Хто він - Д. І. Менделєєв?

Про матеріал
Презентація розроблена до виховного заходу. У 2024 році виповнюється 190 років із народження Менделєєва та 155 років з часу відкриття Періодичної системи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хто він - Дмитро Іванович Менделєєв?

Номер слайду 2

155 років з дня відкриття періодичної системи

Номер слайду 3

190 років з дня народження Д. І. Менделєєва

Номер слайду 4

Місто Тобольськ

Номер слайду 5

Батьки Марія Дмитрівна Іван Павлович

Номер слайду 6

Гімназія, де навчався Менделээв

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Микола Пирогов

Номер слайду 9

Ришельєвський ліцей

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Феозва Микитівна – перша дружина Д.І. Менделєєва

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Рукопис Періодичної системи

Номер слайду 16

1903 рік – Київський політехнік

Номер слайду 17

Номер слайду 18

“Ніч на Дніпрі”

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Автор – І. Крамський

Номер слайду 22

Автор – М. Ярошенко

Номер слайду 23

Автор – І. Репін

Номер слайду 24

О. П. Бородін був хіміком

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Люба Менделєєва і О. Блок

Номер слайду 28

О. Блок  « Твій батько ось який: він давно все знає, що буває в світі. У все проникнув. Не сховається від нього нічого. Його знання найповніші. Вони ідуть від геніальності, у звичайних людей такого не буває. У нього нема ніяких «переконань» (консерватизм, лібералізм тощо). У нього є все. Таке враження він і складає. Із ним зовсім не страшно, але завжди неспокійно, це від того, що він усе і давно знає, без розповідей, без натяків, навіть не бачачи та не чувши. Це все пізнання лежить на ньому дуже важко. Коли він зітхає та охає, він кожного разу зітхає про все разом; нічого окремого або відривчастого у нього немає – усе нероздільно. Те, що інші говорять, йому майже завжди не цікаво, тому що він усе знає краще за всіх…»

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Адольф та Людвіг Нобелі

Номер слайду 32

7 серпня 1887 року

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Племінниця: «Д.І.Менделєєв вів постійно простий  спосіб життя. Вставав Дмитро Іванович, як правило, рано, не залежно від того, коли прийшлося лягти. Після того, як умився, йшов до свого кабінету, де пив одну, дві, а іноді й три чашки міцного та не дуже солодкого чаю, їв два чи три бутерброди з сиром, ковбасою чи шинкою. Вітався з присутніми на той час вдома членами родини та знову повертався до кабінету, де працював десь до пґятої години. Потім йшов на прогулянку – в залежності від погоди – від чверті години до півгодини. Він не любив безцільних прогулянок, купляючи в цей час книжки, іграшки для дітей або фрукти, рибу, солодке для столу. Обідав Дмитро Іванович завжди о шостій та любив, коли в домі є гості: хто-небудь із рідних чи близьких. Вино пив зрідка та й те не міцне, солодкого майже ніколи не їв. Після обіду любив бесіди з гостями, або читав пригодницьку літературу, детективні романи чи опис подорожей. Дуже полюбляв Жюля Верна, Майн Ріда, Фенімора Купера, Рокамболя. Одягався Дмитро Іванович дуже просто: вдома носив широку суконну куртку без пояса; мундир чи фрак, ідучи на роботу, одягав вкрай рідко, тільки на офіційні прийоми, надаючи перевагу простому строгому костюму у звичайні дні».

Номер слайду 36

Дочка Ольга:  «Батько зовсім не терпів неробства, відпочинком йому була зміна занять. І діти за його прикладом вчилися переключатись з однієї справи на іншу. У вільний час він часто читав їм билини, вірші та казки О.С.Пушкіна.»

Номер слайду 37

Син Іван: «Я не памґятаю, щоб він…підвищив коли-небудь на нас голос. Він звертався завжди виключно до нашої розумної та вищої сторони, ніколи нічого не вимагав та не наказував, та ми відчували, який би він був би засмучений нашою слабкістю, й це діяло сильніше благань та покарань. Я пригадую, як батько мені якось сказав: «Моя мати мене ніколи не сварила та не карала. Вона тільки плакала від моїх пустощів, та це діяло на мене сильніш за все…». 

Номер слайду 38

Син - Василь

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Номер слайду 45

Номер слайду 46

Номер слайду 47

Номер слайду 48

ppt
Додано
11 жовтня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку