Хімія зі смаком кави.

Про матеріал
Даний матеріал використовується для позакласного заходу, круглого столу. Включає історію кави, способи заварювання кави,за і проти використання кави, цікаві факти та вислови про каву.
Перегляд файлу

Результат пошуку зображень за запитом каваПозакласний захід з хімії

 

«Хімія із смаком кави»

 

Мета заходу:  ознайомити учнів з історією відкриття кави,її хімічним     складом,властивостями,аргументувати  корисний та негативний впливи кави на організм людини,розширити світогляд учнів,розвивати естетичні смаки,профорієнтаційні нахили,формувати навички працювати з різними джерелами знань.

 (захід супроводжується переглядом презентації)

 

Ведучий

Добрий день!

Ми зібралися в нашій вітальні, щоб поговорити про напій, який називають впродовж сторіч «еліксиром життя» або «чортовим зіллям», який звинувачували у всіх смертних гріхах або наділяли здатністю зціляти 44 недуги.

Кава – це приємний та ароматний напій, що бадьорить і освіжає зранку, додає гарного настрою і допомагає «триматися на плаву», коли за вікном ніч, а роботи у вас ще багато.

Справді, уявити свій ранок без кави не можуть тисячі людей по всьому світу. А все чому? Одні називають цей смачний напій звичкою – вони впевнені, що кава викликає залежність. Інші частуються філіжанкою кавусі у затишній кав'ярні, тоді ця ароматна спокусниця виконує роль зв'язкового елементу у розмові: чи то побачення, а чи, може, теревені з подругами. А ще, із запрошення «на горнятко кави» починалися безліч стосунків, частина яких закінчувалася шлюбом. І хоч є люди, які абсолютно байдуже ставляться до цього напою, каву обожнюють, співають їй «серенади», пишуть про неї вірші, каву зображують на картинах…

Проведемо невеликий історичний екскурс, в якому розповімо, звідки до нас прийшов улюблений напій мільйонів людей – кава.

 

Історія кави

1 учень

Згідно з однією з легенд, кава з'явилася  завдяки пошукам шейха Омара, який за професією був лікарем. Шукаючи нові медикаменти, одного разу він виявив кавове дерево. Плоди цієї рослини шейх використав для лікування хворих, котрі страждали головним болем і проблемами з перетравлюванням їжі. Але незабаром люди почали куштувати каву вже не як «пігулки», й вона навіть припала їм до душі

2 учень

Інша легенда свідчить, що вперше кавове листя випадково спробував Калдим – пастух, який дуже любив свою отару і тому піклувався про неї найкращим чином. Одного разу, опинившись на пасовищі, тварини знайшли кавове дерево і, покуштувавши його листя, різко збадьорилися. Передчуваючи смачний обід, юнак теж вирішив з'їсти кілька листочків. Але його чекало розчарування: листя виявилося зовсім несмачним. Засмучений пастух вже хотів вести стадо додому, але, все ж, вирішив спробувати зерна. Плоди виявилися не лише приємними на смак, але й помітно бадьорили. Після повернення в село, юнак розповів про чудо-напій близьким, а вони поділилися новиною зі своїми друзями. Саме таким чином розповідь про кавову пригоду долетіла до місіонерів. Оскільки ченці постійно молилися і вдень і вночі, вони хотіли відшукати продукт, який би їх збадьорив, щоб вони випадково не заснули під час молитви. Мудрі місіонери почали вживати новий напій. Кава ж, в свою чергу, дозволяла відчути прилив сил та бадьорості

1 учень

Перші кавові плантації виникли в місті Моху (Мокко), країна Ємен, що знаходиться в Аравії. Ароматна кава почала смакувати арабам і вони споруджували різні кав'ярні, де відвідувачі могли розслабитися з чашкою освіжаючого напою. Кава настільки зачарувала жителів, що вони навіть пропускали служби - намази. Звичайно, представники мусульманської релігії були проти такого непослуху, саме тому вони заборонили арабам пити каву. Проте минуло кілька років і султан Сулейман III знову дозволив своїм підданим насолоджуватися напоєм. Два століття аравійське місто Ємен вважалося єдиним постачальником кави у світі. 
2 учень

На  початку XVII століття чарівний напій з'явився і в Європі. Італійці спробували каву в 1645 році, англійці вперше насолодилися її смаком у 1652-му, а французи почали заварювати ароматні зерна в 1672-му.
1 учень

Південна і Центральна Америки приєдналася до «каво-лихоманки» у XVIII столітті, адже напій привезли колонізатори. Надихнувшись побаченим, мексиканці і бразильці теж почали висаджувати кавові дерева, їх підтримали жителі Ямайки та Австралії. А знайомству з кофеїном людство зобов'язане вченому Рунге, адже саме цей німецький хімік Фридліб Фердинанд Рунге вперше в 1819 році виділив кофеїн.

Ведучий

Протягом століть каву нарікали по-різному. Одні кажуть, що кава здатна викликати божевілля, інші ж називають її ліками від ліні і «даром богів». Кава дійсно має чарівний ефект. Не має значення, чи подобається вам смак кави, ви п'єте каву за звичкою або розраховуєте на енергію, яку надає кофеїн, чи ви коли-небудь замислювалися над тим, що насправді відбувається з вашим організмом, поки ви отримуєте насолоду від ранкової чашки кави?

Давайте ознайомимось з хімічними елементами та сполуками,які входять до складу кави… 

Хімічний склад кави

3 учень

Каву виробляють з кавових бобів, тому вона містить фітонутрієнти і поліфеноли (це хімічні сполуки, яким притаманні антиоксидантні властивості). Основна речовина, яка міститься в каві – це кофеїн.

4 учень

Кофеїнксантиновий алкалоїд, міститься в бобах кавового дерева, у листі чаю, мате, ягодах гуарани, а також у невеликих кількостях у какао та горіхах кола; стимулятор центральної нервової системи, компонент тонізуючих напоїв та лікарських засобів для полегшення дихання. У рослинах кофеїн відіграє роль природного пестициду, який паралізує та вбиває комах-паразитів

3 учень

Кофеїн – безбарвна з гірким смаком кристалічна речовина, за структурною будовою гетероциклічний алкалоїд пуринового ряду. Вперше добутий з кавового екстракту в 1821 році. Розглянемо структурну будову молекули кофеїну, а також кульострижневі моделі її формули. Спробуйте скласти молекулярну формулу кофеїну. (С8H10N4O2). Молекулярна маса 194 г/ моль.

4 учень 

У природі кофеїн зустрічається у різних концентраціях разом із іншими алкалоїдами, теофіліном та теоброміном, які є кардіостимуляторами. Кофеїн може мати різний ефект залежно від його походження, що пояснюється в першу чергу різною концентрацією інших стимуляторів та швидкістю абсорбції.

3 учень

Головним джерелом кофеїну є кавові боби (насіння кавового дерева), з яких готують каву. Вміст кофеїну в каві може бути дуже різним залежно від сорту кавових бобів і методу приготування, але в середньому одна порція кави (30 мл) містить від 40 мг кофеїну для еспресо з Арабіки до 100 мг для міцної кави. Загалом, добре просмажена кава містить менше кофеїну, ніж слабо просмажена. Сорт кави Арабіка зазвичай містить менше кофеїну, ніж сорт Робуста. У каві також міститься невелика кількість теофіліну і немає зовсім теоброміну.

 4 учень

У багатьох культурах використовують як джерело кофеїну чай. Чай зазвичай містить приблизно вдвічі менше кофеїну ніж кава, залежно від міцності напою. Деякі сорти чаю, наприклад чорний, містять трохи більше кофеїну, ніж інші сорти. У чаї також міститься невелика кількість теоброміну і дещо більше теофіліну, ніж у каві.

3 учень

Кофеїн також є інгредієнтом безалкогольних напоїв таких, як кола, що виготовляється із горіхів кола. Безалкогольні напої зазвичай містять від 10 до 50 мг кофеїну на порцію. На відміну від них, енергетичні напої містять близько 80 мг кофеїну на порцію. Гуарана, основний складник енергетичних напоїв, має високий вміст кофеїну та низький теоброміну і теофіліну.

4 учень

Шоколад, який виготовляють з какао, є слабким стимулятором, переважно завдяки вмісту в ньому теоброміну і теофіліну, хоча він також містить невелику кількість кофеїну. Однак вміст цих речовин у шоколаді надто малий для ефекту, який можна порівняти із дією кави на організм людини. Плитка молочного шоколаду вагою 28 г містить приблизно стільки кофеїну, скільки чашка декофеїнізованої кави.

3 учень

Кава містить також кілька сотень інших природних хімічних речовин, наприклад, білки, набір амінокислот, ліпідів, вуглеводів, вітамінів і мінералів, включаючи калій, кальцій і магній. Наприклад, типова чашка кави (об'ємом 240 мл) містить такий набір поживних речовин (від рекомендованої щоденної норми споживання з їжею):    

  •      Вітамін B2 (рибофлавін): 11% 
  •      Вітамін B5 (пантотенова кислота): 6%  
  •      Вітамін B1 (тіамін): 2% 
  •      Вітамін B3 (ніацин): 2% 
  •      Фолат (сіль фолієвої кислоти): 1% 
  •      Марганець: 3% 
  •      Калій: 3% 
  •      Магній: 2% 
  •      Фосфор: 1% 

  4 учень

Занадто мало? Але якщо помножити їх на кількість чашок, які ви зазвичай п'єте протягом дня, то  разом із зарядом бадьорості ви додатково отримуєте достатню кількість поживних речовин, хоча основною перевагою кави (саме натуральної кави, а не розчинної) є все ж таки високий вміст антиоксидантів. Середньостатистична людина, яка дотримується збалансованого харчування, насправді отримує більше антиоксидантів з кави, ніж з фруктів і овочів разом.

3 учень

Складові частини кави значно відрізняються в залежності від типу кави, де вона вирощується, земля, навколишнє середовище і метод збору, обсмаження, зберігання і варіння. Слід враховувати, що вміст кофеїну в каві не слід сприймати за принципом «чим більше – тим краще», кофеїн, як і будь-яка хімічна речовина, потребує правильного дозування.

4 учень

До речі, найуживанішою психоактивною речовиною в світі – є саме кофеїн, тому його різний вплив на організм було досліджено дуже досконально.

Ведучий

Корисна довідка. Чим відрізняється кава  сортів Арабіка та Робуста? Арабіка – це синонім високої якості. Вона має злегка кислуватий смак та чудовий шоколадній присмак. Вміст кофеїну в зернах Арабіки від 0,6 до 1.2%. Робуста набагато гостріша та більш гірка, тому що містить більше кофеїну, від 2.3 до 3.2 %. Арабіка – найстарший та найпопулярніший вид кави. Вважається, що близько 70% кави в світі належать до цього виду. Арабіка – це єдиний вид, із зерен якого можна зварити високоякісну каву без додавання домішок.

 Робуста містить більше кофеїну, має сильніший аромат і використовується, щоб зробити інші види кави міцнішими. Ця кава росте і цвіте набагато швидше за арабіку, а також більш стійка у складних кліматичних умовах.

 Арабіка набагато дорожче, тому в більшості супермаркетів ми можемо купити каву тільки Робусту. В деяких все ж є кава з написом Арабіка, але це не означає що вона дійсно високої якості. Радимо купувати  якісну каву тільки в перевірених місцях, і вона щоранку буде радувати Вас своїм ароматом та стане частиною вашого життя, так як від неї залежить ваш настрій на цілий день.  

 Кава в цілому являє собою досить складний коктейль із тисячами різних складових, і список аргументів «за» і «проти» доволі довгий, отож пропоную їх розглянути:

 Аргументи «за» або користь кави для здоров'я

 5 учень

  •            Кофеїн потрапляє в мозок через кров, і починає працює як стимулятор (в цей момент ви відчуваєте бадьорість і примноження енергії), підвищена активність мозку стимулює вивільнення дофаміну і адреналіну, що і дає вам такий суттєвий імпульс енергії та ейфорії, після ранкової чашки кави (зрозуміло, що мова йдеться про каву вищого ґатунку із вмістом кофеїну менше 1%)

6 учень

    Кава підвищує продуктивність 

  •            Випийте чашку чорної кави за годину до тренування, і ваша продуктивність може покращитись на 11-12%. Кофеїн підвищує рівень адреналіну в крові. Адреналін допомагає вашому тілу підготуватися до фізичного навантаження, тобто ніякої магії.

5 учень

Кава знижує вагу

  •            Так як напій містить магній і калій, який допомагає організму людини використовувати інсулін, регулює рівень цукру в крові і зменшує потяг до «солоденького» і переїдання. Кава може пригнічувати апетит і стимулювати спалювання калорій, але це не чарівна паличка від втрати ваги.

6 учень

Кава спалює зайві жири

  •            А точніше, кофеїн допомагає жировим клітинам руйнувати жир і використовувати його в якості внутрішнього палива (наприклад, для тренувань у залі).

5 учень

Кава підвищує розумову активність 

  •            Помірне споживання кофеїну, 1-3 чашок напою в день, допомагає вам зосередитися і підвищити вашу розумову активність.

6 учень

Кава знижує ризик розвитку раку

  •            Останні дослідження показали, що кава може знизити ризик розвитку раку передміхурової залози у чоловіків на 20%, а рак ендометрія у жінок – на 25%.  Кофеїн може також запобігти розвитку найбільш поширеного виду раку шкіри.

5 учень

Кава знижує ризик розвитку інсульту

  •            Помірне споживання кави (я маю на увазі 2-4 чашки на день) знижує ймовірність розвитку інсульту.

6 учень

Кава зменшує ризик хвороби Паркінсона і Альцгеймера

  •            Невгамовні вчені довели, що регулярне вживання кави зменшує ймовірність захворіти хворобою Паркінсона на 25%. Більш того – вже є докази того, що кава викликає активність в частині мозку, ураженої паркінсонізмом, а певний рівень кофеїну в крові знижує ризик хвороби Альцгеймера.

5 учень

Кава зменшує ризик діабету

  •            Кофеїн зменшує вашу чутливість до інсуліну і зменшує стійкість до глюкози, знижуючи ризик захворіти діабетом 2-го типу.

6 учень

Кава піднімає настрій

  •            Кофеїн стимулює центральну нервову систему, оскільки стимулює вироблення серотоніну (гормону щастя), дофаміну і норадреналіну, які підвищують ваш настрій, але це за умови вмісту кофеїну в каві менше 1%, тобто за умови вживання високогірної 100% арабіки .Це важливо, тому що вміст кофеїну в робусті практично в 2 рази більше і така кількість це передозування і викликає стрес для організму.

5 учень

До речі неякісна кава може бути токсичною для вашого організму в її складі може бути багато домішок враховуючи хімію, якою удобрюють «каву масового споживання», або великий вміст кофеїну – це може стати причиною головного болю, безсоння або хвороби.

6 учень

Корисна порада – пийте лише високогірну 100% арабіку, і вам не доведеться турбуватися про негативні наслідки, пов’язані із пристрастю до цього дивовижного напою.

Ведучий

Було б неправильно говорити винятково про позитивні ефекти, не згадуючи про негативні. Пропоную розглянути деякі важливі негативні аспекти кави (хоча, це перш за все залежить від особливостей організму людини).

Аргументи «проти» чи шкода від кави

7 учень

Кава може викликати 

  •            Значна кількість кофеїну протягом 40 хвилин стимулює вироблення кортизолу (гормону стресу),і може викликати тахікардію. Смертельна доза кофеїну в нашому організмі становить 10-13 грамів.

 8 учень

Кава призводить до безсоння і порушення сну

  •            Рекомендована максимальна кількість кофеїну становить 400 міліграмів (це приблизно 4 чашки кави). Споживання занадто великої кількості кофеїну може призвести до прискореного серцебиття і може навіть посилити панічні атаки. Скоріш за все, ви вже знаєте, яка кількість і яка саме кава вам підходить.

7 учень

Кава викликає звикання

  •            Кофеїн викликає звикання, а відсутність декількох чашок може дуже гостро відчуватись вашим організмом. Основна проблема полягає в тому, що кофеїн може призвести до залежності у багатьох людей. Коли люди систематично споживають кофеїн, вони звикають до нього – він або перестає працювати так, як раніше, або потрібна більша доза для отримання бажаного ефекту.

8 учень

Коли люди обмежують вживання кофеїну, (після тривалого споживання у великих кількостях) в них з'являються так звані симптоми «відмови», такі як головний біль, втома, розумова пасивність і дратівливість. Це може тривати кілька днів. Багатьом людям не подобається відчуття залежності від хімічної речовини у буквальному розумінні задля власного нормального функціонування. Вони віддають перевагу кавовому напою без кофеїну.

7 учень

Як правило, каву без кофеїну виготовляють шляхом промивання кавових зерен розчинниками. Кожен раз, коли це роблять, невеликий відсоток кофеїну розчиняється в розчиннику, і цей процес повторюється до тих пір, поки більша частина кофеїну буде видалена. Тим не менш, важливо враховувати, що навіть кава без кофеїну містить кофеїн, якого значно менше, ніж в звичайній каві, але все ж таки він присутній.

8 учень

Кава без кофеїну не має всіх тих переваг для вашого здоров'я, які має звичайна кава (я маю на увазі захист вашого мозку в старості і максимальну користь для вашого організму).

Ведучий

Розчинна кава з'явивлася досить давно, ще в 1938 році. Тоді компанія Nestle постаралася удосконалити винахід Девіда Стренга, який запатентував розчинну каву ще в 1890 році.

Є три  види розчинної кави:порошкова, гранульвана і сублімована. При виготовленні розчинної кави кавові зерна обсмажують, подрібнюють та обробляють гарячою водою. Одержаний концентрований розчин або висушують, перетворюючи на порошок (порошкова кава), або заморожують і сушать у вакуумі для отримання сублімату (сублімована кава), або кавовий порошок зволожують ще раз, перетворюючи в гранули (гранульована кава). Перевагами розчинної кави є швидкість приготування та більший термін зберігання. Основний недолік розчинної кави — значно слабший, ніж у натуральної кави аромат. Розчинна кава містить менше кофеїну в процентному співвідношенні та гіркий компонент смаку очевидніший.

У розчинній каві міститься менше речовини кафестолу, ніж у завареній каві. Хоча кафестол володіє антиоксидантними властивостями, він може підвищувати рівень холестерину. Причому, більше в жінок. При високому рівні холестерину або захворюваннях серця розчинна кава стане безпечною альтернативою заварній. Але людям, які страждають на захворювання шлунка, пити розчинну каву натще не рекомендується, адже це напій з підвищеною кислотністю. Негативно розчинна кава діє і на нирки. 

Кавомани в історії

9 учень

Є люди, які люблять каву до безтями, вони часто називають себе залежними від цього напою і не уявляють своє життя без нього. Не зайвим буде згадати саме таких знаменитих "фанатів" кави.
Філософ Вольтер балував себе чашкою збадьорюю чого напою всього... 50 раз на день. При цьому француз дожив до 83 років! Секрет такої кількості випитої кави в тому, що чашки були 50-грамовими. Французький романіст Оноре де Бальзак щоднини пив близько шістдесяти чашок кави. Це навіть уявити собі важко! Зважаючи на те, що він був письменником і мав можливість творити вдома, мабуть, це робити було легше. Проте слухи про його захоплення кавою долетіли і до нашого часу.
Серед фанатів кави варто також виділити віденського класика, буремного композитора Людвіга ван Бетховена, який заварював каву рівно із 64 зерен на чашку. Для порівняння: на чашку еспрессо ви потребуєте приблизно 42 зерна кави. Ох і міцний напій любив маестро! Не дивно, якщо приймати до уваги його бунтарський характер. До речі, кохана жінка Фридерика Шопена і, за сумісництвом, феміністка та письменниця Жорж Санд вважала, що найсмачнішу кавусю готує її коханий,польський композитор.
Ще однією зірковою фанаткою була Катерина ІІ, бо саме вона наказувала класти у чашку 81,9 грам кави, а це, на хвилиночку, чотири чайні ложки! Ну і сильне ж здоров'я треба було мати! Приміром, філософ Жан-Поль Сартр міг годинами смакувати ароматний напій з однієї і тієї ж філіжанки у "Cafe de Flore". Мабуть, філософські думки у цій кав'ярні до нього приходили найчастіше. Хто зна?

Представник сюрреалізму, художник Сальвадор Далі використовував каву, як естетичну родзинку, адже він проливав її на сорочку. У цьому криється весь художник: несподіваний, шокуючий, парадоксальний.

Ведучий

Ви знаєте хто такий «бариста»? Бариста – нова творча професія, це – кавовий сомельє або кавовий майстер. Він повинен не просто вміти приготувати еспресо або капучіно, він повинен бути справжнім віртуозом у своїй справі і тонким психологом. Бариста справжні майстри, які бадьорий напій перетворюють на художній шедевр.

А які ви знаєте види кавових напоїв? Їх безліч. Айріш, американо, глясе, доппіо, еспрессо, капучіно, кава по-віденьські, кава по-турецькі, маккіато, латте, мокко, романо, торо, медовий раф і цей перелік можна продовжувати.

«Чорна як ніч, солодка як гріх, гаряча як поцілунок, міцна, як прокльон». Кава – це щось більше ніж смачний та ароматний напій. Це предмет творчого натхнення для композиторів, музикантів, скульпторів, художників, поетів. До вашої уваги картини відомих художників світу, на яких цей смачний  та ароматний напій.

«Гра в шахи» Артуро Річчі;

«Завершення сніданка» Пьєр Огюст Ренуар;

«Їдальня» Поль Сіньяк;

«Мері Чемберлен» Джон Еверетта Мілле;

«Паризьке кафе» Ілья Репін;

«Читання новин» Джеймс Тіссо;

«Шоколадниця» Жан-Етьєн Ліотар.

Кава і музика також існують в гармонії. Відомий німецький композитор Йоганн Себастьян Бах у 1734 році написав «Кавову кантату» як рекламу цього напою, в протест заборони в ті часи вживати каву жінкам в Німеччині.

Відомий американський співак, актор, кінорежисер, продюсер, шоумен ХХ сторіччя – Френк Сінатра в 1946 році  виконав «Кавову пісню» в стилі джаз, яка стала легендарною. Давайте її послухаємо і перекладемо)

9 учень

Ведучий

  •       Вдячні  поціновувачі кави встановлюють цьому відомому напою пам’ятники в різних куточках світу:
  •       Пам’ятник кавовому дереву в Бразилії (Сан-Паулу);
  •       Пам’ятники кавовому зерну в Коста-Риці та в Німеччині (Гамбург);
  •       Пам’ятники кавовим чашкам в ОАЕ та в Україні (Ужгород);
  •       Пам’ятники кавовим джезвам в Криму та в Україні (Ужгород);
  •       Пам’ятник кавомолці в Україні (Київ).
  •       У Львові встановлено пам’ятник українському шляхтичу, перекладачу та віденському підприємцю, який став власником перших кав’ярень – Юрію Францю Кульчицькому.

Кавові зерна надихають людей на створення картин, виробів із  цих чарівних плодів. Ви можете звернути увагу на виставку робіт наших учнів.  

 (перегляд виставки учнівських робіт з використанням кавових зерен)

Кілька слів про каву

"Цукор зробить каву смачною, якщо забудеш його туди покласти"
                                                                               Народна мудрість

"Існують речі, які вартують того, щоб їм зберігати вірність. Наприклад,кава… "
                                                                                            Дж. Голсуорсі

"Пити каву - думати про життя."
                                                                                       Східна мудрість

"Справжня кава має бути чорною як ніч, солодкою як гріх, гарячою як любов і міцною як дружба"
                                                                                      Поціновувач кави

Ведучий

Якщо хочете зробити вашу каву корисною, запам'ятайте лише три важливих правила.

Перше правило – щоб користь для здоров'я була максимальною – не додавайте нічого зайвого в вашу чашку. Мається  на увазі цукор, молоко або вершки. «П'єте каву – пийте каву».

Друге правило – готуйте каву з фільтром, не фільтрована кава (наприклад, зварена в турці або за допомогою французького пресу) містить кафестол, речовина, яка може підвищити рівень холестерину, не до критичного рівня, але якщо помножити кількість чашок на найближчі 10 років, то це стає досить критичним моментом.

Третє і найважливіше – купуйте лише якісні зерна, високогірної 100% арабіки, повірте, вони не просто так коштують трохи дорожче низької арабіки, і тим більше робусти.

А ще –

Робіть собі дні без кави.

Пийте каву в першій половині дня.

Не варто пити каву занадто гарячою.

Пийте 1-3 чашки кави на день.

 

Ранковий кави аромат

Дарує зранку нам натхнення,

Дає наснагу устократ

Поринути над сьогоденням.

 

Ніколи в каву не кладіть

Вчорашні спогади болючі,

Зумійте серцем зрозуміть,

Пройшло, що було неминучим...

 

Додайте цукор сподівань,

Надій, що прагнуть у майбутнє,

Без зайвих часу міркувань,

Відчуйте присмак незабутній.

 

Чарівні думи, відчуття,

Дарує філіжанка кави,

І кожен день цього життя

Живіть щасливо і яскраво.

 

Запрошуємо вас на філіжанку кави. Бажаємо вам гарного бадьорого настрою. Дякуємо за увагу! Смачного!

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Туренко Тетяна Юріївна
    Інна Юріївна,добрий день. Розробка дуже чудова. Поділіться будь ласка ще й презентацією до неї, ( вона мені дуже потрібна зараз) хочу провести відкритий захід за цим сценарієм. Дякую
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Maksimenko Inna Юріівна
Пов’язані теми
Хімія, Позакласні заходи
Додано
15 березня 2021
Переглядів
1797
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку