Інформаційні технології

Про матеріал
Конспект лабораторно-практичної роботи з інформаційних технологій, тема: розв'язування професійних задач за допомогою електронних таблиць
Перегляд файлу

Лабораторно-практична робота № 6

 

Тема: Використання електронних таблиць під час вирішення галузевих,

професійних задач

Мета:

 Навчальна: засвоїти основні можливості табличного процесора під час

 вирішення галузевих та професійних задач професії «Кухар»;

 Розвивальна: розвивати навички роботи на комп’ютері,  логічне мислення, увагу; сприяти самостійній роботі за комп’ютером;

Виховна: удосконалювати вміння учнів працювати в колективі, слухати і поважати думки інших, бути комунікабельними.

Тип уроку: комбінований урок

Обладнання: комп’ютер, інструкції до роботи, проектор.

! В процесі роботи на персональному комп’ютері дотримуватися вимог безпеки життєдіяльності праці !!

 

ХІД УРОКУ

  1. Організаційна частина
  2. Актуалізація опорних знань

розгадати кросворд, вправи (онлайн)

3. Тестовий контроль

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4. Виконання практичних завдань

Завдання 1

  1. Завантажте програму OpenOffice.Calc
  2. Перейменуйте перший аркуш, та надайте йому назву “Калькуляційна картка”

КАЛЬКУЛЯЦІЙНА КАРТКА

Назва страви   Запіканка рисова

Номер за збірником рецептур  № 419

 

A

B

C

D

E

F

J

H

1

№ п/п

Назва продуктів

№ 1

№ 2

2

Норма

Ціна

Сума

Норма

Ціна

Сума

3

1

Крупа рисова

0,045

12,00

?

5,400

12,00

?

4

2

Молоко

0,100

9,00

?

7,800

9,00

?

5

3

Цукор

0,010

9,50

?

12,00

9,50

?

6

4

Яйця

0,010

6,00

?

1,200

6,00

?

7

5

Родзинки

0,010

3,50

?

1,260

3,50

?

8

6

Маргарин

0,003

20,00

?

0,360

20,00

?

9

7

Сухарі пшеничні

0,004

2,00

?

0,480

2,00

?

10

8

Сметана

0,003

38,00

?

0,360

38,00

?

11

 

Загальна вартість

 

х

?

 

х

?

12

 

Націнка 65%

 

 

?

 

 

?

13

 

Ціна продажу

 

 

?

 

 

?

  1. Визначте суму продуктів: у комірку E3 введіть формулу =C3*D3.
  2. Заповніть діапазон комірок Е4:Е10 за допомогою автозаповнення. Опишіть Ваш дії

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Визначте загальну вартість страви  за допомогою Автосуми. Запишіть алгоритм_______________________________________________________________
  2. Визначте націнку: введіть у комірку Е12 формулу =Е11*0,65
  3. Визначте ціну продажу введіть у комірку Е13 формулу =Е11+Е12*1,2
  4. (де 1,2 – 20% ПДВ)
  5.  Надайте назву Аркушу «Десерт», збережіть таблицю.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 2

1. Перейменувати другий аркуш на Аналіз структури товарообігу, Виконати форматування стовпчиків таблиці відповідно їх вмісту, сформувати заголовок і шапки таблиці за зразком:

 

2. Виконайте розрахунки за формулами:

S=S+P(i);  

 

V =V+V(i); 

 

S1=S1+F(i);  

 

V(i)= F(i)-P(i)

 

V1(i)=SF(i)-SP(i);

 

SP(i)=P(i)*100/S;

 

SF(i)=F(i)*100/S1;

 

3. До числових даних застосуйте числовий формат з двома знаками після коми з виділенням червоним від’ємних значень відхилення.

4. Оздобити таблицю межами та сіткою.

5. Побудувати  діаграми.

Створити кругову Діаграму1 під назвою "Структура товарообігу в розрізі товарних груп у базовому періоді"  та кругову Діаграму2 під назвою "Структура товарообігу в розрізі товарних груп у звітному періоді".

  1. Зберегти документ під назвою “Газузеві задачі”.

 

5. Підведення підсумків, оцінювання учнів

doc
Додав(-ла)
Срібняк Лариса
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
787
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку