Інформація про Констянтина Трутовського

Про матеріал
Інформація про Констянтина Трутовського його біографія а також інформація про одну з його картин
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виконала учениця 8-В класу. Ляшенко Тетяна. Констянтин Трутовський. Біографія художникакартина яка сподобалась найбільшеінформація про неї

Номер слайду 2

Біографія. Костянтин народився у м. Курськ, в будинку свого діда Олексія Івановича Мойсеєва. Упродовж перших дев'яти років виховувався у родинному маєтку тата, Олександра Івановича, у слободі Попівка-Семенівка на Харківщині (тепер с. Попівка Краснопільського району Сумської обл. , при російському кордоні). Після чотирирічного навчання у приватному пансіоні в 1839 році Костянтин вступив до Миколаївського інженерного училища в Петербурзі, де мав змогу товаришувати з Федором Достоєвським, учнем того ж самого навчального закладу. Саме Достоєвський привернув увагу Костянтина до творів Миколи Гоголя, і так молодий художник, вдалечині від батьківщини, відчував себе українцем. Знайомився особисто з молодим ще тоді Тарасом Григоровичом Шевченком. Разом з Достоєвським вступив до революційного гуртка так званих «петрашевців». Лише випадковість врятувала його від арешту та долі інших членів цього гуртка — смертного вироку, що був замінений для них на сибірську каторгу. Між 1845—1849 Кость навчався в Петербурзькій Академії Мистецтв. У 1860 році отримав звання академіка. Художник належав до панівного в другій половині 19 століття реалістично-академічного напрямку. Костянтин закінчив Академію мистецтв, але важка атмосфера імперського Петербурга, за часів імператора Миколи І, заважала йому спокійно творити в столиці імперії. Тому і він повернувся в Україну, де проживав з своєю родиною, як проживав він в дитинстві, в Харківській та Курській губерніях.

Номер слайду 3

Метою своєї художньої творчості Трутовській вважав зображення звичайного життя українського селянства тодішньої Слобожанщини, життя, що невблаганно зникало під впливом русифікаторської політики російського царату та зламу старих патріархальних традицій українського народу. Трутовській жадав зберегти хоча б на своїх полотнах цей величний світ української духовності, який, як йому здавалося, швидко зникав під впливом невблаганних обставин, і тому на його картинах так різко відчувається і тихий сум за тією гармонією, що мала зникнути, і наліт затишного, сентиментального романтизму. Серед найкращих робіт Костянтина Трутовського можна назвати картини: «Весільний викуп» 1881-го року (зберігається у Національному художньому музеї України в Києві), «Дівчина зі снопами», «Повінь», ілюстрація до твору Марка Вовчка «Чумак». Крім творів Марка Вовчка, ілюструє також українські твори Миколи Гоголя, Тараса Шевченка. Темі народного життя на етнічній межі між зонами розселення українського і російського народів, яка проходить саме повз рідну для нього Курську губернію, присвячені дві картини художника — «Переселенці в Курській губернії» і «Хоровод в Курській губернії». Всі свої українські картини Костянтин Трутовській мріяв об'єднати в два великих цикли — «Альбом сцен українського життя» (акварелі) та «Живописна Україна».

Номер слайду 4

Картини Костянтина Трутовського зберігаються зараз у різних музеях світу, в українських і в найкращих російських — Російському музеї в Петербурзі і Третьяковській галереї в Москві. Помер Костянтин Трутовській 17 березня 1893-го року на рідній землі — в маєтку своєї матері в селі Яківлівці Обоянського повіту, Курської губернії. (тепер 10—15 км. від м. Обоянь Обоянського району Курської області) на Східній Слобожанщині. Похований в Обоянському Богородицько-Знаменському чоловічому монастирі. У 1924-му році більшовики зруйнували цей монастир разом із цвинтарем. Сучасне положення могили Костянтина Олександровича Трутовського тепер незнано. Існує тільки пам'ятний Поклінний Хрест, споруджений у 2009-му році на території колишнього монастиря.

Номер слайду 5

Творчість. Численні жанрово-ілюстративні олійні картини, акварелі з української тематики:«Жінка з полотном біля струмка» (1864)«Колядники на Україні» (1864)«Повернення з ярмарку в сільській Україні» (1868)«Білять полотно» (1874)«Шевченко-кобзар над Дніпром» (1875)«На кладці» (1881)«Покинена» (1881)«Дівчина з снопами» (1881)«Сорочинський ярмарок» (1881)«Весільний викуп» (1881)«Біля тину» (1886)

Номер слайду 6

Малюнки:«Пан і козачок»«П'яний поміщик»«Шевченко в козачках»Автолітографії:«Бандурист» (1860)«Лірник» (1860)

Номер слайду 7

Мені найбільше сподобалась картина “Біля тину”

Номер слайду 8

Номер слайду 9

"БІЛЯ ТИНУ" ТРУТОВСЬКИЙ КОСТЯНТИН ОЛЕКСАНДРОВИЧКартина Трутовського «Біля тину», написана художником у 1863 році, – це хвилююча і правдива розповідь про побачення закоханих, перший дотик любові, свіжість першого почуття. Це полотно викликає непідробний інтерес у глядачів, вражаючи високою майстерністю виконання і виразністю сюжету. Художник використовує улюблений композиційний прийом: просте розташування фігур узятих крупним планом на фоні пейзажу. У погожий літній день, під синім небом, серед буйної зелені біля тину зустрілися хлопець і дівчина – молоді, красиві, осяяні коханням.

Номер слайду 10

Матеріали брала тутhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D1%80%D1%83%D1%82%D0%BE%D0%B2%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D0%B9_%D0%9 A%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%8 F%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD_%D0%9 E%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%87#%C2%AB%D0%A5%D0%B2%D0%BE%

Номер слайду 11

pptx
Додав(-ла)
Ляшенко Тетяна
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
30 квітня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку