Презентація "Енергетичні напої"

Про матеріал
В презентації розказано про хімічну складову популярних енергетичних напоїв. Енергетики - користь чи шкода?
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Енергетичні напої Кузенко Ярослав 213 група

Номер слайду 2

Коротка історія розвитку енергетиків Людство ще давно навчилося отримувати енергію та натхнення з рослин: На ближньому сході заряджалися кавою У Китаї та Індії черпали завзяття в чаї Африканці за допомогою горіхів коли Комерційні марки енергетиків виникли в Японії у 1960-ті. Справжній бум енергетиків стартував у Західній Європі в 1980-ті

Номер слайду 3

Сьогодні енергетичні напої продаються в будь-якому кіоску, в барах, клубах, їх нерідко можна побачити в тренажерних залах та на спортмайданчиках. Реклама позиціонує їх як засоби боротьби із втомою, що допомагають активного способу життя, розумової діяльності, клубним танцям і занять спортом. У той же час у науковому світі та ЗМІ йде гаряча полеміка про реальну дію і побічні ефекти цих напоїв.

Номер слайду 4

Інформаційна діаграма споживання енергетичних напоїв у світі за 2017 рік

Номер слайду 5

Сахароза - звичайний цукор. Висококалорійний компонент багатьох харчових продуктів, використовується для підсолоджування напоїв, кондитерських виробів. Глюкоза – самий розповсюджений цукор в реакціях метаболізму людини, основна харчова речовина, яка доставляється кров’ю до органів і тканин. Склад енергетичних напоїв

Номер слайду 6

Кофеїн - розповсюджений психостимулятор (чай, кава, мате, гуарана, горіхи кока) Теобромін - речовина, схожа на кофеїн, але в 10 разів слабша від кофеїну

Номер слайду 7

Кількість кофеїну в деяких продуктах

Номер слайду 8

Кофеїн по суті має наркотичні властивості. Крім підбадьорення він викликає звикання і залежність. Крім того, в майбутньому, для досягнення потрібного ефекту вам доведеться постійно збільшувати дозу цієї речовини.

Номер слайду 9

Таурин - компонент жовчі необхідний для нормального функціонування нервової, імунної систем та регулює обмін речовин і кальцію. Глюкуронолактон – компонент з’єднувальної тканини (крупи, червоне вино, рослинні смоли)

Номер слайду 10

Вітаміни групи В – необхідні організму для багатьох біохімічних реакцій. Гуарана- тропічна рослина, росте в Бразилії, використовується як природній психостимулятор.

Номер слайду 11

L-карнітин - речовина, яка синтезується в організмі, необхідна для нормального засвоєння жирів. D-рибоза - цукор, який входить в склад РНК і АТФ, виробляється в організмі людини. Стимулює обмін речовин.

Номер слайду 12

Женьшень - природний стимулятор різної дії. В звичайних дозах знижує відчуття втоми, підвищує психічну і фізичну активність.

Номер слайду 13

Red Bull вода; сахароза; глюкоза; двоокис вуглецю; таурин - 0,4%; глюкуронолактон - 0,24%; кофеїн - 0,03% (75 мг); вітаміни B3, B5, B6, B12, B8 у кількості, що не перевищує добову потребу; ароматизатори, барвники, регулятори кислотності. Висновок: за змістом стимулюючих інгредієнтів мало відрізняється від чашки чорної кави з цукром.

Номер слайду 14

Burn вода; сахароза; двоокис вуглецю; глюкуронолактон; таурин; кофеїн (не більше 350 мг / л); екстракт гуарани; теобромін; вітаміни B3, B5, B6, B12, B8 у кількості, що не перевищує добову потребу; ароматизатори, барвники, регулятори кислотності. Висновок: Містить найбільшу кількість кофеїну, посиленого теоброміном та екстрактом гуарани, відповідно, вимагає більшої обережності у застосуванні.

Номер слайду 15

Adrenaline Rush вода; сахароза; двоокис вуглецю; таурин (399мг, 100% від добової норми споживання); D-рибоза (201мг, 100% від добової норми споживання); натуральний кофеїн (разом з гуараною не більше 30 мг); Вітамін C, B6, B12, B8 у кількості, що не перевищує добову потребу; екстракт гуарани; екстракт женьшеню (4,8 мг); мальтодекстрин; ароматизатори, барвники, регулятори кислотності. Висновок: напій містить відносно мало кофеїну, стимуляція досягається його поєднаною дією з женьшенем. Мабуть, найбільш "м'який" з усіх енергетичних напоїв, проте це не означає, що його можна пити більше - зверніть увагу, що в одній баночці міститься добова норма таурину і рибози.

Номер слайду 16

Ізотоніки

Номер слайду 17

На відміну від енергетичних напоїв, ізотонікі ("спортивне питво") не містять стимуляторів і метаболічно активних речовин. Їх компонентами, крім води, є: глюкоза В невеликих кількостях і збалансований набір солей, які втрачаються при фізичних навантаженнях. Ізотоніки призначені для підтримки водно-сольового балансу при спортивних вправах і абсолютно нешкідливі для організму.

Номер слайду 18

Факти «за» споживання Якщо вам просто необхідно підбадьоритися або активізувати роботу мозку, енергетичні напої відмінно підходять для цих цілей. Ви можете знайти напій відповідно своїм потребам. Енерготоніки діляться на групи для людей з різними потребами: у одних більше кофеїну, в інших – вітамінів і вуглеводів. “Кавові” напої підходять завзятим трудоголікам і студентам, які працюють або займаються ночами, а “вітамінно-вуглеводні” – активним людям, що вважають за краще проводити вільний час в спортзалі.

Номер слайду 19

Факти «проти» споживання Напої можна вживати строго дозовано. Максимум – 2 банки в день. В результаті вживання напою понад норму можливе значне підвищення артеріального тиску або рівня цукру в крові. Вітаміни, що містяться в енерготоніках, не можуть замінити мультивітамінні комплекси. Люди, що мають проблеми з тиском або серцем, повинні уникати цих напоїв. Думка, що тонік насичує енергією, абсолютно помилкова. Вміст банки, як ключ, відкриває двері до внутрішніх резервів організму. Іншими словами – банка не дає енергії, вона висмоктує її з тебе. Людина використовує свої власні ресурси, а простіше кажучи, бере їх у себе у позику. Борг, зрозуміло, рано чи пізно доводиться повертати, розплачуючись втомою, безсонням, дратівливістю і депресією.

Номер слайду 20

вагітним жінкам, дітям, підліткам, літнім людям, Людям страждаючим від гіпертонії, серцево-судинних захворювань, глаукоми, розладів сну, з підвищеною збудливістю і чутливістю до кофеїну Не можна вживати:

Номер слайду 21

Інтернет опитування: Люди яких професій найчастіше вживають енергетики

Номер слайду 22

Інтернет опитування: Де люди найчастіше купують енергетики

Номер слайду 23

Інтернет опитування: Як часто люди вживають енергетики

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
17 березня 2021
Переглядів
3880
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку