Хімічний склад і будова хромосом на різних стадіях клітинного циклу

Про матеріал
Поняття клітинний цикл, каріотип; особливості хімічного складу, будови та функцій хромосом на різних стадіях клітинного циклу; поглиблення знань про спадковість організмів; особливості професії генетик.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хімічний склад і будова хромосом на різних стадіях клітинного циклу

Номер слайду 2

Хромосоми (від грец. хрома – колір, сома – тіло) — це велика молекулярна структура, де міститься близько 90 % ДНК клітини. Усі хромосоми містять дуже довгий безперервний полімеризований ланцюг ДНК (єдину ДНК-молекулу), що містить гени, регуляторні елементи та проміжнінуклеотидні послідовності. Термін «хромосома» запропонував у 1888 р. В. Вальдейер.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Кожне плече хромосоми закінчується теломерою – комплексом теломерної ДНК на кінці хромосоми та специфічних теломерних білків

Номер слайду 5

Залежність будови хромосоми від фази клітинного циклу. Якщо клітина знаходиться в стані інтерфази, яка характеризується її ростом та інтенсивним обміном речовин, але відсутністю поділу, то хромосоми в ядрі мають вигляд тонких деспіралізованих ниток — хромону. Зазвичай вони переплетені між собою, і візуально розділити їх на окремі структури неможливо. У момент настання клітинного поділу, що у соматичних клітин називається мітозом, а у статевих — мейозом, хромосоми починають спіралізуватися і товщати, стаючи добре помітними в мікроскопі.

Номер слайду 6

Рівні компактизації ДНК

Номер слайду 7

Нуклеосомний рівень. Нуклеосома — це глобула, що містить по дві молекули кожного з гістонів Н2, Н2 В, H3, Н4. Навколо однієї нуклеосоми подвійна спіраль ДНК утворює біля двох витків і переходить на наступну глобулу. Рівні організації хромосом. Схема нуклеосомного рівня упаковки: 1)глобула(октамер) (гістони Н2 A, Н2 B, Н3, Н4), 2)подвійна спіраль ДНК,3)нуклеосома.

Номер слайду 8

2. Нуклеомерний. Відбувається об’єднання 8-10 нуклеосом у вигляді глобули.

Номер слайду 9

3. Хромомерний (петльовий). Нупернуклеосомна нитка спіралізуєься з утворенням петель, об’єднаних скріпками з негістонових білків.

Номер слайду 10

4. Хромонемний. Утворюється за рахунок зближення в лінійному порядку хромомерних петель з утворенням хромонемної нитки.5. Хромосомний. Утворюється в результаті спірального вкладення хромонеми.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

pptx
Додано
15 жовтня 2019
Переглядів
1909
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку