“Хто ти в мережі Інтернет?”

Про матеріал
Розглянути Інтернет-залежність як важливу проблему сучасного суспільства та можливості запобігання її поширенню серед підлітків; поглибити знання учнів про Інтернет-залежність. Визначити та проаналізувати основні проблеми комп’ютерної та інтернет-залежності у молодіжному середовищі, визначити причини появи, симптоми та наслідки компютерної залежності, способи формування адекватної самооцінки для профілактики компютерної залежності. Дати можливість учням самостійно прийняти ту позицію, до якої вони схиляються, розвивати навички роботи в групах, вміння висловлювати свою точку зору логічно і конкретно, виховувати інтерес до порушеної теми.. Дати інформацію про вплив комп’ютерних ігор на організм дитини. Визначити комп’ютерну та Інтернет залежність шляхом проведення анкетування.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

Урок – тренінг

“Хто ти в мережі Інтернет?”

до тижня Медіаграмотності

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Підготувала

 класний керівник 9А класу

КЗШ № 52

Гаврилець Яніна Олегівна

 

 

 

 

 

 

 

Мета: Розглянути Інтернет-залежність як важливу проблему сучасного суспільства та можливості запобігання її поширенню серед підлітків; поглибити знання учнів про Інтернет-залежність. Визначити та проаналізувати основні проблеми комп’ютерної та інтернет-залежності у молодіжному середовищі, визначити причини появи, симптоми та наслідки компютерної залежності, способи формування адекватної самооцінки для профілактики компютерної залежності. Дати можливість учням самостійно прийняти ту позицію, до якої вони схиляються, розвивати навички роботи в групах, вміння висловлювати свою точку зору логічно і конкретно, виховувати інтерес до порушеної теми.. Дати інформацію про вплив комп’ютерних ігор на організм дитини. Визначити комп’ютерну та Інтернет залежність шляхом проведення анкетування.

 

Обладнання: комп’ютер, папір, олівці, ручки, стікери

 

Хід тренінгу

 

Вчитель

Вітаю,9 клас! Сьогодні поговоримо про Інтернет, про безпеку дітей в Інтернеті, про залежність та ким ви є в мережі Інтернет. Спочатку домовимось про декілька правил для успішної роботи:

1 моб. телефони відключити

 2 говорити все, що думаєте

 3 слухати інших, поважати себе та інших

4 бути активним учасником (якщо вправи виявляться для вас з якихось причин не прийнятними, попрацюйте над створенням сенкану на тему інтернету – наприкінці тренінгу ми послухаємо ваші твори.)

 

Вчитель

Оголошую мозковий штурм «Про користь Інтернету».

Відповіді очевидні

 

Вчитель

На фоні пандемії кількість інтернет-користувачів в Україні збільшилася на 2 млн осіб, ще більше перейшли в соціальні мережі.

Згідно зі статистикою, за минулий рік в Україні стало на 2 млн більше інтернет-користувачів, на початку 2021 року їх налічувалося вже близько 30 млн. Значно більше українців наразі сидять у соціальних мережах — 26 мільйонів чоловік проти 19 млн у 2020 році. Користувачі Всесвітньої мережі становлять 60% від загальної кількості населення, з минулого року їхня кількість збільшилася на 20%.

Наразі 96% українців вважають за краще дивитися відеоролики в YouTube, як з'ясували соціологи, у середньому одна людина користується цим сервісом 40 хв. в день. 14 млн жителів України зареєстровані в Instagram, порівняно з 2019 роком аудиторія соцмережі зросла на 22%. У Facebook наразі сидять 16 млн чоловік, приріст за той же період становив 7%. Безперечним лідером за новими користувачами стала соцмережа TikTok, яка за останній рік збільшила свою аудиторію на 500%.

 

Інтернет-залежність  — психічний розлад, нав'язливе бажання вийти в Інтернет і хвороблива нездатність вчасно відключитися від нього. Це явище може спричинити стан, у якому людина фокусуватиметься на віртуальному, а не реальному світі. Людина в такому стані може ігнорувати потребу в їжі, туалеті, сні, живому спілкуванні, фізичній активності тощо. У міжнародній класифікації психічних розладів англ. Internet Addiction Disorder (IAD). Айвен Голдберг (Ivan Goldberg) в 1995 році запропонував термін IAD, а пізніше розробив набір діагностичних критеріїв інтернет-залежності. Проблему інтернет-залежності досліджували: В. Бурова, А. Голдберг, К. Янг, проте вони зосереджували свою увагу більше на характеристиках віртуального середовища або ж на психологічних особливостях самих аддиктів

У 1986 році психіатр Айван Голдберг створив інтернет-клуб psycom.net, в якому користувачі могли пройти онлайн-тести на виявлення психічних захворювань, щоб самостійно визначити свій попередній діагноз. У 1995 році психіатр вирішив пожартувати над членами клубу і опублікував пародію на класифікатор психічних розладів DSM - IV, яким користуються лікарі для діагностики. Щоб показати заплутаність і складність збірки він вигадав діагноз "інтернет-залежність"(Internet Addiction Disorder або IAD). Його симптоми включали:

Припинення або скорочення важливих соціальних або професійних дій із-за використання інтернету.

Фантазії і мрії про інтернет.

Довільні рухи пальцями, що імітують друк.

Проте жарт зайшов занадто далеко : після виходу пародії на довідник Голдбергу прийшло декілька повідомлень від колег, які просили його вилікувати їх від нового захворювання. Тоді психіатр створив онлайн-групу по підтримці інтернет-залежних.

У 2008 році інтернет-залежність китайські лікарі запропонували визнати хворобою. Визначення і його діагностичні критерії розроблені співробітниками Пекінського центрального військового госпіталю за матеріалами 1300 «проблемних» користувачів інтернету. Проте у західній медицині визнають проблему як нав'язливу потребу і звикання до інтернету, одну з численних форм психологічної залежності людини

 

Лікування інтернет-залежності – річ доволі непроста

В США у 2009 році було відкрито першу у світі спеціальну клініку. Згодом мережа таких закладів набула широкого розповсюдження по всьому світу. Варто зазначити, що вчені утоточнюють поняття «інтернет-залежність» та «ігрова залежність», адже симптоматика та методи лікування є подібними з високим рівнем достовірності.

Симптоми інтренет-залежності

Це відхилення не може протікати без очевидних симптомів, тому пропонуємо вам перелік факторів, за допомогою яких можна визначити інтернет-залежність:

постійне бажання бути онлайн;

роздратований стан при відсутності доступу до мережі;

відсутність бажання відволікатися від віртуального простору;

порушення уваги;

недотримання вимог особистої гігієни;

відмова від їжі або нерегулярне харчування;

відмова від «живого» спілкування;

конфлікти з оточуючими, які не розділяють надмірне захоплення інтернетом;

готовність вкладати власні кошти в комп’ютер та інтернет (не пов’язані з роботою).

Психіатри наводять наступні п’ять видів пристрастей у мережі:

кіберсекс;

віртуальні знайомства;

мережеві ігри на гроші;

рольові онлайн-ігри;

інтернет-серфінг.

 

Інтернет-аддикцією страждають від 2 до 10% усіх користувачів мережі, а групою ризику є підлітки та сором’язливі, тривожні особистості з заниженою самооцінкою, переважно інтроверти. Дану залежність можна діагностувати на ранніх етапах та вилікувати.

 

Ми пропонуємо Вам пройти тест для виявлення інтернет-залежності.

Позначте твердження, які Вам підходять:

1. гарне самопочуття або ейфорія за комп’ютером;

2. неможливість зупинитися;

3. збільшення кількості часу, проведеного за комп’ютером;

4. нехтування сім’єю і друзями;

5. відчуття порожнечі, депресії, роздратування не за комп’ютером;

6. брехня вчителям або членам сім’ї про свою діяльність;

7. проблеми з роботою або навчанням;

8. сухість в очах;

9. головні болі за типом мігрені;

10. болі в спині;

11. нерегулярне харчування, пропуск прийомів їжі;

12. нехтування особистою гігієною;

13. розлади сну, зміна режиму сну.

0-3 – Ви мудрий користувач інтернету. Можете подорожувати по мережі скільки завгодно довго, тому що вмієте контролювати себе.

4-7 – У вас є деякі проблеми, пов’язані з надмірним захопленням інтернетом. Якщо ви не зверніть на них уваги зараз – надалі вони можуть заповнити все ваше життя.

8-13 – Використання інтернету викликає значні проблеми у вашому житті. Вам потрібна термінова допомога психолога.

Залежність від інтернету, як боротися?

Щоб не стати рабом Всесвітньої павутини, повірте, що ваша залежність – це неприємна реальність. Порахуйте, скільки годин на добу ви проводите перед комп’ютером і що можна було б встигнути зробити за цей час. Це не означає, що потрібно зовсім відмовитися від відвідування сайтів і перегляду електронних листів, але спробуйте скоротити цей час до мінімуму. Кожен раз, коли включаєте ноутбук (комп’ютер), відзначайте час початку і закінчення роботи на ньому – так ви зможете реально побачити, скільки цінного часу поглинають цікавість, нудьга і байдикування. Намагайтеся ефективно проводити свій кожен день.

Якщо не вистачає сили волі на самоконтроль, то спробуйте візуально звернути увагу свого мозку на цю проблему. Досить повісити стікери з наказами вимкнути комп’ютер або не заходити на такі-то сайти.

Якщо ви у вільний час любите побродити по просторах соціальних мереж, то попросіть адміністратора фірми, в якій працюєте, відключити вам доступ в Інтернет на час обідньої перерви, чесно зізнавшись у своїй залежності.

У випадку, коли ви працюєте в домашніх умовах, спробуйте зіграти на своїй ощадливості: скільки грошей доведеться сплатити за додатковий час перебування в мережі і витрачену електроенергію.

І це не дуже допомагає? Тоді, напевно, слід завести собі домашнього улюбленця, а краще – кількох, щоб виділяти час для догляду за ними (годування, вигул, прибирання, походи до ветеринара на вакцинацію тощо). Якщо шкода витратити свої «кровні», то попросіть друзів вам на день народження подарувати обрану живність – тоді вже нікуди не подінешся, доведеться доглядати. Уявіть, що наші брати менші доставлять багато приємних хвилин, які навіть не зрівнятися зі звуком надходження повідомлення в аську.

Нічого з перерахованого вище не допомагає, а на тварин у вас просто алергія? Тоді є ще одна цінна порада: сходіть на прийом до психолога, поспілкуйтеся з ним, щоб стало зрозуміло, з якої причини ви ігноруєте спілкування, прагнете «оселитися» в Інтернеті і чого конкретно вам не вистачає в реальному житті.

НЕ бійтеся, адже психологи не будуть лікувати вас таблетками і уколами, а спробують розібратися з душевними комплексами. Іноді люди замикаються в собі через зайву самокритичність або ж невпевненості в собі, надуманих комплексах з приводу свого розуму або зовнішності.

Спробуйте зайнятися чимось глобальним, що здатне змінити весь ваш розпорядок дня, наприклад, зробіть ремонт. Спробуйте відновити стосунки зі старими друзями, ходіть частіше в гості, відвідуйте суспільні місця.

Щоб поступово відійти від віртуальних контактів, слід:

замість повідомлення зателефонувати людині;

привітати з днем народження поштовою листівкою, а не електронним способом;

фотографії не зберігати в пам’яті комп’ютера, а сходити і роздрукувати у фотоательє;

не вишукувати пісні улюблених виконавців на різних сайтах, а сходити на концерт і насолодитися виконанням творів «вживу».

Задумайтеся, а як же раніше люди обходилися без комп’ютера? Адже жили ж і не «дурніші» були. Народжували дітей, успішно навчалися, добре працювали, багато винаходили… Звичайно, в бібліотеках були черги, а читальних залах перебувало багато народу, а віртуального простору на той час зовсім не існувало. Може, і сьогодні не варто свій настільки дорогоцінний життєвий час витрачати дріб’язкові новини, щоденне листування і безрозсудне бродіння на сторінках мільйонів сайтів?

 

docx
Додано
14 грудня 2021
Переглядів
585
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку