Інтегрований проект для учнів 5-их класів "Ми - нащадки козаків"

Про матеріал
Наші сучасні діти навчаються тоді, коли їм цікаво. Пропоную цікавий інтегрований проект з математики для учнів 5-их класів "Ми - нащадки козаків". Основна мета проекту скласти збірник авторських задач з математики для ровесників. Всі задачі основані на реальних подіях з життя учнів.
Перегляд файлу

Інтегрований проект для 5-их класів

«Ми – нащадки козаків»

Розробили учитель математики Черкаської загальноосвітньої

школи І-ІІІ ступенів № 22

Борзяк Ірина Михайлівна і учні п’ятих класів

 

Математика

Історія України

Українська мова

Українська література

Образотворче мистецтво

Мета: скласти збірник задач з власного життя учнів, дослідити історію виникнення свого власного прізвища,  формувати розуміння про необхідну  кількість числових даних для розв’язання задачі, формувати вміння розв’язувати задачі з зацікавленістю, розвивати в учнів логічне мислення під час творчої  роботи над складанням авторських задач із життя,  виховувати любов і бережливе ставлення до України і українського народу, вчити бачити і відчувати задачу за допомогою малюнка.

 

В першу чергу дітям було дано позакласне завдання дослідити своє походження, чи не належить їх рід до козацького роду, дослідити історію виникнення власного прізвища (60% дітей дійсно є нащадками козаків). Потім завдання полягало в складанні авторської задачі, якимсь чином пов’язаної з життям школярів (кращі задачі внесено в збірник). Наприкінці учні малювали ескіз малюнка до власної задачі.

Більшість учнів працювали з задоволенням і цікавістю. А зараз вони пишаються своєю розробкою, тому що їх задачі розв’язують інші школярі нашої школи

.


Картинки по запросу значок з математики

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img001.jpgВ магазин привезли 240 кг бананів, а апельсинів у 2 рази більше ніж бананів, а яблук – у 3 рази менше, ніж апельсинів. Скільки всього кілограмів фруктів привезли в магазин?                                                                

Мєшкова Вероніка 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img014.jpg

 

 

 

Ми з подругами Анею та Ладею пішли на прогулянку до лісу. Я зібрала 12 грибів, Лада – 18 грибів, а Аня у 2 рази менше, ніж я і Лада. Скільки грибів зібрала Аня?

Романенко Надя 5-А клас

 

 

 

Хлопчик Іван молодший на 14 років за свою сестру Наталку. На скільки років Наталка буде старша за Івана через 5 років?

Кобець Іван 5-А клас

 

Моє прізвище з’явилось в 1578році. А моє ім’я – на 136 років пізніше. В якому році з’явилось моє ім’я?

Ориненко Яна 5-Б клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img003.jpg

Моя  мама купила 156 цукерок. Тато за 2 доби з’їв    всіх цукерок, а я на 10 цукерок менше, ніж тато, скільки з’їла мама першої доби, якщо ми знаємо, що першої і другої доби було з’їдено однакову кількість цукерок?

 

Марченко Саша 5-А клас

 

Моя бабуся проживає в США штат Маямі. За її будинком знаходиться величезний город. Працюють на ньому найняті робітники. Перший робітник зібрав 30 кг овочів за добу, другий робітник – на 11 кг овочів менше, ніж перший, а третій  зібрав на 5 кг більше ніж перший і другий робітники разом. Скільки кілограмів овочів робітники зібрали разом за добу?

Роман Тімур 5-А клас

 

Моя мама сьогодні прибирала в книжковій шафі.  На першій полиці мама залишила 14 книжок, на другій – 5 книжок, а на третій полиці на 3 книги менше ніж на першій. Скільки всього було книг на трьох полицях?

Мельникова Аня 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img004.jpgМоя мама народилась в 1975 році, мій брат – в 2001 році, а я народилась в 2007 році. Ще в нашій сім’ї є бабуся, яка народилась в 1935 році. Скільки нам всім років?

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img020.jpg                                               Синьогуб Лєра 5-Б клас

 

 Собака Муся  з’їдає за день 80 г корма, а кіт Бублик – на 13 г менше, ніж собака. Скільки з’їдають тварини корма за тиждень?

Орлова Діана 5-Б клас

 

Відстань між містом Черкаси і селом Дубинове 265 км, а відстань між  селом  Дубинове і містом Умань на 100 км менше. Яка відстань між містами Черкаси і Умань?

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img013.jpgБіленький Арсен 5-Б клас

 

В шкільну їдальню привезли овочі: 20 кг картоплі, 15 кг цибулі, а моркви половина від маси картоплі і цибулі разом. Скільки всього кілограмів овочів привезли до їдальні?

Тюфанова Настя 5-Б клас

 

Матуся і хрещена вишивали візерунки. Мама вишила 96 візерунків, а хрещена вишила 63. Скільки вони вишили разом?

Шиманська Вероніка 5-Б клас

 

Ми копали картоплю, а потім її збирали. Моя бабуся зібрала 7 мішків картоплі, дідусь – 6 мішків, мама зібрала 9 мішків картоплі, а я 8 мішків. Скільки всього наша сім’я зібрала мішків картоплі?

Кавун Валерія 5-Б клас

Мої батьки одружилися у 2006 році. По скільки років їм було, якщо мама народилася у 1983році, а тато у 1981році?

Гнеушев Владислав 5-Б клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img011.jpg

Моя родина у суботу ліпила вареники. Мама і тато разом зліпили 112 вареників. Тато зліпив на 15 вареників більше, ніж мама. Скільки вареників зліпив кожний, якщо разом сім’я зліпила 148 вареників?

                               Чабаріна Поліна 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img005.jpg

 

Діана назбирала 42 гриба, що на 15 грибів менше ніж Катя. А Аріна зібрала на 12 гриба більше ніж Катя і Діана разом. Скільки грибів зібрали дівчата?

Йосипенко Діана 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img010.jpg

 

Влітку  ми зібрали 1т  280кг картоплі, а восени – 10т  380кг картоплі. Бабуся Олена продала 5 т 100кг. Скільки картоплі залишилось у нас на зиму?

                                        Депутaт Софія 5-Б клас

 

Мені 10 років. Тато з мамою однолітки. Я молодша за маму на 23 роки, але старша за свого брата Миколу на 5 років. На скільки тато старший за свого сина?                                                                       Маляренко Лєра 5-Б клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img012.jpg 

На рибалці я, мій тато та дядько Сашко ловили рибу. Я впіймала 56 карасів, тато на 115 карасів більше за мене. А дядько – на 159 карасів більше ніж я i тато разом. Скільки карасів ми наловили?

Томенко Настя 5-А клас 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img006.jpgТато, мама і я пішли до лісу за грибами. Тато назбирав 8 маслюків, мама – 12 груздів, а я нічого. Тато віддав мені 3 маслюка, а мама віддала 7 груздів. Скільки віддали батьки мені грибів і скільки грибів  у них залишилось?                                                                              Сириця Паша 5-Б клас

 

В моєму прізвищі 9 літер, а в прізвищі моєї мами на 3 літери менше. В прізвищі мого двоюрідного брата на 1 літеру більше ніж в прізвищі моєї мами. Скільки всього літер в наших прізвищах?

Лазоренко Маша 5-Б клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img009.jpg

На день народження мені подарували коробку з гелієвими ручками. В коробці було 8 наборів по 6 штук у кожному. З кожного набору по одному фломастеру я подарувала сестрі. Скільки ручок у мене залишилось?

Шматько Марина 5-А клас

 

 

Відстань між містом Черкаси і селом Мельники 50 км. Мій тато Віталій їде зі швидкістю 80 км/год. за який час ми доїдемо до села з міста?

Сула Віка 5-А клас

 

 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img017.jpg

 Моя мама Ірина спекла на моє день народження 55 кексів. 35 кексів я роздала однокласникам, 4 віддала подрузі, а решта залишилась вдома. Скільки кексів залишилось вдома?

Сула Віка 5-А клас

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img022.jpg

Мама народилась у 1984 році, папа народився у 1973 році, ми з сестрою народились у 2006 року, а молодша сестра Ліза – у 2010 році. Скільки всім нам років виповниться в цьому році?

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img007.jpg         Пугач Саша 5-Б клас

 

Ми з мамою спекли три види коржиків: з корицею, посипані цукром та з горішками. З корицею вийшло 28 коржиків, посипаних цукром у 2 рази менше, ніж з корицею, а з горішками – на 5 коржиків більше, ніж перших двох видів разом. Скільки всього ми спекли коржиків?

Поліщук Рената 5-А клас

 

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img008.jpgМій тато з дядьком поїхали на рибалку. Тато зловив 56 рибин, а дядько на 3 риби менше, ніж тато. Пізніше тато зловив ще 8 рибин. Скільки риби наловили мої рідні разом?

Середенко Даша 5-А клас

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img018.jpg

 

 У селі на городі моя мама зібрала 18 кг овочів. Помідори складали третину всіх овочів, буряк – половину овочів, а решту частину склала картопля. Скільки кілограмів картоплі зібрала мама?

Стретович Катя 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img027.jpg

Дід Петро народився у 1955 році, а його син Богдан – у 1985 році. Внук діда Петра народився у 2006 році. На скільки років був старший дід за сина при народженні внука?

Литвин Вітя 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img021.jpg

 

 

Мій прадавній дідусь народився у 1880 році, а помер під час голодомору в 1933 році. Скільки років він жив?

 

Школьна Каріна 5-Б клас

Моя мама домогосподарка. За один тиждень вона витрачає 600 грн на продукти. Скільки коштів вона витратить за місяць?

Саділенко Віталій 5-Б клас

На вихідних ми з бабусею збирали гриби у лісі. Мій брат зібрав 40 білих грибів, бабуся – 20 грибів, а я у 2 рази менше, ніж бабуся і брат разом. Скільки грибів зібрав я?

Коваль Максим  5-А клас

 

Поїзд відходить від станції залізничного вокзала у місті Черкаси о 20 год 35 хв. На другий день він прибуває на станцію у місто Львів о 10 год 55 хв. Скільки поїзд був у дорозі?

Царук Нікіта 5-А клас

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img025.jpg

Наша мама народила нас з сестрою у 2006 році. А другу нашу сестричку Лізу у 2010 році. На скільки років ми старші за Лізу?

Пугач Маша 5-Б клас

 

 

У 1415 році з’явилась перша згадка про прізвище Жиденко. Скільки років пройшло з тих пір?

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img026.jpgЖиденко Роман 5-А клас

 

Я почав ходити в секцію дзюдо в 2012 році, і зараз в мене 15 медалей перших  і других місць, з яких 4 перших місць. Скільки в мене медалей з другими місцями?

Богдан Андрій 5-А клас

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img029.jpg 

Скільки років минуло від народження першого українського козака з прізвищем Поліщук до мого дня народження, якщо відомо, що козак  народився в 1544 році, а я в 2007році?

Мій пращур козак Поліщук народився в 1544 році,  а помер в 1595році. Скільки років жив мій пращур?

Поліщук Рената 5-А клас

 

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img028.jpgРоки життя моєї бабусі (1935-2017р.р.), а дідуся (1930-2013р.р.). Скільки років прожили мої родичі?

C:\Documents and Settings\Администратор\Мои документы\Мои рисунки\img030.jpgВласенко Юля  5-Б клас

 

В основі прізвища Єзерський лежить слово «Єзеро», тобто «Озеро». Так називали поляки людей, які живуть на озері. Під впливом польської мови багато українських Озерських писалися Єзерськими. Це довідки 16 століття. Скільки років пройшло з того часу?

Єзерський Максим 5-А клас

 

Ми збирали врожай слив. Мама зірвала 30 слив, папа – на 8 слив менше, ніж мама, а я зірвав у 7 разів більше, ніж папа. Скільки разом  ми зірвали слив?

Доля Максим 5-А клас

docx
Додано
28 серпня 2019
Переглядів
811
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку