ТАЄМНИЦІ МИСТЕЦТВА СТАРОДАВНЬОГО ЄГИПТУ (презентація).

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва (матеріали розроблені за підручником "Мистецтво" для 8 класу, автор - Людмила Масол.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 1–2. ТАЄМНИЦІ МИСТЕЦТВА СТАРОДАВНЬОГО ЄГИПТУ

Номер слайду 2

Що таке стиль? Які стилі мистецтва існують? Як їх розрізняти? Зміни в мистецтві відбуваються під впливом суспільних умов, культурних традицій і внутрішніх суто художніх чинників. Кожна доба породжує своє неповторне мистецтво. Твори певного історичного періоду мають яскраво виражені відмінності від попереднього і наступного. До них належать: провідна тематика, домінуючі жанри, система засобів художньої виразності, за допомогою якої навколишній світ віддзеркалюється в художніх образах. Спільні ознаки творчості єднають групи митців. Таке явище дістало назву «стиль».

Номер слайду 3

Стиль мистецтва — це естетична категорія, що відображає відносно стійку спільність основних ознак творчості, зумовлених художньо-естетичними принципами, властивими певному колу митців.

Номер слайду 4

Стилі європейського мистецтваантичнийроманськийготика. Ренесансбарокорокококласицизмромантизмреалізм

Номер слайду 5

Пригадайте, з якими пам’ятками художньої культури Стародавнього Єгипту ви ознайомлювалися на уроках історії та мистецтва? Який із них уважають одним із Семи чудес світу? ТАЄМНИЦІ МИСТЕЦТВА СТАРОДАВНЬОГО ЄГИПТУ

Номер слайду 6

Єгипетська цивілізація, що розвивалась упродовж тритисячолітньої історії до нашої ери, сформувала високохудожні традиції, які мали величезний вплив на подальший розвиток світового мистецтва.

Номер слайду 7

Секрети єгипетського стилю. Тісний зв’язок усіх видів мистецтва з релігійним культом і підпорядкування суворим канонам. Прагнення передати у художній формі гармонійної єдності космічного і земного, божественного та людського. Тяжіння мистецтва до грандіозності.

Номер слайду 8

Найпоширенішою архітектурною формою єгиптян були піраміди — монументальні кам’яні споруди, зведені як гробниці фараонів. Рeкoнcтрукцiя зoвнiшньoгo вигляду пiрaмiд

Номер слайду 9

Особливо вражає міць, точність розмірів і пропорцій пірамід, зокрема тих, що в Гізі (належать до списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО). Поряд із пірамідами несе свою багатовікову варту висічений зі скелі Великий Сфінкс (лев із головою людини) — найбільша у світі монолітна статуя.

Номер слайду 10

Храми споруджували на честь богів давньоєгипетського пантеону, насамперед верховного божества — Амона-Ра. Саме тут жерці влаштовували пишні процесії, проводили релігійні ритуали, виконували магічні дії. Жрець приносить пахощі богу Ра. Тот і Анубіс зважують серце покійного. Сцена з Книги мертвих

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Храм Амон-Ра, м. Луксор

Номер слайду 13

Храм цариці Хатшепсут у Луксорі

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Храмові комплекси — зразки синтезу мистецтв — прикрашали величними колонадами і скульптурами; стелі, колони й обеліски декорували рельєфами й розписами.

Номер слайду 16

Різноманітної форми колони увінчували стилізованими зображеннями поширених в Єгипті рослин: лотоса, папіруса, пальми; капітелі імітували бутон або розкриту чашечку квітки.

Номер слайду 17

Капітель — верхня частина колони, на яку спирається балка

Номер слайду 18

Архітектурні ансамблі Єгипту, наче своєрідні кам’яні архіви, зберегли для історії особливості мистецтва давньої доби, а разом із ними й багато таємниць, які впродовж віків намагаються розгадати. Так і донині невідомо, як саме зводили піраміди.

Номер слайду 19

Храмовий комплекс, с. Карнак. У чому полягає особливість синтезу мистецтв в архітектурному ансамблі? Які елементи цього синтезу надавали єгипетським спорудам грандіозності?

Номер слайду 20

Невід’ємна частина гробниць, храмів і палаців Стародавнього Єгипту — це скульптура. Круглу скульптуру висікали з кам’яної брили або цілісного шматка дерева. Канонічні статуї фараонів, царів і цариць та інших мали втілювати у своїй формі їхню владу, силу і могутність. Розкажіть про канони зображення фігури людини, яких дотримувалися єгипетські митці в давнину.

Номер слайду 21

Єгипетські митці застосовували різні види рельєфу: барельєф, заглиблений рельєф (контури зображення врізали у поверхню каменю). Рельєфи прославляли фараонів, оспівували їхні заслуги у сценах війни та полювання, розповідали про життя в родинному колі. Монументальна скульптура храму Абу-Сімбел

Номер слайду 22

Скульптури виготовляли з різних матеріалів та прикрашали коштовним камінням. Дерев’яні статуетки, як і великі статуї, розфарбовували; чоловічі фігури розписували коричневим кольором, а жіночі — жовтим. Скульптура малих форм

Номер слайду 23

Живопис єгиптян упродовж тривалого розвитку поступово змінювався — від умовності до реалізму. У живописних композиціях, якими прикрашали стіни храмів, колони й обеліски, детально змальовували побутові сцени, господарську діяльність людини. Виникає інтерес до пейзажу зі звірями, птахами, рибами.

Номер слайду 24

Декоративно-прикладне мистецтво Стародавнього Єгипту представлено статуетками, ювелірними виробами із кольорового скла, напівкоштовних каменів і цінних металів. Прикраси мали не тільки декоративне значення, а й відігравали роль оберегів від усього лихого. У розписах, на перснях, підвісках, браслетах єгиптяни часто використовували зображення священного скарабея (жука із крилами), який символізував Сонце.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Лотос – символ творення світу, належав богу Ра, емблема Єгипту

Номер слайду 28

Музика Стародавнього Єгипту відігравала важливу роль у культурі та суспільному житті країни. Вона супроводжувала людей, коли ті працювали, святкували, проводили релігійні обряди, пов’язані з культом богів Осіріса, Ісіди, Тота. Також музика звучала під час урочистих процесій, палацових розваг. Про її значення в житті єгиптян свідчать численні рельєфи та розписи із зображеннями співаків та інструменталістів.

Номер слайду 29

Значного поширення в Єгипті набули барабани різної величини та форми. Грою на круглому барабані — тамбурині — супроводжували рухи єгипетські танцівниці. У музичній культурі Єгипту набула поширення арфа. На настінних розписах можна побачити ансамблі арф. Спочатку арфа нагадувала великий лук, на який натягували струни.

Номер слайду 30

Духовну музику виконували зазвичай із систром — особливим церемоніальним інструментом, що вважали атрибутом богині Хатхор. Для систра використовували бронзову пластину, що мала вигляд підкови. З боків «підкови» робили невеликі отвори, крізь які протягували металеві прути із кільцями. Кінці прутів загинали гачком. Під час калатання інструментом кільця дзеленчали.

Номер слайду 31

Музика давніх єгиптян не збереглася до нашого часу. Натомість виникло чимало авторських творів, навіяних образами країни фараонів. Однією з найвідоміших у світі опер про добу Стародавнього Єгипту є «Аїда», створена Джузеппе Верді. В основі сюжету опери трагічне кохання єгипетського полководця Радамеса і рабині Аїди — доньки ефіопського царя, з яким воюють єгиптяни.

Номер слайду 32

Дж. Верді. Марш із опери «Аїда»

Номер слайду 33

Підсумуємо 1. Які ви знаєте архітектурні шедеври Стародавнього Єгипту? Назвіть особливості стилю єгипетського зодчества. 2. Які види скульптур існували в мистецтві Стародавнього Єгипту? 3. Розкажіть про канони зображення фігури людини, яких дотримувалися єгипетські митці в давнину. 4. Визначте, зображення яких рослин стилізовано у зразках єгипетських колон.

Номер слайду 34

Домашнє завдання Повторити матеріал презентації ( або Підручник: стор. 7, 10-15). Виконати творче завдання на стор. 16 (варіант за вибором).

pptx
Пов’язані теми
Мистецтво, 8 клас, Презентації
Додано
11 липня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку