Презентація. Як вивчають речовини. Спостереження й експеримент у хімії. Фізичні властивості речовин.

Про матеріал
Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Як вивчають речовини. Спостереження й експеримент у хімії. Фізичні властивості речовин." може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Як вивчають речовини. Спостереження й експеримент у хімії. Фізичні властивості речовин.

Номер слайду 2

План заняття.1. Повторення навчальної інформації за § 6. «Речовини. Атоми, молекули». Хімія. 7 клас. Попель П. П. https://uahistory.co/pidruchniki/popel-chemistry-7-class-2020/7.php 2. Ознайомлення з навчальною інформацією за § 7. «Фізичні властивості речовин. Як вивчають речовини». Хімія. 7 клас. Попель П. П. https://uahistory.co/pidruchniki/popel-chemistry-7-class-2020/8.php 3. Ознайомлення з умовами домашнього завдання.

Номер слайду 3

1. Повторення навчальної інформації. Основні поняття. Стисло головне. Речовина. Тіло. Матеріали. Структурні частинки речовини. Завдання ресурсу https://learningapps.org - Тіла, речовини, матеріали (заповнити пропуски) - Фізичні тіла та речовини ( класифікація) - Речовини, тіла та матеріали. Класифікація. - Тіло. Матеріал. Речовина. Пазл. Сформулюйте означення понять: фізичне тіло, предмет, речовина, матеріал. Чого, властивого для тіл, бракує речовинам?

Номер слайду 4

Усі предмети, що оточують нас, називаються фізичними тілами або просто тілами. Кожне тіло має певні масу, об’єм, густину та властивості, тобто ознаки, за якими воно відрізняється від інших тіл або подібне до них. Матеріал - це речовина (або суміш речовин), яка використовується людиною для виготовлення предметів. Те, з чого утворене тіло, називають речовиною. Кожна речовина може перебувати в різних агрегатних станах. Речовини можуть складатися з атомів та молекул. Найдрібнішою хімічно неподільною частинкою речовини є атом. 

Номер слайду 5

Ознайомлення з навчальною інформацією. Фізичні властивості речовин. Як вивчають речовини. Робота з текстом параграфа підручника за § 7. «Фізичні властивості речовин. Як вивчають речовини». Хімія. 7 клас. Попель П. П. https://uahistory.co/pidruchniki/popel-chemistry-7-class-2020/8.php Хімія - експериментальна наука. Вона не може розвиватися без здійснення різноманітних дослідів з речовинами. Ви працюватимете з різними речовинами. Вам необхідно вміти описувати їх вигляд, виявляти певні властивості, порівнювати з іншими речовинами, навчитися відрізняти одну речовину від іншої. Вивчаючи речовину, вчені-хіміки визначають: її фізичні властивості; склад речовини, тобто те, з яких частинок вона складається, скільки і яких атомів містять її молекули;будову речовини у твердому стані (розміщення в ній найменших частинок); хімічні властивості. Властивості речовини - це ознаки, за якими вона відрізняється від іншої речовини або подібна до неї. Фізичні властивості визначають спостереженням, вимірюваннями, без перетворення речовини на іншу.

Номер слайду 6

Склад речовини встановлюють, здійснюючи її хімічний аналіз, а внутрішню будову досліджують за допомогою спеціальних приладів. Ретельного вивчення потребують уперше добуті речовини. Якщо нова речовина виявляє властивості, цінні для практики, то для неї пропонують відповідні сфери застосування. Іноді досліджують відому речовину, щоб підтвердити або уточнити відомості про неї.

Номер слайду 7

Перед тим як розпочати експеримент, хімік усвідомлює його мету, збирає інформацію про речовини, з якими працюватиме. Потім він складає план експерименту, визначає умови його проведення. Під час досліду вчений спостерігає за речовинами, фіксує зміни, що відбуваються з ними, здійснює необхідні вимірювання. Результати спостережень, вимірювань, відповідні обчислення він занотовує в лабораторний журнал. Після завершення експерименту хімік аналізує і пояснює отримані результати, робить висновки. (Чим відрізняються спостереження та експеримент?)Підсумком проведення низки дослідів може бути виявлення певної закономірності. На підставі багатьох закономірностей учені створюють теорію. Сукупність теорій становить основу кожної науки.

Номер слайду 8

Під час вивчення хімії та інших природничих наук як метод пізнання використовують спостереження. Спостереження - цілеспрямоване сприйняття хімічних об’єктів (речовин, їхніх властивостей та перетворень) з метою їх вивчення. Для того, щоб спостереження було плідним, необхідно дотримуватись ряду умов.1. Потрібно чітко визначити предмет спостереження, тобто те, на що буде спрямовано увагу спостерігача — конкретна речовина, її властивості, те чи інше перетворення речовини тощо.2. Необхідно знати, навіщо потрібно проводити спостереження, тобто чітко сформулювати його мету.3. Потрібно скласти план спостереження. А для цього слід висунути гіпотезу (від грецького «припущення») про те, як буде відбуватись спостережуване явище. Гіпотеза може бути висунута і в результаті спостереження, коли отримано певний результат, який треба пояснити. Наукове спостереження відрізняється від спостереження в побутовому значенні цього слова. Як правило, наукове спостереження здійснюється у чітко контрольованих умовах, при цьому ці умови можна змінювати за бажанням спостерігача. Зазвичай таке спостереження здійснюється у спеціальних приміщеннях - лабораторіях.

Номер слайду 9

Дослідження, яке здійснюють у чітко визначених та контрольованих умовах, називають експериментом (від латинського «дослід», «спроба»). Експеримент дозволяє підтвердити чи спростувати гіпотезу. Так формулюють висновок. Багато спостережень незручно або неможливо здійснювати в природі. Тому у вивченні хімії важливу роль відіграє моделювання. У лабораторних умовах використовують особливі прилади та предмети - моделі (від латинського «зразок»), в яких копіюють лише найбільш важливі, суттєві ознаки об’єкта вивчення. Моделювання - це вивчення об’єкта за допомогою побудови і вивчення моделей, тобто його замінників або аналогів. Умовно хімічні моделі можна поділити на дві групи: предметні (моделі атомів, молекул, кристалів) і знакові, або символьні (символи хімічних елементів, формули речовин, рівняння реакцій тощо).

Номер слайду 10

Завдання ресурсу https://learningapps.org/Послідовність виконання досліду. Просте упорядкування. Правила безпеки під час роботи в кабінеті хімії. Класифікація. Можно/ неможно. Правила поведінки в кабінеті хімії. Класифікація. Безпечно/небезпечно. Маркування небезпечних речовин. Знайти пару. Основні попереджувальні та заборонні знаки. Розпізнай небезпеку.

Номер слайду 11

Властивості речовини, які визначають спостереженням або вимірюваннями, називають фізичними. Знання фізичних властивостей нерідко допомагає «впізнавати» речовини. Відомості про фізичні властивості багатьох речовин вміщено у спеціальній літературі, зокрема в довідниках. Більшість фізичних властивостей речовини залежить від її агрегатного стану. Серед твердих речовин розрізняють кристалічні та аморфні. Кристал - самоутворене фізичне тіло із плоскими гранями та прямими ребрами. Термін аморфний походить від грецьких префікса а- (означає заперечення) і слова morphe - форма. Кристалічна (а) та аморфна (б) речовини: а - кам'яна сіль; б - скло

Номер слайду 12

Речовини з різними фізичними властивостями: а - купрум(ІІ) сульфат; б - амоній біхромат; в - олія; г -вода. Для визначення багатьох речовин беруть до уваги сукупність їхніх властивостей. Властивості речовини, які визначають спостереженням або вимірюваннями, називають фізичними. Найважливішими фізичними властивостями речовини є:агрегатний стан за певних температури й тиску;колір, блиск (або їх відсутність);запах (або його відсутність);розчинність (або нерозчинність) у воді;температура плавлення;температура кипіння;густина;теплопровідність;електропровідність (або неелектропровідність).

Номер слайду 13

Отже, кожній речовині притаманний певний набір властивостей. Звичайно ж, деякі властивості різних речовин можуть бути подібними. Наприклад, і цукор, і кухонна сіль - речовини білого кольору, обидві добре розчинні у воді. Проте цукор плавиться при температурі 185 °С, а кухонна сіль - при 800 °С, крім того, вони відрізняються за смаком. Дві різні речовини не можуть бути подібні одна до одної за всіма властивостями. Чому ж різні речовини мають різні властивості? Справа в тому, що речовини складаються з дуже дрібних частинок - атомів або молекул. Саме вони визначають усі властивості речовин. Кожна речовина має свій унікальний набір атомів або молекул. Молекули різних речовин не подібні, часто вони відрізняються дуже суттєво, тому й утворені ними речовини відрізняються за властивостями. Фізичні властивості води: а - замерзає при 0 °С; б - кипить при 100 °С, температуру замерзання і кипіння можна виміряти термометром; в - вода має густину 1000 кг/м3, її можна виміряти ареометром

Номер слайду 14

ПРО ГОЛОВНЕДля визначення багатьох речовин беруть до уваги сукупність їхніх властивостей. Спостереження, експеримент та моделювання у хімії відіграють надзвичайно важливу роль. Спостереження та експеримент посідають чільне місце у вивченні речовин і їхніх перетворень. Спостереження - перший крок до науки. За результатами спостережень висувають гіпотези. За допомогою експериментів гіпотези підтверджують або спростовують. У науці завжди є місце для розширення обріїв пізнання у нових напрямах.

pptx
Додано
31 жовтня 2022
Переглядів
2098
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку