Інструкційні картки "Правила етикету"

Про матеріал
Інструкційні картки "Правила етикету" до уроку технологій у 5 класі "Культура споживання їжі. Етикет за столом"
Перегляд файлу

Картка 1.
Етикет: як правильно їсти хліб

1. Хліб не прийнято відкушувати.

2. На пиріжкову тарілку перекладають скибочки хліба зі спільної тарілки (рукою, але не виделкою), а зверху накладають шматочок масла.

3. Хліб відламують невеликими шматочками й кладуть їх прямо в рот.

4. Не варто намазувати маслом цілий шматок хліба. Намазуйте його на кожний відламаний шматочок.

 

 

 

 

Картка 2. Етикет: як правильно пити гарячі напої

До гарячих напоїв належать чай, кава, какао, гарячий шоколад. Для сервірування необхідні чашки з блюдцями (кавові або чайні), чайні або кавові ложки.

1. Гарячі напої подають у чашках, поставлених на блюдця.

2. Наливати напій треба так, щоб від його поверхні до краю чашки залишалося 0,5–1 см.

3. Розмішувати напої із цукром слід безшумно, після чого можна покуштувати їх, набравши в ложку.

4. Потім, поклавши ложку на блюдце й повернувши чашку ручкою вправо, потрібно правою рукою піднести чашку до губів і пити невеликими ковтками.

5. Якщо до чаю, кави подають лимон, не рекомендується доїдати шматочок, що залишився, а шкірочку знову перекладати в чашку або на блюдце.

8. Не залишайте ложку в чашці — це не тільки некрасиво, але й може призвести до неприємності.

 


Картка 3.
Етикет: як правильно їсти суп

Для супів стіл сервірують глибокими тарілками, бульйонними горщиками, ложками.

1. Не можна розмішувати суп ложкою в тарілці для його охолодження.

2. Не можна дмухати на суп у ложці.

3. Не слід нахилятися над тарілкою із супом.

4. Намагайтеся їсти суп безшумно.

5. Тарілку із супом непотрібно нахиляти, щоб доїсти суп.

6. Щоб з ложки не капало, злегка торкніться нею краю тарілки.

7. Не слід набирати ложку до країв.

8. Доївши, тарілку не слід відсувати від себе. Ложку покладіть у тарілку.

 

 

 

 

Картка 4.
Етикет: уроки гарних манер

1. Сидіть за столом із прямою поставою.

2. Не слід сідати занадто далеко від краю стола або занадто близько до стола.

3. Не можна класти лікті на стіл. Обпертися ліктем на стіл можуть лише жінки й на нетривалий час.

4. Полотняну серветку розкладаємо й кладемо собі на коліна.

5. Не відкидайтеся після їди на спинку стільця.

 

 

 

 

 

 

 

Картка 5.
Етикет: як правильно пити прохолодні напої

Напої — це соки, компоти, морси, мінеральна вода, газовані напої. Для їх споживання на стіл ставлять склянки, келихи.

1. Не слід, щойно сівши за стіл, відразу ж залпом спустошувати келих з напоєм. Якщо вас мучить спрага, краще вгамувати її до запрошення за стіл, попросивши в хазяїв попити.

2. Перед тим як запити їжу яким-небудь напоєм, не забудьте витерти губи серветкою, щоб не залишати на краях келиха неохайних слідів.

3. Відкривши пляшку з мінеральною водою або з прохолодним напоєм, слід протерти горлечко пляшки й тільки після цього налити напій у келихи.

4. Не рекомендується пити зі склянки, сильно закинувши голову.

5. Некрасиво тримати склянку, відставивши вбік мізинець.

 

 

 

 

Картка 7.
Етикет: уроки гарних манер

1. За столом можна розмовляти, але при цьому не заважати іншим їсти.

2. Не розмовляйте голосно, не розмахуйте руками під час бесіди.

3. Під час їди слід дотримуватися помірності.

4. Їжте без шуму.

5. Не балуйтеся їжею.

6. Ніколи не набивайте їжею повний рот.

7. Дбайте про інших за столом.
 

 

 

 

 

doc
Додано
3 жовтня 2021
Переглядів
1087
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку