І.Карпенко - Карий "Сто тисяч". Проблема влади грошей, бездуховності людини, засліпленої прагненням до наживи.

Про матеріал
Презентація містить матеріал для використання на уроках української літератури за темою, може бути використана для аналізу п'єси та образа головного героя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проблема влади грошей, бездуховності людини, засліпленої прагненням донаживи. Актуальність проблем, порушених у творі, для сучасного життя.

Номер слайду 2

1. Герасима Калитку по батькові називали Романович? (Ні).2. Калитка взяв собі в компаньйони кума Савку. (Так)3. Пузирі вибили два зуби Герасиму, коли Роман прийшов свататися до їхньої 4.дочки. (Ні)5. Роман був закоханий в наймичку Мотрю. ( Так)6. Клим взяв зі столу сливовий пиріг та з’їв без дозволу хазяїв. (Ні)7. Параска повезла в казначейство 10 карбованців для того, щоб перевірити, чи пройде афера з обміном грошей. (Ні)8. Герасим заборонив Парасці запрягати коней у вихідний день, щоб жінка поїхала до церкви. (Так)9. Жид повідомив у поліцію про задум Калитки обміняти справжні гроші на фальшиві. (Ні)10. Роман та Савка спалили фальшиві гроші, які обміняв Герасим у жида. (Ні)11. Калитка часто звертається до Бога з проханням допомогти збагатитися. (Так)12 Копач подарував Калитці та його родині скарб, який викопав на їхній ділянці. (Ні)13. Герасим наприкінці твору сказав: «Краще смерть, ніж така потеря» (маючи на увазі втрачені гроші). (Так)Так чи Ні

Номер слайду 3

Предмет дослідження: влада грошей над людиною і згубні наслідки, відображені у п’єсіВчитель. Спробуйте стати економістами і дайте відповідь на запитання « Яку фінансову махінацію вирішив провернути Герасим?». Вам допоможе словник фінансових термінів. Це фінансове шахрайство. Купує за 5000 справжніх грошей 100000 фальшивих. І тут Калитка себе проявив: дає шахраєві не 5, а 3000.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Вступне слово вчителя. Жадоба до матеріального збагачення завжди призводила до духовного зубожіння. Це доводили і Бальзак, і Мольєр, і багато інших майстрів художнього слова. Не лишився осторонь і український драматург І. Карпенко-Карий. У комедії «Сто тисяч» він ставив за мету піддати сатирі ті негативні явища, які побутували у 80–90 роках XVIII століття. Сільські багатії всіляко намагалися примножити свої багатства. Часто гонитва за грошима ставала самоціллю, гроші витісняли з життя людини такі поняття, як честь і мораль. І тоді з’являлися такі постаті, як Герасим Калитка — головний герой комедії «Сто тисяч».

Номер слайду 6

Бесіда за питаннями.- Що таке гроші? Які функції вони виконують у суспільстві?- З чим пов’язане те, що одні люди «купаються у грошах», інші стоять з простягнутою рукою?- Яку людину ми називаємо духовною? Від чого це залежить?- Назвіть літературних героїв, які, на ваш погляд, є духовно багатими. Свій вибір вмотивуйте.- У чому полягає бездуховність окрем героїв твору І. Карпенка-Карого?- Під впливом яких подій сенсом життя їх є виключно прагнення до наживи?- Яким чином тогочасна соціальна дійсність знайшла відбиток у в програмовому творі І. Карпенка-Карого? Наведіть переконливі приклади.

Номер слайду 7

Слово вчителя: Перша редакція комедії мала назву «Гроші». Чому саме «Гроші»? Прочитавши твір, можна зрозуміти, що для Калитки найважливіше — купити землю, отже, потрібні гроші. Тому всі його вчинки спрямовані на здобуття грошей. А гроші, якщо тільки вони керують людиною,— це основна причина всіх людських вад. Саме вони зробили Калитку крутієм, деспотом, лицеміром і стяжателем. Жадоба до грошей призводить до духовної деградації людини. Саме гроші стають для нього найвищим авторитетом, а так би мовити, людське ставлення до людини натомість повністю знецінюється. У гонитві за грошима Калитка раз у раз потрапляв у смішні обставини, а згодом і зовсім потрапив у катастрофічне становище.

Номер слайду 8

Бесіда за питаннями:- Що ви розумієте під словом «влада»? Хто її має?- Від кого або від чого залежить: матимеш ти владу чи ні?- У чому полягає зв’язок грошей і влади? Наведіть 2–3 приклади з комедії «Сто тисяч» І. Карпенка-Карого. Яким чином наведені прислів’я характеризують Герасима Никодимовича Калитку? («Коли гроші говорять — правда мовить»; «Хоч у голові пусто — аби грошей густо»; «Від багача не жди калача»; «Багатий не любить давати. Совісті менше, а грошей більше»)- Як гроші чи їх відсутність вплинули на Савку? (Савка ладен запродати душу дияволові, тільки б розжитися грошима. Як бачимо, не в ім’я духовних цінностей, як Фауст, а «лиш би гроші дав...», тобто переступаються усталені моральні норми, своєрідне табу народу, Савка переступає закон (участь у шахрайстві), замахується на чуже життя (Калитки))- Якими словами прикривається лицемірно Калитка, коли здирає проценти з позики у Савки?- Як же багатство вплинуло на Параску?- Назвіть твори (їх героїв), які мають відношення до проблеми, пов’язаної з грошима. (Народна творчість — казки душі, пісні, притчі) А твори художньої літератури? (І. Хоткевич, «Багатий і бідний»; С. Руданський, «Наука»; Б. Антоненко-Давидович, «Слово матері»; М. Стельмах, «Гуси-лебеді летять»)

Номер слайду 9

Тема — гроші, багатство, їх вплив на людину простежується в багатьох творах як народних, так і літературних. Гроші, прагнення мати їх більше привело до морального падіння окремих героїв п’єси, руйнування їх сімей, а гонитва за наживою, жадоба до збагачення врешті-решт призводить до послаблення суспільства.

Номер слайду 10

Що означає прізвище Герасима Калитки?

Номер слайду 11

Ставлення Герасима Калитки до селян- «робітники та собаки надворі повинні буть»;- «ні світ, ні зоря вже й жереш!»;- «обіцянка-цяцянка, а дурневі радість»;- «кругом, кругом моє»;- «бери і в свого і в чужого»;- «Не треба мені ні доброго хліба, ні доброго борщу, бо чим краще спече, а смачніше зваре, тим більше робітники з’їдять... Мені треба невістку з приданим, з грішми». - «лупи — та дай»;

Номер слайду 12

Чи справді всі розмови Калитки зводилися до грошей? Скільки йому потрібно було грошей? Чи існувала певна межа?

Номер слайду 13

Ставлення Герасима Калитки до грошей - «Скотина гроші коштує»;- «Е куме, мабуть, і в тебе нечисті гроші, і в тебе душа вже не своя»;- «Гроші всьому голова»;- «А скільки Пузир дасть приданого за дочкою грішми?»;- «Тільки прийдеться платить, то я тебе живого облуплю»;- «Тільки ти давай за поросят Пузиреві так, щоб він не продав, дешево давай, на біса терять гроші: женишся на Пузирівні — сам наплодиш завідських свиней»;- «З грішми, сказано ж і чорт не брат». - «Худобу ганять в празник гріх. Блажен чоловік, іже скоти милує»;- «Застав його коняку запрягать, то й не запряже: він зараз полізе по книжках, по тим рихметиках шукать, як це робиться»;- «Скотина гроші коштує, вона цілий тиждень робить на нас, а в неділю, що мала б відпочить, гони в церкву. Це не по-божому і не по-хазяйськи»;- «Бий, бодай тобі руки посохли! І замолоду з синяків не виходила, бий і на старість! У! Харциз — коняку жаліє, а жінку бить збирається...».

Номер слайду 14

-Яким ми бачимо головного героя в останньому епізоді?-Що зробило його таким?-Чи існує реальна причина для того, щоб позбавити себе життя?-Чи може щаслива людина позбавити себе життя?

Номер слайду 15

Висновок. Жадоба збагачення  повністю заволоділа Герасимом, засліпила його, зробила злим та деспотичним.  Вона заполонила всі його помисли, він навіть уві сні марить: "Кругом, кругом усе моє". Ставлення багатія до членів родини, наймитів, друзів та сусідів базується на жадобі, черствості, цинічності, нездатності до співчуття, жорстокості, а значить повній бездуховності і аморальності.. І на противагу цьому у п’єсі «Сто тисяч» І. Карпенко-Карий утверджує ідею духовності як основи людського життя. Насамкінець буде доречним навести слова Ісуса Христа: «Не збирайте скарбів на землі». Адже душа — дорожче.

Номер слайду 16

- Як ви думаєте, чи актуальним є твір «Сто тисяч» сьогодні?- Які , на вашу думку,є істинні і фальшиві цінності в житті людини?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 січня 2023
Переглядів
10965
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку