І та ІІ закони Менделя. Розв'язування типових задач.

Про матеріал
І та ІІ закони Менделя. Розв'язування типових задач. Використовувати на уроках біології для закріплення навчального матеруалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

І та ІІ закони Менделя. Розв'язування задач

Номер слайду 2

Задача 1 У великої рогатої худоби ген комолості (безрогості) домінує над геном рогатості. Яке потомство можна отримати від схрещування: Гомозиготного комолого бика з рогатою коровою?Гетерозиготного комолого бика з рогатою коровою?Гетерозиготних комолих бика і корови?

Номер слайду 3

Задача 2 Фокстер’єри, гомозиготні за рецесивним алелем певного гена, сліпі від народження. Пара плідників з нормальним генотипом дала 7 цуценят, з яких 5 мали нормальний фенотип, а 2 виявилися сліпими. Встановіть генотипи батьків та їх нащадків.

Номер слайду 4

Задача 3 У курей породи віандот трояндоподібну форму гребеня визначає домінантний алель, а просту – рецесивний. При схрещуванні курей з простою формую гребня всі нащадки її успадковують, а серед нащадків курей з трояндоподібною формою були особини з обома типами гребінів. Яке схрещування має здійснити фермер, який бажає отримати курей виключно з трояндоподібною формою гребня?

Номер слайду 5

Задача 4 Якого кольору будуть троянди у нащадків при схрещуванні двох гетерозиготних рослин, якщо червоний колір – домінантна ознака, а білий - рецесивна?

Номер слайду 6

Задача 5 У гарбуза білий колір плодів А домінує над жовтим а. Який буде зовнішній вигляд F1, якщо схрестити гарбуз гомозиготний за білим кольором із гарбузом гомозиготним за жовтим кольором?

Номер слайду 7

Задача 6 При схрещуванні двох котиків з короткими вухами одержано потомство: 6 коротковухих і 2 з нормальними вухами. Які генотипи батьків?

Номер слайду 8

Задача 7 У хлопчика І група крові, а в його сестри — ІV. Які групи крові мають їхні батьки?

Номер слайду 9

Задача 8 Протягом кількох поколінь цуценятам певної породи собак купірували (відрізали) хвости. Які щенята будуть народжуватися через десять поколінь?

Номер слайду 10

Задача 9 Яке розщеплення за фенотипом матимуть гібриди другого покоління від схрещування домінантної гомозиготи з рецесивною гомозиготою при неповному домінуванні?

Номер слайду 11

Задача 10 Уявіть, що Ви медико-генетичний консультант. До Вас звернулася сім'я (батько, мати та двоє дітей) з проханням з'ясувати, чи є діти рідними для їхньої подружньої пари. Ви провели дослідження групи крові всіх членів сім'ї й отримали такі результати: у батька група крові АВ (IV), у матері – А (ІІ), у старшої дитини – В (ІІІ), у молодшої дитини – 0 (І). Укажіть правильне твердження.

Номер слайду 12

Задача 11 Кароокий чоловік з І групою крові одружився з блакитноокою дівчиною, у якої IV група крові (карі очі - домінантна ознака). Якими за фенотипом можуть бути їхні діти, якщо відомо, що чоловік гомозиготний за геном забарвлення очей?

Номер слайду 13

Задача 12 Які типи гамет утворюють організми з такими генотипами: а) ААВВ; б) Аа. ВВ; в) аа. ВВ; г) ААВb; д) Ааbb; е) Аа. Вb?

Номер слайду 14

Задача 13 Наявність пігменту у волоссі людини домінує над альбінізмом. Чоловік і дружина – гетерозиготні за пігментацією волосся. Чи можливе народження в них дитини з альбінізмом?

Номер слайду 15

Задача 14 У людини вміння володіти переважно правою рукою – домінантна ознака, лівою – рецесивна. Чоловік-правша, мати якого була лівшею, одружився з жінкою-правшею, батько якої лівша. Яка ймовірність народження дитини-лівші?

Номер слайду 16

Задача 15 У батька за системою АВ0 І група крові, у матері – ІІІ група. Які групи крові можуть бути у їхніх дітей, якщо мати гетерозиготна за цією ознакою?

pptx
Додано
19 січня 2022
Переглядів
5280
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку