Інтегрований урок на тему "Жири"

Про матеріал
Інтегрований урок на тему "Жири" містить практичні, пізнавальні завдання з біології та хімії.
Перегляд файлу

Тема. Жири.

Цілі: формувати компетентносі :

ключові: вміння вчитися, самоорганізовуватися до навчальної діяльності у взаємодії;

загальнокультурні: дотримуватися норм мовленнєвої культури;

здоров’язбережувальні: виховувати життєві навички, що сприяють соціальному здоров’ю;

предметні: ознайомити учнів із властивостями та біологічною роллю ліпідів, розкрити користь та шкідливий вплив ліпідів на організм людини.

Обладнання:  підручник, зошит, пробірки, олія, сіль, цукор, парафін, тваринний жир, продукти харчування, картинки, картки.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

І. Орієнтація. Мотивації діяльності.

Психологічний тренінг. «Мої очікування від уроку».

ІІ. Цілепокладання.

1.Мотивація навчальної діяльності.

Вправа “Чорна скринька”.

Вчитель показує чорну скриньку, в якій знаходиться певна річ (соняшникова олія). Учням потрібно назвати дану річ. Відповідь з першої підказки – 3 бали; з другої – 2 бали; з третьої – 1 бал.

(Три підказки)

Підказка 1

  • Батьківщина рослин в яких міститься ця речовина — Північна Америка. До Європи була завезена іспанцями на початку XVI століття. Спершу її вирощували як декоративну рослину.

Підказка 2

  • Цю речовину отримують з насіння рослин родини Айстрові.

Підказка 3

  • Ця речовина рідина, жовтого кольору, має гідрофобні властивості.

Відповідь: соняшникова олія.

2.Повідомлення теми, мети, завдань уроку.

Учні разом із вчителем формулюють навчальну проблему та через неї тему і цілі уроку.
3. Визначення очікуваних результатів.

ІІ. Вивчення нової теми

  1. Фізичні властивості жирів.

А) Агрегатні стани жирів, температури кипіння. (демонстрування)

Б) Дослідження розчинності жирів у воді.

2. Хімічний склад жирів. (починати з травлення)

3. Хімічні властивості жирів.

А) Взаємодія з воднем. (гідрування жирів; отримання маргарину)

Б) Взаємодія з лугами. (омилення жиру; прив’язка до миття посуду і травлення).

Дослід олії з лугом.

Дослід миття посуду.

4. Біологічні властивості жирів.

(Надлишок і нестача жирів в організмі людини)

ІІІ. Узагальнення знань.

Проблемне запитання: Як ваш нічний сон впливає на баланс жиру в організмі?

Сон забезпечує необхідний баланс жиру в організмі. Науково доведено, що недолік сну веде до ожиріння. Люди, які приділяють недостатньо часу нічному сну, як правило, мають зайву вагу. Відсутність повноцінного сну веде до порушення роботи жирової тканини. Клітини жиру стають менш чутливі до інсуліну, внаслідок чого в крові зберігається високий рівень цукру. Надалі це може привести до таких серйозних захворювань, як діабет, інфаркт, інсульт. Потрібно пам’ятати, що такі несприятливі наслідки чекають навіть людей , котрі не мають надмірної ваги, але нехтують нічним сном.

Вправа “Вставте пропущенні слова”.

Ліпіди — це природні(органічні) сполуки, до групи яких входять жири і (жироподібні) речовини. До складу простих ліпідів входять спирт і (жирні кислоти); до складу складних — спирт, високомолекулярні жирні кислоти і ряд інших речовин. Ліпіди є обов’язковою складовою частиною всіх живих клітин, беручи участь у багатьох процесах (життєзабезпечення).

Ліпіди містяться в (плодах) і насінні. В організмі ссавців тварин і людини ліпіди концентруються в шарі (підшкірно-жирової) клітковини і в сальниках.

Так ліпіди, як рослинні масла і тваринні (жири), використовуються в якості продуктів харчування, а також для виготовлення (лікарських) препаратів і косметичних засобів. Застосовуються ліпіди і в промисловості, в (побутовій) хімії та багатьох інших галузях народного господарства.

 

 

 

Вставте пропущенні слова.

Ліпіди — це природні___________ сполуки, до групи яких входять жири і ______________ речовини. До складу простих ліпідів входять спирт і___________; до складу складних — спирт, високомолекулярні жирні кислоти і ряд інших речовин. Ліпіди є обов’язковою складовою частиною всіх живих клітин, беручи участь у багатьох процесах _____________________.

Ліпіди містяться в_____________ і насінні. В організмі ссавців тварин і людини ліпіди концентруються в шарі_____________ клітковини і в сальниках.

Так ліпіди, як рослинні масла і тваринні__________, використовуються в якості продуктів харчування, а також для виготовлення____________ препаратів і косметичних засобів. Застосовуються ліпіди і в промисловості, в ___________ хімії та багатьох інших галузях народного господарства.

Тести на сайті НаУрок

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інтегровані уроки
Додано
25 листопада 2021
Переглядів
556
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку