Харчування. Принципи здорового харчування

Про матеріал
Яскрава та змістовна презентація допоможе вчителю цікаво провести урок або виховну годину. Також матеріали можна використовувати при підготовці до ранкових зустрічей у початковій школі.
Перегляд файлу

imageГАРКАВА ВІКТОРІЯ

Харчування.

ПРИНЦИПИ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ

imageЗдорове харчування

Це збалансоване споживання б лк в, вуглевод в, жир в, в там н в  м кроелемент в з урахуванням добової ф з олог чної потреби людини у харчових  б оактивних речовинах. 

Правильне харчування-основний компонент гарного самопочуття.

З його допомогою ви знижуєте ризик розвитку безл ч захворювань, у тому числ хвороб серцево- судинної системи

imageimageВажливо

Основним правилом щоденного здорового харчування є р зноман тн сть - якщо ви будете пост йно харчуватися одним  тим же набором продукт в, то з часом в орган зм виникне недостатн сть певних в там н в та м кром нерал в.

Ключовими продуктами здорового харчування є image овоч та крупи( їз середн м або низьким гл кем чним ндексом) незначна к льк сть мʼяса, риби  морепродукт в р зноман тн гор хи, фрукти тощо


imageimageвтамн А сприяє росту, потрбен для

В там ни нормального зору.

Його багато у моркв , масл , сир , яйцях,

печнц , помдорах, зеленй цибул .

В там ни й м нерали легко руйнуються у

image

imageпроцес обробки їж , тому так важливо необхідні длявітаміни групи В щодня їсти хоча б трохи сирих овоч в праці. Містяться вони урозумової і фізичної фрукт в. вівсяній та гречанійжитньому хлібі,

крупах, у горосі, квасолі, жовтку яєць,

втамн С запобгає застуд , полпшує кровообг, сприяє росту, лкує цингу. Багато його в капуст , картопл , помдорах, цибул , шипшин , часнику, лимонах, чорнй смородин .

imageвтамн D змцнює кстки, запобгає рахтов . Мститься в молоц , печнц , житньому хлб , яйцях, риб’ячому жир .


печінці, м’ясі.

image

imageПоживн речовини

    Б лки, жири та вуглеводи, окр м необх дних поживних речовин, дають нам енерг ю (калор ї). Це – як паливо для нашого орган зму: калор ї спалюються

 орган зм отримує енерг ю. Спалюються калор ї п д

час ф зичної д яльност , а також у спокої для забезпечення роботи внутр шн х орган в.

imageЧому важливо правильно харчуватися?

 Рац ональне харчування забезпечує енергєю, допомагає пдтримати здорову вагу, уникнути найрзномантнших хвороб, а також довше залишатися молодим та здоровим. П д час в йни, коли наш орган зм переживає величезний р вень стресу, вкрай важливо п дтримувати його сили за допомогою збалансованого рац ону.

image

imageРегулярн сть

    Прийом їж в один  той самий час, допоможе: image не переїдати, так як дикого почуття голоду не буде; image кращому травленню.

Перевага овочв та фруктв

   Вживайте не менше 400 г на добу р зноман тних овоч в та фрукт в, бажано св жих та вирощених в

м сцевих умовах еколог чно чистих зон. Вони – джерело в там н в

Вода

 Пийте неменше 1,5 л тра води в день, бажано

теплої 

imageimage Раціони харчування повинні складатися із різноманітних продуктів переважно рослинного, а не тваринного походження. image Заміняйте жирне м'ясо та м'ясопродукти квасолею, бобами, рибою, птицею або нежирним м'ясом.

image Вживайте молоко і молочні продукти (кефір, кисле молоко, йогурт, сир) з низьким вмістом жиру і солі. image Вибирайте продукти з низьким вмістом цукру, обмежуйте частоту вживання рафінованого цукру, солодких напоїв та солодощів.

image

Харчова безпека

imageimage   - це питання відповідальності кожної людини й надійний засіб запобігання отруєнням і кишковим інфекціям. Правила харчової безпеки містять усі етапи поводження з їжею до її споживання, зокрема дотримання чистоти, вибір тільки якісних і безпечних продуктів, належні умови їх транспортування, зберігання й приготування.

5 принцип в

харчової безпеки 

Перший: дотримуйтеся чистоти

imageДругий: в докремлюйте сире в д готового Трет й: ретельно просмажуйте або в дварюйте харчов продукти

Четвертий: збер гайте харчов продукти за безпечної температури

П’ятий : обирайте св ж й нез псован харчов продукти

Як почати правильно     

харчуватися


image поступово додавайте у щоденний раціон   imageсалати (із сирих різнокольорових овочів) image використовуйте оливкову олію для     imageприготування їжі image включіть до раціону здорові перекуси із  imageсухофруктів, горіхів, яблук, ягід;

image

image снідайте нежирним супом, салатом        або кашею;

їжте 4-5 разів на день плюс 2 перекуси, їжте повільно, ретельно пережовуйте їсти бажано в один і той самий час, але не пізніше ніж за три години до сну; замініть інгредієнти страв на менш калорійні - майонез на йогурт, цукор на мед, цукерки на сухофрукти тощо.

image

image

Поступово ваше харчування стане здоровшим та смачншим. Бережмо себе  харчуймося правильно!

imageДякую за увагу !

pdf
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
4 лютого
Переглядів
197
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку