Хімічні елементи, їхні назви та символи. Поширеність елементів у природі. Ознайомлення з Періодичною системою хімічних елементів Д.І.Менделєєва.

Про матеріал
Конспект уроку на тему "Хімічні елементи, їх назви та символи", ознайомлення з Періодичною системою, поширеністю хімічних елементів у природі.
Перегляд файлу

Підготувала: вчитель хімії Зеленської філії Вишневська Альона Василівна

Клас________Урок №___________Дата___________Вчитель _____________

Тема: Хімічні елементи, їхні назви та символи. Поширеність елементів у природі. Ознайомлення з Періодичною системою хімічних елементів Д.І.Менделєєва.

Мета: навчальна: сформувати уявлення про хімічний елемент; ознайомити учнів із символами й назвами хімічних елементів; ознайомити учнів із сучасною хімічною номенклатурою та структурою Періодичної системи та принципів розташування хімічних елементів у таблиці; сформувати уявлення про поширення хімічних елементів у природі;

розвивальна: удосконалювати пізнавальні вміння; розвивати спостережливість, увагу, пам’ять, просторову уяву і логічне мислення;

виховна: формувати стійкий інтерес до предмета, наполегливість в досягненні мети.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Методи і методичні прийоми: словесний (бесіда, розповідь, пояснення); практичний (виконання завдань, робота з підручником, робота в групах); наочний (демонстрація малюнків); інтерактивний (проблемні питання).

Базові поняття та терміни: атоми, молекули, йони, ядро, електрони, протони, нейтрони, хімічний елемент, Періодична система, період, ряд, група, порядковий номер.

Засоби навчання: періодична система хімічних елементів Д. І. Менделєєва, підручники, таблиці.

Обладнання: ІКТ (ноутбук, мультимедійна дошка, мобільні телефони учнів), презентація, підручник «Хімія 7 клас» Попель П.П., Крикля Л.С.. 2016, періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва.

Очікувані результати: учні мають сформувати уявлення про хімічний елемент, ознайомитись з номенклатурою, вивчити базові хімічні елементи.

 

Хід уроку

 І. Організаційна частина.

 ІІ. Актуалізація опорних знань учнів. Перевірка домашнього завдання.

Розділіть суміш сіль+пісок+залізні ошурки

   Гра «Павутинка»

 Учні стають в коло і плетуть павутинку, передаючи один одному клубочок із словами: «Павутинку складай і про суміші не забувай». Той хто отримав клубочок повинен сказати етапи розділення суміші. (1 — дія магніту, 2 - додавання води та розчинення солі, 3 - відстоювання, 4 — фільтрування, 5- випаровування ). Клубочок повертається до вчителя.

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

 Розповідь вчителя. Найдавніше поняття про елементи пов’язане з античним філософом Арістотелем. Який створив першу картину світу. Згідно з нею всі тіла складаються з різних комбінацій п’яти елементів: землі, води, повітря, вогню й ефіру.

 З давніх часів ученим було відомо декілька елементів: золото, срібло, мідь,  залізо, олово, свинець, сірка яким люди намагалися дати назви і позначення.

 Алхіміки вважали, що в природі існує лише сім металів — за числом відомих на той час планет і ці сім планет пов’язували із середовищем існуванням людини, їх духовним світом, днем тижня, космосом, вони зашифровували свої секрети, причому майже в кожного з них був свій набір подібних знаків, відомий лише  йому самому.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Гіпотезу про те, що всі речовини складаються з  невидимих та неподільних частинок — атомів, висунули ще давньогрецькі філософи. Наявність запаху деяких речовин вони пояснювали рухом атомів і дією на органи чуття, а процес розчинення  - проникненням атомів однієї речовини між атомами іншої речовини.

 Крім сумішей у природі існують чисті речовини які складаються з молекул, атомів або йонів. Молекули та йони утворюються з атомів. Довести існування атомів вдалося лише в ХІХ ст. за допомогою складних фізичних експериментів. Тому можна стверджувати, що все в природі побудоване з атомів. Речовин нині відомо близько 20000000. Всі вони побудовані з атомів які мають різну величину заряду ядра. Усього на Землі виявлено 89 різних атомів, близько 30 добуто штучно. Атоми певного виду називають хімічними елементами. 

 Атоми різних хімічних елементів відрізняються масою, розмірами, будовою і властивостями. Кожен хімічний елемент має назву і позначається символом або хімічним знаком. Це своєрідна «хімічна абетка». У 1814р. шведський хімік Я. Берцеліус запропонував літерну систему знаків. За основу назв елементів узяті їхні латинські назви. Кожний символ хімічного елемента — це перша або перші 2 літери його латинської назви (Оксиген – Oxygenium – О; Гідроген – Hydrogenium – H). Назви хімічних елементів записують з великої літери.

 

 

Назва

елементу

Символ

Вимова

Нітроген

N

«ен»

Алюміній

Al

«алюміній»

Барій

Ba

«барій»

Бром

Br

«бром»

Гідроген

H

«аш»

Гелій

He

«гелій»

Ферум

Fe

«ферум»

Аурум

Au

«аурум»

Йод

I

«йод»

Калій

K

«калій»

Кальцій

Ca

«кальцій»

Оксиген

O

«о»

Силіцій

Si

«силіцій»

Магній

Mg

«магній»

Купрум

Cu

«купрум»

Натрій

Na

«натрій»

Сульфур

S

«ес»

Аргентум

Ag

«аргентум»

Карбон

C

«це»

Фосфор

P

«пе»

Флуор

F

«флуор»

Хлор

Cl

«хлор»

Цинк

Zn

«цинк»


 Робота з Періодичною системою

 

Казка

 Десь далеко у Всесвіті знаходиться планета Наук. На її просторах розкинулися королівства Математики, Історії, Мови та багато інших. Серед цих королівств красою і різноманітністю барв відрізняється королівство Природознавства. Куди не кинь оком бачиш зелені кольори рослин, блакить води, різнобарвність великих і маленьких тварин. Живуть вони в мирі та злагоді. Але жителям міста Хімії, хімічним елементам, не до веселощів.

 Вони або дуже легенькі, мають таку маленьку масу і заряд, що їм потрібно міцно триматись за якийсь предмет, або такі важкі, що просто сидять і не можуть зрушити з місця. Довго дивився на їх поневіряння чарівник цього королівства на ймення ДІМ, а потім вирішив побудувати їм …

Загадка

Ця будівля є повсюди,

В ній живуть хороші люди.

Він складається з цеглинок.

Називається …

 Так, він побудував їм будинок. Як зраділи хімічні елементи і давай розміщуватися в нових квартирах. На першому поверсі було тільки дві квартири. Їх зайняли найлегші елементи на ймення Гідроген і Гелій. Наступні вісім квартир зайняли хімічні елементи з порядковими номерами від 3 до 10. Всім іншим хімічним елементам теж знайшлося місце в будинку-таблиці.

 На пам’ять про чарівника таблиця, в якій розміщенні хімічні елементи назвали Періодична система хімічних елементів Д.І.Менделєєва. Номер квартири – це порядковий номер елемента, заряд ядра атома, а також кількість електронів. Номер під’їзду – це номер групи. Поверх – це номер періоду в якому знаходиться хімічний елемент. Зверніть увагу, що починаючи з 4 періоди діляться на два ряди. Це великі періоди.

Фізкультхвилинка  

 Отже, користуючись періодичною системою можна отримати такі данні про хімічний елемент: символ, назву, визначити порядковий номер, заряд ядра, кількість електронів в атомі, номер періоду, номер групи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Періодична система була складена на основі періодичного закону, відкритого в 1869 р. Д.І.Менделєєва. Перша Періодична система мала всього 63 елементи. Вона відрізнялася від сучасної за виглядом. Зараз Періодична система має 120 елементів. Вона регулярно поповнюється щойно відкритими елементами, і поки вчені не можуть одностайно стверджувати, скільки всього елементів може існувати.

Поширеність елементів у природі

 Поширеність хімічних елементів у природі різна.

 У Всесвіті найбільше атомів Гідрогену 92% від загальної кількості усіх атомів. На долю Гелію припадає 7,9 %. Усі інші елементи складають лише 0,1%.

 У земній корі найпоширенішим хімічним елементом є Оксиген. Його вміст складає понад 49%. На другому місці — Силіцій. За ними йдуть Алюміній і Ферум.

Вміст хімічних елементів у земній корі

У живих організмах найбільше атомів Оксигену, Карбону, Гідрогену і Нітрогену.

 

Вміст хімічних елементів в організмі людини

 

ІV. Узагальнення та систематизація знань

 Виконання міні-проектів

Отримання завдань для міні-проекту «Лист хімічному елементу». Написати листа, одному із хімічних елементів та підписати (додаток).

Кому: назва хімічного елементу

Вулиця:   номер групи

Номер будинку:  порядковий номер ХЕ

Місто:  номер періоду

Країна:  ПСХЕ Д.І.Менделєєва.

Індекс:  атомна маса.

V. Домашнє завдання

Опрацювати § 10 та заповнити зошита, знайти у додатковій літературі інформацію про історію відкриття та походження назви одного із  хімічних елементів.

VІ. Рефлексія

Вправа «Незакінчене речення»

Сьогодні я дізнався…

Мені сподобалося…

VІІ. Підсумок уроку. Оцінювання учнів

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Овчарова Алевтина Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матвєєва Валерія Євгеніївна
    Дякую за цікаву розробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
7141
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку