Презентація "Судано-Гвінейська нагірна улоговинна країна"

Про матеріал

Презентація з теми "Судано-Гвінейська нагірна улоговинна країна" добре підійде при вивченні фізико-географічних областей Африки на уроках географії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Судано-Ґвінейська нагірно-улоговинна країна. Підготувала студентка 731+721 стн групи. Хабленко Жанна

Номер слайду 2

План. Географічне положення, розміри. Тектонічні структури, геологічна будова, четвертинні відклади та їх походження. Орографічні одиниці, основні морфоструктури і морфоскульптури. Клімат. Розподіл температур, опадів, сезонні та добові амплітуди температур, кліматичні явища. Внутрішні води.Ґрунтово-рослинний покрив. Тваринне населення. Природні ресурси. Охорона природи (національні парки, природно-заповідні об’єкти). Цікаві факти.

Номер слайду 3

1. Географічне положення, розміри. Фізико-географічна країна простяглася від узбережжя Атлантичного океану на заході до Ефіопського (Абіссінського) нагір’я на сході, від Сахари на півночі до крайових підняттів улоговини Конго на півдні. Простягається від 5° до 18° північної широти17° – 35° східної довготи

Номер слайду 4

2. Тектонічні структури, геологічна будова, четвертинні відклади та їх походження.

Номер слайду 5

Геологічна будова:піщано-глинисті відклади четвертинного вікуосадові води кімерійського вікукристалічні породи (кислі, середні докембрійського віку)Тектонічна будова: Синеклізи: Білий Ніл, Синегала, Чад, Тиндуф, Вольта. Сьєра-Леонський щит2. Тектонічні структури, геологічна будова, четвертинні відклади та їх походження.

Номер слайду 6

3. Орографічні одиниці, основні морфоструктури і морфоскульптури. Орографічні одиниці: Приатлантична низовина;Пустеля Ферло (синекліза Синегала);Плато Сахель (синекліза Тиндуф);Впадина Чад (синекліз Чад);Впадина Білого Нілу(синекліза Білий Ніл);Низовина Вольта (синекліза Вольта);Піднічно гвінейська височина;Плато Аір;Масив Джос (2000 м);Плоскогір’я Дарфун (3088 м);Плоскогір’я Кордофан (1413 м). Морфоструктури: цокольні денудаційні плато і плоскогір’я, акумулятивні рівнини, вулканічні плато і плоскогір’я, пластові акумулятивні рівнини. Морфоскульптури: острівні гори, алювіально-морська, вулканогенний, озерно-алювіальний

Номер слайду 7

4. Клімат. Розподіл температур, опадів, сезонні та добові амплітуди температур. Клімат субекваторіальний з жарким вологим літом і теплою сухою зимою. На півдні – екваторіальний тип клімату жаркий, постійно вологий. Температура липня від +24° до +32°Температурі січня +24°Опади – на південному заході країни більше 3000 мм, на півночі країни 250 мм В період дощів повітря вологе та душне. Під час посушливого періоду постійно дме сухий гарячий вітер – харматтан. Влітку сюди проникає екваторіальне повітря. Його приносить південно-західний екваторіальний мусон, який втягується в позатропічну зону конвергенції. Взимку тут панує сухе жарке тропічне континентальне повітря, яке поступає з північно-східним пасатом Північної півкулі і нерідко досягає узбережжя Гвінейської затоки.

Номер слайду 8

5. Внутрішні води. На заході повноводніші річки (більше розвинена річкова мережа): Синегал, Гамбія, Нігера, Біла та Чорна Вольтиж. Озера – оз. Чад – реліктове(або залишкове) озеро. Непостійний режим мають Сенегал і Гамбія. На заході та в центрі річки дуже міліють в сухий сезон, а іноді і пересихають (крім транзитних). Найбільшими тут є річки Шарі та система Білого Нілу.

Номер слайду 9

6. Ґрунтово-рослинний покрив.

Номер слайду 10

6. Ґрунтово-рослинний покрив. Найпоширенішими в улоговині є червоно-жовті фералітні грунти, часто заболочені, а на плато, де є сухий сезон - червоні ґрунти з латеритними корами. На півночі – Сахейська зона (напівпустельна формація з типовими ксерофітними чагарниками та окремими невисокими деревами) – злаки зустрічаються рідко, найчастіше дике просо. На півдні – Суданська зона (типова савана) – ксероморфні злаки (бородач), акації, баобаби, віялові пальми, деревовидні молочаї тощо. На вододілах, де червоно- коричневі ґрунти, домінує формація сухих лісів, а в пониженнях, на червоно-бурих грунтах. Гвінейська зона – вологі високотравні савани та листопадно-вічнозелені низькорослі гірські ліси. Основна рослинна формація – багатий на види вологий екваторіальний ліс (гілея), який на плато змінюється біднішим листопадно-вічнозеленим лісом.

Номер слайду 11

Фауна збереглася краще і поєднує елементи лісів та саван – мавпи, слони, антилопи, гієни, жирафи, шакали, зебри, носороги та інші, у водоймах – бегемоти і крокодили. Багата також орнітофауна.7. Тваринне населення.

Номер слайду 12

Видобувна промисловість: Залізні руди. Золото. Фосфорити. Алмази. Нафта8. Природні ресурси. Райони поширення: арахісу, кави, какао, олійної пальми, каучуконосів, бананів; великої рогатої худоби, вівчарства

Номер слайду 13

9. Охорона природи (національні парки, природно-заповідні об’єкти). Найбільш відвідувані національні парки і заповідники континенту розташовані в зоні африканської савани, яку відрізняє не тільки різноманітність флори і фауни, а й легкість спостереження за тваринами. Охоронювані території Африки на мапі

Номер слайду 14

Екологічні загрози парковому заповіднику включають концесії на видобуток деревини та видобутку корисних копалин, браконьєрство та очищення земель сільського господарства. Національний парк Бамінгі-Бангоран комплекс є Національний парк і біосферний заповідник розташований у північному регіоні Центральноафриканська Республіка. 9. Охорона природи (національні парки, природно-заповідні об’єкти). Національний парк Бамінгі-Бангоран

Номер слайду 15

Національний парк Комое — біосферний заповідник та об'єкт Світової спадщини ЮНЕСКО. Це найбільша природоохоронна територія у Західній Африці, з територією 11 500 км2, яка змінюється від вологої Гвінейської савани до сухої Суданської зони.2003 року парк був доданий до Перелік об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО в небезпеці через браконьєрство, відсутність управління, надмірне виїдання трави домашньою худобою. Національний парк Комое9. Охорона природи (національні парки, природно-заповідні об’єкти).

Номер слайду 16

У Нігерії народжується найбільша у світі кількість близнюків. Приблизно 50 на 1000 новонароджених. Це вчетверо частіше, ніж будь-де на планеті. За це країну ще називають Землею близнят.10. Цікаві факти. Чотири із п’яти найшвидших сухопутних тварин світу — гепард, антилопа гну, газель Томпсона, лев — бігають африканськими саванами. У Судані більше пірамід, аніж у Єгипті. Точніше – 223. Однак вони менші за розміром і тому користуються меншою популярністю серед туристів. Чад – друга країна світу за швидкістю росту економіки. Нігерія – четвертий за обсягами експортер нафти у світі.

pptx
Пов’язані теми
Географія, Презентації
Додано
2 лютого 2023
Переглядів
338
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку