Хімічне оповідання " Пригоди у мікросвітії"

Про матеріал
Матеріал про будову атома і структуру періодичної системи, поданий у формі казкового оповідання, призначено для полегшення сприйняття навчального матеріалу та стимулювання пізнавального інтересу до хімії як науки
Перегляд файлу

                      ПРИГОДИ У МІКРОСВІТІЇ

                               хімічне оповідання з теми

                  « Періодична система та будова атома»

 Автор: Комашко Олена Олексіївна, учитель біології та хімії                                     Полтавської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 9

                                                                                                                                                                                                                                   Другу годину бився Сашко над вирішенням завдання з хімії , але вперті атоми та молекули все не бажали шикуватися у ланцюжок, який веде до вірної відповіді. Вже двічі зазирала до кімнати мама, але, побачивши зосередженого сина, тихенько причиняла двері. На кріслі у кутку кімнати принишкла Настя , притискаючи до себе найкращу  ляльку та примовляючи пошепки: «Сиди тихенько, Машо, не заважай братику робити уроки!   Невдовзі ми з тобою теж станемо дорослими і також  підемо  до школи. Будемо вивчати дуже багато нового та цікавого!».

 Примовляння , скоріше всього , відносилися не до ляльки, а до самої Насті. Її маленьку душу розривали мільйон « Що? Чому? Навіщо?» і вона мала надію на допомогу  старшого брата, який нещодавно у школі почав вивчати хімію і був причиною зацікавленості сестри. Неодноразово, повертаючись зі школи, Сашко розповідав про хімічні властивості речовин, про їх перетворення, називаючи хімію « царицею наук» і Настя бажала одержати від її Величності хоча б деяку частку відповідей.

 Сподівання справдилися. « Все! Справився!» - Сашко з широкою посмішкою піднявся із за столу і сів поруч із сестрою. « Сашуля!»- грайливим кошеням  замуркотіла Настя –« Поговори зі мною! Ти ж у мене найкращий, найрозумніший! Я дуже довго слухала те, що ти промовляв вголос: «Хімія, атоми, молекули, речовини. Хто вони,  чим цікаві ? Якщо я зараз же не почую відповідь на свої питання , я не зможу  не тільки заснути,  а й пити, дихати і жити !».

 «Ну добре, добре! Тільки не дуже довго, вже пізно, а нам завтра рано прокидатися!» - погодився старший брат. Маленька Маша міцно притулилася до Сашка і приготувалася поринути у цікавий світ знань. Він на мить замислився і почалася розповідь…

 « Все, що оточує людину на протязі життя, називається довкіллям. Складається воно з природних та штучно створених людиною тіл. Тілами є ми з тобою, наші батьки та друзі, рослини, тварини, будинки, механізми та предмети вжитку. Навіть твоя лялька Маша теж є тілом. Те, з чого складається тіло, називається речовиною. Наприклад: склянка – тіло, а скло – речовина,зошит – тіло, а папір – речовина, з якої він складається. Наше життя цікаве і різноманітне лише тому, що тіла постійно змінюються, тобто з ними

відбуваються явища. З давніх-давен людина бажала одержати відповідь на питання: чому розповсюджуються запахи, висихають калюжі та волога білизна, чому не схожі між собою сіль та цукор? Саме хімія допомогла нам одержати відповіді на ці і багато інших запитань».

 « Сашуля! Я зрозуміла, що є тілом, а що – речовиною. Я бачу, чим відрізняються  речовини і тіла. А що знаходиться всередині найдрібнішого гвинтика телевізора, який зсередини листок паперу? Чи можна сказати, що моя лялька Маша складається з багатьох  часточок, ззовні схожих на ляльку?».

 « Дійсно, Настуню, кожна речовина складається  з величезної кількості часточок. які були названі давньогрецьким вченим Демокритом « атомами».

Зараз відкрито 115 видів атомів. або хімічних елементів. Всі природні тіла мають свої назви, люди – імена, назви мають і хімічні елементи. Для того, щоб могли спілкуватися між собою хіміки різних країн, називають хімічні елементи латинськими назвами. Скорочена назва хімічного елемента – його хімічний знак. Так елемент Карбон латинською мовою називається Carbonium, має хімічний знак С.».

 « Сашуню, видів атомів аж 115! Як же ними користуватися і не заплутатися?Щоб не заплутатися в літерах, існує абетка, рахувати допомагає таблиця множення. Що полегшує життя хіміків?».

 Сашко відкрив підручник хімії і показав Насті кольорову таблицю, яка складалася з клітинок. заповнених знаками хімічних елементів, їх назвами та цифрами. « Це – періодична система хімічних елементів, створена видатним хіміком Дмитром Івановичем Менделєєвим. Кожен хімічний елемент має своє місце, свій номер. За положенням хімічного елемента в періодичній системі можна визначити не тільки будову його атома, а й властивості простих і складних речовин, які він утворює.».

 « Тут так всього багато.» - прошепотіла  Настя. « Розкажи мені про атоми, будь ласка, тільки не дуже складно. Я ж ще маленька…». Дівчинка

притулилася до братового плеча і приготувалася слухати хімічну казку.

  « За високими горами Труднощів, за темними лісами Загадок у країні Мікросвітії жив дуже маленький, але згуртований народець. Мешканці його були настільки малі,  що у інших країнах навіть не здогадувалися про їх існування . Правив країною хоробрий і справедливий його величність Періодич-   ний закон -  І.                                                                                                                                           

 Правління почалося досить  недавно, у 1869 році,  та й до сих пір воно проходило під гаслом самочинності , періодичності , направленості і збереження  . Місцеві жителі, Атомарії ,або Атоми, жили за правилами старовинної книги « Справедливих законів». Вона проголошувала, що:

1.Основою спокою , миру та заможності є запас енергії.

2.Енергія не може виникнути з нічого та зникнути безслідно , а може тільки передаватися  від одного мешканця до іншого або з однієї форми у іншу.

3.Найстрашніша провина – накопичення енергії , тому кожен Атомарій намагався мати як можна найменший її запас.

4.Кожен має право на власні погляди, направленість власних думок і дій, але згідно Закону збереження.

5. Якщо керівництво  країни не  підкоряється головному закону , прості Атомарії мають право на самочинну та періодичну зміну влади .

 За складом характеру Атомарії відносилися до тих, кого називали міцними горішками. Кожен з них мав основу – власне ядро. Частин, або органів, у ядрі було тільки дві: протони та нейтрони. Ці часточки мали однакову вагу в організмі Атомаріїв, але позитивний заряд йому надавали протони, а вагу в суспільстві – нейтрони. Щоб зменшити тертя і протиріччя між Атомаріями, тіло їх вкривала непомітна і невагома оболонка – електронний шар, який складався з негативно заряджених часточок – електронів. Під час сутичок або хвороб Атоми втрачали частину власних електронів або одержували зайві, що надавало їм заряд та часто  змінювало їх характер. Так бурхливі і небезпечні Натрій і Хлор, обмінявшись електронами, створювали безпечну речовину Натрій хлорид, або кухонну сіль.

 Деякі старі і досвідчені Атомарії , які зберігали вантаж знань у ядрі, починали світитися, випромінюючи часточки ядра. Чим більшу масу вони мали, тим швидше наставала руйнація і на світ з’являлися більш легковажні і молоді Атоми. Це явище у Мікросвітії  назвали радіацією, а Атоми, здатні її випромінювати – радіоактивними. Найголовніші серед них – Радій, Уран, Радон. Вони пишалися тим, що могли лікувати, давати енергію та світло. Вони повинні були все життя пильнувати, щоб їх енергія не була використана у військових цілях.

 Країна Макросвітія, яка складалася всього з одного міста – столиці Періодії, мала свою цікаву структуру . Поділена вона була на вісім районів, ко-  жен з яких позначався  на карті країни римськими цифрами. В кожному районі мешкала певна каста Атомаріїв, поєднаних родинними зв’язками. Так в 1 районі жили – поживали та добра наживали Літій, Натрій,Калій, Рубідій, Цезій, Францій. Відрізнялися вони дуже бурхливим характером, який виявлявся особисто під час дощу. Навіть їх незломний металевий характер у присутності води ставав їдким та вибухонебезпечним .Одне було добрим: під час негоди утворювалося багато водню,який  використовувався у вуличних світильниках в якості пального і після дощу вулиці району освітлювалися яскравим синім полум’ям. В районі переважали Атомарії - лікарі, які були готові у будь який час дня і ночі прийти на допомогу іншим та відновити не тільки їх хворе тіло, а й дух.

 У другому районі жили родини Берилію, Магнію, Кальцію, Стронцію, Барію, Радію. Останній ніяк  не міг тримати себе у руках, в нього весь час щось розпадалося. Тому його не часто можна було застати вдома, він увесь  вільний час проводив у лабораторіях і вважався у наукових колах непоганим  фізиком – радіологом. Інші п’ять родин району не дуже відрізнялися від своїх сусідів,  але були більш  повільні та розсудливі. Вони теж відновлювали зруйноване – були гарними будівельниками.

  Третім районом головував таємничий і загадковий Алюміній: він та його найближчі родичі мали два обличчя, як у дволикого бога Януса.  Разом із твердим металевим характером вони за найменшої небезпеки починали слабнути та киснути, тому їх прозвали дволикими або амфотерними. Серед них були непогані ремісники , які виплавляли різноманітні метали та сплави, виготовляли з них легкі та міцні лати, прикраси, посуд.

  Четвертий район  славився працьовитими рудокопами та вугільниками. Завдяки невтомній праці вони мали доволі спокійне та забезпечене життя. Керував ними Карбон. Більшість часу він проводив у вугільній шахті, тому його руки та обличчя завжди були чорними від вугільного пилу. Такими ж були Силіцій, Германій, Станум та Плюмбум. Вони користувалися плодами праці мешканців перших трьох районів та постачали вироби своїх ремісницьких лавок до районів п’ять, шість та сім. З усіма мешканцями країни вони змогли знайти спільну мову та одержати повагу.

   П’ятий район створили родини Нітрогену, Фосфору, Арсену, Стибію та Бісмуту. Вони були хіміками, тому над районом весь час стояли клуби різнокольорового їдкого диму та смогу, будинки були вкриті жовтими плямами та увесь час йшли кислотні дощі.  Хіміки намагалися знайти філософське ка-    міння, яке б покращило їх матеріальний стан. Але замість цього весь час утворювалися кислоти: нітратна , нітритна, орто- та  метафосфатна.Так як кислот було дуже багато, Атомарії п’ятого  району вирішили створити спільне підприємство з Атомаріями перших трьох районів, так відкрилися крамниці з продажу мінеральних добрив або туків. Це значно покращило сільськогосподарське виробництво у Мікросвітії та виключило голод та злидні серед її громадян.

  Пращурами мешканців шостого району були  кочівники та  воїни.  Тому вони намагалися покращити власне життя за рахунок інших,без жалю руйнуючи чужі оселі. Керував племенами халькогенів славетний воїн Оксиген. Усіх, хто опинявся на його шляху, він полонив і підкоряв, обертав у власну віру. Мало хто міг встояти перед красномовством , силою та мужністю воїна. Підкорені Атомарії інших районів без вагань групувалися навколо шостого району, утворюючи Оксиди (народжені Оксигеном).Вони мали доволі складний духовний світ,різноманітний характер. Найбільш вагомою серед оксидів була Вода. Вона мала найкрасивіші у Мікросвітії очі,  великі і бездонні. Очі,як дзеркало, відображали її прозору душу, в них закохувався і в них розчинявся і простий недосвідчений Атомарій, і вельможа, який пройшов складний життєвий шлях.

 Мешканців сьомого району не любили і відкрито побоювалися не тільки в Мікросвітії,але й далеко за її кордонами. Були вони жадібними, агресивними, дуже легко відкликалися на найменшу сварку. На брамі, яка оточувала район, виблискував усіма кольорами веселки викладений з кристалів кам’яної солі напис: « Галогени  - ті, що народжують солі». Керував галогенами: Хлором, Бромом, Йодом, Астатом – сухий, згорблений, жовтошкірий Флуор. У приборканні непокірних він використовував не тільки власноруч виготовлені отрути, а й важкий гіпнотичний погляд, на який приречені Атомарії йшли, як кролики до удава. Найзгубніше погляд Флуора діяв на Атома-ріїв з стійким металічним характером, перетворюючи їх на величезні соляні   стовпи.

 Особливі касту  недоторканих складали мікросвітяни восьмого району. Життя їх йшло легко і спокійно. Кожен з них: Гелій, Неон, Аргон, Криптон, Ксенон, Радон  -  були нащадками старовинних шляхетних родів, володіли достатніми матеріальними і духовними цінностями, підкорялися виробленим століттями правилам і законам. Тому для них не існувало авторитетів, нічого не лякало і не цікавило. Вони були більше схожими на коштовних примар,                                                                                 ніж на живих Атомаріїв. З ними вже багато часу ніхто не спілкувався і при вирішенні державних справ тільки ці благородні громадяни залишалися інертними і бездіяльними. І ось одного сонячного ранку…

 « Чи не настав час відпочинку?»- втрутився крізь Настусин сон у невідкладні справи казкового світу голос мами. А Настя, згорнувшись маленьким кошеням на   колінах старшого брата, все глибше поринала у солодкі хвилі сну з єдиним бажанням: з’ясувати, що ж відбулося далі літнього ранку у такій близькій і такій далекій невідомій країні Мікросвітії …

                                                            ???????

1. Чим відрізняються поняття « фізичне тіло» та «речовина»? Наведіть приклади природних та штучних тіл та речовин, з яких вони утворені.

2. З чого складається будь – яка речовина?

3.Що таке « хімічний елемент»? Чим відрізняються хімічні елементи?

4. Яку будову мають атоми хімічних елементів?

5. Що таке радіоактивність? З чим вона пов’язана , як використовується?

6. Користуючись періодичною системою хімічних елементів Д. І. Менделєєва, визначити місце елементів, згаданих у тексті.

     !!!!!!!

1. Користуючись додатковою літературою підготуйте повідомлення про історію відкриття хімічних елементів.

2. Намалюйте « портрет» атома або створіть його модель.

3. Використовуючи одержані знання, спробуйте дописати оповідання « Пригоди у Мікросвітії».

doc
Додано
30 квітня 2019
Переглядів
903
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку