вареннях. Можуть призвести до утворення злоякісних пухлин. Наприклад, продукти, в яких використовуються добавки Е216 і Е217 в якості консерванту: желе, паштети, сухі супи і бульйони, сухі сніданки на основі злакових і картоплі, цукрові кондитерські вироби, цукерки, шоколад, в’ялені м’ясні продукти, біологічно активні добавки до їжі.

Е221-Е226 – консерванти. Використовуються при будь-якому консервуванні. Їх часте вживання викликає захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е230-Е232, Е239 – консерванти. Містяться в консервах будь-якого виду. Можуть викликати алергічні реакції.

Е311-Е313 – антиоксиданти. Зустрічаються в йогуртах, кисломолочних продуктах, ковбасних виробах, вершковому маслі, шоколаді. Можуть викликати захворювання шлунково-кишкового тракту.

Е407, Е447, Е450 – стабілізатори та загусники для варення, джему,  згущеного молока, шоколадного сиру. Можуть викликати захворювання печінки та нирок. А їх «близькі родичі» Е461-Е466 шкідливо впливають на шлунково-кишковий тракт.

 Отже, до шкідливих добавок належать:

  • добавки, які викликають появу злоякісних пухлин: Е103, Е105, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е210, Е211, Е213-Е217, Е240, Е330, Е447;
  • добавки, які викликають захворювання шлунково-кишкового тракту: Е221-Е226, Е320-Е322, Е338-Е341, Е407, Е450, Е461-Е466;
  • алергени: Е230, Е231, Е232, Е239, Е311-Е331;
  • добавки, що спричиняють хвороби печінки та нирок: Е171-Е173, Е320-Е322;
  • крім того, такі добавки, як Е121 (барвник цитрусовий червоний), Е123 (червоний амарант), Е240 (консервант формальдегід) взагалі заборонені для використання в продуктах харчування в багатьох країнах.
  • Не дозволені до використання у зв’язку з незакінченим комплексом досліджень: Е103, Е107, Е125, Е127, Е128, Е140, Е153-Е155, Е160d, Е160f, Е166, Е173-Е175, Е180, Е182, Е209, Е213-Е219, Е225-Е228, Е230-Е233, Е237, Е238, Е241, Е263, Е264, Е282, Е283, Е302, Е303, Е305, Е308-Е314, Е317, Е318, Е323-Е325, Е328, Е329, Е343-Е345, Е349-Е352, Е355-Е357, Е359, Е365-Е368, Е370, Е375, Е381, Е384, Е387-Е390, Е399, Е403, Е408, Е409, Е418, Е419, Е429-Е436, Е441-Е444, Е446, Е462, Е463, Е465, Е467, Е474, Е476-Е480.

 

Дослідження вчених про харчові продукти

Британські вчені провели експеримент: групі трирічних малюків спершу протягом двох тижнів давали сік, у якому було розчинено 20 мг різних штучних барвників, а потім два тижні – натуральний сік. У період, коли дітей годували не зовсім натуральним продуктом, вони були схильні до спалахів гніву, гірше концентрували увагу, погано спали. Разом з тим, за даними однієї британської фірми, барвники використовуються у виробництві 78% дитячих десертів, 42% молочних коктейлів, 93% дитячих цукерок, 24% дитячих сирків, 41% напоїв для дітей, 32% чіпсів, які виготовляються в цій країні.

В Україні подібної статистики ніхто не веде, але те, що й наші виробники дедалі активніше використовують харчові добавки, ні для кого не секрет. Візьмемо для прикладу безалкогольні напої, які так полюбляють наші діти. Практично всі вони виготовляються з використанням синтетичних підсолоджувачів. Чому? Для виробника це полегшує технологічну обробку продовольчої сировини та здешевлює і скорочує технологічний процес. Один із популярніших підсолоджувачів – ас партам, він у 180-200 разів солодший від цукру, але безконтрольне споживання цієї речовини може призвести до накопичення в організмі небезпечної кількості метанолу, що викликає стомлюваність, депресію, порушення зору, пам’яті тощо. Інтенсивний підсолоджувач аспартам у комбінації з рафінованими вуглеводами впливає на поведінку та настрій людей і тварин. Останнім часом з’явилися дані про можливу канцерогенну дію цього підсолоджувала.

Не менш шкідливий і сахарин, у США його використання обмежене.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти. Скажімо, жувальна гумка. У наш час реклама жувальної гумки зав’язла в зубах більше, ніж сама жуйка. З телеекрану закликають нас жувати, без утоми нормалізуючи свій кислотно-лужний баланс. Але чи є корисною жуйка? Щодо кислотно-лужного балансу, то його нормалізує тільки та жуйка, котра без цукру. А без цукру – означає із цукрозамінниками: ксилітом, сорбітом, аспартамом. Вчені стверджують, що деякі з цих речовин здатні призводити до проносного ефекту. На пачці "Дирола"правдиво написано, що у 100г жуйки міститься 64г поліолів, а у "Стиморолі"їх ще більше – 68. Вага однієї пачки коливається від 13 до 15г, тож кількість проносно-солодких спиртів у ній може бути від 8,3 до 10,2г. Для діареї зазвичай потрібно 30-40г, але багатьом буде достатньо і однієї пачки. Але ж реклама закликає жувати по дві подушечки після кожного прийому їжі. Разом вийде по 1,5 – 2 пачки на день. Тож розслаблення шлунка забезпечене. Нещодавно вчені висловили думку про те, що цукрозамінники при їх непомірному споживанні можуть порушити в організмі гормональний баланс, оскільки до складу аспартама входить амінокислота фенілаланін. Особливо це небезпечно для дітей а також для блакитнооких, світлошкірих і світловолосих людей. В їх організмі занадто мало ферментів, здатних розщепити і перетворити фенілаланін, тому він перетворюється на надлишок адреналіну і токсичних речовин. Це загрожує і уповільненням росту, і порушеннями в розвитку нервової системи, і навіть олігофренією.

 

Отже, інформація на етикетках про те, що продукт низькокалорійний, ще зовсім не означає, що його можна вживати з дієтичною метою. До речі, за висновками медиків, діти, особливо малеча, повинні споживати лише натуральні цукри. Між іншим, окрім цукру, існують і такі натуральні нешкідливі для здоров’я підсолоджувачі, як стевія, кленовий сироп, цикорій, солодковий корінь тощо, але замість них виробники чомусь застосовують синтетичні речовини.

Те саме стосується кисломолочної продукції (йогуртів, глазурованих сирків тощо), у назві якої зазначається «з апельсином», «з полуницею», «з ананасом», що вводять споживача в оману, адже на справді під час виробництва використовуються наповнювачі, підсилювачі смаку, ароматизатори, але аж ні як не відповідні фрукти. Чимало батьків купують  дітям квас, розфасований у поліетиленові пляшки. Але якщо ви уважно прочитаєте інформацію на етикетці, то побачите, що з корисним для здоров’я напоєм, виготовленим за традиційною рецептурою, у нього спільна лише назва «Квас». На справді ж це безалкогольний напій, виготовлений із допомогою води, емульсії, яка надає йому відповідного смаку, підсолоджувала та інших харчових добавок.

Крім того, небезпечні речовини містяться і в іншій продукції, яку обожнюють діти.

Скажімо, у деяких жувальних гумках є бутилгідрокситолуен (Е321), який негативно впливає на печінку. Дієтичний шоколад містить підсолоджуючи речовину – лактин (Е966), який викликає у деяких людей розлади шлунка. У мармелад додають сорбіт анмоноолеат (Е494), який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор динатрійдифосфат (Е450); учені підозрюють, що він знижує здатність до концентрації уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель із шоколадною начинкою нерідко підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником (Е110), який надає цукеркам золотисто-оранжевого кольору й викликає в дітей невмотивовану нервову збуджуваність. Велику кількість добавок містять деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, без квітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що вважається канцерогенним та мутаційним і стимулює утворення ракових клітин.

Консерванти додають навіть у багаті на вітаміни цитрусові. Щоб запобігти ураженню цвілевими грибами, екзотичні фрукти обробляють біфінілом (Е230), ортофенілфенолом (Е232), а для захисту від висихання наносять віск. Причому розпізнати цитрусові, оброблені хімічними препаратами, за зовнішнім виглядом практично не можливо, а інформації про це у реалізаторів немає. Отже, перед вживанням такі фрукти бажано ретельно промити проточною водою, а після зняття шкірки добре вимити руки з милом.

Нерідко споживача вводять в оману і назви деяких добавок та недобросовісна реклама продукції. Наприклад, «ферментований рис», який додають у ковбасу, - це зовсім не злак, а барвник.

Негативні наслідки вживання харчових добавок

Харчові добавки, що мають мутагенні, канцерогенні й токсичні ефекти офіційно заборонені на території України: барвники Е121 (цитрусовий червоний) та Е123 (амарант), консервант Е240 (формальдегід). З 2005 року заборонені також консерванти E216 та E217.

Вчені довели, що найбільше страждають саме діти. Штучні харчові барвники впливають на мозок дитини так само, як свинець, крім того, деякі з них можуть викликати звикання. Коли малюк регулярно вживає їжу з добавками і замінниками, в його організмі перестає працювати так звана «система сповіщення» про отриману отруту. Тобто у дитини не спостерігається таких тривожних сигналів отруєння, як висипання на шкірі, нудота або запаморочення. Але токсичні речовини накопичуються. Розповсюджений барвник тетразин може викликати напад астми, еритрозин – невиправдану гіперактивність щитоподібної залози. Загалом у «чорному» списку науковців 32 барвники, які можуть викликати небажані явища.

 

У Англії нещодавно встановили зв'язок між барвниками в ласощах і активністю малюків. Наслідком вживання барвників із солодощами стає неуважність, неконтрольована поведінка, що часто переростає в синдром гіперактивності. Що більше дитина вживає яскравих солодощів, то більше вона ризикує захворіти нервовими і психічними розладами.

 

Майже все, що ми їмо щодня, містить  харчові добавки. Зокрема, рибні пресерви містять консервант Е-211, що сприяє розвитку раку. Рулети з оселедця з огірком "Санта-Бремор"містять ракоутворюючі добавки Е-330, Е-331, Е-339, які крім того підвищують холестерин. Плавленим сирком "Дружба”, якщо його їсти щодня, можна надмірно підвищити холестерин в крові, оскільки він містить емульгатори Е-450 і Е-451. Ковбасний сир також містить багато консервантів, зокрема, Е-451, Е-452, Е-412, Е-415, які негативно впливають на здоров’я, спричиняючи онкозахворювання. Сир твердий "Мармуровий"містить  ракоутворюючий емульгатор Е-252. Печиво "Топлене молоко"може горіти, як свічка, і при цьому виділяти їдкий дим. Можливо, справа у тому, що до його складу входить стабілізатор Е-503, який визнано небезпечним для життя і здоров’я людини. Ковбаса "Варена"містить ракоутворюючі компоненти Е-451 та Е-452. При частому вживанні ковбаси копченої "Посольської"теж можна захворіти на рак, адже вона містить у собі цілий "букет"шкідливих консервантів – Е-451, Е-452, Е-450, Е-250.

Улюблена всіма дітьми згущенка "Полтавська"уже не корисний продукт, бо містить Е-466. Шоколадний рулет від торгової марки "Конті"може бути шкідливим для шкіри через Е-160. Дієтичний шоколад містить підсолоджувач Е-966, який може викликати розлад шлунку. У мармелад додають Е-494, який негативно впливає на внутрішні органи. Чимало видів печива, особливо сухого, містять стабілізатор  Е -450, який знижує здатність до концентраціїї уваги дітей і викликає у них гіперактивність. Карамель з шоколадим наповнювачем підфарбовують небезпечним для здоров’я барвником Е-110, який надає цукеркам золотистого кольору й викликає у дітей невмотивовану нервову збудливість. Велику кількість добавок містять і деякі види морозива. Не слід захоплюватися і картопляними чіпсами, зерновими пластівцями та хрусткими хлібцями, бісквітами та крекерами, в яких багато акриламіду, що стимулює утворення ракових клітин.

Людина  звикає дуже швидко до всього смачного. Чому дієтичне, виварене м'ясо має  зовсім інший смак, ніж м'ясо запечене з приправою?  Чому ми їмо і не можемо зупинитися, якщо щось дуже смачне?

У 1907 році співробітник Імператорського університету Токіо (Японія) Кікунае Ікеда вперше одержав білий кристалічний порошок, який посилював смакові відчуття за рахунок збільшення чутливості сосочків язика. У 1909-му  він запатентував свій винахід, і глутамат натрію почав переможну ходу по планеті.  Японці стали  гірше бачити, більшість населення носить окуляри. Сьогодні жителі Землі щорічно споживають його в кількості понад 200 тисяч тонн. Тим часом у  медичній літературі з'являється все більше даних про те, що глутамат натрію негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих бронхіальною астмою, приводить до руйнування сітківки ока і глаукоми. Саме на глутамат натрію деякі дослідники покладають провину за поширення "синдрому китайського ресторану". Ось вже кілька десятків років у різних куточках світу фіксують загадкове захворювання, природа якого досі незрозуміла. У абсолютно здорових людей ні з того ні з сього підвищується температура, червоніє обличчя, з'являється біль в грудях. Єдине, що об'єднує потерпілих - всі вони незадовго до хвороби відвідували китайські ресторани, кухарі яких схильні зловживати "смачною" речовиною.

Нині майже в усіх сухариках, чіпсах, сухих супах, бульйонних кубиках міститься натрій глутамат, який  позначають як «підсилювач смаку» або «Е621». Він «відновлює» смак продуктів, які втратили його через тривале зберігання, чи надає смаку речовинам, які його не мають, наприклад сої. Японські вчені, які провели дослідження на щурах, довели, що ця добавка негативно впливає на зір. Молекули глутамату зв’язуються з клітинами сітківки ока і знищують їх, провокуючи глаукому. Після тривалого вживання щурами їжі з глутаматом натрію третє покоління щурів втратило здатність  народжувати.

Ви ходите до магазинів. Купуєте різні продукти харчування. На що Ви звертаєте увагу під час вибору продуктів ?(виробник, дата виробництва,  колір, вигляд продукту, термін придатності, вартість, калорійність) 

 У вас на столах знаходяться етикетки від продуктів харчування. Зясуйте, в яких продуктах і які саме знаходяться   харчові добавки  : шкідливі,небезпечні, безпечні?

Розмістіть етикетки  в порядку зменшення Е-добавок.

  1. Цукерки, сирки, морозиво
  2. Кубики , приправи,
  3. Напої, чіпси, сухарики

 

 В яких продуктах харчування Ви знайшли глутамат натрію ?

Читання та тлумачення етикеток

 Розглянемо конкретний приклад – шоколадні цукерки «Пташине молоко». Які саме харчові добавки потрапляють до нашого організму в разі споживання цих цукерок? Е 406 – це стабілізатор консистенції агар-агар; Е 330 – регулятор кислотності лимонна кислота; емульгатор соєвий лецитин (він також є антиоксидантом Е 322); консерванти калій сорбат Е 202 і натрій бензоат Е 211.

Також на етикетці зазначено харчову (поживну) цінність. Вона (у г) у продукті масою 100 г така: білків – 2,5; жирів – 23,9; вуглеводів – 55,8. енергетична цінність (калорійність у продукті масою 100 г) становить 447 ккал. Код продукту: 4823006704354 свідчить про його виготовлення в Україні. Перевірка справжності штрих-коду за допомоги комп’ютерної програми (http//labeltest.com/scodes.php) засвідчила правильність цього твердження. Споживати чи не споживати – вирішуєте ви.

 Харчові добавки впливають на акселерацію дітей.за спостереженнями вчених-фізіологів кожне покоління  вище   на 10 см за своїх батьків.  Але в сільській місцевості люди нижчого зросту, ніж в містах. Сільські жителі споживають менше  добавок, ніж міські.

Проведемо дослід : візьмемо  2 види сметани – куплену в магазині   та домашню. Перевіримо на вміст крохмалю. Капнемо йоду. (синє забарвлення – містить крохмаль)

Сок

Ну а тепер повернемося  до наших перших дослідів і подивимося. Що відбулося в стаканчиках з кока-колою та водою.

  1. Шкарлупка – зміна кольору  (зуби, кістки)
  2. Печінка – колір, пориста. (людська печінка)
  3. Молоко – пластівці (білок  звернувся - денатурація)

Кока кола + цукерки  м’ятні «Ментос» - виділення газу бурхливе.

Кока-кола  : - роз’їдає накип в чайнику

  • Добре чистить поверхню плитки після скипілого молока
  • Роз’їдає фарбу на підлозі

Яблука – почистить ножем

Людина  протягом дня з’їдає  10-15 г консервантів, за рік – близько 4 кг. А за життя …

2 червня  кожного року відзначається  День  здорового  харчування і відмови від  надмірної їжі.

Було б непогано, якби «куточки споживача», що мають бути в кожному магазині, не перетворювалися на нікому не потрібну формальність, а містили якомога більше цікавої та корисної інформації для споживачів, зокрема характеристику «популярних» харчових добавок, і людина, перш ніж купити той чи інший товар, могла ознайомитися з нею і зробити відповідні висновки, адже переважній більшості пересічних громадян лише назви хімічних речовин чи їх цифрові коди ні про що не говорять.

З розширенням виробництва харчових добавок постійно зменшується асортимент харчових продуктів, одержаних без їх використання. Тепер харчовими продуктами, які не містять харчових добавок, є овочі, фрукти (крім цитрусових), рис, мінеральна вода, молоко, яйця, мед, м’ясо, цукор та горілка. Продукти, призначені для харчування новонароджених дітей, також не містять харчових добавок; решта продуктів містять їх у певній кількості.

У багатьох країнах світу існує практика створення магазинів чи окремих відділів, які торгують екологічною продукцією. Звичайно ж, вона коштує дорожче, але попри це бажаючих придбати такий товар багато, адже, як відомо, здоров’я за гроші не купиш.

Скласти сенкан про добавки :

Добавки !

Натуральні. Синтетичні.

Консервують, надають смаку, загущують.

Додаються в страву при приготуванні  їжі.

Е – числа!

     

  Пропоную Вам поділитись враженнями, закінчивши речення:

  1. Для мене сьогодні новим було…
  2. Я для себе зробив висновок…
  3. Ще я б хотів дізнатись про…
  4. Мені не сподобалось…
  5. Найбільше мене вразило…
  6. Я обмежу вживання в їжу…
  7. Для мене було недостатньо інформації про…

 

Я  люблю смакові приправи, але тепер буду відмовлятися від них і зберігати здоров'я собі  і свої рідним.

Рекомендації :

Поради правильного здорового харчування:

Щоб бути здоровим та оберегти себе та свою родину від шкідливого впливу харчових добавок варто слідувати наступним порадам:

  1. Уважно читати етикетки, знати розшифровку кодів і не звертати уваги на квапливих покупців, що хапають все підряд.
  2. Не купувати продукти з неприродно яскравим забарвленням. Швидше за все, у них повно барвників.
  3. Не купувати продукти з надмірно тривалим терміном зберігання.
  4. Пам’ятати, що імпортні овочі та фрукти (яблука, лимони і т.д.) обробляють спеціальними речовинами для кращого зберігання та блиску.
  5. Чим меншим є список інгредієнтів в готових продуктах, тим менше добавок. Продукти з вишуканим, пікантним смаком, швидше за все, містять різні добавки;
  6. Замість того, щоб купувати готові соки, робити їх самим.
  7. Обмежити вживання чіпсів,   супів з пакетика, хот-догів, бургерів.
  8. Відмовитись від перероблених або законсервованих м'ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане  м'ясо в банках.
  9. Обирайте заморожені овочі замість консервованих;
  10. Замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі;
  11. Купуйте краще  продукти для дітей, в них менше добавок
  12. Купуйте дорожчі продукти харчування, вони містять менше Е
  13. І, нарешті, готувати самим, без жодних харчових добавок!

 

Для збереження здоров’я необхідно дотримуватися таких рекомендацій:

  1. Намагайтеся вживати свіжу домашню їжу, приготовану з натуральних неперероблених продуктів харчування.
  2. Уникайте відвідування закладів швидкого харчування, які пропонують своїм відвідувачам перероблену заздалегідь продукцію швидкого приготування
  3. При виборі продуктів харчування в супермаркеті необхідно звертати увагу на їх склад і обирати продукцію з мінімальним вмістом харчових добавок.
  4. Якщо продукт харчування містить в собі харчові добавки, то необхідно виключити небезпечні для здоров’я людини.
  5. Для збереження особистого фізичного здоров’я необхідно по можливості виключати з раціону такі харчові продукти як: штучно створені безалкогольні напої, жувальну гумку, снекову продукцію, ковбасні вироби, майонезу, соуси та продукти довгострокового зберігання.
  6. Необхідно пам’ятати, що харчові добавки, які є в малих дозах безпечними, при тривалому вживанні мають властивість накопичуватися в організмі і завдавати йому великої шкоди.

 

На згадку  - нагадування про шкідливі добавки . Покладіть собі в гаманець і в магазині не забувайте до нього звертатися.

 

Література:

  • Довідник “Харчові добавки"-  http://www.timer.dp.ua/databank/marks/food.htm.
  • "Портал споживача" -  http://www.consumerinfo.org.ua/ine/.
  • Сайт ОТРУТА.com - http://www.otruta.com/.
  • Шкідливі харчові добавки - http://www.epochtimes.com.ua/gurme/helpful-hint/shkidlyvi-harchovi-dobavky-v18703.html.
  • Харчові добавки - http://www.refine.org.ua/pageid-4782-2.html.
  • Добавкам нет - http://dobavkam.net.

 

                 Додаток 1

КОРИСНІ ТА НЕЙТРАЛЬНІ ДОБАВКИ

  •       Е101 — рибофлавін (вітамін ).
  •       E140 — хлорофіл (безпечна речовина, що надає рослинам зеленого кольору).
  •       Е152 — вугілля (усім відома корисна копалина, абсолютно нешкідлива).
  •       Е160a — каротини (речовини, що близькі за властивостями до вітаміну А).
  •       Е161b — лютеїн (вітаміноподібна речовина, що сприяє поліпшенню зору, використовується в ліках).
  •       E163 — антоціани (рослинні пігменти, що надають забарвлення листкам і пелюсткам квітів).
  •       E181 — таніни (група речовин, аналогічних до компоненту чаю, що надають йому терпкого смаку).
  •       E202 — калій сорбат (один із найбільш популярних консервантів, абсолютно нешкідливий).
  •       Е260 — оцтова (етанова) кислота (нешкідливий компонент натурального походження).
  •       E296 — яблучна кислота.
  •       Е270 — молочна кислота (природна речовина, що утворюється при молочнокислому бродінні.
  •       E290 — карбон(IV) оксид (вуглекислий газ, що перетворює напій у газування).
  •       Е300 — аскорбінова кислота (вітамін C).
  •       E306-E309 — токофероли (вітаміни Е різних форм).
  •       Е406 — агар-агар (натуральний і нешкідливий).
  •       Е440 — пектини містяться у всіх наземних рослинах (особливо багато в яблуках).
  •       Е500 —натрій гідрокарбонат (харчова сода).
  •       Е507 — хлоридна кислота (аналогічна речовина виробляється в шлунку).
  •       Е641L-лейцин (одна з корисних амінокислот).
  •       Е642 — лізин (корисна амінокислота).
  •       Е-916, Е917 — кальцій йодат (збагачує продукти харчування корисним для здоров’я йодом).

 

 

 

 

 

                                                                                                           Додаток 2

 

Харчові добавки, дозволені для використання в Україні (зі списку, що затверджений спеціальною Постановою Кабинету Міністрів України)

 

Е152

вугілля

Е160а

каротини

Е160з

екстракт паприки

Е162

червоний буряковий бетанін

Е164

шафран

Е260

оцтова (етанова) кислота

Е296

яблучна кислота

Е406

агар

Е420

сорбіт і сорбітовий сироп

Е440

пектини, желатин

Е422

гліцерол

Е460

целюлоза

Е637

ефірні масла спиртові, водно-спиртові, аромат копчення, ванілін

Е901

віск бджолиний (білий і жовтий)

Е902

віск свічковий

Е905c

парафін

Е908

віск рисових висівок

Е1510

спирт етиловий

Е1420

крохмаль ацетиленовий

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                 

 Додаток 3

Небезпечні харчові добавки

 

Небезпечні харчові добавки

Номер небезпечного «Е»

Барвники

Е102, Е110, Е120, Е124

Канцерогени

Е103, Е105, Е110, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152, Е153, Е210, Е211, Е213–Е217, Е231, Е232, Е240, Е251, Е252, Е321, ЕЗЗО, Е431, Е447, Е900, Е905, Е907, Е952, аспартам

Мутагенні та генотоксичні

Е104, Е124, Е128, Е230–Е233, аспартам

Алергени

Е131, Е132, Е160Ь, Е210, Е214, Е217, Е230, Е231, Е232, Е239, Е311–Е313, аспартам

Небажано вживати астматикам

Е102, Е107, Е122 —Е124, Е155, Е211–Е214, Е217, Е221–Е227

Небажано вживати людям, чутливим до аспірину

Е107, Е110, Е122–Е124, Е155, Е214, Е217

Негативно впливають на печінку та нирки

Е171–Е173, Е220, Е302, Е320–Е322, Е510, Е518

Порушують функції щитовидної залози

Е127

Призводять до захворювань шкіри

Е230–Е233

Подразнюють кишечник

Е220–Е224

Спричинюють розлад травлення

Е338–Е341, Е407, Е450, Е461, Е463, Е465, Е466

Спричинюють неправильний розвиток плоду

Е233

Заборонено вживати немовлятам та маленьким дітям

Е249, Е262, Е310–Е312, Е320, Е514, Е623, Е626–Е635

Впливають на рівень холестерину в крові

Е320

Руйнують вітаміни в організмі

Е220 (В1), Е222–Е227 (В12), Е320 (D), Е925 (Е)

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                Додаток 4

Лабораторний дослід

«Ознайомлення зі змістом етикеток до харчових продуктів»

 

Завдання 1.

Прочитайте текст етикеток харчових продуктів і з’ясуйте:

а) склад;

б) харчову цінність;

в) використання добавок (якщо вони є, то як називаються і які містять Е-числа);

г) термін зберігання.

Завдання 2.

Скориставшись таблицею 6 підручника (с.62) та додатковою  інформацією, укладіть перелік позначень і назв не менше п’яти харчових добавок у складі наявних удома продуктів. З’ясуйте, яку функцію виконує кожна з них, до яких негативних наслідків може привести надмірне вживання продуктів із такими харчовими добавками. 

       Результати дослідження оформіть у робочих зошитах к вигляді таблиці.

 

Харчовий

продукт

Вміст основних

продуктів

Хар-

чова

цін-

ність

Термін

збері-

гання

Вміст харчових добавок

білків

жирів

вугле-

водів

назва

код

функ-

ція

наслід-

ки

надмір-

ного

спожи-

вання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Зробіть висновок щодо  придатності досліджених продуктів до використання

Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:

  • цитрусовий червоний барвник (Е 212);
  • червоний амарант (Е 123);
  • консервант формальдегід (Е 240);
  • бромат калію (Е 924а) — улучшитель борошна і хліби;
  • бромат кальцію (Е 924) — улучшитель борошна і хліби;
  • алюміній (Е 173) — барвник.

Важається, що самими шкідливими для здоров’я є Е добавки, що мають індекс Е 200-І283. Ці Е добавки мають канцерогенні властивості.

Однієї з найбільше часто застосовуваних харчових добавок є трансгенний підсолоджувач аспартам.

 

1

 

docx
Додано
30 січня 2022
Переглядів
4072
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку