Інформаційний буклет з цивільного захисту

Про матеріал
Інформаційний буклет, що знайомить школярів з основними небезпеками, які раптово можуть виникнути, зокрема, природні катастрофи, небезпечні ситуації на відпочинку, небезпечні знахідки, хімічні небезпеки та як уникнути неприємностей на дорозі, а також у буклеті можна знайти способи оповіщення населення у разі небезпеки та телефони екстрених служб.
Перегляд файлу



Небезпека на відпочинку

Щоб не сталося пожежі

1.            Одна з головних причин пожеж у селі чи на дачі — піч. Тобі забороняється без нагляду дорослих розводити в ній вогонь.

2.            Електромережа в старих будівлях не розрахована на сучасні електроприлади. Не можна робити перевантаження, включаючи одночасно праску, електрочайник, електрообігрівачі, електроплитку тощо.

3.            На дачі, особливо під час грози чи буревію, щось може трапитися з проводкою на вулиці чи в будівлі. Не торкайся до обірваного проводу. З початком грози вимкни з електромережі всі електроприлади, зачини вікна та двері.

4.            Згадай про наслідки від отруєння чадним газом. Виконуй всі правила безпеки, щоб цього не трапилося.

Щоб, купаючись, не здибав лиха

Якщо ти не вмієш плавати і користуєшся гумовим рятувальним кругом: перш ніж зайти у воду, перевір, чи твій плавзасіб не має дірки;

слідкуй, щоб у воді не наштовхнутись на щось гостре: гілки, бляшанки, скло; не перегрівай свій круг на сонці, він може почати пропускати повітря;

плавай лише під наглядом дорослих.

Болото — не місце для розваг!

Ти йдеш по лісу і раптом під ногами заплюскотіла вода, земля почала зникати з-під ніг. Ти потрапив у болото...

Стій! Попереду може бути трясовина, яка має здатність засмоктувати все живе. Хоча зверху росте мох і, на перший погляд, навколо ніби звичайна твердь, але ступивши крок, можеш опинитись в бридкій густій смердючій рідині, що повільно засмоктує, аж доки не зімкнеться над головою.

Чи можна вибратись з трясовини? Це вдається не кожній (навіть дорослій) людині. Панічні безпорадні рухи не допоможуть. Навпаки, сприятимуть швидкому зануренню.

Уникнути потрапляння в трясовину можна, рухаючись з величезною обережністю (краще поповзом) або перестрибуючи з купини на купину (але так, щоб не потрапити у впадину з трясовиною).

Купини на болотах утворені могутнім шаром торфу, на якому ростуть навіть дерева. їх корені скріплюють ґрунт, не дають перемогти трясовині.

Небезпечні предмети (знахідки) та дії при їх виявленні !!! 

Вибухонебезпечні речовини!!! 

Під вибухонебезпечними предметами слід розуміти будь-які пристрої, засоби, підозрілі предмети, що здатні за певних умов вибухати. До вибухонебезпечних предметів належать:

вибухові речовини — хімічні з'єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій

(нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморозповсюджується, з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів.

 

боєприпаси - вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для враження живої сили супротивника.

 

 У разі знаходження вибухонебезпечного пристрою ЗАБОРОНЕНО:

           наближатися до предмета;                            

          пересувати його або брати до рук;                                

розряджати, кидати, вдаряти по ньому;  

розпалювати поряд багаття або кидати до нього предмет;

 

приносити предмет додому, у табір, до школи.  

    Необхідно негайно повідомити поліцію або дорослих про знахідку!

Хімічна безпека

Людина протягом життя постійно стикається з великою кількістю шкідливих речовин, які можуть викликати різні види захворювань, розлади здоров’я, а також травми як у момент контакту, так і через певний проміжок часу. 

Шкідлива речовина – це речовина, яка в разі контакту з організмом людини може викликати захворювання чи відхилення у стані здоров’я як під час впливу речовини, так і в подальший період життя теперішнього і наступних поколінь. Шкідливі речовини знаходяться у просторі в різному агрегатному стані: твердому, рідкому, гази, аерозолі (дим, пил).

В санітарно-гігієнічній практиці прийнято поділяти шкідливі речовини на хімічні речовини та промисловий пил.

Залежно від їх практичного використання хімічні речовини можна поділити на:

1.                        Промислові отрути (ртуть, свинець).

2.                        Отрутохімікати, що використовуються у с/г.

3.                        Лікарські препарати.

4.                        Речовини побуту.  В залежності від характеру дії на людину всі хімічні речовини поділяються на:

1.  Подразнювальні.

2.  Мутагенні.

3.  Канцерогенні.

4.  Наркотичні.

5.  Задушливі.

6.  Ті, що впливають на репродуктивну функцію.

7.  Сенсибілізучі (алергени).

Виробничий пил досить поширений небезпечний та шкідливий чинник. Залежно від походження пил може бути органічним, неорганічним та змішаним. Пил може здійснювати на людину фіброгенну дію, при якій в легенях відбувається розростання сполучних тканин, що порушує нормальну будову та функцію органу.

Шкідливість пилу залежить від розміру, форми, походження, фізичних та магнітних властивостей пилинок.

За розміром пил поділяється на крупнодисперсний (розмір пилинок більше 10 мкм), середньодисперсний (5 – 10 мкм) та дрібнодисперсний (менше 5 мкм). Найбільш небезпечний – дрібнодисперсний

Шкідливі речовини потрапляють в організм трьома шляхами:

1.  Органи дихання.

2.  Органи травлення (шлунково – кишковий тракт).

3.  Через шкіру та слизові оболонки.

pdf
Додано
20 квітня 2019
Переглядів
2100
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку