харчування і здоров'я

Про матеріал
Тема: Харчування та здоров’я Метою даного квесту є: ознайомити дітей із основними поживними речовинами та джерелами їх надходження, навчити дітей відрізняти корисну їжу від тієї, що може зашкодити здоров’ю та виховати бажання берегти життя та здоров’я. Квест складається із 7 локацій: • Поживні речовини та джерела їх надходження • Інтерактивна гра «Покупець» • Тест «Приділи собі хвилину уваги» • Загадкові продукти • Народна мудрість • Руханка • Лайфхаки • Кулінар Кожна локація містить цікаве завдання та корисну інформацію. Напрямок руху вказує стрілка з написом «Далі». А також для учасника є підказки з вказівкою що треба зробити. Квест можна виконати як вдома, під час дистанційного навчання, так і на уроках з основ здоров’я. Вікова категорія 5-7 класи, але можна використати і для початкової школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квест «Харчування та здоров’я»Доброго дня, друже! Давай зіграємо в квест і перевіримо що ти знаєш про здорову та корисну їжу. Бажаю тобі успіхів!!!

Номер слайду 2

Це основна частина харчового раціону Вони - головне джерело енергії для організму. Під час усіх видів фізичної праці спостерігається підвищена потреба у вуглеводах. Обери із запропонованих варіантів зображення із вуглеводами. Молодець. Вуглеводи. Далі

Номер слайду 3

Вони регулюють процеси обміну речовин. Вітаміни необхідні для формування ферментів, гормонів. Завдяки їм підвищуються захисні функції організму, зберігаються працездатність і міцне здоров’я. Вітаміни майже не синтезуються в організмі й повинні надходити із їжею Вітаміни

Номер слайду 4

Роль жирів у харчуванні визначена їх високою калорійністю й участю у процесах обміну, фізичному розвитку підлітка. Жири – енергія, вони захищають від холоду, надають їжі смаку. За недостатньої кількості жирів в організмі у людини спостерігається затримка росту, знижений опір до інфекцій. Назад. Жири

Номер слайду 5

Це життєво необхідні речовини, без них неможливе життя, ріст і розвиток організму. Це основний будівельний матеріал клітин організму людини, особливо у підлітковому віці. За недостатньої кількості білків у підлітків затримані ріст, розумовий розвиток, змінений склад кісток, що призводить до хвороб. Білки

Номер слайду 6

Зіграємо у гру «Покупець»!!!Вибери тільки корисні продукти і розмісти в кошик

Номер слайду 7

Приділи собі трішки уваги! Давай визначимо чи твоє харчування відповідає вимогам раціонального харчування. Оціни наскільки ти дотримуєшся зачитаного правила і постав собі 2 бали, якщо завжди дотримуєшся, 1 - тільки іноді і якщо зовсім не дотримуєшся -0. Тільки відповідай правдиво, домовились! ТестЇжу вживати 3-4 рази на день, у певний час, не частіше ніж через 3-4 години. Пережовувати їжу повільно і ретельно. Ввечері не пити міцний чай, каву. Цукор замінити медом, фруктами, ягодами. Білий хліб їсти якомога рідше, а житній – частіше. Намагатись обходитись без солі. Воду пити невеликими порціями.Їжа має бути свіжоприготовленою, не надто гарячою чи холодною. Сідати за стіл тільки тоді, коли хочеться їсти. Результати:(тисни на цифри)1816-1710-1510 Ура! Харчування повністю відповідає вимогам до раціонального. Близьке до правильного. Задовільне, але є над чим попрацювати!Незадовільне, зверни увагу!!!

Номер слайду 8

Загадки Спробуй відгадати які продукти ховаються за цими загадками Мене б’ють, товчуть, печуть, ріжуть, а я все терплю і всім добром плачу.  В одній діжці два тіста. Можу я його розбити,Можу на обід зварити,Курка нам його знесе, Що це діти? Це – …Наче сонечко, жовтеньке, а розтане – то м’якеньке. Молочко у ньому є, смак до каші додає. Є шапка, але немає голови; є ноги, але без черевика. Що то за голова, що лиш зуби й борода? Дуже добродушна,Я м'яка й слухняна,Але коли я захочу,Навіть камінь заточу. З білком на грядці, квітну, в’юсяІ в борщ попасти не боюся. Змагатись з м’ясом – моя доля,А люди звуть мене …Мене, біленьке, наливали. Пили поживні мінерали. Маленькі дітки й кіт Мурко. Всім на здоров’я …

Номер слайду 9

Народна мудрість. Чи знаєш ти що наші предки говорили про здоров’я та харчування? Давай спробуємо продовжити прислів’я!Щоб перевірити себе тисни на першу частину прислів’я.1. Чим краще їжу прожуєш,тим довше в світі проживеш2. Менше вкусиш3. Не в міру їда - хвороба й біда4. Борщ і кашаїжа наша5. Які харчітаке здоров’яшвидше ковтнеш

Номер слайду 10

Ти попрацював на славу! Давай відпочинимо! Повторюй! (https://www.youtube.com/watch?v=v. GAkqp. Iz. PI0)Руханка. Молодчинка!!! Йдемо далі!

Номер слайду 11

ЛАЙФХАКИЩоб сушені гриби стали, як свіжі, замочи їх на ніч у підсоленому молоціЗелена картопля містить отруйну речовину соланін, тому її не можна вживати в їжу. Щоб під час варіння зберегти білий колір капусти, потримай її в слабкому розчині лимонної кислоти. Щоб очистити помідор від шкірки, наколи його на вилку і опусти в окріп на 3 секунди. Щоб уникнути сліз під час чищення цибулі – поклади цибулю в холодильник або змочи ніж холодною водою. Щоб зробити яловичину більш м’якою та соковитою – натри її гірчичним порошком. Якщо ти початківець в справі приготування їжі, то мої поради тобі стануть у нагоді.

Номер слайду 12

Рецепт «Фруктовий салат»Лови рецепт, який замінить тобі всі твої цукерки та тістечка. Приготуймо разом!!!(https://www.youtube.com/watch?v=Pkn-YM5l. ACs)

Номер слайду 13

Дякую за час, який ти провів зі мною!І завжди пам’ятай що правильне харчування має дуже велике значення для соматичного, фізичного та психічного розвитку підлітка!Харчуйся правильно!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Якимчук Олена Володимирівна
    Чудовий квест! Дітям дуже цікаво на уроці, так набагато краще засвоюється матеріал. Дякую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гончар Леся Францівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Жжонова Наталя
Додано
18 травня 2021
Переглядів
1957
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку