Хімічні явищаІснує багато прикладів хімії в повсякденному житті, які підтверджують наскільки вона поширена і важлива. - Травлення залежить від хімічних реакцій між їжею, кислотами та ферментами для розщеплення молекул на поживні речовини, які організм може засвоїти та використати. - Мило та миючі засоби діють як емульгатори для бруду, щоб їх можна було змити з одягу, посуду та нашого тіла. - Ліки діють завдяки хімії. Хімічні сполуки можуть поміститися в місці зв’язування природних хімічних речовин у нашому організмі (наприклад, блокувати рецептори болю) або можуть атакувати хімічні речовини, що містяться в патогенних мікроорганізмах, але не в клітинах людини (наприклад, антибіотики). - Кулінарія – це хімічна діяльність, яка змінює їжу, щоб вона стала більш смачною, вбиває небезпечні мікроорганізми та робить її більш засвоюваною. Жар при готуванні може денатурувати білки, сприяти хімічним реакціям між інгредієнтами, кармелізувати цукр тощо. Хімія – це важлива частина повсякденного життя. Ми знайдете хімічні явища у побуті в продуктах, повітрі, хімічних речовинах для чищення, своїх емоціях і буквально в кожному предметі, який ми можете побачити або до якого доторкнутися.
Приклади хімічних явищ Зубна паста Чи дивуємось ми, що хімічні речовини містяться у пасті, яка очищає та відбілює наші зуби та захищає їх від мікробів?Ми бачили і використовували багато різних видів зубних паст, таких як Colgate, Pepsodent. Зазвичай в зубній пасті використовуються такі хімікати, як фтор, триклозан, сахарин, карагенан, аспартам, парабени, лаурилсульфат натрію та лауретсульфат натрію, пропіленгліколь.
Мило / миючий засіб Ми звикли дивуватися, як мило очищає наші руки і вбиває мікроби, що є на ній? Мило містить жирні кислоти, наприклад, стеринова, олеїнова, пальмітинова кислоти, а також сильні луги. Також миючі засоби містять лаурилсульфат натрію та лауретсульфат натрію, фосфати тощо. Вони діють як емульгатор.
Косметика Вона покращує зовнішній вигляд нашого тіла. Помади, олії, бджолиний віск, парфуми, лак для нігтів, туші широко нами використовуються, і вони містять хімічні речовини, які також можуть завдати і шкоди нам. Вони містять полімери, розчинники, жири, нафтові олії, барвники, пігменти тощо.
Сільське господарство Сільське господарство дуже важливо для нашого виживання. Ми отримуємо від нього їжу. Ми використовуємо добрива і інсектициди для підвищення родючості ґрунту та захисту посівів від шкідників, щурів та сарани. Добрива та інсектициди містять такі хімічні речовини, як водень ціанід, нафталін, нікотин, бромістий метил тощо.
Промисловість та транспорт Такі галузі, як нафтова промисловість, суконні фабрики, фабрики для виробництва миючих засобів, харчова промисловість та багато інших використовують хімічні продукти для виробництва енергії та переробки продуктів. Такі транспортні засоби, як автомобілі, автобуси, літаки, використовують бензин та дизель для виробництва енергії та руху.
Питання довкілля Екологічні проблеми, що виникають в даний час, такі як забруднення, глобальне потепління, ультрафіолетове-випромінювання та виробництво шкідливих хімічних речовин можна вирішити шляхом популяризації хімічної освіти. Ці проблеми є результатами хімії, а отже і навколишнє середовище можна врятувати хімією.
Висновок Таким чином, хімічні явища присутні щохвилини є навколо нас де б ми не знаходилися. І не бракує прикладів, що підтверджують цей факт. Без хімії, наше життя неможливе, і це один із засобів як зробити наше життя кращим. Обов’язк для кожного з нас – вчитися та насолоджуватися результатом науки. Це спричинить ефективне та правильне використання хімії для потреб сучасного технологічного світу
Використана література: Хімія: Посібник для вступників до вищих навчальних закладів /В. В. Сухан, Т. В. Табенська, А. Й. Капустян, В. Ф. Горлач. — 3-є вид. — К.: Либідь, 1996. — 448 с. ISBN 5-325-00832-3 Глосарій термінів з хімії / уклад. Й. Опейда, О. Швайка ; Ін-т фізико-органічної хімії та вуглехімії ім. Л. М. Литвиненка НАН України, Донецький національний університет. — Дон. : Вебер, 2008. — 738 с. — ISBN 978-966-335-206-0. - Вернадский В. И. Живое вещество и биосфера. — М., 1994.