Хвилинка-цікавинка "Космічні рекорди".

Про матеріал
Матеріал під назвою "Космічні рекорди" вміщує багато інформації про нашу планету та планети які її оточують. Даний матеріал можна використовувати для учнів 1-4 класів.
Перегляд файлу

Космічні рекорди. Які цікаві та незвичні об′єкти є у Сонячній системі та Всесвіті.

Початком космічної ери став політ людини на орбіту Землі. 12 квітня 1961 року з космодрому Байконур о 9:07 годині ранку стартував космічний корабель «Восток - 1 », пілотований першим у світі космонавтом Ю. О. Гагарін. Політ тривав 1 годину 48 хвилин. За цей час «Восток -1 » встиг зробити одне обертання навколо Землі. Першим космонавтом став Юрій Гагарін.

Відтоді 12 квітня стало всесвітнім днем польоту в космос першої людини. 

- 16 червня 1963 року в космос полетіла перша жінка-космонавт. Валентина Терешкова  перебувала на орбіті 70 год 50 хв, корабель зробив 48 обертів навколо Землі;

- 18 березня 1965 року Олексій Леонов здійснив перший вихід у космос. У відкритому космічному просторі він перебував 12 хв 5 секунд;

- Найтриваліший політ продовжувався 365 діб 22 години 39 хвилин. Екіпаж у складі Муси Манарова і Володимира Титова стартував 12 грудня 1987 року й оселився на орбітальній космічній станції «Мир»;

- наймолодшому космонавту, що побував в космосі, було 25 років. Цим космонавтом був Герман Титов. У квітні 1961 року він був дублером Юрія Гагаріна, а свій перший політ він здійснив у серпні того ж року;

Цікаво? Космос - такий близький і водночас далекий, завжди вабив людей. Недаремно так багато науково-фантастичних творів написано про відкриття саме таємниць космосу. А скільки ще нерозгаданого! Що там, на зірках? Наскільки вони далеко? Які за розміром? Як впливають на наше життя?

Однією із зір Всесвіту є Сонце. Сонце разом з небесними тілами, які навколо нього обертаються, утворюють Сонячну систему. Центральним і наймасивнішим тілом Сонячної системи є Сонце.

Сонце планети усі зігріває,

Кожна планета ім′я своє має

Перший від Сонця – Меркурій – маля,

Друга – Венера, а третя – Земля.

Марс червоніє і каже уперто:

Прикро займати лиш місце четверте!

 

 

П’ятий – Юпітер, а шостий – Сатурн,

Сьомий – Уран, ну а восьмий – Нептун.

Плутон – це дев′ята планета була,

Та вчені сказали: Занадто мала!

Дрібноти такої в системі чимало…

І в списку великих планет вісім стало.

Планети — це великі кулеподібні небесні тіла, що обертаються навколо Сонця на різних відстанях. Планети — холодні тіла, вони світяться відбитим сонячним світлом. Сонце освітлює і нагріває планети. Шлях, яким планета рухається навколо Сонця, називають орбітою.

Вісім планет: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран — рухаються навколо Сонця орбітами різної довжини, які мають вигляд витягнутих кіл. Що далі розташована від Сонця планета, то довша в неї орбіта.

У більшості планет є супутники — небесні тіла, які рухаються навколо планет. Наша планета Земля має 1 супутник — Місяць, Марс — 2, а в Юпітера їх понад 60.

Планети та їхні супутники — це найбільші, після Сонця, тіла Сонячної системи. Значно меншими за розмірами є астероїди, комети та метеороїди.

Астероїди — це значно менші за планети небесні тіла, які рухаються навколо Сонця. Відомо тисячі астероїдів. Астероїди — це холодні тіла, які світяться відбитим сонячним світлом. Найбільші астероїди — Паллада і Веста — мають у поперечнику близько 500 км. Астероїди мають неправильну форму.

Комети — це небесні тіла, які рухаються навколо Сонця дуже витягнутими орбітами. Вони складаються із замерзлих газів, льоду та дрібних уламків. Із наближенням до Сонця комета починає танути. Її частинки відкидаються променями Сонця і у неї з’являється хвіст із розріджених газів.

 Найвідомішою і найкраще дослідженою є комета Галлея.

Повний оберт навколо Сонця комета Галлея робить за 76 років. Останній раз її бачили на небі в 1986 році.

Метеороїди — це небесні тіла, розміри яких менші за 1 км. Уламки метеороїдів, які впали на Землю, називають метеоритами.

Моделі Всесвіту

До середини  XVI століття всі астрономічні наукові роботи спиралися на геоцентричну систему світу Птолемея. Вважали, що Земля є нерухомим космічним об’єктом, навколо неї обертається Сонце та інші планети. Для пояснення петлеподібних рухів планет на небосхилі ввели поняття епіциклів – малих кіл, за якими оберталися планети, рухаючись навколо Землі.

У геліоцентричній системі світу центром є Сонце, навколо якого обертається Земля та інші планети. Ця система світу була офіційно визнана після опублікування Миколаєм  Коперником у 1543р. книги «Про обертання небесних сфер». Ще древні греки використовували геліоцентричну систему для своїх обчислень, але знадобилася тисяча років, щоб науковий світ її визнав.

Зоря, що дає життя

Речовина на Сонці являє собою плазму – один з чотирьох агрегатних станів речовини ( після твердого, рідкого і газоподібного ). Плазма – іонізований газ, у якому кількість позитивно і негативно заряджених частинок однакова.

У ядрі світила температура  становить близько + 15 млн С, а температура газу на його поверхні сягає +6000 С. Через таке сильне нагрівання молекули речовини рухаються з дуже великими швидкостями, тому над поверхнею зірки утворюється досить велика сонячна атмосфера.

Протуберанці – «язики» речовини, які піднімаються над поверхнею Сонця й утримуються магнітним полем зорі. Довжина протуберанця може в 50 разів перевищувати діаметр нашої планети.

Таємниці супутника Землі

До сьогодні вченим так і е вдалося відповісти на запитання, чому на планетах Сонячної системи та їхніх супутниках існують прямокутні чи шестикутні утворення, адже природа прагне до округлих форм. Наприклад, на фото поверхні Місяця добре видно групу кратерів і гір у вигляді прямокутних майданчиків. Досі залишаються загадкою й несподівані спалахи вогнів, зафіксовані наземними спостерігачами.

На супутнику Землі вже сьогодні можна добувати корисні копалини. У доставлених на Землю зразках ґрунту Місяця були виявлені ізотоп гелію – ядерне паливо – та ільменіт ( титанат заліза, який містить кисень і включення водню й гелію ). При нагріванні ільменіт виділяє гази, за допомогою яких можна одержати електроенергію. А отримане таким чином залізо можна використовувати у промисловості.

Фобос і Деймос

У перекладі з грецької назви цих супутників Марса означають «Страх» і «Жах». За давньогрецькою легендою, бог війни Марс виїжджав на поле битви на колісниці, в яку були запряжені двоє коней, що звалися Фобос і Деймос.

Обидва супутники завжди повернені до планети одним боком.

Фобос під впливом Марса поступово сповільнює свій рух. Згодом цей супутник або зруйнується вщент, або припинить обертатися і впаде на Марс. За розрахунками вчених, до цієї катастрофи залишилося від 7 до 11 млн років.

Деймос обертається навколо Марса значно повільніше за Фобос. Крім того, він має більш гладеньку форму, адже основна кількість рельєфних заглиблень прихована під шаром реголіту ( дрібнозернистого пилу та уламків породи ).

Таємнича планета

За переказами, один раз на 3600 років на небосхилі зявляється міфічна планета Нібіру. Сучасні засоби масової інформації, відповідно до шумерської міфології, нерозривно пов′язують це явище із Судним днем та кінцем світу.

За легендою, Нібіру має дуже видовжену орбіту,  яка перетинає орбіти інших планет майже під прямим кутом. Тому цю планету неможливо побачити в телескоп аж до моменту, коли катастрофі вже неможливо буде запобігти. Ця планета нібито має дуже сильне гравітаційне поле, яке при наближенні до планет земної групи неминуче призведе до всіляких катаклізмів: від гігантських цунамі до масових вивержень вулканів.

На щастя, сьогодні не існує відомих наукових робіт, що обґрунтовано підтвердили б існування Нібіру. Крім того, досі жодним потужним телескопом світу не зафіксована поява подібного космічного об’єкта в межах нашої Сонячної системи.

 

 

 


 

 

 

 

docx
Додано
13 березня 2021
Переглядів
1501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку