Інтегрований урок етики з англійською мовою: "Роль сім'ї в житті людини"

Про матеріал

Пояснити зміст понять «сім'я», «сімейні обов'язки» та «конфлікт»; розвивати вміння характеризувати ієрархію родинних зв'язків у своїй сім'ї; розкрити роль родинного кола, сімейних свят і традицій у житті людини; обґрунтувати необхідність наявності обов'язків у кожного члена сім'ї і розкрити їх зміст на прикладах із власного родинного життя; вчити аналізувати причини виникнення та шляхи уникнення або розв'язання конфліктів у сім'ї. Виховувати любов і пошану до своєї рідні.

Перегляд файлу

Інтегрований урок: Етика-англійська мова.

Урок-телепередача з теми:  Яку роль відіграє у житті людини родинне коло.

Мета: пояснити зміст понять «сім’я», «сімейні обов’язки» та «конфлікт»; розвивати вміння характеризувати ієрархію родинних зв’язків у своїй сім’ї; розкрити роль родинного кола, сімейних свят і традицій у житті людини; обґрунтувати необхідність наявності обов’язків у кожного члена сім’ї і розкрити їх зміст на прикладах із власного родинного життя; вчити аналізувати причини виникнення та шляхи уникнення або розв’язання конфліктів у сім’ї. Виховувати любов і пошану до своєї рідні.

Обладнання: підручник «Етика. 5 клас»,  малюнки «родовідного дерева», фотоколаж  «Щаслива родина» (аплікації із власних фото з допомогою батьків), мультимедійна презентація.

Епіграфи:          «Яка сімя – такий і я» (народна мудрість).

                                      «Від родини  йде  життя  людини» (народна мудрість).

Ключові поняття: сім’я, родина, рід, традиції, конфлікт, правила поведінки в сімї.

Міжпредметні зв`язки: історія, українська і світова література, образотворче мистецтво, музичне мистецтво.

Тип уроку: урок- телепередача.

Учень: характеризує свою поведінку в колі сім’ї. Наводить приклади сімейних свят і традицій. Характеризує ієрархію родинних зв’язків. Розв’язує ситуативні завдання, демонструючи дотримання етичних норм взаємної поваги, допомоги, довіри, чуйності.  Розповідає про важливість виконання своїх обов’язків у сім’ї. Пояснює причини виникнення та варіанти уникнення і розв’язання конфлікту. Моделює ситуації та розв’язує їх.

Очікувані результати: учні зможуть пояснити вивчені поняття:  «сім’я», «родина», «рід», «сімейні обов’язки», « конфлікти»;   розкривати роль та значення сім’ї в житті людини, аналізувати причини  родинних конфліктів та як їх вирішувати.

Випереджальні  завдання до уроку:  намалювати  своє родинне дерево,  родинні свята; створити фотоколаж  «Щаслива родина»(аплікації із власних фото з допомогою батьків).

Хід уроку

 

        Сьогодні у нас незвичайний урок, а урок-телепередача. Тому у цій студії ми будемо говорити про те: « Що таке сімя, родина, рід, їх значення в житті людини; обґрунтуємо необхідність наявності обов’язків у кожного члена сім’ї, розкриємо їх зміст на прикладах із власного родинного життя;  дамо пораду,  як слід уникати конфліктів. Сформулюємо навички толерантного поводження в  сім’ї; будемо виховувати у наших глядачів почуття любові й поваги до батьків, родини, гордості за свій народ, його історію, культуру, традиції.

         На уроці з образотворчого мистецтва ви малювали  Дерево  родоводу.  Чи цікаво вам було виконувати завдання, пов’язане з історією  свого роду?

А чи ви знаєте  своє родовідне дерево?

         У давнину в Україні було обов'язком знати поіменно свій рід.

         (Представлення виконаних робіт «Моє родовідне дерево». (ДОДАТОК )

         Родина до родини — то народ. Отже, знаючи, зберігаючи й примножуючи родовідну пам'ять, ми примножуємо пам'ять свого народу. І з роду-віку існував такий зв'язок: батьки намагалися передавати дітям сімейні реліквії і традиції, продовжуючи бачити себе в дітях.

Бесіда.  Що таке сім'я? Сім'я — це велике слово. Давайте прислухаємось до нього, як звучить слово «сім'я»?  Що це означає?

Давайте  з'ясуємо це у нашого закордонного кореспондента.

  • Сім’я - тато, мама, діти.
  • Родина - сім’я, бабуся, дідусь, інші родичі, які живуть разом.
  • Рід - кілька поколінь, які походять від одного предка.

 

           

     2.  Сімейні обов’язки.

Родинний затишок у сімї не виникає сам. Він створюється завдяки постійній наполегливій праці членів сім’ї. У кожного є те, що він повинен робити задля добробуту сім’ї – це його обов’язки, їх обсяг залежить від його можливостей. У сімї, звичайно, найбільше обов’язків мають дорослі. Вони працюють, виховують дітей, купують продукти, готують їжу тощо. Цей перелік може бути дуже довгим. У кожній сімї існує розподіл обов’язків між її членами. Свої обов’язки мають також діти. (Слайд №    )

Запитання. Журналісти коротко називають обов’язки.

  • Назвіть сімейні обов’язки ваших батьків?
  •                   Якими є ваші сімейні обов’язки?
  • Чому необхідно виконувати сімейні обов’язки?
  • Чи сприяє ваша поведінка доброму настроєві ваших близьких і зміцненню сімейних стосунків?  
  • «Мікрофон». Оцініть себе: чи всі сімейні обов'язки ви виконуєте сумлінно? Які іще обов'язки ви б могли взяти на себе, щоб полегшити життя своїх близьких?

Учитель: Обов’язки  членів сім’ї є проявом їх взаємної любові й допомоги один одному.

ІІ. Сімя – це святиня людського духу, невмируща хранителька звичаїв і традицій предків. В усіх родинах є портрети пращурів, які з любов’ю зберігаються в сімейних альбомах; всі родини дотримуються українських традицій і обрядів, традиційно вишивають рушники; сіють біля будинку мальви, чорнобривці; варять і люблять український борщ; дітей і внуків називають іменами предків. У багатьох родинах діти наслідують професію батьків. Кожній родині є чим пишатися.

В сімї людина пізнає моральні правила, набуває перший досвід їх застосування. Оскільки сім’я об’єднує кілька поколінь, ми маємо змогу навчитися спілкуватися з однолітками, а також старшими й молодшими від нас. Це нам необхідне, бо усе наше життя відбувається в оточені інших людей – членів суспільства. Такому спілкуванню сприяють родинні свята й традиції.

Запитання.   Які свята шанують у ваших родинах? Розкажіть про своє улюблене свято.

Асоціативне сонечко»: учасники телепередачі називають своє  улюблене сімейне свято.(не повторюючись).

                  

Іноземний журналіст Настя:  Різдво у Англії  Hi. My name is Ann and Im from England. I live in London. Every year in December we celebrate the birthday of Jesus Christ: It’s Xmas time! We usually send Christmas cards, big family get-togethers. At midday they have a Christmas dinner – a roast turkey, mince pies or Christmas pudding. People sing special songs called Christmas carols Children write their Santa List and they create snowmen in their gardens. People say MERRY CHRISTMAS AND A HAPPY NEW YEAR! It is the day before Christmas Day. It is the night when Father Christmas comes! Children hang up stockings above the fireplace. I made a video about our Christmas. ( Відео репортаж)

Журналістка Дар’я:  розповідає про святкування Різдва Христового в Україні. Свят Вечір

Господиня готувала багату вечерю з 12 страв за кількістю апостолів-послідовників Христа. Традиційно використовували новий посуд, вбирали сім’ю в новий одяг. В домі мав бути порядок, чисто та вимито, домашнє начиння полагоджене. Різдвяні страви Ялинки в українців з’явились на початку ХХ ст. і спочатку підвішувались до сволоку, а потім ставились на підлогу, як і зараз. Деревце прикрашали печивом, горіхами, яблуками, медовиками.  Існує легенда, що перші ялинки стали прикрашати в Німеччині за часів церковного реформатора Мартіна Лютера. В Західній Україні з соломи робили «павуків» як символи павутиння, що допомогло родині Христа врятуватись. Павук з дроту, соломи прикрашався квітами, свічками.

Надвечір Різдва до хати вносили дідуха, ставили його на сіно. На Галичині господар промовляв такі слова: «Дай Боже, добрий вечір, ті свята упровадити, других дочекати в здоровлю, щастю до другого року, на многая літа». На Львівщині господиня ложила на стіл зілля та часник. На хліб ставили свічку, яку ніхто не мав права загасити, бо це була погана прикмета. Щоб гарно нива оралась та родила на стіл клали також серпи, граблі. Лише після цього господиня вносила кутю та узвар. Поки накривався стіл – господар годував худобу шматочками хліба з сіллю. Після молитви хазяїн пригощав тварин кутею. На спільну трапезу запрошували душі померлих родичів. До трапези родина мала права приступати, коли на небі засвітиться перша зірка. За вечерею мала право вставати тільки господиня, коли приносила страви. Після вечері зі столу не прибирали, щоб і душі померлих могли поживитись. Діти носили вечерю своїм дідусі та бабусі, хрещеним. Молодь йшла колядувати. Старші – до церкви на Різдвяну Літургію.
 

ЖурналісткаНастя: про традиційні страви у Британії

 

 However, some traditional dishes are still very popular in Britain – for example, fish and chips. There are more than 8.600 fish and chip shops in the UK and they serve about 300 million meals every year. Restaurants and pubs often serve ‘Sunday lunch’: roast meat (beef, lamb, chiken, etc.) with roast potatoes and vegetables. And many British people sometimes eat a ‘full English breakfast’ of bacon, eggs, sausages, tomatoes and toast.

Журналістка Софія:  про Страву в Шотландії

My name is Маrry . I’m From Scotland. I live in Glasgow. Colcannon is our traditional dish. Colcannon is made from mashed potatoes and cabbage, with milk, butter, salt and pepper. It can contain other ingredients such as spring onions, leeks, onions and chives. There are many regional variations of this dish. It is often eaten with boiled ham or Irish bacon. At one time it was a cheap, food, nowadays it is usually eaten in autumn/winter, when cabbage comes into season. (Слайд №

  1. Конфлікти і способи їх розв’язання.

Учитель. Як не дивно, найбільше непорозумінь у людей виникає під час спілкування з рідними. Йдеться не лише про ситуації, які називаємо сварками чи конфліктами. Скільки ми завдаємо образ через неуважність, байдужість, нечуйність, нетактовність або просто тому, що кожен сприймає світ по-своєму! Спробуємо з’ясувати: - Що таке конфлікт у сім'ї?Що найчастіше стає причиною) сімейних конфліктів?

  • Чи можна уникати частих конфліктів у сім'ї? Яким чином?

Учитель: Розкажіть, як повинні члени сім'ї ставитися один до одного, щоб уникати конфліктів.

Учитель: Треба любити, терпіти і прощати. Ось доказ.(розказує притчу).     

 

КИТАЙСЬКА ПРИТЧА.   «Гарна сім'я»

Жила-була на світі сім'я. Вона була не проста. Більше 100 чоловік налічувалося в цій сім'ї. І займала вона ціле село. Так і жили всією сім'єю і всім селом.

Сім'я була особлива - мир і лад панував в тій сім'ї  і, отже, на селі. Ні сварок, ні лайки, ні, Боже збав, бійок і чвар.

   І вістка про цю сім'ю  дійшла до самого Імператора країни. І він вирішив перевірити, чи правду кажуть люди. Прибув він у село, і душа його зраділа: кругом чистота, краса, затишок і мир. Добре дітям, спокійно старим. Здивувався владика. Вирішив дізнатися, як жителі села добилися такого ладу. Прийшов до голови родини: розкажи, мовляв, як ти домігся такої згоди і миру в твоїй родині. Той взяв аркуш паперу і почав щось писати. Писав довго – видно,  не дуже сильний був у грамоті. Потім передав лист Імператору. Той взяв аркуш і став розбирати каракулі старого. Розібрав з трудом  і здивувався...    Три слова були написані на папері: любов, прощення і терпіння. Прочитав Імператор, почухав, як водиться, за вухом і запитав:

- І все?

- Так, -  відповів старий: сто раз любов, сто раз прощення, сто раз терпіння, - це і є основа всякої хорошої сім'ї.  І, подумавши, додав:

- І світу теж.

Журналіст зачитує: Хлопчик з мого оповідання не розуміє, що найголовніше в житті. (виразне читання оповідання) 

В. Сухомлинський. «А серце тобі нічого не наказало?»

Андрійко прийшов зі школи і побачив засмучену маму. Він поклав портфель і сів до столу. Чекає обіду.

- А тата відвезли до лікарні, - сказала мама. – Захворів наш батько.

Вона чекала, що син занепокоїться, схвилюється. Та син був спокійним. Мама здивовано подивилась на Андрійка.

- А нам завтра до лісу йти, - сказав Андрійко. - Завтра неділя… Учителька наказала, щоб усі прийшли до школи о сьомій годині ранку.

- І куди ж ти завтра підеш?

- До лісу… Адже учителька наказала.

- А серце тобі нічого не наказало? – запитала мама і заплакала.

Учитель. А ви, шановні журналісти, що сказали б Андрійку? Що повинно підказати серце? Конфлікт покоління ми спостерігаємо багато століть. ( Відео. Фрагмент з фільму «Кайдашева сімя» І. Нечуя-Левицького.)

Але і сьогодні сімї не обходять сварки і конфлікти.

Спадок

Чому таке трапляється в житті:

Брати і сестри стали ворогами?

І найчастіше це трапляється тоді,

Коли стареньку хату ділять після смерті мами.

Стоять брати і сестри серед двору,

Садок зелений; начебто дрижить,

І кожен думає, як відсудити спадок,

Бо мати вже в землі лежить.

Поріг тривожно дивиться на них,

Тин перекошений щось у землі благає,

А рідні сваряться – не знаючи того,

Що у майбутньому на них чекає.

Що діти в них за спинами стоять,

До них бабуся вже не прийде з того світу.

І хочеться в батьків цих запитать:

Із кого приклад візьмуть їхні діти?

А їм би свято память зберегти,

Той дворик, як малесеньке озерце…

Не знають часто сестри і брати,

Що ділять вони материне серце.

      Дружна родина. Під цим словами кожний з нас розуміє дуже багато. Це і спокійний дім, тепле і ніжне ставлення один до одного, взаєморозуміння в родині, радість спілкування. Я хочу подарувати вам на пам'ять буклет. Користуйтеся ним у складні моменти (роздає буклети.)

ДЕКІЛЬКА ВАЖЛИВИХ ПРАВИЛ СІМЕЙНОГО ЖИТТЯ

1.    Не критикуйте своїх близьких.

2.    Частіше дякуйте їм за те, що вони роблять.

3.    Приділяйте їм більше уваги і не забувайте робити для них щось приємне.

4.    Під час розмови добирайте слова, які не ображають ваших близьких.

5.    Будьте люб'язні й намагайтеся виконувати прохання рідних.

6.    У ситуації конфлікту старайтеся:

-    вислуховувати того, хто говорить;

-    зрозуміти іншого, поставивши себе на його місце;

-    якщо ви неправі, швидко визнавати це;

-    не забувати вибачатись.

Учитель: А я хочу дати вам памятку про правила спілкування.                                                       ПАМЯТКА ПРО ПРАВИЛА СПІЛКУВАННЯ

  1. Будь готовий терпіти і поступатись.
  2. Пристосовуйся до уподобань рідних.
  3. Жертвуй своєю вигодою заради близьких.
  4. Жалій, співчувай, розумій.
  5. Будь поблажливим і терплячим, великодушним і добрим.
  6. Піклуйся про рідних, роби добро.
  7. Виконуй домашню роботу.
  8. Поважай старших і менших.
  9. Сприймай дивацтва, слабкості, недоліки  рідних.
  10. Співпереживай у радості і горі, успіхах і невдачах.
  11. ПАМ’ЯТАЙ: рідні для тебе роблять те ж саме!

            15 травня в усьому світі відзначається День сім’ї. Це свято є свідченням           розуміння міжнародним співтовариством важливості ролі сім’ї в житті суспільства. Бо саме з неї починається наше майбутнє. Саме сім’я виховує з дитини відповідального члена людської спільноти. Саме сім’я є першоджерелом людської гідності й честі. Саме сім’я формує почуття спільності, співучасті, доброзичливості й мудрості.

Щоб оцінити роль сімї в нашому житті спробуємо уявити себе на безлюдному острові в океані. Як би ми почувалися там самі?

Ми з вами всі – український народ, який складається з родин малих і великих, дружніх і працьовитих.

Як могутня річка бере силу із маленьких джерел, так і наша українська держава збагачується маленькими сімями. І якщо ми хочемо, щоб річка була повноводною, щоб велика родина наша українська була міцною і щасливою, то вивчайте свій родовід, шануйте і любіть свою родину.

Домашнє завдання.    У кожній родині є своя коронна страва. Яка страва є окрасою святкового столу у вас удома? Якщо не знаєте, як її готувати, розпитайте в дорослих і запишіть рецепт. Які реліквії є у вашій родині? Розкажіть про них, розпитавши рідних. Принесіть і покажіть, якщо дозволять батьки.

Підведення підсумків.  Оберіть  відповідь:   Ця телепередача  привернула мою увагу  тим...     Ця телепередача     видалася  цікавою...        Ця телепередача    схвилювала...       Ця телепередача  змусила задуматися     Ця телепередача  викликала  роздуми

Звучить пісня «Родина» у виконанні Н.Яремчука

І в кінці давайте прочитаємо вірш – молитву за сім`ю.

Молитва за сім`ю

Я  молю  Тебе,  Боже,  за  родину  свою.

Хай  ніщо  не  тривожить  нашу  щиру  сім`ю.

Хай  здорові  всі  будуть  кожен  день,  кожен  час.

Хай  не  заздрять  нам  люди,  й  не  клянуть  кожен  раз.

Щиро  дякую,  Боже,  за  тепло  у  серцях.

Що  образи  спроможні  забувати  за  так.

Що  Ти  дав  розуміння  і  любов  у  сім`ї.

Дав  нам  віру  й  натхнення,  і  слова  рятівні.

Що  підтримуєм  завжди,  коли  складно  в  душі

Один  одного.  Справді,  то  є  дар  у  житті.

Я  молю  Тебе,  Боже,  за  наш  скромний  дім,

За  сім`ю  найдорожчу  у  прихистку  цім.

Дім  то  -  сховище  наше;  ми  -  найкраща  сім`я!

Об`єднай  нас  ще  більше,  й  дай  нам  гарне  життя!

 

doc
До підручника
Етика 5 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
18 грудня 2018
Переглядів
1593
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку