Ігри на уроках біології

Про матеріал
У методичній розробці подані коротка теоретична інформація про сучасні ігрові технології, а також подано зразки цікавих вправ, ігрових методів та опис технологій, які можна ефективно застосувати в освітньому процесі з біології. Практичний матеріал допоможе вчителям швидко інтегрувати цікаві відомості в урок чи позакласний захід в ігровій формі. Ця розробка допоможе урізноманітнити навчання та викликати живий інтерес здобувачів освіти до вивчення біології. Представлені розробки інтелектуальних розумових ігор з біології для учнів 6-11 класів складені на основі загальновідомих улюблених телевізійних ігор та шоу-програм. За допомогою запропонованих ігор учні не тільки зможуть проявити або ж актуалізувати, систематизувати свої знання з біології, але і зможуть навчитися висловлювати публічно свою думку, неординарно мислити, в праці у колективі розвивати фантазію, і (головне!) відчути користь від отриманих знань, відчути ситуацію успіху. Розроблені ігри містять готові відповіді, що є зручно для вчителя в організації миттєвого контролю з окремих навчальних тем та полегшення перевірки виконаних завдань.
Перегляд файлу

Камінь-Каширський район

Любешівська селищна рада

Опорний заклад загальної середньої освіти «Люб’язівський ліцей»

Любешівської селищної ради Волинської області

 

 

Картинки по запросу біологіяВикористання

 ігрових технологій

на уроках біології

(методична розробка)

 

 

 

 

 

 

 

Масюка Миколи Степановича

 

 

2022

У методичній розробці подані коротка теоретична інформація про  сучасні ігрові технології,  а також  подано зразки  цікавих  вправ, ігрових  методів та опис технологій, які можна ефективно застосувати в освітньому процесі з біології. Практичний матеріал допоможе вчителям швидко інтегрувати цікаві відомості   в урок чи позакласний захід в ігровій формі. Ця розробка допоможе  урізноманітнити  навчання та викликати живий інтерес здобувачів освіти  до вивчення біології.

Рекомендовано для вчителів біології та учнів закладів загальної середньої освіти.

 

 

 

 

Автор: Масюк  Микола Степанович, вчитель   біології  опорного закладу загальної середньої освіти «Люб’язівський ліцей» Любешівської селищної ради Волинської області

 

 

 

Рецензенти: Олішкевич Людмила Вікторівна,  консультант комунальної  установи «Центр професійного розвитку педагогічних працівників» Любешівської селищної ради;

Савчук Людмила Артемівна, вчитель біології
опорного закладу загальної середньої освіти "Любешівський ліцей" Любешівської селищної ради Волинської області

 

 

 

 

Схвалено та затверджено методичною радою опорного закладу загальної середньої освіти «Люб’язівський ліцей» (протокол №  03    від    31.01.2022 р.  )

 

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………………….4

РОЗДІЛ І. Використання інтелектуальних ігор на уроках біології………………5

РОЗДІЛ ІІ. Інтелектуальні ігри……………………………………………………..7

2.1. «Що? Де? Коли?»………………….…….………………………………...7

2.2. «Брейнринг»……………………………………………………………..…9

2.3. «Cвоя гра»………………………………………………………………...11

2.4. «Пентагон»…………………………………………………………….….19

2.5. (Bірю - не вірю)……………………………………………………….….23

2.6. «Ерудит-лото»………………………………………………………..…...26

2.7. Інтелектуальна розминка………………………………………………...34

РОЗДІЛ ІІІ. Інтерактивні технології……………………………………………....39

РОЗДІЛ ІV. Практичне застосування ігрових технологій під час викладання біології………………………………………………………………………………54

4.1. Біологічний морський бій за темами «Водорості», «Вищі спорові рослини»…………………………………………………………………………….54

4.2. Конкурс-вікторина «ВІЛ-реальність»………..…………………………57

4.3. Урок біології  у 7 класі.  Птахи……………………………………….....61

4.4. Біологічна гра «Слабка ланка»….…………………………….................67

ВИСНОВОК………………………………………………………………………...76

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………….77

 

 

ВСТУП

 

Реформування освіти в Україні передбачає впровадження в педагогічну практику компетентісно-орієнтованої стратегії навчання. Сучасна школа дає дитині знання. Але вже зараз потрібні не стільки самі знання, скільки вміння оперувати ними. Знання в головах наших дітей часто лежать, як речі на поганому складі: в хаотичному порядку, без активного застосування. Для того,  щоб «оживити» їх, треба навчити дітей відчувати свої можливості до творчого зростання через застосування  набутих знань, навчити бачити власний прогрес, відчувати ситуацію успіху. Такі можливості розкриваються для школярів у навчальній грі.

Гра є одним із найдавніших засобів виховання, навчання й розвитку дітей. Ігри в поєднанні з іншими методичними прийомами й формами підвищують ефективність викладання біології. А головне — у процесі гри школярі отримують не тільки знання, але і задоволення. Позитивні емоції сприяють кращому засвоєнню матеріалу, впливають на розвиток особистості учня в цілому. Гра збагачує дітей враженнями, є одним з головних методів та умов розвитку інтелекту школярів; розвиває такі якості як вміння працювати в команді, кмітливість, ініціативність, упевненість у собі, прагнення до перемоги.

«Великий енциклопедичний словник» визначає поняття «гра» як вид непродуктивної діяльності, мотив якої полягає не в її результатах, а в самому процесі. В.А. Сухомлинський підкреслював: “Без гри нема і не може бути повноцінного розумового розвитку. Гра – це величезне світле вікно, через яке в духовний світ дитини вливається животворний потік уявлень, понять про оточуючий світ. Гра – це іскорка, яка запалює вогник допитливості і зацікавленням”. То ж ми маємо використовувати всі можливості, щоб підтримувати цей вогник.

 

 

РОЗДІЛ І. ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИХ ІГОР НА УРОКАХ БІОЛОГІЇ

 

Ігрова модель навчання - це побудова навчального процесу шляхом включення учня у гру. Завдання педагога під час використання ігор у навчанні полягає в підпорядкуванні гри конкретній дидактичній меті. Ігрова модель навчання покликана реалізувати крім основної дидактичної мети ще й інші цілі:

  • допомога в розвитку творчих здібностей:
  • удосконалення навичок співробітництва, спілкування;
  • надання можливості висловити свої думки ;
  • розвиток ерудиції, логіки , фантазії;
  • навчання зібраності, уміння приймати рішення у критичних ситуаціях, робити вибір;
  • розвиток уміння використовувати інформацію, отриману із різних джерел, і т. п .

Отже, ігри сприяють розвитку в учнів різних груп компетентності. Учитель в ігровій моделі навчання виступає як інструктор, суддя, ведучий.

Учасники навчального процесу за ігровою моделлю перебувають в інших умовах, ніж у традиційному навчанні. Учням дають максимальну свободу інтелектуальної діяльності, яка обмежується тільки правилами гри.

 

Етапи ігрової моделі навчання

  1.                   Підготовчий етап
  • Ознайомлення з правилами гри;
  • розробка сценарію гри;
  • оголошення теми гри в класі, ознайомлення учнів із правилами й термінами проведення три;
  • формування команд гравців (зовсім неприпустимо збирати команду напередодні гри, адже дружні стосунки не утворяться за бажанням організатора; тому формувати команди потрібно за один-два тижні до гри);
  • оформлення кабінету перед грою для створення емоційного настрою.
  1.                   Ігровий етап

Тривалість його варіює від 5 до 45 хв.

Найпростіший і стислий варіант гри (5-7 хв.): на одному з етапів уроку (наприклад, на етапі актуалізації опорних знань або під час узагальнення й закріплення знань) можна поставити три-п'ять питань усьому класу. Учні висувають свої версії. Правильні відповіді заохочуються оцінками.

Інший варіант гри наприклад, «Інтелектуальна розминка», «Вірю — не вірю», «Ерудит-лото»)розрахований на 15-20 хвилин.

Деякі ігри («Що? Де? Коли?», «Брейн-ринг» . «Своя гра») займають увесь урок,  їх можна проводити на уроках узагальнення.

  1.                   Завершальний етап
  • Підрахування зароблених командами балів;
  • нагородження переможців:
  • обговорення з учнями ходу й результатів гри;
  • учитель вказує, що в грі вдалося, на що слід звернути увагу.

РОЗДІЛ ІІ. ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ІГРИ

2.1. «ЩО? ДЕ?  КОЛИ?»

Картинки по запросу гра що де колиЛюди не можуть існувати без ігор. Там,  де немає гри, життя перетворюється на нудне, сіре існування. Питання лише в цілях і змісті ігор, які практикуються. Можна, як завжди, «забити козла» із сусідами. А можна знайти таку гру, яка вимагатиме від тебе максимального напруження сил і здібностей, але зате й принесе ні з чим незрівнянну радість досягнення мети, фантастичне усвідомлення особистісної реалізації й подолання себе. Для багатьох людей такою грою стала «Що? Де? Коли?», придумана В. Я. Ворошиловим у 1973 році. Її ігровий час, спресований у хвилину обговорення, приносить стільки емоцій, скільки у звичайній своїй діяльності не одержуєш і за рік, а особисті удачі або невдачі допомагають зрозуміти про себе щось таке, що навряд чи коли-небудь ще зрозумів. Ця гра вимагає всього, що є в тебе за душею, перевіряє весь твій потенціал і життєвий досвід, з одного боку, але й навчає думати й приймати рішення в умовах найжорсткішого цейтноту (що дуже важливо в будь-якій діяльності) — з іншого.

У грі «Що? Де? Коли?» потрібно не механічне застосування накопичених знань, а «добування» на їхній основі нових, і без фантазії та інтуїції не обійтися точно так само, як без логіки й пам'яті.

Здавалося б, чим «Що? Де? Коли?» відрізняється від більшості вiкторин? Формально — нічим. Але відмінність є докорінна і криється вона не в зовнішньому вигляді, а всередині, у самому дійстві. Головна принадність цієї гри зосереджена в змодельованих екстремальних ситуаціях гравців, які змушені, напружуючи всі сили, шукати єдине правильне, найчастіше дуже ефектне розв'язання якоїсь проблеми. Уся сіль «Що? Де? Коли?» — у його питаннях.

«Знайти невідоме у відомому, незвичайне у звичайному, неймовірне в очевидному» — саме таким бачив головне завдання будь-якого питання В. Я. Ворошилов. У книзі «Феномен гри» він порівнював питання зі «смачним, бажаним горіхом, ядро якого приховано у твердій шкаралупі».

Правила гри

1. У грі беруть участь кілька команд чисельністю не більше шести осіб.

2. Грають усі команди одночасно, тому відповіді здають у письмовому вигляді. Відповідні картки з назвами команд і номерами питань готуються заздалегідь.

3. Завдання команд — дати правильну відповідь на запитання, поставлене ведучим. За кожну правильну відповідь команда одержує один ігровий бал.

4. Bедучий повідомляє номер питання, зачитує текст питання й виголошує слово «час», після чого починається відлік хвилини обговорення. Через 50 секунд ведучий повідомляє: «Залишилося 10 секунд». Після закінчення хвилини ведучий повторно виголошує: «Час». I починає зворотний відлік 10 секунд, під час яких команди повинні записати відповідь і здати картки.

5. Вважається, що команда здала правильну відповідь вчасно, якщо її капітан підняв руку з відповідною карткою до закінчення зворотного відліку часу.

6. У картці має бути тільки одна відповідь: якщо команда не може вибрати між правильною й неправильною відповіддю, вважається, що вона не впоралася з питанням, і бал їй не присуджується.

7. Відповідати потрібно лише на те питання, яке поставлено:  на запитання «Хто?» указати людину, на запитання «Де?» — місце. Якщо команда розуміє, про що йде мова, але відповідає не на те питання, бал їй не присуджується.

8. Відповідь вважається неправильною, якщо у відповіді допущені значні помилки (неправильно названі імена, прізвища, дати й т. п.), які перекручують або змінюють суть відповіді.

9. Переможцем вважається команда, яка дала більше правильних відповідей. Якщо перше місце розділять кілька команд, їм можна поставити приготовлені заздалегідь додаткові питання.

 

2.2. «БРЕЙНРИНГ»

 

Картинки по запросу брейн рингСаме слово «Брейн-ринг» було придумано у Дніпропетровському Клубі інтелектуальної творчості наприкінці 80-х років XX століття як назва одного з різновидів гри «Що? Де? Коли?». У вільному перекладі з англійської «ринг, де змагаються мізки». У 1990 р. народилася нова передача, для якої ідеально підійшла назва «Брейн-ринг». З того часу зовнішній вигляд гри й навіть формальні правила мінялися не один раз. Але суть гри не змінилася:

- У «Брейн-ринзі» боротися доводиться не тільки з питаннями, але й з іншими командами. Потрібно не просто знайти правильну відповідь, але й зробити це швидше, ніж суперники.

- « Брейн-ринг» — це спорт, а отже, y разі порівнянного класу команд усе вирішують концентрація, енергетика, швидкість реакції.

- Питання для «Брейн-рингу» простіші, ніж для «Що? Де? Коли?», але принципи їх побудови не міняються.

- Командне обговорення спрощене, якість найчастіше приноситься в жертву темпу. Перша ж правдоподібна версія зазвичай оголошується.

Правила гри

1. Одночасно грає дві команди, не більше шести осіб у кожній.

2. Ведучий ставить запитання й дає командам одну хвилину на обговорення. Наприкінці питання ведучий виголошує слово «час».

3. Оскільки в школі зазвичай немає електронної системи для гри «Брейн-ринг», можна використовувати звичайні настільні лампи або попросити капітанів піднімати руку в разі наявності відповіді.

4. Команди в будь-який момент після сигналу відліку часу (слово «час») можуть натиснути кнопку й дати відповідь на поставлене питання. Відповідає, команда, яка натиснула кнопку першою.

5. Якщо команда натискає кнопку до сигналу відліку часу (так званий «фальстарт»), вона втрачає право відповіді У випадку фальстарту, як і у випадку неправильної відповіді першої команди, друга команда може відповідати в будь-який момент до кінця хвилини обговорення.

6. За правильну відповідь на запитання команда одержує один ігровий бал. Якщо жодна команда не відповідає на запитання, бал нікому не присуджується й не розігрується жодним іншим способом. Тобто команда заробляє рівно стільки балів, скільки правильних відповідей дала під час гри. Є два види боїв на фіксовану кількість питань або до певної кількості балів у переможця. У першому випадку домовляються, що кожній ігровій команді буде поставлено, наприклад, п’ять або ciм (зазвичай непарна кількість) питань. Якщо після закінчення бою рахунок виявляється нічийним, то ставляться додаткові питання, доки одна з команд не дасть правильну відповідь. У другому випадку бій триває до того часу, поки одна з команд не набере потрібну кількість балів. Вона й стає переможцем.

7. Змагання декількох команд можна провести такими способами:

• Олімпійська система — усі команди розбиваються на пари, і ті з команд які програють бій, вибувають зі змагань, а переможці знову розбиваються на пари.

• Кругова система — кожна команда грає з усіма іншими командами.

• «Драбинка». Починають гру дві команди. Команда, що програла, залишає «ринг», а на бій з переможцем запрошується наступна команда.

 

2.3. «CВОЯ ГРА»

 

Картинки по запросу своя гра для дітейУ трійку найбільш популярних інтелектуальних ігор поряд із «Що? Де? Коли?» і «Брейн - рингом» входить «Своя гра».

Вона перенесена на пострадянський грунт із американського шоу — бізнесу і являє собою вікторину для інтелектуалів. Програма за назвою «Jeopardу!.» («Ризикуй!») з'явилася в США близько 40 років тому. Гра до тепер неймовірно популярна, проводяться чемпіонати світу з «Jeopardу!».

У чому плюс «Своєї гри» порівняно з іншими інтелектуальними іграми? Тут кожний сам за себе, тут не відсидишся за чиєюсь спиною. У людини, яка має вагому ерудицію, є можливість випробувати свої сили.

Питання для «Своєї гри» відрізняються від питань для «Що? Де? Коли?» і «Брейн-рингу». У «Своїй грі» не має фальстартів, тобто відповідати можна в будь-який момент, навіть під час читання-питання. У зв'язку із цим питання для «Своєї гри» сформульовані таким чином, щоби питальне, а точніше вказівне слово стояло на самому початку. У результаті питання стають схожими на твердження.

Правила гри

1. Змагання проводяться між окремими гравцями. У «Своїй грі» традиційно беруть участь три особи.

2. Кожний бій складається з декількох раундів. Кожний раунд складається з п'ятьох питань, об'єднаних спільною темою. Кожне питання мас свій рівень складності, відповідний до номіналу в 10, 20, 30, 40, і 50 балів.

З. Бали, набрані гравцями в кожному раунді, підсумовуються.

4. Завдання гравців — дати правильну відповідь на запитання, поставлене ведучим раніше суперників. У разі виконання цих умов гравець одержує кількість балів, відповідну до номіналу питання. Якщо гравець відповідає не правильно, він одержує негативну кількість балів, відповідну до вартості питання. Якщо гравець не ризикує відповідати, він нічого не заробляє, але й нічого не втрачає.

5. Питання в кожній темі зачитуються ведучим за зростанням рівня складності.

6. Гравець повідомляє ведучого про своє бажання відповісти на запитання, натискаючи кнопку (плескаючи в долоні). Право відповідати надається гравцеві, який першим натиснув кнопку. Гравець може повідомити про своє бажання відповідати в будь-який момент після оголошення теми й номіналу питання. У випадку неправильної відповіді першого гравця правом відповіді може скористатися другий, потім — третій.

7. На обмірковування кожного питання ведучий дає не більше 5 секунд.

8. У той момент, коли гравець повідомляє про своє бажання відповісти, ведучий припиняє читати питання й приймає відповідь.

9. Переможцем бою вважається гравець, який заробив найбільшу кількість балів.

Питання

 

Картинки по запросу фаунаТема. Фауна

10. Саме його називають кораблем пустелі. (Верблюд)

20. Італійці шукали скарб під ними. (Леви)

30. Саме в неї Віктор Цой запитував, скільки пісень ще не написано. (Зозуля)

40. Пішохідний перехід у нас називається зеброю, а в Америці — саме так. (Панда)

50. У грецькій міфології це чудовисько — напівжінка-напівзмія, а в нас — це яйцекладний ссавець. (Єхидна)

 

Картинки по запросу флора природаТема. Флора

10. Саме ця квітка впала на лапy  Азора. (Троянда)

20. На плечі міледі красувалася ця квітка. (Лілія)

30. Вино з них описав Рей Бредбері. (Кульбаби)

40. Цей ягідний куш став назвою одного з оповідань A. П. Чехова (Aгpyc)

50. Рецепт самогону із цієї рослини продав іноземцям Остап Бендер.(Пшениця)

 

Дерев’яна тема

10. Пушкінський кіт учений ходив саме по цьому дереву. (Дуб)

20. У ресторані з такою назвою влаштував погром Семен Семенович Горбунков. («Плакуча верба»)

30. У середньовіччя підроблені печатки виготовляли саме із цього дерева. (Липа)

40. Голови своїх солдатів Урфін Джюс робив з дуба, а тулуб — із цього дерева. (Сосна)

50. Це плодове дерево називається ще алігаторова груша. (Aвокадо)

 

Картинки по запросу попугайТема. Папуга

10. Він не тільки носив кеди й пив «пепсі-колу», але навіть брав інтерв'ю у свині й утопив трактор. (Кеша)

20. Його папуга виголошував лише слово «Піастри». (Джон Сільвер).

30. Саме так звали короля в королівстві кривих дзеркал. (Агу пап)

40. За даними європейської асоціації орнітологів, у цьому, так би мовити, «класі» птахів папуги становлять 74%. (Птахи, що можуть говорити)

50. Саме так звали папугу в повісті братів Стругацьких «Понеділок починається в суботу». (Фотон)

 

Тема. Фауна

Картинки по запросу фауна сині кит10. Ця казкова представниця карпозубоподібних з легкістю виконала всі бажання баби, крім одного. (Золота рибка)

20. Тепер ця тварина вважається найбільшою на Землі. (Синій кит)

30. Ця героїня співала у відомій пісеньці: «Аа, крокодилы, бегемоты, аа, обезьяны, кашалоты, аа, и зеленый попугай». (Червона Шапочка)

40. Назва цієї тварини в російській мові походить від слова «волочити». (Вовк)

50. Ця ящірка вміє бігати по воді, але святою її ніяк не назвеш. (Василіск)

Тема. Зоопарк

Картинки по запросу зоопарк

10. Так називається гібрид зубра з бізоном.(Зубробізон)

20. «Філе з палтуса», «Перевантажений ковчег», «Моя родина й інші звірі» — ось лише деякі з його книг про тварин. (Д. Даррелл)

30. У цьому біосферному заповіднику в Херсонській області є зебри, антилопи, страуси та ін. (Асканія-Нова)

40. Одержавши в 1895 році замовлення на ілюстрування його творів, художник Сєров багато годин провів у зоопарку. (І. А. Крилов)

50. Вони водяться, на деяких солоних озерах Казахстану. A їх називають «червонокрилі».(Фламінго)

 

Картинки по запросу овочіТема. Овочі

10. Вона ж «негарна людина». (Редиска)

20. У зачарованому вигляді він слугував транспортним засобом. (Гарбуз)

30. В Італії його прозвали «яблуко кохання», або «золоте яблуко». (Помідор)

40. Старообрядники па Русі називали її «чортове яблуко» й були її активними супротивниками. (Картопля)

50. До XIX століття на Русі вона була «другим хлібом», а ми її знаємо за казкою. (Ріпа)

 

 

Тема. Квіти

Картинки по запросу квіти10. Таку назву носять і квітка, і прянощі. (Гвоздика)

20. Його суцвіття звернені, як правило, на схід і нікуди за день не повертаються.(Соняшник)

30. У цієї рослини найбільші квітки — до 91 см у поперечнику. (Рафлезія Арнольді)

40. Саме цю квітку приніс архангел Гавриїл Діві Марії разом із благою звісткою. (Біла лілія)

50. У японців ця квітка — символ Сонця, вона прикрашає герб і печатку Японії. (Хризантема)

 

Тема. Отруйні рослини

10. У цього представника пасльонових отруйні всі органи, у разі отруєння ним настають галюцинації («одурманення») і навіть кома. (Дурман звичайний)

20. З допомогою цієї рослини здійснив своє злодіяння дядько шекспірівського Гамлета. (Блекота)

30. Незважаючи на те, що назва цієї рослини з італійської перекладається як «гарна пані», вона дуже отруйна. (Беладона)

40. За легендою, Сократ був отруєний цією рослиною родини Зонтичні. (Цикута)

50. Гарна ягода, схожа на око птаха, викликає важке отруєння й навіть смерть. (Вороняче око)

Картинки по запросу гарбуз

Тема. Город

10. «Без вікон, без дверей, повна світлиця людей». (Oгірок)

20. Він буває гіркий, солодкий, червоний, жовтий і болгарський. (Перець)

30. Серед усіх городніх бур'янів вона, на думку народної медицини, є дуже корисною, особливо якщо з нею приготувати салат. (Кропива)

40. У народі його величають синім, хоча насправді він фіолетовий, а от у його справжній назві й натяку немає на його колір. (Баклажан)

50. У разі правильного приготування вони цілком можуть замінити ананас. (Кабачки)

 

Teма. Pиби

Картинки по запросу риби10. Цієї риби бояться навіть крокодили. (Піранья)

20. У цієї небезпечної для людини риби знаряддям нападу слугує верхня щелепа. (Меч-риба)

30. Такими бувають, якщо судити з класифікації за способом життя, не тільки пішаки, але й риби. (Прохідними). За способом життя всі риби ділиться на морських, прісноводних і прохідних. До прохідних належать риби, які для метання ікри йдуть із морів у річки, або навпаки)

40. Він був предком золотої рибки. (Срібний карась)

50. Це не тільки акваріумна рибка, але й музичний лад. (Мінор)

 

Тема. У світі тварин

10. Зі шкіри саме цієї тварини були вперше виготовлені напилки, якими полірували дерево й навіть мармур. (Акула) 

 

20. Саме цей звірок, який вважається символом працьовитості, заповзятливості й миролюбства, був зображений на першій канадській марці. (Бобер)

30. Згідно з легендою, Клеопатра вибрала собі саме таку смерть. (Укус змії аспіда)

40. Ці два мешканці Австралії — єдині на планеті отрутоносні савці. (Єхидна й качкодзьоб)

50. У Давньому Єгипті вважалося, що саме ця тварина мала владу над життям і смертю, і тому вона стала символом влади фараона. (Кобра)

 

Картинки по запросу медицинаТема. Медицина

10. Ця хвороба виникає в разі надмірного накопичення цукру в крові. (Діабет)

20. Наука, яка вивчає цілющі властивості рослин. (Фармакологія)

30. Саме так називають мавп, що використовуються як лабораторні тварини, які живуть у Південно-Східній Азії під офіційною назвою «бенгальські макаки» (Резус)

40. Причиною цього захворювання є здатність (уроджена або набута) головного мозку викликати м'язові судоми. (Епілепсія)

50. Походження цієї хвороби в Середньовіччя пов'язували із супутником Землі. (Сомнамбулізм)

 

Картинки по запросу зміяТема. Змії

10. Одиницею вимірювання довжини саме цієї змії був папуга. (Удав)

20. Так називають орла, який харчується зміями. (Орел-змієїд)

30. Саме під нею перебуває змія згідно з російською ідіомою. (Під колодою)

40. Саме у цьому календарі є рік змії (y китайському)

50. Морська змія з роду Ластохвості посідає перше місце за цим показником. (За отруйністю)

 

Teма. Не хворіти

10. Саме так називається захворювання, викликане підвищеною чутливістю організму до якої небудь певної речовини. (Алергія)

20.Саме так називається несприйнятливість організму до якої-небудь хвороби. (Імунітет)

30. У разі недокрів'я скорочується вміст цих клітин у крові. (Еритроцитів)

40. Так називають поширення інфекційної хвороби по різних країнах і континентах. (Пандемія)

50. Саме так називається висновок лікаря про стан хворого, діагноз, а також рекомендації лікування. що записуються в історії хвороби. (Епікриз)

 

2.4. «ПЕНТАГОН»

 

Картинки по запросу гра пентагонЦю гру можна назвати «Питаннями навиворіт». Як ставлять запитання в «Що? Де? Коли?»? Наводять якісь факти, а потім повідомляють, що, власне, необхідно визначити. У «Пентагоні» все навпаки: спочатку ставлять запитання («Що це за рослина?», «Хто цей учений?» ), а потім повідомляють п'ять фактів, які мають до нього відношення.

Гра, природно, передбачає інтригу. Тому підказки потрібно складати так, щоби з першого-другого повідомленого факту відповідати було можна, але дуже ризиковано. Для цього повідомте про задумане щось таке, що знати можуть тільки одиниці. Або те, що не відрізняє  правильну відповідь від ще декількох можливих.

Потім — інформацію, достатню для відповіді найкращим командам. Потім — ще більш просту інформацію. Остання з підказок має пояснити все переважній більшості аудиторії, тому що тим ця гра й  гарна, що мало кого кривдить,— до відповіді додумуються всі, але деякі набагато раніше інших.

Правила гри

  1.     У грі беруть участь команди чисельністю не більше шести осіб.
  2.     Завдання команд — набрати максимальну кількість ігрових балів.
  3.     Гра складається з декількох раундів (зазвичай 8-10).
  4.     Кожний раунд містить у собі одне питання й п'ять послідовно оголошуваних підказок.
  5.     Ведучий спочатку повідомляє саме питання, а потім читає підказки. Після кожної підказки командам надається 20 секунд на обмірковування (плюс зворотний відлік часу 3-2-1) і відповіді.
  6.     Відповіді даються в письмовому вигляді.
  7.     За правильну відповідь, здану після першої ж підказки, команда одержує 5 балів, після другої підказки 4 бали, після третьої - 3, після четвертої - 2, після п'ятої - лише 1 бал.
  8.     За кожну неправильну відповідь команда одержує мінус один бал.
  9.     Допускається будь-яка кількість відповідей від однієї команди.
  10. Дві однакові відповіді від однієї команди не приймаються.
  11. Якщо команда не впевнена у відповіді, вона може не відповідати. У цьому випадку вона одержує 0 балів за цей раунд.

Питання

Що ще за тварина?

1. Була священною в Давньому Єгипті.

2. Сниться — говорять, до сліз.

3. Представлена Пушкіним як співак-оповідач.

4. В одному з мультфільмів дотримується пацифістських поглядів.

5. Гуляє сама по собі. Відповідь: кішка.

 

Що це за птах?

1. Цей домашній птах на коротких ділянках може бігти швидше скакового коня.

2. У Європу ці птахи були завезені з Америки.

З. Ці птахи традиційно подаються за святковим столом в Америці.

4. Це найбільший домашній птах.

5. Самці мають м'ясистий наріст над дзьобом.

Відповідь: індик.

 

Що це за рослина?

1. На зламі стебла виступає криваво-червоний сік, тому його називали «сльози Богоматері», «божа трава».

2. У 1638 р. воєводі Ромадановському надіслали грамоту, у якій наказали збирати його не менше пуда, сушити й відправляти в Москву.

3. З нього роблять жовту, зелену, червону й рожеву фарбу.

4. Ця рослина використовується для лікування шкірних, зубних, інфекційних захворювань, раніше входила до складу лицарських еліксирів.

5. Деякі види цієї рослини отруйні для овець, коней та інших тварин.

Відповідь: звіробій.

 

Що ще за хижак?

  1.     В одному художньому творі він одержав травму на рибному лові.
  2.     Описувалося, як заради добування їжі він брав уроки вокалу.
  3.     Навіть дитині відразу видно, що він має дуже великі очі, вуха й рот.
  4.     Російський живописець запам'ятав його як транспортний засіб високопоставленої особи.
  5.     Як його не годуй, він однаково в ліс дивиться. Відповідь: вовк.

 

Що це за продукт харчування?

  1. Це прийшло до нас із Америки, хоча в Америці подекуди це називають «російським».
  2. Перше місце за споживанням цього на душу населення до революції займала Тула.
  3. Це бруднить наші вулиці й псує наші манери.
  4. Це вживають, клацаючи.
  5. Недавно вчені з'ясували, що рослина,з якої одержують це, нікуди насправді протягом дня не крутиться.

Відповідь: насіння соняшника.

 

 

2.5. (BІPЮ - HE BIPЮ)

Картинки по запросу гра вірю не вірюЦя гра придумана одеситом Борисом Бурдою й проста до геніальності. Сама назва підкреслює, що гра полягає у визначенні гравцями істинності (або хибності) пропонованих ведучим тверджень. За простоту «Вірю — не вірю» люблять малята, особливо за те, що для перемоги в ній не треба відповідати на багато розумних питань. Необхідно тільки вгадати: правда чи ні. Причому існує велика ймовірність саме вгадати.

Інтерес до гри багато в чому визначається тими твердженнями, які пропонує ведучий. Вони мають бути парадоксальними, з одного боку, і цікавими,  пізнавальними — з іншого. Постарайтеся, щоб ваші гравці не просто байдуже вгадували, але й жадали довідатися правильну відповідь. В ідеалі їм повинно бути цікавим усе —і тема,  і факт, і навіть нюанси.

Правила гри

  1. У грі може брати участь будь-яка кількість гравців.
  2. Ведучий повідомляє якийсь факт(причому приблизно в половині випадків це буде найчистіша правда, а в половині — нахабна брехня), а гравці повинні вирішити, вірять вони цьому чи ні.
  3. Якщо гравець вірить повідомленій інформації, він піднімає вгору долоню з розчепіреними пальцями. Якщо ж уважає, що його водять за ніс,— руку, стиснуту в кулак.
  4. Ті, хто помилилися, тимчасово вибувають із гри. Ті, що визначили правдивість висловлення правильно, продовжують боротьбу. Ведучий читає наступний факт, після оцінювання якого ще певна частина бійців «зійде з дистанції».
  5. Останній травень, який залишився, оголошується переможцем, після чого гра відновлюється. 

Факти

Відповіді

1.

У верблюда два шлунки

Ні (три)

2.

Якщо корову годувати незабудками, то вона дасть молоко блакитного кольору

Так

3.

Летючі риби іноді махають плавцями

Так

4.

Каракуль – це шкури, зняті з ягнят тільки каракулевої породи

Так

5.

Каракал – це павук

Ні, кішка

6.

Давні римляни робили ковбасу с дельфінів

Так

7.

Мавпи вміють чистити банани

Так

8.

Шпроти – це особливо приготовлена кілька

Так

9.

Часта стрижка волосся прискорює його ріст

Ні

10.

Метелик-одноденка живе два дні

Ні, 1 годину

11.

У так званих «дітей із пробірки» коефіцієнт розумового розвитку нижче, ніж у звичайних дітей

Ні, вище, тому що батьки приділяють їм багато уваги

12.

У німецькому аналогу «Казки про рибалку й рибку» фігурує камбала

Так

13.

Клоун Куклачов застосовує пістолет для виховання кішок

Так, водний

14.

Величі черепахи плачуть

Так вони позбавляються піщин, які потрапляють у очі

15.

Краби піднімаються до поверхні води на дельфінах

Ні

16.

Устриці часто змінюють свою стать

Так

17.

Дерево анчар випускає отруйні випари, які вбивають усе живе навколо

Ні (отруту роблять із соку)

18.

Зелена картопля настільки отруйна що може вбити людину

Так

19.

Блакитні троянди ростуть тільки в Китаї

Ні (блакитних, як і чорних троян в природі не має)

20.

Гриби досить сильні щоби пробитись через дорожнє покриття

Так

21.

Лісові миші, рятуючись від хижаків, можуть відокремити від себе кінчик хвоста

Так ( але хвіст ніколи не відновлюється)

22.

Самотні вовки виють на місяць

Ні

23.

Верблюди під час мандрівок пустелею зберігають запас води у своїх горбах

Hi (їх горби наповнені салом)

 

24.

Дикобраз стріляє своїми голками у ворогів

Ні

25.

На зебрах водяться смугасті блохи

Ні

26.

Крокодили можуть підніматися на дерева

Так

27.

Пожираючи своїх жертв крокодили плачуть

Ні (якщо живуть у солоній воді, то плачуть, позбуваючись надлишку солі)

28.

Змії можуть робити стрибки у висоту до метра

Так

29.

Серпокрильці сплять на льоту

Так

30.

Самка богомола з'їдає самця під час спарювання

Так

31.

У Франції вищим орденом Республіки за бойові заслуги нагороджений голуб

Так

32.

Чим більше яйце, тим довше його висиджує птах

 

Ні. не обов'язково (страус — 42 дні, альбатрос — 75днів)

33.

Відчуття метеочутливих людей не залежать від того, сидять вони вдома або перебувають на вулиці, тому що вони реагують на зміни електричного поля Землі

У будинку вплив поля сильно ослаблений, тому краще сидіти вдома

34.

Слони живуть до 100 років

 

Hi, не більше 75 років

 

Картинки по запросу книжка2.6. «ЕРУДИТ-ЛОТО»

 

Ця гра в її сучасному вигляді з'явилася в одеському клубі «Ерудит» . Гравцям дається пакет питань (зазвичай 8-10) із чотирма варіантами відповіді на кожне з них. Потрібно тільки вибрати, який з варіантів правильний (а він повинен були обов'язково).

Як же скласти гарне й цікаве «Ерудит-лото»? Здавалося б, про що тут писати. Обери питання із правильною відповіддю, додай три неправильні відповіді і готово. Але так може думати тільки той. хто жодного разу не виставляв свою «ерудитку» на суд гравців. Варто ж один раз побачили нудьгу або здивування на їхніх обличчях, і подібна точка зору відразу зміниться. Більшість питань мають бути «рахованими», тобто такими, щоби правильну відповідь можна було обчислити, спираючись на логіку й знання. Мають право на життя й питання, де відповідь можна тільки вгадати. Зате вони повинні викликати сміх і пожвавлення. І ще — і занадто прості, і занадто розумні добiрки викликають в учасників лише тільки відторгнення.

Чотири варіанти відповіді можуть бути одноплановими, можуть бути розбитими на дві значеннєві пари, можуть повністю відрізнятися одна від одної. Але небажано, щоб від трьох схожих різко відрізнявся саме правильний варіант.

 

Правила гри

  1. У грі може брати участь будь-яка кількість гравців (усі учні класу).

2. Ведучий повідомляє номер питання, зачитує текст питання й чотири варіанти відповіді.

3. Завдання гравців — вибрати один варіант (правильний, з їхнього погляду) із чотирьох запропонованих.

4. Вибір гравці фіксують на спеціальних картках (попередньо виданих), де навпроти номера питання є чотири порожні клітинки — А, Б. В, Г, в одну з яких і ставиться оцінка гравця.

Зразок відповідної картки

Прізвище, Ім’я

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Перевіряючому досить заготовити трафарет, де клітинки із правильними відповідями будуть вирізані. Він прикладає його до шаблонових карток і рахує, скільки значків, поставлених гравцями, потрапило в прорізі.

6. Перемагає той. хто дав найбільше правильних відповідей. У випадку рівності очок у декількох гравців можна поставити їм додаткові питання, а можна просто нагородити всіх.

Питання

1. Журнал «Наука й життя» у 1983 році радив читачам регулярно чистити своїх кішечок і собачок:

a) вологою ганчіркою;

б) слабким розчином нафталіну;

в) пилососом ;

г) клізмою

Відповідь: в.

2. Пенька добувається з лубу:

а) берези;

б) коноплі;

в) ocики;

г) льону.

Відповідь: б.

3. Першою живою істотою в космосі була собачка з кличкою:

а) Білка;

б) Стрілка;

в) JIaйка ;

г) Жучка.

Відповідь: в.

4. Чи можуть риби потонути?

a) нi;

б) так, можуть усі;

в) так, може один вид:

г) так, тільки деякі види.

Відповідь: г.

5. Ця риба може сичати й хрюкати, як свиня:

а) акула;

б) ставрида;

в) бичок;

г.) щука.

Відповідь: б.

6. Цей ведмідь не належить до родини Ведмежі:

а) білий:

б)очковий;

в) бамбуковий ;

г) гризлі.

Відповідь: в.

7. Коли вперше в Австралії висадилися європейці й запитали місцевих жителів, що це за дивні тварини із сумкою на животі, ті відповіли : «Кенгуру». Що означала ця відповідь?

а) Кінь із сумкою;

б) проста тварина;

в) я вас не розумію;

г) відбивна, яка бігає.

Відповідь: в.

8. Ця рослина є державним символом Бразилії:

a) тютюн;

б) пшениця;

в) цукрова тростина;

г.) кава.

Відповідь: а.

9. Китовий вус, крім китів, є ще:

а)у дельфінів;

б) в акул;

в) у білуг;

г) у сомів.

Відповідь: б.

10. Організми , які харчуються мертвими рослинами й рештками тварин:

а) некрофіли;

б) мертвоїди;

в) некрофаги;

г) трупоїди.

Відповідь: в.

11. Існує вид плямистих гієн, які називаються:

a) плачучі гієни;

б) реготливі гієни;

в) ридаючі гієни ;

г) гієни, які усміхаються.

12. Жирафи практично не видають ніяких звуків, тільки іноді вони тихенько:

а) сміються;

б) плачуть;

в) хропуть;

г) виють.

Відповідь: б.

13. Слово «гіпопотам » означає :

а) річковий бегемот:

б) річкова корова;

 в) річковий кінь;

г) річкова свиня.

Відповідь: в.

14. Для чого кішки так часто вмиваються?

а) щоб змити бруд

б) щоби змити запах;

в) щоб видати шорстку, яка випадає;

г) щоб видалити бліх.

Відповідь: б.

15. Давні дводишні  риби виповзали на сушу через:

а) недолік кисню;

б) гoлод;

в) прагнення до води;

г) прагнення погрітися на сонечку.

Відповідь: в.

16. Давно помічено, що під час польотів у космос ріст космонавтів:

а) зменшується;

б) збільшується;

в) то зменшується. то збільшується;

г) змінюється так незначно, що й не варто про це говорити.

Відповідь: б.

17. Середня вага мозку чоловіка-європейця приблизно 1400 грамів. Дотепер найбільший зважений мозок (2850 г) мав:

а) Тургенєв;

б) Кант;

в) недоумкуватий епілептик.

Відповідь: в.

18. Майже всі колібрі саме такого кольору:

а) червоного;

б) синього;

в) зеленого;

г ) чорного.

Відповідь: г.

19. Найближчий до людського генетичний код:

а) свиня;

б) слон;

в) мавпа;

г) кішка.

Відповідь: а.

20. У відомому оповіданні Л. Конан Дойля «Строката стрічка» доктор Ройлотт загинув від укусу:

а) очкової кобри;

б) гримучої змії;

в) піщаної ефи;

г) болотної гадюки.

 Відповідь: г.

21. У 1474 році у Швейцарії, у Базелі, відбувся судовий процес над півнем. Він був засуджений до смертної кари «за зв'язок із дияволом» і обезголовлений. А обвинувачували його в тому, що він:

а) зніс яйце;

б) був чорного кольору;

в) перестав кукурікати;

г) виклював око священикові.

Відповідь: а.

22. Журнал «Австралійська пошта» повідомляв про присвоєння кролиці Уолтiне звання «найхоробрішої кролиці в Австралії ».

Захищаючи потомство, вона:

а) злякала лисицю;

б) покусала господарку;

в) yбила гадюку;

г) розігнала зграю собак.

Відповідь: в.

 

2.7. ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА РОЗМИНКА

Картинки по запросу інтелектуальна розминка

Гра придумана в Горлівському клубі інтелектуальних ігор саме як розминка перед «Що? Де? Коли?» і «Брейн-рингом». Дуже багато цікавої інформації відбувається повз ці ігри, адже не з кожного факту можна зробити гарне питання, навіть якщо цей факт вельми цікавий. Але й втрачати його теж шкода! От i була придумана форма, яка дозволила утилізувати всю інформацію, що трапляється. Головне в цій грі — донести до гравців і «змусити» їх запам'ятати якісь цікаві факти, події, Отаке тренування ерудиції й пам'яті, приправлене гумором, фантазією, інтуїцією. Технологічно пакет питань для гри найкраще робити тришаровим — перемішуючи (приблизно в рівних пропорціях) питання прості, «середні» та складні. Тоді й гравець не відчує себе повним ідіотом, і ведучий не буде виглядати таким.

Правила гри

1.У грі може брати участь будь-яка кількість гравців (усі учні класу).

2.Ведучий ставить запитання, гравці записують на аркушах свої відповіді (бажано гранично стислі, найкраще однослівні).

3. Питання ставляться в досить швидкому темпі, без відчутних пауз, але кожне повторюється ведучим двічі.

4. Після прочитання всіх питань — обмін аркушами з відповідями й взаємоперевірка. У разі правильної відповіді перевіряючий на полях ставить «+». Кожна правильна відповідь — 1 бал.

5. Переможцем уважається гравець, заробив найбільшу кількість балів.

 

Зразок гри «Най, най...»

Питання

Відповіді

1

Найбільша риба ( довжина 13 м. вага 15 т)

Китова акула

2

Найважчий гризун ( вага до 66 кг)

Капібара

3

Найбільша змія ( вагою до 250 кг)

Анаконда

4

Найбільший наземний хижак ( ріст до 3 м, вага до 1 т)

Ведмідь грізлі

5

Найбільша безхребетна тварина (довжиною понад  20 м)

Гігантський кальмар

6

Найвища тварина

Жираф

7

Найшвидша тварина ( до 350 км. ч)

Сокіл звичайний

8

Які тварини видають найгучніші звуки ( їх можна почути на відстані 850 км)

Блакитні кити

9

Найбільших птах ( 2,74 м у висоту, вага до 156 кг)

Африканський страус

10

Найбільший мешканець суші ( висота 3,2 м. вага 5,7 т)

Африканський слон

11

Найменші ссавці (довжина тіла 4 см)

Землерийки білозубі

12

Найбільша ракоподібна тварина

Камчатський краб

13

Найбільший ссавець на Землі

Блакитний кит

14

Найбільша кішка ( вага до 300 кг)

Уссурійський тигр

15

Яка тварина швидше за всіх змінює своє забарвлення

Каракатиця

16

Найкорисніший метелик

Шовковичний шовкопряд

17

Які птахи здійснюють найдовші міграції

Полярні крачки

18

У якого птаха найбільший розмах крил ( понад 3 м)

Альбатрос

19

Власник найбільшого рогу

Білий носоріг

20

Назвіть рослину, у якої найбільші плоди

Гарбуз ( вагою понад 100 кг)

21

Найбільша квітка на Землі

Рафлезія Арнольді

 

Зразок гри «Всяка всячина»

 

Питання

Відповіді

1

Це єдиний вид оленів у яких самки тем мають роги

Північний олень – карибу

2

Людиною виведені хвилясті папужки всіх кольорів. Якого кольору вони в себе на батьківщині

Зеленого

3

Які тварини завжди сплять із відкритими очима

Риби

4

Назвіть птаха у якого відношення маси яйця до маси тіла найменше

Страус

5

Загадка: «Котиться бочка -  немає на ній ні сучочка. Що це?)

Яйце

6

Згідно з арабським прислів’ям, кінь бідняка – віслюк. А хто біднякові слугує коровою

Коза

7

Скажіть кого японці називають конем з розпухлою спиною

Верблюда

8

Як, на думку вчених крокодил позбувається надлишку солей в організмі?

Плаче

9

Що в людини днем у п’ять разів краще, ніж у кішки, а в ночі у чотири рази гірше, ніж у кішки?

Зір

10

У лелеки – 2, у грака – 3, у колібрі – 200. Чого?

Змахів крил за секунду

11

Кого індіанці Північної Америки називали «той, що ходить на зубах»?

Моржа

12

Хто, на думку британських зоологів, може безпомилково визначити їжачиху

Їжак

13

Фахівці розрізняють канарок кольорових, фігурних і шляхетних. Що вміють останні на відміну від інших?

Співати

14

Для Індійців наймудріша тварина на землі – слон. А у воді?

Дельфін

15

Якого хижака в стародавності помилково називали дитиною лева і пантери?

Леопарда

16

Назвіть єдиного представника з кінських, якого до тепер не вдається одомашнити

Зебра

17

Серед усіх сов тільки одному виду доводиться полювати у ночі. Якому саме?

Полярній сові ( у полярний день)

18

Який птах робить найменші гнізда?

Колібрі

19

Кого жартома називають живим високовольтним проводом?

Вугра

20

Квітка стапедії строкатої пахне гниючим м’ясом. А хто її запилює?

Мухи

21

Мурахоїд – 0, білка – 22, заєць – 28, вовк – 42, кашалот – 60, равлик – понад 14 тисяч. А людина?

33 зуби

22

Яку рослину європейці називали колючою грушею?

Кактус ( опунція)

23

Ріг кита нарвала досягає в довжину трьох метрів. Утім, це й не ріг зовсім. А що … ?

Зуб

24

Усупереч назві, їх у неї не сорок  а сорок два! Чого?

Ніг ( у стоноги)

25

Які тварини на Соломонових островах і островах Фіджі займаються виробництвом рибальських сіток?

Павуки

26

І індіанців Амазонії є прислів’я: «Один великий крокодил дорівнює трьом маленьким…» продовжуйте

«Піраньям»

27

Загадка «Я на спині мішки вожу, ніколи їх  не розгружу». Назвіть носія.

Верблюд

28

Поява якого птаха на думку моряків, передвіщає шторм?

Буревісник

29

Яка тварина посідає друге місце після людини за кількістю зображень на п’єдесталах?

Кобила (кінь).

 


РОЗДІЛ ІІІ. ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ

 

1. «Ланцюжок»

Учні ланцюжком відповідають на поставлені питання:

1. Квітки якої рослини нашої флори живуть лише один день? (Берізки)

2. Яка рослина нашої країни, що є сировиною для виготовлення тканин. цвіте тільки половину дня? (Льон)

3. Яку рослину в різних регіонах України в народі називають по-різному: польова сосонка, тіничка, смерічка, ялинка, лускавець, падиволос, прячка, копильник, мишача гречка, земляний горіх, свинячий горіх? (Xвощ)

4. Коріння якої рослини, підсмажене в духовці, українці використовують як замінник кави? (Цикорію)

5. Як називається рослина водойм України, що має дуже красиві листки, котрі плавають на поверхні води, і надзвичайної краси та ніжності білі квітки? (Латаття біле)

Картинки по запросу ГРА НЕЗАКІНЧЕНЕ РЕЧЕННЯ

 

2. Під час вивчення білків учні закінчують такі речення:

1. Денатурація — це...

2. Послідовність амінокислотних залишків це …

3. Усі ферменти за своїм хімічним складом є...

4. Транспортна функція білка можлива завдяки властивості...

5. Каталаза присутня в...

6. Рухова функція білка виявляється в разі...

Картинки по запросу ГРА МІКРОФОН

3. «Мікрофон»

Вправа подібна до попередньої, але проводиться з допомогою уявного мікрофона. Учні висловлюють свою думку, відповідають на запитання, тримаючи в руках уявний мікрофон.

1. Яку рослину в Україні називають другим хліб? (Картоплю)

2.Який відсоток сонячної енергії, що падає на земну поверхню, засвоюється зеленими рослинами для синтезу органічних речовин? (1-5%)

3. У якому році була вперше видана міжнародна Червона книга? (1966)

4. Яку рослину додають у знамените вино «мартіні бьянко»? (Полин)

 

4. «Коректор»

У вправі навмисно зроблені помилки, які учні повинні знайти й виправити.

1. Прямий розвиток: народжена дитина відрізняється від батьківської особини лише розміром. Представники: комахи, рептилії, птахи,  ссавці.

2. Статеві клітини на відміну від соматичних мають диплоїдний набір хромосом 2n.

3. Пиляк чоловічий орган квітки. Після запилення й запліднення пиляк перетворюється на плід.

 

5.«Квітка»

Учитель малює на дошці квітку (серединка й декілька пелюсток). У серединці записує основне поняття. На пелюстках квітки вчитель буде писати прояви характеристики цього поняття, запропоновані учнями. Наприклад, у серединці шляхи збереження здоров'я, а на пелюстках — стабільний режим дня: заняття фізичною культурою і спортом, прогулянки па свіжому повітрі, відпочинок, відмова від шкідливих звичок, відсутність стресів. Квітку можна замінювати будь-якою фігурою, сходинками тощо.

 

6. «Реставрація»

Полягає втому, що учням необхідно відновити, відреставрувати народне прислів'я із запропонованої по набору слів та розділових знаків:

 

 

 

 

   

Бережи одяг, доки новий, а здоров’я — доки молодий.

 

7.«Третій зайвий»

а) Мейоз, амiтоз, мітоз. (Мейоз не характерний для соматичних клітин)

6) ДHK, PHK, білок. (PHK)

в) Голівка, шийка, поживні речовини.(Поживні речовини)

 

8. «Вірю — не вірю» або «Так — ні»

 

Похожее изображение

1. Чи вірите ви, що існує птах, який носить воду своїм пташенятам, набираючи її прямо в пір'я у себе на грудях? (Так)

2. Чи вірите ви, що існує щур, у житлі якого жоден хижак не посміє сунутися, тому що в стінках вістрями до входу стирчать гострі колючки кактуса, які він відгризає, приносить у нору і встромляє в стінки біля входу? (Так)

3. Чи вірите ви, що італійські скрипалі у футлярах своїх скрипок тримали жаб, а перед концертом виймали їх і гладили, вважаючи, що руки не потітимуть? (Так)

4. Чи вірите ви, що в разі укусу самка комара створює жалом тиск у 100000 атмосфер? (Taк)

5. Чи вірите ви, що на шерсті у кішок виробляється спеціальний вітамін, який вони злизують під час умивання ? (Hi)

 

9. «Асоціації»

Учитель називає учням основне поняття або явища. Учні пропонують якусь інформацію, яка асоціюється з цим основним поняттям. Так, наприклад, підчас вивчення теми «Здоровий спосіб життя» вчитель називає органи людського організму, а учні пропонують слова, з якими в них ці органи асоціюються:

Серце — кохання, палке, гаряче, пристрасть.

Вухо — музика, шум дощу.

Волосся — краса, шовковисте.

Очі — дзеркало душі.

Організм — краса, молодість, здоров'я.

А потім можна сказати учням: «Подивіться, скільки всього приємного ви сказали про людський організм. І найголовніше для вас сьогодні — зберегти все це приємне, адже для вас життя ще тільки починається.

 

10. «Розірвана шпаргалка»

Учням говоримо таке: «Ця вправа проста, але дуже корисна. Вона допоможе вам не розгубитися на екзамені. Адже не секрет, що ви пишете шпаргалки, а вчитель, якщо знайде їх, розриває. І якщо у вас є якісь знання, ви навіть з розірваної шпаргалки можете скласти правильну відповідь».

 

11. «Цікаві біологічні задачі»

1. У кого більше ніг: у п'яти восьминогів або у чотирьох кальмарів? (5* 8 = 4*10 = 40)

2. У крокодила багато особливостей. Наприклад, у ротовій порожнині в нього відсутні слинні залози, нема і сечового міхура, але раніше найбільшою загадкою для вчених було те, що в шлунку дорослого крокодила завжди знаходиться багато важкого каміння. Навіщо крокодилу каміння в шлунку? (Каміння в шлунку полегшує плавання крокодила, надаючи йому більшої стійкості у воді)

 

12. «Біологія»

У вправі використовують зв'язок біології з іншими науками: географією, хімією, астрономією, історією тощо. Ми пропонуємо вправу, яка ілюструє зв'язок біології з літературою.

«Біологія + література»

1. Який орган людського організму найчастіше оспівується у віршах не тільки українських, а й зарубіжних поетів? (Серце)

2.Яка квітка згадується у трагедії В. Шекспіра? (Фіалка)

3. М'ясо і яєць якої тварини Робінзонові та П’ятниці зазвичай вистачало на тиждень? (Черепахи)

 

Картинки по запросу СУНДУЧОК13. «Чорна скриня»

Цю рослину можна без сумнівів назвати найбільш невибагливою. На Землі існує понад 350 різновидів цієї багаторічної рослини. Першу згадку про те, що вона очевидно, має лікувальну цінність, було знайдено у папірусі Еберса (PapyrusEbers)? Єгипетському документові написаному близько 550 р. до н.е. Цей документ описує дванадцять рецептів для змішування цієї рослини з іншими речовинами, що дозволяє лікувати внутрішні хвороби, застудні захворювання, зовнішні ушкодження людини. Відомо, що єгиптяни використовували його сік для бальзамування. Переказ свідчить, що після того, як тіло Ісуса було знято з хреста, то Його натерли соком цієї рослини і благовонною смолою миррою (Алое)

 

14. «Ти — мені, я — тобі»

Учні ставлять один одному запитання, які приготували заздалегідь.

1. Яка сучасна назва овочевої культури, що в перекладі з Італійської означала «золоте яблуко»? (Помідор)

2. Яку рослину в Україні називають «другим xлібом»? (Kартоплю)

3. Яку XVI-XVII cт. називали бульби картоплі? («Чортовим яблуком»)

4. Як називається одна з основних жироолійних рослин, що вирощують в Україні? (Соняшник)

5. Яку рослину, що росте в Карпатах, називають «квіткою мужніх»? (Eдельвейс)

 

15. «Біологічні загадки»

1. Круглі озерця ніколи не замерзають. (Очі)

2. Два ряди сорочок, а між ними фартушок. (Зуби та язик)

3. У двох матерів по п'ятеро синів. (Руки та пальці)

 

16. «Хто швидше й більше»

Протягом декількох хвилин кожна група учнів повинна відповісти на максимальну кількість запитань. Якщо група дає неправильну відповідь або відповіді зовсім немає, то відповісти можуть учні другої групи й отримати додаткові бали.

1. Найшвидша тварина на суші. (Гепард)

2. Коли температура тіла горобця нижче — улітку або взимку? (Однакова)

3. Кит— риба або звір? (Звір)

4. У якій країні діє закон, що забороняє вбивати корів? (В Індії)

5. Соком якої рослини виводять бородавки? ( Чистотілу)

6. Скільки років зберігається хвоя в сосни? (Два-три роки)

7. Як перекладається з грецької мови слово «крокодил»? (Кам'яний черв'як)

8. Які тварини сплять з розплющеними очима? (Риби та змії)

9. Яка тварина плаває задом на перед (Річковий рак)

10. У яких птахів крила покриті лускою? (У пінгвінів)

 

17. «Чи знаєте ви, що …»

Учні по колу продовжують речення, які підготували заздалегідь до заходу.

Чи знаєте ви, що...

1. Якщо комах, котрих з'їдає щур за літо, викласти в одну лінію, вона протягнеться на цілий кілометр?

2. Найдовше виношують дітей індійські слони — 22 місяці, а менше за всіх, близько 12 днів, вірджинський опосум?

3. У Мексиці знайдено надзвичайну жабу? Довжина її 20 мм. Шкіра на черевні прозора. Крізь неї видно всі нутрощі, тому її назвали «скляною».

4. Рекордсменами довголіття серед фауни країн світу є слони, ворони, деякі види черепах і папyг? Найстарший зареєстрований слон дожив до 77 років, носоріг та тигр до 50 років, верблюд, — до 40 років, кішка - до 31, а гуска — до 50 poків.

5. Лише одна людина на два мільярди населення живе понад 116 років.

Картинки по запросу ПОКАЗУХА ИГРА

18.«Показуха»

Учні повинні без слів показати якесь явище. дійство, а решта учнів повинні вгадати, що ж це за явище, тощо. Цю гру можна назвати «Пантоміма».

 

19. «Най-най»

Дайте відповіді на питання:

1. Найшвидший плавень серед Головоногих молюсків. (Кальмар)

2. Найбільша серед Медуз. (Ціанея, або Північна корона)

3. Найменш чисельний клас Молюсків. (Головоногі)

4. Найдовговічніше дерево в Україні. (Тис ягідний)

5. Найбільш небезпечне дерево під час грози. (Дуб звичайний).

6. Найдавніше дерево, що охороняється в Україні. (Тис)

7. Найменші квітки серед рослин України. (Ряска мала)

 

20. «Оратори»

За декілька хвилин необхідно довести, що один зі шляхів збереження здоров'я — це відсутність шкідливих звичок або що людське життя втратить сенс у разі створення генно-модифікованої людини тощо.

 

21. «Судді»

За декілька хвилин довести негативність вірусів ужитті людини або вказати на негативний вплив хімічних забруднень на навколишнє середовище тощо.

 

22. «Цікаві кільця»

Знайдіть початкову букву слова і, пропускаючи весь час однакову кількість букв, прочитайте закодований біологічний термін

                 Мітоз                                 Мейоз                                 Білок

 

23. «Факти і тільки факти» або «Цікаві історії»

Природа сама створила своєрідний Internet. Так - так, адже Internet — це мережа комунікацій, а вчені біологи вже давно довели, що будь-який ліс мас свою комунікативну мережу, тобто Internet, і допомогою якої між деревами та рослинами йде обмін не тільки інформацією, а і їжею. Тобто виходить, як доводять учені-біологи, у лісі дерева та рослини ростуть не самі по собі, а насправді вони спілкуються між собою завдяки єдиній підземній комунікативній мережі, тільки замість мідних кабелів використовується грибок під назвою мікориза, який росте на волокнах коренів. Біологи встановили, що з допомогою мікоризи дерева діляться один з одним навіть поживними речовинами. Так, дерева, у яких процес фотосинтезу йде швидше (наприклад, береза), діляться надлишком з деревами, у яких процес фотосинтез) йде повільніше (наприклад, хвойні) А ще для успішного росту молодих дерев дорослі дерева поступаються їм мережею Internet, тобто необхідними джерелами для росту. Також підземна сітка мікориз забезпечує справедливий та рівний розподіл поживних речовин між усіма деревами лісу. У «лісному» Internet свої хакери це низькорослі рослини, які не в змозі забезпечити себе за рахунок власного фотосинтезу, й тому паразитують на великих деревах. Тобто, як бачите, деякі речі, що створила цивілізована людина, давно вже створені природою.

 

24. Буквений диктант «Напрямки еволюції»

Учитель пропонує учням дати відповіді на питання і скласти слово відповідь.

1. Збільшення чисельності кроликів після заселення їх в Австралії. (Прогрес)

2. Зменшення ареалу фламінго. (Регрес)

3. Якісно особлива форма існування матерії. (Взяти другу букву в слові.) (Життя)

4. Зниження чисельності лишайників у густонаселених районах. (Регрес)

5. Рівень організації живої матерії, на якому проявляється регенерація. (Організмовий)

6. Відсутність ніг у змій. (Дегенерація)

7. Виникнення фотосинтезних одноклітинних організмів. (Ароморфоз) Відповідь: ПРИРОДА.

 

25. Цифровий диктант

Учитель пропонує учням дати відповіді на питання: «0» — відповідь неправильна, «1» відповідь правильна. Кінцевий результат — набір цифр.

1. Клітина — підсистема тканини. (1)

2. Органоїд,  підсистема органу. (0)

3. Клітина тварин складніша, ніж клітина рослин. (0)

4. Клітина і риба більше схожа на клітину рослин, ніж на клітину тварин.(0)

5. Ядра є в усіх клітин. (0)

6. Найбільша клітина яйцеклітина страуса. (1)

7. Бактерійна клітина не містить ядра. (1)

8. У світловий мікроскоп можна побачити хромосом и. (1)

9.Кожен органоїд під мікроскопом мас свій колip. (0)

10. Фотосинтез відбувається в хлоропластах рослинних клітин на світлі. (1) Відповідь: 1000011101

 

26. «Перевір себе»

Учні повинні дати відповіді на питання, а наприкінці виконання вправи учитель пропонує їм перевірити самих себе: використовуючи букви A, B, C, а, в с, запишіть позначення:

1) гетерозиготного за геном С організму;

2) гомозиготного організму, домінантного за геном А;

3) організму, рецесивного за геном В;

4) генотипу, утвореного подвійною гетерозиготою за генами A і С;

5) генотипу гібрида за геном А;

6) генотипу особини з фенотипом проміжного успадкування за геном В;

7) генотипу фенотипово домінантної особини за геном С.

Відповідь: 1) CC; 2)AA; 3) bb; 4) AaCc; 5)Aa; 6)Bb; 7) CC a6o Cc.

 

27. «Співвідношення»

Учитель пропонує учням співвіднести органоїди з їх функціями.

1. Miтохондрії

2. Крохмальні зерна

3. Зовнішня мембрана цитоплазми

4. Лізосоми

5. Клітинний центр

6. Шорстка ендоплазматична мембрана

а) Фотосинтез

6) Біосинтез білків

в) Упаковка і транспорт синтезованих клітиною речовин

г) Запас речовин

д) Виробництво енергії та накопичення її у вигляді АТФ

е) Захист, живлення, виділення

ж) Рух хромосом

з) Перетравлення органічних речовин усередині клітини

и) Зберігання спадкової інформації

 

28. «Кросворд»

Складання й розв'язання кросвордів на річну біологічну тематику з інтересом сприймається учнями. Вони із задоволенням розгадують їх складають самі.

1. Наука про комах.

2. Наука про рослини.

3. Haука, яка досліджує прокаріотичні організми.

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Вимерлі організми досліджує...

5.Наука про неклітинні форми життя віруси.

6. Наука про водорості.

7. Наука про мохи.

8. Наука про риб.

9. Шляхи історичного розвитку вивчає...

 

29. «Біологічні розваги»

Учитель пропонує учням яку-небудь головоломку, ребуси тощо, наприклад, розшифрувати народне прислів'я.

1

4

6

10

2

3

5

8

9

7

12

15

18

17

19

13

11

14

16

20

28

25

21

24

26

29

30

22

27

23

40

34

38

32

39

37

31

35

33

36

 

Д

Е

Щ

Я

Е

Р

В

А

Д

С

Ь

И

О

К

..,

Ш

Т

В

Д

Т

К

В

А

Ш

И

О

П

Н

Д

Е

И

Т

О

Ь

Я

Л

Ї

Д

Д

 

Дерево садять швидко, та не швидко плоди їдять.

 

30. «Скарбничка народної мудрості»

Протягом декількох хвилин кожна група учнів повинна пригадати максимальну кількість народних прислів'їв та приказок про природу.

1. Не кожному природа мати — іншому й мачуха.

2. Горнешся до природи — не матимеш пригоди.

3. Від природи бери те. що вона дає, та й за те дякуй.

4. З природою живи в дружбі, то й буде вона тобі в службі.

5. До природи не неси шкоди.

6. Де природа — мати, а людина — батько, там добра багацько. 7.Восени день блисне, а три кисне.

8. Вересень трусить груші в садочку.

9. Листопад вересню — онук, жовтню — син, землі — рідний брат.

10. Як листя жовтіє, той поле смутніє.

Отже, використання запропонованих Інтерактивних вправ та ігор сприяє:

  • більш глибокому вивченню предмета біології;
  • розвитку самостійного мислення, активності, ініціативності, працелюбності учнів та прагнення до постійного пошуку;
  • прищепленню учневі смаку до наполегливої креативної діяльності;
  • розвитку творчих здібностей учнів з урахуванням їх інтересів,  здібностей  і потреб.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

РОЗДІЛ ІV. ПРАКТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

4.1. БІОЛОГІЧНИЙ МОРСЬКИЙ БІЙ ЗА ТЕМАМИ «ВОДОРОСТІ», «ВИЩІ СПОРОВІ РОСЛИНИ»

 

( 6 клас)

Картинки по запросу цвіт папоротіГра нагадує собою дитячу гру «Морський бій». Але кожна «вбита» тут палуба корабля є одним запитанням із біології.

На дошці й на столах учасників (беруть участь дві команди) є сітка з координатами. Учні однієї команди називають координати. Якщо є влучення у палубу корабля, то команда отримує по 5 балів за кожну правильну відповідь (залежно від кількості палуб). А якщо буде затоплено весь корабель, то команда отримує ще додаткових 5 балів.

Якщо ж учні помиляються, то суперники мають право дати правильну відповідь і продовжувати гру.

Але на морі буде встановлено декілька пасток (сектор «Торпеда»). Влучаючи в них, команда пропускатиме хід.

Також можна буде зустріти яхту капітана Врунгеля «Біду». Якщо учні дадуть правильні відповіді на 5 запитань від команди яхти, то отримають призові 10 балів (по 2 бали за кожну правильну відповідь).

 

ХІД ГРИ

I. Початок

1. Умови гри

2. Представлення суддів гри

3. Представлення команд, капітанів

4. Захист назви команди

5. Судді називають переможців

ІІ. Карта капітана Врунгеля

Позначення:

Номери запитань — правильна відповідь + 5 балів.

Торпеда — відняти 5 балів, пропуск ходу.

Біда — по 2 бали за кожну правильну відповідь.

Номери запитань, які взяті в дужки,— у разі правильної відповіді + 5 балів та + ще 5 додаткових балів, а якщо відповідь неправильна, то лише + 5 додаткових балів.

ІІІ. Основна частина гри

Запитання капітана Врунгеля

1. Назвати спільну ознаку різних представників водоростей. (Наявність у їхніх клітинах хлоропластів із хлорофілом)

2. Дати визначення поняття «симбіоз». (Усі можливі варіанти співжиття організмів різних видів)

3. Де поширені зелені водорості? (Як у прісних, так і в солоних водоймах)

4. Ці зелені водорості можуть вільно плавати в товщі води з допомогою джгутиків. (Xламідомонада, вольвокс)

5. У клітині хламідомонади крім великої вакуолі з клітинним соком є дві невеликі... (Скоротливі вакуолі)

6. Цей представник водоростей живе в товщі води озер, річок, боліт і навіть калюж. (Вольвокс)

7. З допомогою цих ниток, які нагадують корені, кріпиться до субстрату. (Ризоїди)

8. Цей відділ налічує близько 20 000 видів, які живуть у прісних і солоних водоймах і ґрунті. (Дiатомовi водоростi)

9. Інша назва морської капусти. (Ламінарія)

10. Ця велетенська бура водорість трапляється у водах поблизу узбережжя Америки. (Саргасум)

11. Запліднення у вищих спорових рослин можливе лише за наявності... (Вологи)

12. Назвати відділи вищих спорових рослин. (Мохоподібні, Хвощі, Плауни, Папоротеподібні)

13. Чи мають мохи корені? (Hi)

14. Ключ-трава, марсилія, сальвінія — це... (Папоротеподібні)

15. Багаторічні вічнозелені лише трав'янисті рослини з повзучим стеблом — це. (Плауноподібні)

16. Для якого типу рослин характерна почленованість пагонів? (Xвощі)

17. У тканинах хвощів великий уміст сполук... (Силіцію)

18. Де розвиваються спори у плауноподібних та хвощеподібних? (У спороносних колосках)

19. Торф утворюється з неперегнилих спресованих решток... (Саргасуму)

20. Деревні рослини трапляються серед сучасних... (Папоротеподібних)

Запитання сектору «Біда»

1. Зелені водорості у своїх клітинах запасають... (Крохмаль)

2. Агар добувають зі слані... водоростей. (Червоних)

3. Тільки одноклітинні види є серед... водоростей. (Діатомових)

4. Дати визначення поняття «спорангії». (Органи рослин, у яких утворюються спори)

5. Отруйний вид хвощів. (Хвощ болотяний)

М

О

Р

Е

П

Л

А

В

Ц

І

1

(1)

 

 

 

 

 

(3)

 

 

20

2

 

 

 

7

 

 

12

 

 

 

3

 

Біда

 

 

 

 

8

 

т

 

4

 

 

 

Т

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

6

13

 

 

2

(15)

18

5

 

 

11

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

10

 

 

 

 

19

т

 

9

 

 

16

 

 

 

 

17

 

 

10

 

 

(4)

 

9

14

 

 

 

Т

 

4.2. Конкурс-вікторина «ВІЛ-реальність»

Цілі й завдання: залучення уваги до важливості й значимості проблем ВІЛ/СНІДу не тільки учнів, але й батьків, педагогів; формування у школярів та їхніх батьків адекватності розуміння проблеми існування хвороби СНІД; зміна небезпечної поведінки підлітків через пропаганду здорового способу життя й розвиток їхніх здібностей.

Обладнання: мультимедійна дошка, проектор. Правила проведення вікторини Клас (або група учнів різних класів) об'єднується у дві групи. Кожному учню роздають картки із зеленим (підтвердження правильності відповіді) і червоним (незгода з тим, хто відповідає) кругами. Питання вiкторини демонструються нa мультимедійній дошці у вигляді слайдів. Кожна команда відповідає по черзі, при цьому першим дає відповідь той учень, який першим підняв руку. Решта учнів у момент відповіді піднімають сигнальні картки, даючи в такий спосіб зрозуміти, згодні вони з тим, хто відповідає, чи ні. За правильну відповідь команді нараховується 1 бал. Правильною вважається та відповідь, яка повністю аргументована. У випадку неправильної відповіді на це ж питання може відповісти інша команда. Хід вікторини відображається на дошці. Виграє та команда, яка набрала більшу кількість балів.

 

Хід вікторини

 Актуальність проблеми

Учитель. Вірус Імунодефіциту Людини (ВІЛ) відомий з початку 80-х рр. ХХ ст. Наразі визначено його природу й структуру, досліджено шляхи передачі й життєздатність вірусу. Сьогодні ВІЛ — це об'єктивна реальність, ігнорувати яку просто неможливо. Знати й постійно пам'ятати про те, що вірус імунодефіциту людини вже тут, поряд, а не на іншому кінці планети,— винятково правильний вихід. Важливо уважно ставитися до себе, свого здоров'я й майбутнього. Наркоманія в Україні загрожує вже не тільки здоров'ю населення, але й національній безпеці. Ще страшніший сплеск епідемії ВІЛ-інфекції. Майже 90 % знову виявлених останнім часом носіїв цієї страшної інфекції — це наркомани. Торкнувшись цієї теми, не можна не згадати про людей, які живуть з ВІЛ і СНІДом. Не варто забувати про те, яку важливу роль відіграє для них підтримка суспільства й тих, хто поруч із ними. Розмови про недосконалість законодавчої бази, профілактику наркоманії можуть залишитися розмовами, якщо кожний з нас не визначить для себе, що він обирає: життя й здоров'я або смерть від передозування й СНІДу? Тільки знання про шляхи передачі й профілактику ВІЛ-інфекції здатні захистити людину від зараження. Важливо зрозуміти, що СНІД— це не просто статистика. Це не просто цифри. Це долі живих людей.

Давайте сьогодні з'ясуємо, що ж ви знаєте про ВІЛ- інфекції й про СНІД. (Далі демонструються слайди з питаннями, пропонуються варіанти відповідей, відповіді аналізуються вчителем, виставляються зароблені бали.)

Питання й варіанти відповідей

1. У чому суть руйнівної дії ВІЛ на організм?

a) Pуйнує згортаючу систему крові;

б) викликає дисбактеріоз;

в) роз'їдає оболонку нервових стовбурів;

г) викликає руйнування кісткової тканини;

д)спричиняє помутніння кришталика ока;

e) перешкоджає заплідненню;

ж) руйнує імунну систему людини.

2. Контакт із якими рідинами організму найнебезпечніший у розумінні інфікування ВІЛ?

a) Cлина;

б) кров;

в) сперма;

г) виділення з носа;

д) сеча,

e) грудне молоко;

ж) cльози;

з) піхвовий секрет.

3.Укажіть шляхи передачі ВІЛ-інфекції:

а)не захищений сексуальний контакт

б)користування загальним посудом;

в) повітряно-крапельний шлях;

г) переливання крові й загальних нестерильних шприців;

д) від матері до дитини (вагітність, пологи, вигодовування).

4. Як можна запобігти зараженню ВІЛ?

а) Постійно використовувати гормональні протизаплідні таблетки;

б) використовувати презерватив (чоловічий, жіночий) під час кожного контакту;

в) не вступати в сексуальні контакти й користуватися одноразовими шприцами під час внутрішньовенних переливань;

г) мати сексуальні відносини лише з людьми, яких знаєш.

5. Як людина може довідатися, що в неї ВІЛ?

а) Якщо вона піклується про своє здоров'я, вона відчує це в перші години;

б) здавши кров на аналіз на антитіла до ВІЛ;

в) відчує нездужання;

г) здавши мазки й бактеріологічні посіви в лікаря-венеролога.

6. Через який час після передбачуваного зараження краще здати тест на антитіла?

а) Наступного дня;

б) щотижня протягом року;

в) через 3—6 місяців;

г) через 3 роки.

7. Період «вікна» — це стан, коли:

а) організм ще не встиг виробити антитіла до вірусу й діагностувати захворювання неможливо;

б) у людини ще не з'явилися симптоми захворювання;

в) людина не може передавати інфекцію іншим.

8. З якого моменту після інфікування людина може заразити інших?

а) Після закінчення періоду «вікна»;

6) коли розiв’ється СНІД;

в) відразу, з моменту свого зараження; на останній стадії СНІДу.

9. Вірус імунодефіциту може довго зберігати дієздатність:

а) перебуваючи у воді;

б) перебуваючи в повітрі;

в) перебуваючи в крові, грудному молоці, піхвових виділеннях.

10. Опортуністичні інфекції — це:

а) хронічні інфекційні захворювання;

б) хвороби, на які люди часто хворіють у зимовий, холодний період;

в) хвороби, на які хворіють тільки діти;

г) інфекції, якими люди заражаються від тварин;

д) те саме, що й кишкові інфекції;

е) інфекційні й інші хвороби, які уражають організм людини тільки за ослабленого імунітету.

 

4.3. Урок біології у 7 класі. Птахи

Картинки по запросу дикая утка мандаринка

Цілі: узагальнити й систематизувати знання учнів про зовнішню й внутрішню будову птахів, про їхню розмаїтість і значення, розвивати вміння порівнювати, робити висновки; розвивати пізнавальний інтерес і формувати культуру спілкування під час змагань у грі; виховувати любов і дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Тип уроку: узагальнюючий. Вид уроку: нестандартний. Девіз уроку: «Гра — це творчість, гра — це праця».

 

ХІД УРОКУ

Урок проводиться у формі гри. Учні діляться на групи за успішністю. Учням, які слабко встигають, при цьому доводиться мислити самостійно — досить часто вони демонструють гарні результати, а крім того працюють із задоволенням.

Попередньо діти одержали домашнє завдання — розв'язати кросворд «Пташина їдальня»: у клітинки треба було вписати назви птахів, які прилітають узимку на годівнички.

Вступне слово вчителя.

Ще в далеку давнину, у палеоліті (давньому кам'яному віці) невідомі художники зображували гусаків, шулік, сов, рябчиків, качок, чайок.

А в неоліті (новому кам'яному віці) цей список поповнили беркути, ворони, глухарі, журавлі, лебеді, одуди, чаплі та ін. Це свідчить про те, що люди вже тоді розуміли, наскільки важливі для них птахи.

Зараз у світі живе 100 млрд. диких птахів і ще 50 млрд домашніх і напівдомашніх. На кожного з нас припадає близько тридцяти пернатих. Зрозуміло, що значення птахів у нашому житії є величезним.

Завдання 1

Випишіть номери правильних суджень.

1. Усі птахи здатні до польоту.

2. Кіль як виріст груднини сприяє розсіканню повітря під час польоту.

3. Цівка у птахів утворилася шляхом зрощення декількох кісток стопи.

4. У птахів на ногах зазвичай по чотири пальці: три з них спрямовані вперед, а один назад.

5. Дзьоб птаха — це видозмінені верхня й нижня щелепи, позбавлені зубів.

6. Їжа зі стравоходу потрапляє спочатку в мускульний шлунок, а з нього — у залозистий.

7. Крила птаха піднімаються й опускаються завдяки дії великих грудних м'язів.

8. Шкіра птахів тонка,  cyxa.

9. У кисті передньої кінцівки птахів — п'ять пальців.

10. Повітряні мішки птаха — частина дихальної системи.

11. Основне значення повітряних мішків — зменшення тертя між внутрішніми органами під час польоту.

12. Серце в птахів чотирикамерне.

13. У птахів добре розвинені передній мозок і мозочок.

14. Сечовий міхур у птахів невеликий.

15. У самок птахів розвинений тільки один яєчник.

16. Білок у яйці — одна з оболонок.

17. Усі птахи будують гнізда.

18. Гніздування — один із проявів турботи птахів про своє потомство.

19. У всіх птахів пташенята виводяться безпомічними, сліпими й голими. {Відповіді: 3, 4, 5, 8, 10, 12, 13, 15, 16, 18)

Завдання 1 а

Виберіть номери, якими позначені особливості будови птахів, що є пристосуваннями до польоту. (Це завдання виконує тільки один з учнів.)

1. Борідки на пір'ї щільно зчіплюються між собою.

2. У птахів немає сечового міхура.

3. У птахів є кіль на грудині.

4. У птахів є крила.

5. У птахів є нирки.

6. Птахи дуже швидко перетравлюють їжу.

7. У самок птахів є всього один яєчник.

8. У птахів є дзьоб. (Відповіді:1, 2, 3,4, 6, 7)

Завдання 2

Установіть відповідність між видами птахів, місцями їхнього перебування та їжею.

Вид

Місця

Їжа

1.Глухар

1.Водоймища та їх береги

1.Воді нічні

2.Синиця

2.Зарості кущів

2.Комахи

3.Дятел

3.Ліс

3.Бруньки і ягоди

4.Качка

4.Степи

4.Насіння

5.Гриф

5.Гори

5.Дрібні хребетні

6.Дрохва

 

6.Падло

7.Яструб

 

7.Птахи

8.Соловей

 

 

9.Вівсянка

 

 

 

Відповіді: 1-3-2, 3; 2-2, 3-2, 4; 3-3-2,. 4; 4-1-1; 5-4, 5-6; 6-4-2, 5; 7-3-7, 5; 8-2-2; 9-2-4.

Виберіть номери, якими позначені назви органів або терміни, що стосуються: A — травної системи; Б — дихальної системи; B — системи органів розмноження.

(Це завдання виконує тільки один з учнів.)

1. Зоб.

2. Яйце.

3. Бронхи.

4. Легені.

5. Печінка.

6. Яєчник.

7. Стравохід.

8. Повітряні мішки.

9. Кишечник.

10. Гніздо.

11. Tpaxeя.

12. Самець.

13. Cepце. (Відповіді: A - 1; Д - 7, 9; Б - 3, 4, 8, 11; B -2, 6, 10, 12.)

Органи розмноження самки: 1 — яєчник; 2 — воронка яйцепроводу; 3 — зріле яйце; 4 — тут яйце дозріває і наповнюється жовтком; 5 — тут відбувається запліднення; б — яйцепровід; 7 — тут яйце вдягається білковою оболонкою; 8 — тут яйце вдягається двома підшкаралуповими   оболонками; 9 — тут яйце розбухає; 10 — тут шкаралупа розфарбовується; 11 — тут яйце одягається вапняною шкаралупою; 12 — кладка.

Завдання 3. Розв'яжіть кросворд

 

 

 

4

 

5

 

 

8

9

2

 

 

7

 

 

 

 

3

 

 

6

 

 

 

10

11

1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Частина кістяка задньої кінцівки.

2.Скручене білкове утворення в яйці, на якому тримається жовток.

3. Дрібні кістки стопи, що зрослися.

4. Вид шлунка.

5. Птахи, які весь рік живуть на одному місці.

6. Розширення стравоходу.

7. Які можуть бути пташенята?

8. Частина дзьоба.

9. Орган розмноження.

10. Високий гребінь на груднині.

11. Орган кровоносної системи. (Відповіді: гомілка, канатик, цівка, залозистий, осілі, зоб, виводкові, наддзьобок, яєчник, кіль, серце)

Завдання 3 а.

«Біологічні задачі» (Це завдання виконує тільки один з учнів.)

1. Крила опускають великі грудні м'язи, які становлять 20 % від загальної маси тіла птаха, піднімають — м'язи менших розмірів. Чому не навпаки?

2. Хижі й комахоїдні птахи линяють поступово. Тетеруки, глухарі, рябчики, качки, гусаки линяють швидко й при цьому на якийсь час утрачають здатність літати. У зв'язку із чим у птахів розвинулися відмінності в тривалості линьки?

3. Яку небезпеку для морських птахів становить забруднення моря нафтою?

Завдання 4. Хто зайвий і чому?

  1. Глухар, дятел, тетерук, рябчик.
  2. Дятел, ластівка, горобець, стриж.
  3. Синиця, рябчик, желна, качка.

(Відповіді: 1 – дятел – ряд Дятлоподібних; 2 – горобець – зерноїдний, інші – комахоїдні; 3 – качка – водоплавна; інші – лісові)

Завдання 5

Змінивши порядок літер, довідайтесь назви птахів занесених до Червоної книги.

(Це завдання виконує тільки один з учнів.)

  1. ОЧРЙИНЕЛЛАКЕ.
  2. СОКАП.
  3. СЕПЙИОТОЙЛЕР.
  4. РОНАЛЛІВОБІХСТ.
  5. БАБОЛАН.
  6. НАССАП.

(Відповіді: 1 – чорний лелека, 2 – скопа, 3 – степовий орел, 4 – орлан білохвіст, 5 – балабан, 6 – сапсан).

 

4.4. Біологічна гра «Слабка ланка»

Цілі: розширити знання учнів про рослинний і тваринний світ, різноманітність живих істот, розвивати допитливість в учнів, увагу, спостережливість, уміння порівнювати й аналізувати; виховувати бережливе ставлення до природи, живих істот, пізнавальний інтерес до рослинного і тваринного світу та біології в цілому.

Правила гри

У І турі грає 7 учнів, які по черзі відповідають на запитання ведучого (35 запитань — по 5 кожному учаснику). Учень, який показує найгірший результат, стає слабкою ланкою і вибуває з гри.

У II турі грають 6 учнів, для яких підготовлено 24 запитання — по 4 кожному. Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

У III турі змагаються 5 учнів. 20 запитань — по 4 кожному. Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

У IV турі грають4 учні. 16 запитань — по 4 кожному. Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

У V турі грають 3 учні. 21 запитання — по 3кожному Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

У VI завершальному турі грають 2 учні. 10 запитань — по 5 кожному. Той учень, який дасть відповіді на більшу кількість запитань, стає сильною ланкою.

Слабка ланка (гра з біології)

I тур

1. Скільки видів істот налічує сучасний живий світ? (Понад 2млн видів)

2. Що споживає людина: бульби чи плоди картоплі? (Бульби)

3. Як називають неклітинні форми життя? (Bipycи)

4. Що є об'єктом вивчення ліxенології? (JIишайники)

5. Яке суцвіття в конюшини? (Головка)

6. Що означає слово флора? (Рослинний світ)

7. Скільки років живе велетенська черепаха? (300)

8. До якого класу тварин належить кажан? (Ccaвці)

9. Назвіть об'єкт вивчення бріології. (Mохи)

10. Якого шведського вченого називають королем ботаніки? (К. Ліннея)

11. Скільки очей у павука? (8)

12. Скільки років живе річковий рак? (20)

13. Яких тварин з типу кільчастих червів використовують для кровопускання? (П'явки)

14. Скільки живе п'явка? (До 5років і більше)

15. Яке суцвіття в соняшника й кульбаби? (Кошик)

16. Яка медуза має щупальце до 15 м, до 2,5 м у діаметрі парасольки? (Ціанея)

17. Яка наука вивчає внутрішню будову організмів? (Анатомія)

18. Як називається процес відновлення втрачених або ушкоджених частин тіла? (Регенерація)

19. Яке суцвіття у пшениці? (Складний колос)

20. Як називають сукупність організмів, що поширені в товщі води й не можуть протистояти течії? (Планктон)

21. Який плід у гороху? (Біб)

22. До якого класу належать блохи й воші? (Комахи)

23. Скільки ходильних ніг у рака? (5 пар-10)

24. Як називають процес відкладання рибою iкри? (Hepecт)

25. Водна рослина, листя якої використовують для плетіння кошиків? (Рогіз)

26. Які риби долають відстань 4-7 тис. км, ідуть на нерест у Саргасове море? (Європейський вугор)

27. Який плід у дуба? (Жолудь)

28. Які птахи мають на ногах тільки по два пальці? (Страус)

29. Чи є у птахів зуби? (Hi)

30. Яка комаха є біологічним ворогом попелиць? (Сонечко)

31. Який плід у клена і ясена? (Крилатка)

32. Яка жаба має довжину тіла 32 см? (Голіаф)

33. Яку квітку називають королевою квітів? (Троянда)

34. Який плід у маку? (Коробочка)

35. У якої жаби на кінцівках є присоски, якими вони кріпляться навіть до скла? (Квакша)

Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

II Typ

1. Як називається процес утворення органічних речовин з неорганічних? (Фотосинтез)

2. Які жаби видають глухий і розкотистий звук «кум-кум»? (Кумка)

3. Яка тварина здатна забарвлення залежно від середовища? (Хамелеон)

4. Яка ящірка найбільша? (Варан; довжина його тіла до 3,6м)

5. Яка тварина боїться своєї тіні? (Метелик)

6. Яка тварина «володіє» гіпнозом? (Гадюка)

7. Яке дерево називають патріархом лісу? (Дуб)

8. Яка тварина може відчувати різку зміну погоди за декілька днів? (Медуза)

9. Які птахи здійснюють найдовші перельоти? (Полярні крячки — 18—20 тис. км)

10. Назвіть суцвіття хрону. (Зонтик)

11. До якого квасу належать пінгвіни? (Птахи)

12. Який птах повертає голову на 270°? (Сова)

13. Назвіть найбільшу тварину з родини Котячі. (Тигр)

14. Назвіть тварину яка має брускоподібне щільне тіло й риючі передні кінцівки, слабко розвинений зір, але добрий нюх і слух. (Кріт)

15. Яких тварин відносять до першо-звірів? (Єхидна й качкодзьоб)

16. Яка пташка за літній день з'їдає стільки комах, скільки важить сама? (Синиця)

17. Які ссавці сплять узимку вниз головою? (Рукокрилі)

18. Haзвіть улюблену квітку японців. (Хризантема)

19. Яка пташка з'їдає за літо до 1000 сірих полівок і мишей? (Сова)

20. Де знаходиться третє око у деяких видів ящірок? (Hа тім’ї, і називається воно тім’яним).

21. Назвіть улюблену квітку голландців. (Тюльпан)

22. Як називається наука про лишайники? (Ліxенологія)

23. Назвіть найбільшу неотруйну змію. (Анаконда)

24. Які суспільні комахи живляться переважно деревиною? (Терміти)

Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

III тур

1. Який павук найбільший? (Птахоїд)

2. Скільки живуть павуки-птахоїди? (Понад 15 років)

3. Звідки до європейців прийшли кукурудза, квасоля, картопля? (Центральна і Південна Америка)

4. Хвойне вічнозелене дерево, символ Лівану (Кедр)

5. Рослини — символи України. (Верба, калина та інші)

6. Дерево — символ Росії. (Береза)

7. Як називається наука про мохи? (Бріологія)

8. Як павук дізнається про величину своєї жертви? (З допомогою кінцівок)

9. Чому не ростуть дорослі комахи? (Хітиновий покрив не розтягується)

10. Які ракоподібні вважаються делікатесами? (Oмар, лангуст, краби, креветки)

11. Яку комаху називають «кара єгипетська» або «щелепи вітру»? (Сарана)

12. Як називається наука про водорості?(Альгологія)

13. Хто швидше махає крилами: джміль чи комар? (Koмар)

14. Назвіть найшвидших тварин. (Гепард, сокіл сапсан)

15. Чим живиться самець комара? (Квітковим нектаром)

16. Чим живиться самка комара? (Кров'ю)

17. Xто тче без верстата й рук? (Павук)

18. Хто є основоположником учення про вітаміни? (M. I. Лyнін)

19. Організми, здатні жити атмосферного тиску. (Анаероби)

20. Вегетативне тiло водоростей. (Талом)

Один учень вибуває. Він — слабка ланка.

IV тур

1. Назвіть найбільшу тварину класу ссавці. (Синій кит)

2. Яких тварин в Індії називають священними? (Корів)

3. Який орган чуття у дельфінів і розвинений найгірше? (Нюх)

4. Які тварини живуть тільки в Австралії? (Cyмчасті)

5. Листок якого дерева зображений на гербі Канади? (Клен)

6. Яка рослина південно-західної Африки має тільки два листки і стовбур висотою 1,5 м, що повністю занурений у пісок ( Вельвічія)

7. З деревини якої рослини виготовляли саркофаги для єгипетських фараонів? (Тис)

8. Як називаються рослини, що дійшли до наших днів з минулих геологічних епох? (Релікти)

9. Яка наука вивчає клітину? (Цитологія)

10. Яка тварина народжує найважче маля? (Синій кит)

11. Скільки шийних хребців у ссавців? (Як правили сім, але у ламантина і двопалого лінивця по 6 шийних хребців, а в тривалого лінивця – 8 – 10)

12. Якого птаха називають лісовим акробатом? (Повзика)

13. Назвіть найменшого ссавця фауни України ( Мала бурорізка: довжина її тіла не перевищує 6 см, а маса – 5 г!)

14. Який птах є символом п’яти штатів США? (Співочий пересмішник)

15. Яку антилопу вважають найбільшою? ( Антилопа канна)

16. Чи можна годувати овець гречаною соломою? (Ні, бо вона містить отруйний для овець алкалоїд)

Один учень вибуває. Він – слабка ланка.

V тур

1. Яка наземна змія має найсильнішу отруту? (Австралійська тигрова змія: в її залозах міститься стільки рідини, що її вистачило б, аби вбити 400людей).

2. Яку квітку в Америці називають квіткою богів? (Чорнобривці)

3. Фруктове дерево, з деревини якого виготовляють музичні інструменти? (Груша)

4. Bодна рослина, яка вважається священною в Індії та Китаї, (Лотос)

5. Назвіть найменшого птаха української фауни. (Корольок)

6. Скільки років можуть жити свійські гуси? (До 100років)

7. Якої довжини новонароджене кенгуру? (З см)

8. Що американці називають звичкою бідних? (Паління)

9. У якого ссавця найбільше хвостових хребців? (У довгохвостого панголіна — 46—47хребців)

10. Де знаходиться музей вина? (У Парижі)

11. Пір'я якого птаха служить замінником грошей мешканцям тропічних лісів Америки? (Гарпії— найбільшого у світі орла)

12. Квітка, яку тримав у руці бог сну Морфей, а сік з недозрілого плоду може стати причиною cмерті? (Maк)

13. У якого ссавця найдовша шерсть? (У вівцебика — до одного метра)

14. Де знаходиться музей чаю? (У Великій Британії)

15. Назва цієї цілющої рослини означає «людина -корінь», «корінь життя», тому що корінь за формою нагадує фігуру людини. (Женьшень).

16. За цибулину якої квіткової рослини в 1558 р, виплачували 5 т пшениці, 10 т рису, 4 бики, 8 свиней, 10 овець, кілька діжок вина? (Тюльпана)

17. Якого ссавця України вважають найбільшим? (Зубр важить до 1000 кг і заввишки до 2 м)

18. Де знаходиться музей перцю? (В Угорщині)

19. Які свійські тварини знищують фаланг, скорпіонів і  інших отруйних членистоногих без шкоди для себе? (Bівці).

20. Які свійські птахи найбільш «морозостійкі»? (Качки й гуси можуть витримувати температуру до– 100 градусів по Цельсію)

21. 3 пелюсток цієї рослини отримують запашну олію. Краплина цієї запашної рідини знеболює краще, ніж ефір, утамовує зубний біль, лікує шкірні хвороби. Щоб одержати 1кг олії, слід зібрати З тони пелюсток. (Троянда)

Один учень вибуває. Він слабка ланка.

VI тyp

1. Яка наука вивчає ссавців? (Мамаліологія)

2. Назвіть найдавнішу еру. (Архейська)

3. Що таке акліматизація? (Пристосування певного виду до умов місцевості, де він раніше не мешкав)

4. Як називають науку про хвороби тварин, їхнє лікування та профілактику? (Ветеринарія)

5. До якого ряду належать (Непарнокопитні)

6. В якій ері ми живемо? (У кайнозойській)

7. Який крокодил найбільший? (Нільський)

8. Як називається процес уловлювання тваринами відбитих навколишніми предметами ультразвуків, які вони видають? (Eхолокація)

9. Назвіть найстаріший в Україні біосферний заповідник. (Асканія-Нова)

10. Куди йдуть на нерест річкові вугрі? (У Саргасове море)

Той учень, який дасть відповіді на більшу кількість запитань, і стає «сильною ланкою».

 

 

 

 


ВИСНОВОК

 

В даній роботі представлені розробки інтелектуальних розумових ігор з біології для учнів 6-11 класів, які складені на основі загальновідомих  улюблених телевізійних ігор та шоу-програм. За допомогою запропонованих  ігор учні не тільки зможуть проявити або ж актуалізувати, систематизувати свої знання з біології, але і зможуть навчитися висловлювати публічно свою думку, неординарно мислити, в праці у колективі розвивати фантазію, і (головне!) відчути користь від отриманих знань,  відчути ситуацію успіху.

Розроблені ігри містять готові відповіді, що є зручно  для вчителя  в організації миттєвого контролю з окремих навчальних тем та полегшення перевірки  виконаних завдань. Я переконаний, що за допомогою гри можна перевірити знання дітей краще від діагностичних тестів. За допомогою запропонованих ігор можна виявити рівень сформованості знань та рівень умінь використання цих знань учнями в неформальних умовах (за межами навчальних вправ, опитування, контрольних робіт тощо). За таких умов оцінювання знань учнів є об’єктивнішим, та й в учителя є можливість застосування формувального оцінювання, а також можливість більш доцільно будувати стратегію й тактику педагогічного впливу на кожну дитину. 

Практичний матеріал допоможе вчителям швидко інтегрувати цікаві відомості в урок чи позакласний захід в ігровій формі, урізноманітнити навчання та викликати живий інтерес здобувачів освіти до вивчення біології.

 Орієнтація на ігрові та інтерактивні технології на уроках та в позакласній роботі як засіб активізації навчання та виховання допомогли мені зробити  вчительську працю  більш приємною, стосунки з учнями – приязними та довірливими, а навчання для учнів – цікавим та захоплюючим. Адже саме в іграх розпочинається невимушене спілкування дитини з колективом класу, взаєморозуміння між учителем і учнем.

У процесі гри в дітей виробляється звичка зосереджуватися, працювати вдумливо, самостійно, розвиваються увага, пам’ять, жага до знань, що  є  важливими умовами успішної самореалізації учня як особистості, громадянина і фахівця.

 

 

 СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

 

  1.                   Аксельрод П. Ф. Конкурс –вікторина. – Х.: Вид. гр. «Основа», 2010 р.
  2.                   Баландин Б. Б. Новейшая книга интелектуальных и занемательных вопросов для умничков и умниц. – М.: РИПОЛ классик, 2008 р.
  3.                   Воропай С. В. Тиждень біології та хімії. – К. Вид. дім «Шкільний світ» 2002 р.
  4.                   Диневич Е. Р., Кулич О.В. Интелектуальные игры в школе или «Что? Где? Когда?» для продолжающих. – Х, 2003 р.
  5.                   Кушнір Н. І. Біологічна гра «Слабка ланка». – Х.: Вид. гр. «Основа», 2010р.
  6.                   Ланько О. М. Інтерактивні технології розвитку творчих здібностей учні на уроках та позаурочних заходах з біології, - Х.: Вид. гр. «Основа», 2010р.
  7.                   Полиняк Т. В. Біологічний морський бій. - вид. гр. «Основа», 2010 р.
  8.                   Сиротенко Г. О. Сучасний урок: інтерактивні технології навчання. – Х.: Вид. гр. «Основа», 2003 р.
  9.                   Хайчин Ю. Д. «Твоя игра». – М.: ФАИР-ПРЕСС, 2000 р.

 

 

 

 

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Труш Марина Юріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додав(-ла)
Масюк Микола
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
5501
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку