Імперія Александра Македонського

Про матеріал
Презентація представлена до уроку "Імперія Александра Македонського" Знайомить учнів з неймовірною історією "східного походу". Всесвітня історія. Історія України. Підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. Автор: О.В.Гісем, О.О.Гісем 2019р.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Імперія Александра Македонського Підготувала вчитель історії Бондар О. Р.

Номер слайду 2

План. Юність Александра Македонського. Початок воєнних дій проти ПерсіїПоходи в Середню Азію. Утворення імперії Александра Македонського

Номер слайду 3

Проблемне питання. Александр Македонський великий полководець чи жорстокий завойовник ?

Номер слайду 4

«Немає нічого неможливого для того, хто спробує»Александр Македонський

Номер слайду 5

21 червня 356 р. до н. е. народився Александр Македонський. Олімпія, мати Александра. Філіпп ІІ, цар Македонії

Номер слайду 6

Його вчителем був знаменитий грецький вчений Арістотель. Історик Плутарх писав: “Александр схилявся перед Арістотелем і любив учителя, за його власними словами, не менше, ніж рідного батька. Він повторював, що Філіппові зобов'язаний тим, що живе, а Арістотелю – тим, що живе гідно, як належить людині”. Арістотель Геракл бореться з левом

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Александр змалку виховувався в грецьких традиціях, вивчав не тільки воєнну справу, а й музику, математику, літературу; пізніше, ставши царем, у свої походи він брав “Іліаду”. З 13 років його виховував Арістотель, який намагався прищепити майбутньому царю Македонії ідею про перевагу всього еллінського.

Номер слайду 9

Одного разу молодого Александра, який відзначався швидкістю у бігу, запитали, чи не бажає він, коли стане дорослим, змагатися на Олімпійських іграх. Він відповів: “Так, але якщо моїми суперниками будуть царі!”

Номер слайду 10

Робота з текстом: із твору Плутарха «Александр»«Коли за відсутності Філіпа II до Македонії прибули посли перського царя, Александр, не розгубившись, прийняв їх… розпитував про довжину доріг. Про способи подорожі до Персії, про самого царя… а також про те, які сили і могутність у персів… кожного разу, як приходила звістка, що Філіп II завойовував якесь відоме місто або здобував славну перемогу, Александр … говорив своїм одноліткам: «Хлопчики, батько встигне захопити все, так що мені разом з вами не вдасться зробити нічого величного й блискучого… він хотів успадкувати владу, багату не на розкіш, задоволення й багатство, а на битви, війни і боротьбу за славу».

Номер слайду 11

У 340 р. до н. е., коли Александрові було 16 років, він уперше взяв на себе управління державою. Він досить успішно впорався з цією нелегкою задачею. Його батько Філіпп II побачив в діях Александра загрозу своїй могутності і замислив позбавити сина прав на престол. З цією ж метою він відлучив від Александра його друзів. Під час одного з бенкетів Філіпп II був убитий. Казали, що вбивцю підіслав Александр, хоча не всі вірили у це. Александр намагався подати смерть Філіппа як результат змови персів. Проте вбивство царя настільки природно випливає з сімейного конфлікту, що ці твердження Александра здаються спробами зняти з себе звинувачення у вбивстві батька і звалити провину на чужі плечі. 

Номер слайду 12

Загибель Філіппа відкрила Александрові шлях до влади. Йому було на цей час 20 років, і він збирався утворити наддержаву, об’єднавши Грецію з Персією. Усіх родичів, що могли претендувати на престол, Александр наказав стратити. Його зведена сестра, декількох днів від народження, була вбита на руках у матері — другої дружини Філіппа, яку потім примусили повіситися. Александр був нетерплячий і хотів будь-що домогтися свого. Він зухвало нехтував не тільки людськими, але й божественними настановами. Йому все було по силах і все дозволено. 

Номер слайду 13

Македонська фаланга.

Номер слайду 14

Склад війська Александра Македонського

Номер слайду 15

Похід на Схід (основні напрямки): Західна частина Перського царства 334 р. до н. е. – (Мала Азія, Сирія, Фінікія, Палестина, Єгипет)Східна частина Перського царства 331 р. до н. е. – (Межиріччя, Ассирія, Вавилон, Мідія)Середня Азія 330 р. до н.е. – (Бактрія, Согдіана)Індія 327 р. до н. е.

Номер слайду 16

В 336 р. до н. е. вбили Філіппа ІІ. Царем стає 20 річний Александр. Після смерті батька Александр продовжує його політику. Він придушує повстання в Греції і йде війною на Персію.

Номер слайду 17

Навесні 334 р. до н. е. армія Александра вирушила у похід проти Персії. Да́рій III Кодоман — останній цар Персії з династії Ахеменідів, давньоєгипетський фараон, останній представник XXXI династії.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Травень 334 р. до н. е. армія Македонського переправилася через протоку Геллеспонт у Малу Азію. Перша битва відбулася на берегах річки Гранік. Перси, очолювані сатрапом Лідії Спітридатом, зазнали поразки. Александр був важко поранений, але його врятував знатний македонець Кліт.

Номер слайду 20

334 р. до н. е. – перемога македонської армії в битві на р. Гранік.

Номер слайду 21

Користуючись документом, доведіть, що Александр був не тільки талановитим полководцем, а й хоробрим воїном. Плутарх про битву на річці Ґранік... Парменіон не радив йому ризикувати... Але Александр відповів, що йому буде соромно перед Геллеспонтом, якщо після переправи через морську протоку він побоїться Ґраніка. І сам першим кинувся в річку з тринадцятьма відділами кінноти. Він вів військо на ворожі стріли й списи, на стрімкі скелі, вщерть заповнені піхотою і кіннотою ворога, через бурхливу річку, яка несла і топила коней і людей... Перси втратили там убитими 20 тисяч піхотинців і 2,5 тис. кіннотників. ... Втрати Александра становили всього 34 чоловіки, у тому числі 9 піхотинців. 

Номер слайду 22

333 р. до н. е. В битві біля Ісс перське військо зазнало нищівної поразки. Перський цар Дарій ІІІ утік з поля бою, а його родину було взято в полон. Александр завоював Сирію.

Номер слайду 23

Під час походу до Александра надійшло два листи від Дарія ІІІ, в яких той спочатку пропонував мир, а потім запропонував поділити свою державу і віддати Александру всі землі до Євфрату. Він хотів також викупити за 10 тис. талантів срібла свою сім´ю. Александр зібрав раду командирів і запитав, що вони думають з цього приводу. Старий полководець Парменіон порадив прийняти умови Дарія ІІІ. Але Александр відповів: “Якби я був Парменіоном, я б так і зробив”. Всі зрозуміли, що війна триватиме.

Номер слайду 24

Номер слайду 25

332 р. до н. е. Александр захопив та зруйнував Тіру, базу перського військового флоту. Захопив Фінікію.

Номер слайду 26

332 – 331 рр. до н. е. Підкорення Єгипту, де Александра Македонського зустріли як визволителя від перського ярма, коронували як фараона і навіть визнали сином бога. У дельті Ніла було засновано місто Александрія Єгипетська (330 р. до н. е.).

Номер слайду 27

331 р. до н. е. У битві при Гавгамелах (Ассирія) остаточно розгромлено перську армію. Столиця Персеполь була зруйнована та пограбована.

Номер слайду 28

Руїни палацу в Персеполі.

Номер слайду 29

Плутарх “Порівняльні життєписи”. Уривок з біографії Александра. Македонські полководці з жахом дивилися на величезну рівнину, звідки як шум хвиль, доносився гомін голосів. Правильні ряди перських вогнищ починалися зовсім поруч і тягнулися вдалину. Налякані чисельністю ворожого війська, полководці на чолі з Парменіоном благали Александра негайно напасти, не чекаючи ранку, скориставшись темрявою, яка приховає малочисельність македонського війська. “Я не краду перемог!” – відповів Александр та, відпустивши наближених, заснув міцним сном.

Номер слайду 30

329 р. до н. е. Завоювання Середньої Азії (Бактрія, Сагдіани). Було ускладнене відчайдушним опором населення. Александру вдалося перемогти скоріше завдяки дипломатії: він одружився з дочкою бактрійського володаря Роксаною.

Номер слайду 31

По дорозі їм зустрівся караван, і погоничі налили царю в його шолом трохи води. Та коли Александр побачив, як жадібно дивляться на нього воїни, він не став пити воду, а вилив її у пісок. Після цього випадку авторитет полководця зріс ще більше. Під час походу в Середню Азію македонське військо йшло безводною пустелею. Навколо пекло сонце, і воїни дуже хотіли пити. Та води ніде не було.

Номер слайду 32

У Гордіоні він продемонстрував, як слід вирішувати складні проблеми: у цьому місті знаходився знаменитий віз , до дишла якого було прив´язане ярмо, надто заплутаним вузлом (гордіїв вузол). Пророцтво віщувало, що той хто розв´яже цей вузол, буде володарем світу. Александр після кількох невдалих спроб розрубав вузол мечем.

Номер слайду 33

326 р. до н. е. Перемога Александра Македонського в Битві з індійським царем Пором на р. Гідасп. Македоняни вперше зустрілися з бойовими слонами. Через бунт у війську Александр змушений повернути назад, відмовившись від заглиблення в Індію.

Номер слайду 34

Битва на р. Гідасп була останньою великою битвою Александра.

Номер слайду 35

Про похід Александра в Індію.… Ми стоїмо вже майже на самому краю світу… Ти ж готуєшся йти в інший світ і хочеш проникнути в Індію, невідому самим індам, хочеш підняти з затишного ложа людей, що живуть серед диких звірів та змій, і своєю перемогою висвітлити більше земель, ніж освітлює сонце. Це задум, гідний твого генія, але він нам не до снаги…

Номер слайду 36

Цікаво знати. У 324 р. до н. е. у місті Сузи за наказом Александра Македонського одночасно відбулося 10 000 весіль. Цар ставив за мету об´єднати місцеве населення і завойовників-греків в один народ. Шлюб взяли цар, його полководці, прості воїни.

Номер слайду 37

325 р. до н. е. Повернення війська Александра Македонського до нової столиці імперії - Вавилону. Завершення Східного походу.

Номер слайду 38

23 червня 323 р. до н. е. Цар Александр раптово помер у Вавилоні.

Номер слайду 39

Результати Східного походу Александра Македонського. Було ліквідовано Перську імперію, утворилася нова імперія Александра Македонського. Засновано нові міста (більшість з яких назвали Александріями), які мали стати центрами об´єднання греків з місцевим населенням. Встановлене жорстке панування греко-македонян над місцевими народами Сходу. Похід сприяв розвитку світової торгівлі. Поширилася грецька культура і спосіб життя, відбулася еллінізація персів. Греки познайомилися з досягненнями науки та культури народів Сходу. На руїнах імперії Александра Македонського виник елліністичний світ.

Номер слайду 40

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника (§ 41, О. Гісем, “Ранок” 2019).

pptx
Пов’язані теми
Всесвітня історія, Презентації
Інкл
Додано
16 січня
Переглядів
429
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку