Харчові розлади. Профілактика захворювань травної системи.

Про матеріал
ознайомити учнів з харчовими розладами та засобами їх профілактики; * розвивати абстрактне і критичне мислення, вміння виділяти головне; * виховувати в учнів дбайливе ставлення до свого здоров’я та негативне ставлення до шкідливих звичок.
Перегляд файлу

Тема уроку:  Харчові розлади. Профілактика захворювань травної системи.

Мета:

* ознайомити учнів з харчовими розладами та засобами їх профілактики;

* розвивати абстрактне і критичне мислення, вміння виділяти головне;

* виховувати в учнів дбайливе ставлення до свого здоров’я та негативне ставлення до шкідливих звичок.

Тип уроку: закріплення знань та вивчення нового матеріалу.

 

Хід уроку

 

  1.   Організаційний момент. 

Привітання учнів, перевірка їх готовності до уроку та відмітка присутніх.

Французький філософ, письменник Жан Жак Руссо   колись писав: «Більша частина хвороб наших – це справа наших власних рук».  На цьому уроці ми будемо пробувати підтримати позицію письменника і спробуємо її спростити.

ІІ. Актуалізація знань та перевірка домашніх завдань.

 

Вправа «Розумний вагон»

Вам потрібно написати належність органів, які  я буду називати, до травної системи:

  1. Носова порожнина
  2. Печінка
  3. Шлунок
  4. Серце
  5. Довгастий мозок
  6. Пряма кишка
  7. Апендикс
  8. Зіниця
  9. Жовчний міхур
  10. Глотка
  11. Бронхи
  12. Стравохід

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

У роботі нашої травної системи, різних її відділів, іноді виникають збої. З цим пов'язано багато захворювань. І.П. Павлов сказав: «Надмірне захоплення їжею, безсумнівно, шкідливо, як і будь-яка крайність у житті». Сьогодні серед усіх захворювань в Україні, хвороби органів травлення посідають третє місце за поширеністю після захворювань серцево-судинної системи та органів дихання. Лікарі відзначають, що зараз люди з високим благополуччям хворіють навіть частіше за інших, тому що не напружуються.

ІV. Повідомлення теми і мети уроку.

            V. Формування нових знань

 Хвороби травної системи – е порушення нормального функціонування цілої травної системи, що пов’язано з порушенням роботи одного з органів або декількох.

Ці хвороби класифікують в залежності до відділу з порушенням на:

  1. Хвороби ротової порожнини
  2. Хвороби стравоходу, шлунка та 12-ти палої кишки.
  3. Хвороби жовчного міхура та підшлункової залози.

Давайте розглянемо, які ж причини могли стати причиною хвороб.

Чи знайомі вам деякі хвороби шкт?

11.PNG

Отже, ми бачимо, що від нашого способу життя і харчування залежить наше з вами гарне самопочуття.

Крім хвороб, можуть також виникати і харчові отруєння. Ознаками цього є біль у животі, пронос, блювання, запаморочення, слабкість. До таких бактеріальних харчових отруєнь належать захворювання, які виникають внаслідок потрапляння в організм токсичних бактерій разом з споживанням їжі. Через недотримання санітарних норм, таких як немиті продукти, неправильних умов зберігання, перевезення та термічної обробки. Найбільш поширенішими такими бактеріальними хворобами є ботулізм, сальмонельоз, холера, дизентерія. Давайте запишемо основні симптоми та причини їх виникнення.

Чи траплялось у вас таке, що ви бачили підозрілий продукт, але все одно його куштували, бо сильно полюбляєте? Чи доводилось вам про це жалкувати?

6566.PNG

Хочу вас ще ознайомити з такими ще хворобоми ШКТ, як вірусними та яку небезпеку вони для нас представляють.

До них відносять вірусний гепатит А або хворобу Боткіна – це важке захворювання, при якому уражається печінка, і виникає сильне запалення її. Основним шляхом зараження є немиті або забруднення харчові продукти, вода, побутові речі, брудні руки. Цю хворобу у народі називають «Жовтухою».

85598.PNG

Отруєння може бути викликаним також грибами, алкоголем та тютюнокурінням. При цьому подразнюється слизова шлунку, підсилюючи соковиділення, а ми знаємо що там є багато ферментів та соляної кислоти, тому тривале вживання алкогольних напоїв призводить до гастритів. Як тільки алкоголь всмоктується у кров, то починає руйнувати клітини печінки.  При тютюнопалінні спостерігається пригнічення метаболізму та порушення всмоктування і засвоєння вітамінів.

Якщо ви стали свідками отруєння, якими повинні бути ваші дії?

Це повинен знати кожен!!!

Перша допомога в разі отруєнь має бути спрямована на:

-         видалення з організму людини недоброякісної їжі, залишків грибів та рослин.

-          Викликавши «швидку допомогу», необхідно:

-                промити шлунок — дати людині випити поспіль 5–6 склянок слабкого (рожевого) розчину перманганату калію, а потім,

-                подразнюючи двома пальцями корінь язика та задню стінку глотки, викликати блювання. Так варто зробити кілька разів;

-                промити кишечник — за допомогою клізми.

 

VI. Домашнє завдання

Параграф 12

Напишіть повідомлення,  чому стреси та нерви впливають на роботу шлунково-кишкового тракту.

Підготуватись до тематичного оцінювання.

 

Список  використаних джерел

  1. Інтернет ресурс https://naurok.com.ua/urok-harchovi-rozladi-hvorobi-ta-h-zapobigannya-61626.html
  2. Інтернет ресурс https://super.urok-ua.com/prezentatsiya-do-uroku-na-temu-harchovi-rozladi-ta-yih-zapobigannya-dlya-uchniv-8-klasu/

 

3.     Біологія 8 клас - Н. Ю. Матяш 2016-2020

4.     Методичний матеріал «Біологія 8 клас Мій конспект» - Л.В. Мариненко, К.М. Задорожний.- 2017р. ст.35-36.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
410
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку