Інфокартки Дивовижні рослини

Про матеріал
Містить фото і короткий опис цікавих рослин. Можна використовувати для виставки до різних біологічних чи екологічних виховних годин
Перегляд файлу

 

 

Ботаніка   

Дивовижні невідомі рослини

Аморфофаллус титанічний

Уявіть собі: квітка в кілька разів перевищує людський зріст... А саме таких розмірів досягає у висоту  Аморфофаллус титанічний (Amorphophallus titanum).

         Уперше аморфофаллус був виявлений у тропічному лісі італійським вченим у 1878 році. Мандрівник був вражений не тільки розмірами рослини, але і жахливим ароматом, який поширювався навколо. Він нагадує запах тухлих яєць і риби, що зіпсувалася.

Аморфофаллус титанічний живе близько сорока років, але цвіте всього кілька разів за весь період свого життя. 

 

 

 

Вельвічія дивовижна

Виростає вона в безплідних пустелях Південно-Західної Африки, точніше в  пустелі Намібії.

Вельвічія має стовбур, схожий на величезний пень або обрубок дерева, здебільшого прихований у землі, увінчаний двома шкірястими безсмертними листям. Незвичайні величезні листки цієї рослини, що досягають до 6 метрів у довжину, безсмертні в прямому сенсі слова! Адже вони живуть до двох тисяч років - така найбільша тривалість життя вельвичії.

Єдиним джерелом вологи, доступним для вельвічії в посушливій безводної пустелі, є туман. Він осідає на листках, перетворюючись на крапельки безцінної вологи, яку поглинають спеціальні продихи, розташовані прямо на поверхні рослини. 

 

 

 

Раффлезія Арнольді або «трупна лілія»

  Вона відноситься до сімейства паразитичних рослин Виростають раффлезії на островах Калімантан, Суматра і Ява.

Будова раффлезії арнольді нагадує величезну квітку , криваво-червоного кольору, що складається з п'яти м'ясистих товстих пелюсток. Вони усіяні білими наростами, за зовнішнім виглядом нагадують бородавки.

У Раффлезії Арнольді відсутнє листя і коріння. Квітка Раффлезії Арнольді досягає розміру до одного метра в в діаметрі і важить до одинадцяти кілограм. Зовні вона нагадує величезний шматок сирого м’яса.

 

 

 

Гіднора: африканський хижак

Його батьківщина - східні області Африки. Поширений він і на Мадагаскарі. Зустріти складно. Тільки небагатьом мандрівникам  довелося побачити це чудовисько.

Гіднора африканська є комахоїдною квіткою і паразитом. Тіло рослини становить одну квітку або суцвіття, яке може не з'являтися декілька років, але коли випадає достатньо опадів, це цікаве створіння розпускає яскраво пофарбований зсередини бутон, який може вирости до 10-15 сантиметрів. Яскравим забарвленням і гнильним запахом він привертає різних жуків, що допомагають йому запилюватися.

 

 

 

Лялькові оченята

  І що найбільше дивує, так це мила назва - Лялькові оченята. Як правило, вона виростає в горах Північної Америки. Зовнішній вигляд цієї рослини може налякати будь-яку людину, а насправді, рослина ця смертельної небезпеки не представляє. Крім того, такі милі ягідки на червоних ніжках з'являються на світ у другій половині літа.

Але потрібно зауважити, що рослина є отруйною, її застосування в їжу може викликати блювоту, нудоту, болі в животі, судоми і навіть втрату свідомості, але летального результату в будь-якому випадку не передбачається, і це не може не радувати.

 

 

 

 

Говіння солодке: льодяники на гілках

Пам'ятаєте, як всі ми в дитинстві мріяли, щоб цукерки і всякі солодощі росли прямо на деревах? Виявляється, наївні дитячі мрії матінка-природа здійснила в реальності. Так, дійсно є дерево, плоди якого і за зовнішнім виглядом і за смаковими якостями нагадують... карамельки!

У народі воно відоме як цукеркове дерево, а вчені дали йому ім'я говіння солодке.

Незрілі плоди чудо-рослини мають яскраво-жовте забарвлення, рубіново-червоний колір говорить про те, що «льодяники» дозріли. Ті, хто пробував незвичайні «цукерки», кажуть, що найбільше вони нагадують барбариски.

 

Вольфія (Wolffia angusta)

Наймініатюрніша квіткова рослина на планеті. Її розмір становить від 0,5 до 0,8 мм. Живуть ці маленькі квіточки на поверхні вод і були названі на честь німецького ботаніка і ентомолога Йохана Ф. Вольфа.

 

 

 

 

 

Психотрія піднесена

Може вважатися найпікантнішою квіткою нашого рейтингу.За суцвіття яскраво-червоного кольору люди ще називають її "гарячі губки". Психотрія любить тепло і вологу, тож росте в тропіках. Її Батьківщиною є ліси Південної і Центральної Америки, де панує субтропічний клімат. Цікаво, що квітка зберігає свою "еротичну" форму зовсім недовго. Розкривається у всій красі, щоб привабити метеликів і колібрі – місцевих запилювачів. А ще, як переконують ботаніки, психотрія знаходиться під загрозою вимирання, тож уже незабаром  може залишитися лише на фото.

 

Непентес Аттенборо

Ця незвичайно цікава квітка зветься Непентес Аттенборо. Вона була виявлена на острові Аалаван трьома вченими у 2000 році, які вирушили за цим дивом рослинного світу в експедицію. Відправившись на гору Вікторія, вчені виявили квіти величезного розміру, суцвіття яких нагадували об'ємні глечики. Виявилося, що ці незвичайні квіти – справжні хижаки, які харчуються гризунами. Квітці дали назву Непентес Аттенборо, на честь натураліста Девіда Аттенборо. Цей вид Непентес Аттенборо харчується дрібними гризунами, тобто є єдиним у світі м'ясоїдним хижаком світу рослин!

 

 

 

Китайський мишоцвіт

 Найжахливіша і найбільш огидна квітка, яку тільки могла створити матінка-природа. Навіть з близької відстані, коли її пелюстки закриті, вона найбільше нагадує кажана, який прилаштувався на гілці на нічліг. Для надання ще більш страшного вигляду, мишоцвіт має довгі щупальці довжиною в 30-40 см, які нагадують чорних зміїв. Перше враження тих, хто його побачив – це справжній жах. Його вирощують тільки квітникарі-екстремали, оскільки не  тільки зовнішній вигляд, але і дотик до цього "дива" у більшості людей викликає відчуття огиди.

 

 

 

 

 

Райдужна троянда

Однією із найбільш дорогих у світі є райдужна троянда. Незвичайне забарвлення – результат роботи голландського дизайнера Пітера Ван де Веркена і компанії Den Bosch. Для того, щоб отримати різнобарвне забарвлення, у троянд сорту Веделла розщеплюють стебло і поміщають у спеціальний розчин з барвниками, і через деякий час пелюстки стають різнокольоровими.  Вартість однієї такої троянди стартує від 20 доларів. Флористи переконують, що від різнокольорової новинки жінки просто у захваті.

 

 

Ієрихонська троянда

 

Ця дивовижна рослина поширена в пустелі Чіуауа (Північна Америка). І дивне воно тим ,що може перебувати без води в засохлому вигляді, іншими словами, у своєрідному «сплячому режимі»  кілька років. Рослина оживає, коли з’являється волога, немов за помахом чарівної палички.

 

 

 

 

Драконове дерево

 

Драконове дерево — дивовижне дерево з товстими вітами та густою щіткою гострого листя. Росте на островах Південно-Східної Азії та в тропіках Африки. Жителі Канарських островів вважають драконове дерево священним і проводять біля нього ритуали. З деревом пов'язано багато легенд, які зберігаються й досі.

 

 

 

Вікторія амазонська

Ця унікальна рослина  є дуже великою трав'янистою рослиною, яку  можна зустріти у таких країнах:  Бразилії та Болівії, у басейні річки Амазонки. Особливістю вікторії амазонської є розмір її листя-латаття. Їх діаметр може досягати 2,5 метри. Вони настільки міцні, що можуть витримувати вагу понад 50 кг.

Листя має дуже гладку поверхню, покриту восковим нальотом, що дозволяє відштовхувати рідину від рослини.

Цвіте ця дивовижна рослина раз на рік, та триває ця краса не більше трьох днів. Причому розкриваються квіти завжди у нічний час, а на світанку вони йдуть під воду. Квіти білі, діаметром до 30 см. З кожним днем ​​їх колір змінюється, спочатку вони набувають легку розовинку, потім стають темно-малиновими.

 

 

Західна підземна орхідея

 

Одна з небагатьох рослин у світі, що квітнуть під землею. Розвивається вона без сонця.

Її кремово-рожева квітка розпускається на глибині кількох сантиметрів нижче рівня ґрунту, а з-під землі пробивається не вище, ніж на два сантиметри.

            На відміну від більшості рослин, вона може існувати без сонячного проміння, а поживні речовини натомість отримує від грибів і чагарників, що ростуть поряд.

              Ця орхідея надзвичайно рідкісна. Вважається, що росте вона лише в деяких районах західної Австралії.

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
20 березня 2023
Переглядів
580
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку