Інструкція з охорони праці безпеки життєдіяльності для кухаря пришкільного табору відпочинку

Про матеріал
Інструкція з охорони праці безпеки життєдіяльності для кухаря пришкільного табору відпочинку
Перегляд файлу

     «Затверджено»                      

  Наказом по ЗОШ І-ІІ ступенів № 8                                                  

         №___ від __ травня 2019р.

                                   Директор школи:_____/Л.А.Платон/

 

Інструкція № ____

з охорони праці безпеки життєдіяльності для кухаря пришкільного табору відпочинку

 

І. Загальні положення

  1. Дія інструкції поширюється на працівників кухні пришкільного табору відпочинку при ЗОШ І-ІІ ст.  № 8.
  2. За невиконання даної інструкції кухар несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кри­мінальну відповідальність.
  3. До роботи кухарем допускаються особи після 18 років, які мають відповідну кваліфікацію, пройшли медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці, інструктаж на робочому місці та інструктаж із пожежної безпеки.

Кухар повинен:

  • Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку, вимоги норм, правил та інструкцій з охорони праці.
  • Користуватися спецодягом та засобами індиві­дуального захисту.
  • Працювати тільки на справному обладнанні.
  • Не допускати присутності на робочому місці сторонніх осіб.
  • Утримувати робоче місце в чистоті, не захара­щувати його.
  • Пам'ятати про особисту відповідальність за ви­конання правил охорони праці та безпеку товаришів по роботі, не виконувати вказівок, які суперечать правилам охорони праці.
  • Вживати заходів для усунення порушень правил охорони праці.
  • Бути на робочому місці в чистому одязі та взутті.
  • Приступаючи до роботи після відлучки з робо­чого місця й після дотику до забруднених предметів, руки необхідно мити з намилюванням не менше двох разів. Особливо ретельно їх слід мити після відвідування вбиральні. У цих випадках руки треба вимити теплою водою з милом, потім 0,2 % освітленим розчином хлорного вапна, а потім знову помити теплою водою з милом. Особи, які працюють в одязі з короткими рукавами, повинні мити руки до ліктів.
  • Утримувати нігті коротко підстриженими та не наносити на них лак.
  • Заколювати спецодяг і тримати в кишенях одягу булавки, скляні та інші гострі предмети забо­роняється.
  • Бути забезпеченим інструкціями з експлуатації обладнання, у яких викладені вимоги охорони праці.
  • Забороняється приступати до роботи в стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння, уживати алкогольні напої в робочий час. Курити на території та в приміщеннях табору забороняється.

 

ІІ. Вимоги безпеки перед початком роботи

1.Одягти спецодяг та впорядкувати його.

2.Підготувати робоче місце до виконання робіт, прибрати непотрібні речі.

3.Упевнитись, що робоче місце достатньо освітлене.

4.Підібрати й підготувати необхідні інструменти, пристрої, обладнання. Розташувати їх у безпечному для використання порядку.

5.Колючі, ріжучі інструменти розташовувати так, щоб випадково не поранитися.

6. Перевірити справність усіх пускових та бло­кувальних пристроїв механізованого обладнання, наявність захисного заземлення. Перевірити роботу обладнання на холостому ході.

7.Пересвідчитись у наявності біля електрооблад­нання діелектричних килимків.

8.Перед початком роботи електроплити необхідно перевірити справність терморегулятора та пакетних перемикачів.

9.Не допускається робота обладнання з несправ­ною автоматикою безпеки та регулювання.

 

III. Вимоги безпеки під час виконання роботи

  1. При роботі з ножем кухар повинен держати лезо від себе.
  2. Підчас розробки риби необхідно користуватися ножами для розробки, замаркованими на виконання цього виду роботи.
  3. При смаженні напівфабрикати повинні уклада­тися на сковороду з нахилом від працівника.
  4. Установлювати наплитні котли на плиту й знімати їх повинні два робітники, використовуючи для цього сухий рушник.
  5. При закладанні в киплячий жир картоплі та ін­ших овочів не допускати потрапляння води.
  6. Кришки варочних котлів, каструль та іншого наплитного посуду з гарячою їжею необхідно від­кривати обережно, на себе.
  7. Розкриття та розпаковку тари необхідно про­водити з використанням спеціальних інструментів (цвяходери, кліщі).
  8. Перед увімкненням обладнання необхідно пе­реконатись, чи нема в машині сторонніх предметів, чи надійне кріплення механізмів.
  9. Запуск та зупинення обладнання, завантаже­ного продуктами, забороняється,
  10. Забороняється залишати працююче обладнан­ня без нагляду.
  11. Для проштовхування продукту всередину бункера м'ясорубки необхідно користуватися дерев'яним товкачем або лопаткою.
  12. Не допускається експлуатація м'ясорубки без запобіжного кільця. На робочих поверхнях ножа та решіток не повинно бути тріщин, задирок, вибоїн.
  13. Забороняється виймати фарш із завантажу­вального вікна фаршомішалки вручну або під час роботи,
  14. Не допускається робота обладнання з несправ­ною автоматикою безпеки та регулювання.
  15. Категорично забороняється мити й чистити обладнання, яке ввімкнене в електромережу.
  16. Забороняється працювати на плитах, робоча поверхня яких деформована.
  17. Забороняється штучно охолоджувати розігріті конфорки водою.
  18. Не дозволяється працювати на електроплитах, конфорки яких не мають додаткового захисного заземлення.
  19. Перед вмиканням електрокотлів необхідно перевірити легкість піднімання та обертання клапана-турбінки, справність подвійного запобіжного клапана, електроконтактного манометра, наявність води в пароводяній сорочці.
  20. Забороняється використовувати котли й автоклави з несправними приладами автоматики та манометрами.
  21. Вивантаження продуктів з котлів, що переки­даються, треба проводити при вимкненому джерелі нагрівання,
  22. Перед вмиканням електрокип'ятильника необхідно переконатись у справності автоматики, поплавкового пристрою, заповненні його водою та безупинному її надходженні.
  23. При роботі на електроплитах, щоб уникнути опіку рук, необхідно користуватися рукавицями.
  24. При використанні переносних електрона- грівачів (електрочайник, електрокип'ятильник, електром'ясорубка та ін.) необхідно слідкувати, щоб шнур їх живлення не торкався гарячих пред­метів,
  25. При використанні герметичної тари для при­готування їжі перед зняттям кришки необхідно заздалегідь скинути тиск через запобіжний клапан.
  26. При знятті з плити каструль, чайників, ско­ворідок тощо необхідно розташовувати їх на підсобні місця так, щоб робітники, які знаходяться поряд, не отримали опіків.
  27. Не дозволяється заливати в сорочку жаровні оливу марок, які не вказані в експлуатаційній доку­ментації.

 

ІV. Вимоги безпеки після закінчення роботи

  1. Після закінчення роботи необхідно вимкнути обладнання. При вимиканні механічного й тепло­вого обладнання вимикаються пакетні перемикачі та кнопкові станції, після цього вимикаються рубиль­ники, магнітні пускачі та станції управління.
  2. Прибрати робоче місце. Звільнити його від відходів виробництва, винести сміття, звільнити проходи.
  3. Почистити, помити інвентар, інструмент, скла­сти їх^ відведене для них місце.
  4. Зняти спецодяг, покласти його у відведене для цього місце. Якщо є можливість, прийняти душ.

 

V. Вимоги безпеки при виникненні аварійної ситуації

  1. Негайно вимкнути електрообладнання.
  2. Не допускати в небезпечну зону сторонніх осіб.
  3. Якщо стався нещасний випадок, необхідно надати потерпілому першу долікарську допомогу, а в разі потреби викликати швидку медичну допо­могу.
  4. Якщо сталася пожежа, викликати пожежну ча­стину, повідомити керівника закладу та приступити до гасіння підручними засобами пожежогасіння.

 

docx
Додано
4 червня 2019
Переглядів
4155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку