Інтегровані уроки. З чим інтегрувати географію?

Про матеріал
Однією з провідних тенденцій розвитку сучасної освіти є інтеграція її змісту. Важливо навчити дитину бачити причинно-наслідкові зв’язки, стимулювати увагу, якісно формувати нові знання. Класична інтеграція – це взаємопроникнення двох або більше предметів. Буквальний зміст поняття «інтеграція» ввів у 60-х роках ХІХ ст. англієць Г. Спенсер (з лат. integratio - цілий). У статті представлено декілька порад як і з чим інтегрувати географію.
Перегляд файлу

Інтегровані уроки. З чим інтегрувати географію?

Альона Макєєва

Однією з провідних тенденцій розвитку сучасної освіти є інтеграція її змісту. Нам важливо навчити дитину  бачити причинно-наслідкові зв’язки, стимулювати увагу, якісно формувати нові знання.

Класична інтеграція – це взаємопроникнення двох або більше предметів.  Буквальний зміст поняття «інтеграція» ввів у 60-х роках ХІХ ст. англієць Г. Спенсер (з лат. integratio - цілий).

У словниках поняття «інтеграція» визначається як об'єднання в одне ціле раніше ізольованих частин, елементів, компонентів, що супроводжується ускладненням і зміцненням зв'язків і відносин між ними, а  інтегрований урок - це урок, який проводиться з метою розкриття загальних закономірностей, законів, ідей, теорій, відображених у різних науках і відповідних їм навчальних предметах. Зазвичай інтегрований урок об’єднує  декілька навчальних дисциплін. Під час інтегрованого уроку з учнями одночасно працює два і більше вчителів. Головною метою інтегрованого уроку є формування цілісної картини світу й підвищення пізнавального інтересу учнів.

Щодо географії, то ця наука і шкільна дисципліна,  має чудовий потенціал для проведення подібних занять, адже сама по собі вже є інтегрованою галуззю. Комплексні знання і навички з географії розширюють кругозір, формують свідоме ставлення до оточуючого середовища, допомагають усвідомити сучасну картину світу.

Так з чим же інтегрувати географію? Пропоную декілька порад.

У десятому класі можна провести інтегрований урок географії і літератури. Саме в цьому віці діти вивчають твір Ернеста Хемінгуея «Старий і море» Проблемними запитаннями на такому уроці можуть стати: у якому субрегіоні Америки відбуваються події? Що ви знаєте про острови Карибського басейну? Попросіть показати ці території на карті або відшукайте їх разом. Аналізуючи особливості територій, вказаних у творі, пофантазуйте: чим би міг займатися Сантьяго на Кубі, якби він не був рибалкою? Яку рибу Сантьяго міг поймати у Карибському морі й чи вижив би після такої подорожі? Згадайте про історію норвезького етнолога та мандрівника Тура Геєрдала, проведіть паралелі.

Об’єднати географію і літературу можна в шостому класі, коли діти знайомляться зі способами зображення Землі і читають «Дванадцять подвигів Геракла». За допомогою платформи https://padlet.com/ створіть з дітьми карту подвигів Гераклу, проаналізуйте: які елементи карти було використано; як умовні позначення допомагають нам читати карту. 

Географія і біологія:

В старших класах можна провести урок-дискусію та обговорити концепцію сталого розвитку.

Орієнтовний перелік ключових питань для уроку:

Як використовувати ресурси, щоб їх вистачило майбутнім поколінням?

docx
Додано
1 лютого 2023
Переглядів
564
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку