Інструктивна картка 4.3 «Створення форми за допомогою Конструктора форм» (вибірковий модуль «Бази даних»)

Про матеріал
Інструктивна картка 4.3 "Створення форми за допомогою Конструктора форм" до вибіркового модулю "Бази даних" за підручником: В. Д. Руденко. Інформатика : бази даних (модуль для учнів 10–11 класів, рівень стандарту).
Перегляд файлу

ІНСТРУКТИВНА КАРТКА 4.3

«Створення форми за допомогою Конструктора форм»

Увага! Під час роботи з комп’ютером дотримуйтеся правил безпеки та санітарно-гігієнічних норм

Завдання для самостійного виконання

1.                 Завантажте базу даних skola. Створіть за допомогою Конструктора форм для таблиці КЛАСИ Форму__61 із полями Клас, Учнів, Займаються спортом, Класний керівник. Перед першими трьома полями розмістіть текст Класи і учні, а перед останнім — Керівник. Заголовок форми — Класи школи. Збережіть форму.

Вкладка Створення / Конструктор форм / Додати Заголовок форми, натиснувши на вкладці Конструктор кнопку Назва / У верхньому колонтитулі форми ввести заголовок Класи школи / Додати поля з таблиці Класи, натиснувши Додавання наявних полів у групі Знаряддя / вибрати Відображати всі таблиці / вибрати таблицю Класи / перетягнути на форму поля Клас, Учнів, Займаються спортом, Класний керівник.

Перед першими трьома полями розмістити текст Класи і учні: в групі Елементи керування на вкладці Конструктор вибрати Підпис та розмістити його на формі / ввести текст Класи і учні / Перед останнім полем розмістити текст Керівник / Зберегти форму під назвою Форма_61 / Переглянути форму в різних режимах.

2.                 Перегляньте Форму_61 у різних режимах. Здійсніть навігацію по записах форми. Використайте Аркуш властивостей форми для надання їй гарного зовнішнього вигляду.

Режим Конструктор / Виділити лівою кнопкою миші необхідні поля та вкладці Упорядкування з випадного списку кнопки Вирівняти обрати Ліворуч / для написів Керівник та Класи і учні обрати розмір шрифту: 14 пт, колір: червоний, вирівнювання вмісту: по центру / Встановити колір фону форми. Зберегти форму під назвою Форма_61 / Перейти в режим форми / Переглянути записи форми за допомогою кнопок навігації (знизу форми).

3.                 Створіть за допомогою Конструктора форм для таблиці УЧНІ Форму_62 із полями Прізвище, Клас, Улюблений предмет, Інформатика, Історія. Перед першими двома полями розмістіть назву Учні, а перед останніми трьома — Предмети. Заголовок форми — Успіхи учнів.

Вкладка Створення / Конструктор форм / Додати Заголовок форми, натиснувши на вкладці Конструктор кнопку Назва / У верхньому колонтитулі форми ввести заголовок Успіхи учнів / Додати на форму текст Учні, натиснувши кнопку Підпис / Перетягти на форму поля Прізвище, Клас, Улюблений предмет, Інформатика, Історія з таблиці Учні.

Перед останніми трьома полями розмістити текст Предмети: в групі Елементи керування на вкладці Конструктор вибрати Підпис та розмістити його на формі / ввести текст Предмети / Розмір шрифту для полів Предмети та Учні: 18пт, колір: червоний; для інших – 14пт. Зберегти форму під назвою Форма_62 та переглянути її в режимі форми.

4.                 Для Форми_62 самостійно налаштуйте її зовнішній вигляд.

5.                 Створіть за допомогою Конструктора форм для таблиць КЛАСИ й УЧНІ Форму_63 із полями Клас, Класний керівник, Прізвище, Адреса, Дата народження. Перед першими двома полями розмістіть текст Класи, а перед трьома останніми — Учні. Заголовок форми — Наша школа.

Примітка: таблиці Класи та Учні є зв’язаними таблицями (таблиця Класи – первинна, таблиця Учні – дочірня), тому створити також дві форми: окремо для полів з таблиці Класи та полів з таблиці Учні. Пов’язати ці форми.

Вкладка Створення / Конструктор форм / Додати Заголовок форми, натиснувши на вкладці Конструктор кнопку Назва / У верхньому колонтитулі форми ввести заголовок Наша школа / Додати на форму текст Класи, натиснувши кнопку Підпис / Перетягти на форму поля Клас та Класний керівник з таблиці Класи / Зберегти форму під назвою Форма_63.

Вкладка Створення / Конструктор форм / Додати на форму текст Учні, натиснувши кнопку Підпис / Перетягти на форму поля Прізвище, Адреса, Дата народження з таблиці Учні та поле Клас, за допомогою якого зв’язуються таблиці Класи та Учні / Зберегти форму з назвою Форма дочірня / Закрити форму та перетягти її на Форму_63 / Виділити Форму_63 (клацнути по ній) та перейти на Аркуш властивостей в групі Знаряддя вкладки Конструктор / на вкладці Дані в полі Зв’язати дочірні поля переконатися, що основним полем і дочірнім полем обрано поле Клас / Зберегти та перейти в режим форми / Переконатися, що в дочірній формі записи теж змінюються.

У Формі_63 поле Клас в дочірній формі зробити невидимим: режим Конструктор / виділити поле Клас та на вкладці Формат Аркуша властивостей в полі Видимий встановити Ні.

6. Перегляньте форму в різних режимах. Самостійно виберіть колір кожного компонента форми.

За підручником: В. Д. Руденко. Інформатика : бази даних (модуль для учнів 10–11 класів, рівень стандарту) — Харків: / Вид-во «Ранок», 2019. — 112 c.

pdf
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку