І. Калинець. Цикл "Дивосвіт". Презентація

Про матеріал
Презентація містить коротку біографічну довідку про І. Калинця, посилання на тексти програмових віршів, запитання для бесіди, ребус та домашнє завдання. Матеріал стане візуальним доповненням до уроку, адже не в усіх підручниках ця тема висвітлена
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ігор Калинець. Вірші з циклу «Дивосвіт»

Номер слайду 2

Епіграф«Світ навколо нас сповнений краси. Вона виявляється в найменших швидкоплинних образах, яких часто не помічають люди. У краплині води, взятої з калюжі, вирує цілий світ… Відкрий тільки очі й дивись...» (Г.-Х. Андерсен)

Номер слайду 3

Ігор Миронович Калинець – поет-шістдесятник, політв’язень, почесний громадянин Львова, почесний доктор Львівського університету ім. І. Франка – народився 9 липня 1939 року в місті Ходорові на Львівщині в сім’ї службовця. У 1956 р. закінчив середню школу й вступив до Львівського університету. 1962 року, закінчивши українське відділення філологічного факультету, почав працювати в обласному архіві: спочатку архіваріусом, а згодом – старшим науковим співробітником.

Номер слайду 4

За свою громадянську позицію 1972 року Ігор Калинець отримав шість років суворих таборів і три роки заслання, які відбув на Північному Уралі і в Забайкаллі. Дружину Ігоря Калинця – відому українську поетесу Ірину Калинець – спіткала така сама доля. В ув’язненні поет працював токарем і кочегаром. На волю вийшов 1981 року. Працював у науковій бібліотеці, був редактором журналу «Євшан-зілля».

Номер слайду 5

Перша збірка віршів поета «Вогонь Купала» побачила світ 1966 року. Творчий доробок поета становить 17 збірок. Ігор Калинець є почесним членом Міжнародного ПЕН-клубу, лауреатом літературної премії імені І. Франка (Чикаго, США, 1979), премії імені Василя Стуса (1992), а за книжку вибраних поезій «Тринадцять алогій» удостоєний Національної премії України імені Тараса Шевченка (1992).

Номер слайду 6

У доробку поета також чимало творів для дітей, наприклад, «Дурні казки» (1998), збірка віршів «Книжечка для Дзвінки» (1991), «Небилиці про котика і кицю»(2005). Вірші І. Калинця дітям

Номер слайду 7

Цикл поезій «Дивосвіт»Прочитайте вірші «Стежечка», «Блискавка», «Веселка», «Криничка», «Дим» та поміркуйте над питаннями:- що у віршах здалося вам незвичним?- як називається художній засіб, коли неживі предмети набувають ознак людини?- як називається вірш вільної будови без рими?- що об’єднує ці вірші в один цикл?

Номер слайду 8

Розгадайте ребус

Номер слайду 9

Домашнє завдання. Запишіть в зошит основні факти про І. Калинця. Вивчіть напам’ять один із віршів І. Калинця з циклу «Дивосвіт»Підготуйтеся до літературного диктанту за змістом прочитаних віршів. За бажанням – намалюйте ілюстрацію до одного з віршів

pptx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
1493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку