Інфокартки Дивовижні тварини (до Дня Землі)

Про матеріал
Містить фото і короткий опис цікавих тварин. Можна використовувати для виставки до різних біологічних чи екологічних виховних годин
Перегляд файлу

 

 

     Зоологія   

Дивовижні невідомі тварини

Смугастий тенрек

Підвид – щетинисті їжачки. Це невелика тваринка  15-18 сантиметрів у довжину, з коротким хвостиком. Їжак важить усього близько 150 грамів. Живе на півночі Мадагаскару.

На потилиці має своєрідний гребінець з довгих гострих голок і безліччю колючок, що розкидані впереміш з густою чорною шерстю по всьому тілу. А ще він уміє вібрувати окремими  голками на своїй спині.

 

 

Панголін

Панголін – стародавня тварина з роду ящурів. Перші знахідки їхніх решток датуються періодом 70 млн. років тому. Живе на територіях Південної Африки, Південно-Східної Азії, деревні його види – у тропічних лісах Китаю та Індії.

Довжина тіла 30-88 см., а вага в різних видів варіюється від 4 кг. до 35 кг. Має величезні кігті та надзвичайно довгий червоподібний язик. Луски є найбільш самобутньою рисою панголінів; вони покривають тіло та хвіс і складаються з аглютенованого волосся (кератину). Шкіра та луски складають велику частку ваги цих тварин - від ⅓ до ½ ваги.

 

Деревний кенгуру

         

             Це дивовижне звірятко зовнішнім виглядом і звичками нагадує одночасно ведмедя, білку й мавпу. При цьому за людськими мірками воно надзвичайно ліниве й напівсонне. Ось ця дивна істота і є сумчастий деревний кенгуру, що мешкає в Австралії

Невеликі розміри (досягає в довжину 60 сантиметрів при вазі близько 7 кілограмів) дозволяють деревному кенгуру легко утримуватися навіть на тонких гілках. Він вправно й впевнено переміщається серед вершин двадцятиметрових дерев. Ніякого вам страху висоти або нападів запаморочення.

 

Риба з прозорою головою

Це справжнісіньке глибоководне диво.

Наукова назва підводного красеня - Macropinna microstoma.

Риба мешкає на глибині 600-800 метрів, там, де на кожен квадратний сантиметр тіла створюється тиск в середньому 700 кілограмів. При цьому риба з прозорою головою почувається так, як і повинна почуватися риба у воді, – комфортно.

 

 

 

Мулистий стрибун

Його й рибою складно назвати, зважаючи на зовнішній вигляд та особливості поведінки.

Мулистий стрибун має низку унікальних рис у зовнішній і внутрішній будові, він може дихати повітрям і вибиратися за потреби на сушу, щоправда ненадовго.

Непогано приживається в акваріумах, якщо враховані особливості їхнього життя.

Вони живуть у приливно-відливній зоні, тому в них розвинулися деякі пристосування для виживання. Назву таку отримали, бо значну частину часу проводять, копаючись у мулі.

 

 

Нетопир Дарвіна

 

Ця дивовижна риба з сімейства променеперих живе біля узбережжя Галапагоських островів на глибині від 30 метрів. Її характерною рисою є яскраво-червоні губи.

Нетопір Дарвіна погано плаває, використовуючи свої пристосовані грудні плавці для ходіння дном океану. Коли риба досягає статевої зрілості, її спинний плавець стає єдиним.

 

 

 

Плащеносний броненосець

 

 

Ця тваринка дуже схожа на казкового воїна в обладунках. Довжиною всього 10 см., вона вмить перетворюється на могутню фортецю.

Улюблені ласощі плащеносного броненосця — мурахи. Веде нічний спосіб життя. Великі передні кігті потрібні тваринці для того, щоб плавати, шукати здобич чи копати нори, в яких і мешкає броненосець.

 

 

 

Амазонська королівська мухоловка

 

 

Ці хитрі пернаті розташовують свої гнізда над самою водою. Тож не дивно, що хижакам до них зась. Незважаючи на невеличкі розміри тіла, мухоловки будують собі розкішні апартаменти. Діаметр їхніх гнізд іноді сягає двох метрів. Батьківщина цих мухоловок — Амазонка. Більше ніде в світі у дикій природі цей вид птахів не зустрічається.

 

 

 

 

 

Червоний вовк

 

 

Батьківщиною червоного вовка є Південь та Південний Схід Азіїї. Як і звичайні вовки, ці дикі пси живуть зграями та полюють групами. Найчастіше жертвами їхніх гострих зубів та кігтів стають буйволи й дикі кабани. Та іноді цим рудим відчайдухам щастить упіймати навіть тигра.

 

Бахромчата черепаха або Матамата

 Незвичайна черепаха родом з Південної Америки з рогом та безліччю горбків і опуклостей на всьому тілі. Величина даних черепах сягає від 45 см. і більше. Її голова та шия також пласкі та великі. Довгий хобот дозволяє дихати, коли тварина майже повністю занурюється у воду. У природі харчуються майже винятково рибою, хоча іноді ласують молюсками та водоплаваючими птахами

 

 

 

Бабіруси

 

Незвичайні свині, у яких величезні ікла. Зустрічаються вони на деяких островах Індонезії. У місцевих народів існує повір'я, що ікла потрібні бабируссам для того, щоб відпочивати: ними вони зачіплюються за дерева і сплять в підвішеному стані.

Ще одна легенда свідчить, що бабирусса живе до того часу, поки ікла їй не вростуть у голову. Ось таке чарівне створіння!

 

 

Курки Силки

 

Неймовірні курки з пухнастим шовковистим оперенням, чорною шкірою, м'ясом і кістками. Мешкають вони в Китаї вже тисячі років. У давнину їх вважали лікувальними, оскільки мали дивний колір м’яса й кісток. Коли їх привезли до Європи, вони тут продавалися як гібрид кролів та курей.

Серед всіх домашніх тварин китайська шовкова вважається найбільш слухняним птахом. Це виключно мовчазні кури, але вони є гарними матерями. Відкладають близько 3-х яєць на тиждень

 

Велика м'якотіла черепаха

 

Перебуває на межі зникнення. У неї дуже маленькі очі, і велику частину часу вона проводить у воді. На спині відсутні рогові луски, вона покрита м’якою шкірою, яка може бути гладенькою або зморшкуватою. Унікальною є властивість – дихати шкірою, що дає можливість їм залишатися під водою по декілька годин. На лапах мають плавальні перетинки.

Дані черепахи - хижаки. Поїдають безхребетних, рибу та навіть можуть нападати на водоплавних птахів

 

 

Йеті-краб, або Ківа хирсута (Kiwa hirsuta)

 

Ще один глибоководний мешканець Тихого океану, цей вид відкрили в 2005 році. Розміри сягають 15 см. Тіло єті-краба вкрите дрібними щетинками, і з боку здається, ніби тварина вкрита хутром. Значення волосяного покриву поки біологами не з’ясоване.

Мають довгі передні клешні. Живуть на глибині понад 2000 м. поблизу острова Пасха. Як і більшість мешканців глибини – йєті-краб сліпий

 

Білий листонос

  Крихітний кажан, довжина якої не перевищує і 5 сантиметрів. Самці трохи більші за самиць. У листоноса біле хутро, за винятком крижів та нижньої частини живота, які є світло-сірими. Ніс, вуха яскраво-жовті.   Живе він у великих листках у країнах Центральної Америки. Живе під листям, близько 2 м. над землею. Живе усамітнено або невеликими групами до 6 осіб. Харчується фруктами.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Івашків Лариса Ярославівна
    Дякую, дуже добра розробка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Пов’язані теми
Біологія, Позакласні заходи
Додано
20 березня 2023
Переглядів
550
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку