Ідеї автономії та самостійності в програмах українських політичних партій Наддніпрянщини

Про матеріал
Практичне заняття №6. Тема: ідеї автономії та самостійності в програмах українських політичних партій Наддніпрянщини. Мета: на основі історичних джерел навчити учнів визначати ідеї автономії та самостійності в програмах українських політичних партій Наддніпрянщини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практична робота №6Ідеї автономії та самостійності в програмах українських політичних партій Наддніпрянщини

Номер слайду 2

Завдання 1 Проаналізувавши програмові засади: Української народної партії (УНП), Української демократично-радикальної партії (УДРП), Української соціал-демократичної робітничої партії (УСДРП) (с. 239-240, підручник В. С. Власов), сформулюйте 2-3 причини відданості більшості з них ідеям федералізму.

Номер слайду 3

Українська народна партія 1902 р. Микола МіхновськийІдеолог українського самостійництва. Адвокат, публіцист. Ініціатор створення УНП, її лідер. Саме від нього бере початок український самостійницький рух на Наддніпрянщині.

Номер слайду 4

Українська народна партія (УНП)М. Міхновський (другий ряд, перший праворуч) серед соратників. Харків

Номер слайду 5

Українська народна партія (УНП)Ідейні положення:утворення самостійної демократичної держави – України;президентська республіка;соціальні гарантії для широких верств населення;передача землі у власність селянам. Програмний документ – праця М. Міхновського “Десять заповідей”1903 р.

Номер слайду 6

Українська демократично-радикальна партія(УДРП) 1905 р. Постала в Києві наприкінці з об'єднання Української демократичної партії з Українською радикальною партією й гуртувала переважно помірковану інтелігенцію.Ідейні положення:автономія України в складі Росії ;ліквідація самодержавства;проголошення демократичних свобод.1907 р. – перейменовано в Українську трудову партію

Номер слайду 7

Українська демократично-радикальна партія (УДРП)Лідери партіїБорис Грінченко. Сергій ЄфремовЄвген Чикаленко. Модест Левицький. Федір Матушевський

Номер слайду 8

Української соціал-демократичної робітничої партії (УСДРП) 1905 р.Ініціатива створення:- другий з'їзд РУП – рішення про перейменування партії.Ідейні положення:автономія України в складі Росії ;можливе об'єднання з РСДРП на федеративних началах;відкидання ідеї революційного екстремізму.

Номер слайду 9

Українська соціал-демократична робітнича партія (УСДРП)Лідери партіїВолодимир Винниченко. Симон Петлюра. Микола Порш. Дмитро Антонович

Номер слайду 10

Завдання 2 Скориставшись пам’яткою, проаналізуйте фрагменти програмових документів партій.

Номер слайду 11

Пам’ятка. Алгоритм опрацювання актових історичних джерелвизначити, коли, де та за яких обставин з’явився аналізований документ, тобто схарактеризуйте історичні умови створення документа, а також узагальніть, про що в ньому йдеться; усе це стисло запишіть у першій частині відповіді;визначте, які результати мало ухвалення документа, які зміни в державі, суспільстві загалом зумовило або могло зумовити впровадження цього документа; сформулюйте значення документа і наслідки реалізації закладених у ньому ідей для історичного процесу; поміркуйте, у чому цінність джерела саме для вас, стисло викладіть ставлення до заходів, передбачених цим документом, до основних ідей, які в ньому задекларовано; чи мало ухвалення документа ті наслідки, на які сподівалися його укладачі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Борова Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
16734
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку