Індивідуальний розвиток організмів. Ембріогенез.

Про матеріал
Презентація до теми "Індивідуальний розвиток організмів" Ви зможете розглянути етапи ембріогенезу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Індивідуальний розвиток організмів. Ембріогенез. Вчитель біології Попова М. Ю.

Номер слайду 2

Онтогенез – це індивідуальний розвиток організму від моменту його зародження до смерті. Ернст Геккель – німецький біолог, еволюціоніст ввів поняття онтогенезу у 1866 році

Номер слайду 3

Періоди онтогенезу у тварин. Ембріональний. Постембріональний. Період від моменту запліднення до народження. Триває від моменту народження до смерті тварини. Може бути прямим, та непрямим (з повним, або неповним метаморфозом)

Номер слайду 4

Ембріогенез. Починається від моменту запліднення в результаті якого утворюється одноклітинний зародок - зигота. Етапи ембріогенезузиготадробленнягаструляціяорганогенез

Номер слайду 5

Дроблення – ряд послідовних мітотичних поділів зиготи, в результаті якого утворюються клітини зародка – бластомери. Тотипотентність – це здатність клітин багатоклітинного організму давати початок новому окремому організму. Тотипотентність – характерна риса бластомерів. Характер дроблення залежить від кількості жовтка в цитоплазмі яйцеклітини, так як жовток перешкоджає просуванню ниток веретена поділу.

Номер слайду 6

Формування типів бластул хордових тварин. В залежності від кількості жовтка дроблення буває повне і неповне, рівномірне і нерівномірне.

Номер слайду 7

Бластомери, що утворюються в результаті дроблення вже мають певну спеціалізацію (визначають формування тих чи інших зародкових листків), залежно від свого просторового розташування. Ця спеціалізація визначається ще на рівні яйцеклітини. Ооплазматична сегрегація – формування зон в цитоплазмі яйцеклітини, що відрізняються наборами біологічно активних компонентів. Таки зони називаються презумптивними і впливають на спеціалізацію бластомерів зародка.

Номер слайду 8

Період дроблення завершується формуванням бластули. Бластула – одношаровий зародок з первинною порожниною, що заповнена рідиною (бластоцель)Мо́рула  — найбільш рання стадія розвитку зародка багатоклітинних тварин, що виникає внаслідок дроблення яйцеклітини.

Номер слайду 9

Гаструляція – процес утворення двошарового зародка.

Номер слайду 10

Способи гаструляції1. Інвагінація – вгинання частин стінки бластули всередину бластоцеля.2. Імміграція – деякі клітини бластули мігрують у бластоцель.3. Епіболія – дрібні клітини одного кінця зародка обростають ззовні великі клітини іншого кінця.4. Деламінація –клітини діляться поверх бластули, утворюючи при цьому два шари. Більшість багатоклітинних. Губки, КишковопорожнинніРиби. Ссавці

Номер слайду 11

Зародкові листки – шари клітин зародка (зовнішній – ектодерма, внутрішній - ентодерма).

Номер слайду 12

Типи формування третього зародкового листка - мезодерми1 – мезодерма; 2 – ектодерма; 3 – ентодерма; 4 – гастроцель; 5 зачаток хорди; 6 – нервова пластинка. Міграція клітин. Вгинання клітин

Номер слайду 13

Органогенез – процес формування органів з певних комплексів клітин ембріона. Нейрула – стадія зародкового розвитку хордових тварин, що настає після гаструли і характеризується формуванням з ектодерми нервової пластинки, яка дає початок нервовій системі ембріона.

Номер слайду 14

Стовбурові клітини – неспеціалізовані клітини, що зберігаються в організмі з ембріонального періоду. Властивості стовбурових клітин:1. здатність до проліферації – необмеженої кількості поділів;2. здатність до диференціювання – необоротної спеціалізації;3. плюрипотентнісь – зберігає властивості ранніх ембріональних клітин. Всі ембріональні клітини неспеціалізовані і є стовбуровими. Вони диференціюються і утворюють тканини (гістогенез) та органи (органогенез) зародка.

Номер слайду 15

За основними напрямами ембріонального розвитку тварини поділяються: Двошарові – тіло складається з двох шарів: екто- та ентодерми. Тришарові – тіло складається з екто-, енто-, та мезодерми губки та кишковопорожнинніПервиннороті – ротовий отвір формується на місці бластопору (молюски, членістоногі)Вториннороті – ротовий отвір формується на протилежному боці, а на місці бластопору формується анальний отвір (голкошкірі, хордові)

Номер слайду 16

Провізорні органи – це органи, які виникають у зародків і личинок тваринних організмів і функціонують тимчасово до закінчення відповідного періоду розвитку. Вони забезпечують життєдіяльність організму до періоду формування органів, які функціонують у дорослих особин. У пуголовка – це хвіст, ротові органи, зябра. У рептилій, птахів та ссавців – це зародкові оболонки

Номер слайду 17

Наявність зародкових оболонок дало основу для розділу хордових тварин на 2 групи: АНАМНІЇ та АМНІОТИЗародок анамній має оболонки: Амніон, алантоїс, хоріон. Рептилії, птахи, ссавці Зародок амніот подібних оболонок не формує. Риби, земноводні.

Номер слайду 18

Ембріогенез людини

Номер слайду 19

Домашнє завдання: замалювати в зошиті «Етапи ембріогенезу хордових», зробити підписи до малюнків, позначити етапи ембріогенезу

Номер слайду 20

Бажаю успіху!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
4092
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку