Інтегрований урок "Палити - здоров'ю шкодити"

Про матеріал
Цей урок допоможе сформувати в учнів негативне ставлення до тютюнокуріння; виробити вміння протистояти тиску середовища в набутті звички до тютюнокуріння; переконати учнів у негативному впливі нікотину та інших шкідливих речовин, що містяться в тютюновому димі, розвивати пізнавальний інтерес, вміння аналізувати, критично мислити, робити висновки, працювати з інтернет-ресурсами, формувати свідоме ставлення учнів до свого здоров’я, здорового способу життя.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Інтегрований урок

 з біології та хімії 8 клас

Тема: «Палити – здоровю шкодити»

 

 

Підготувала вчитель вищої категорії, старший вчитель, біології та хімії

ЗЗСО l-lll ступенів №17

ВЦА м.Торецька

Штець Тетяна Миколаївна

 

 

 

 

 

Тема: Палити – здоров’ю  шкодити

Мета: сформувати в учнів негативне ставлення до тютюнокуріння; виробити вміння протистояти тиску середовища в набутті звички до тютюнокуріння; переконати учнів у негативному впливі нікотину та інших шкідливих речовин, що містяться в тютюновому димі, розвивати пізнавальний інтерес, вміння аналізувати, критично мислити, робити висновки, працювати з інтернет-ресурсами, формувати свідоме ставлення учнів до свого здоров’я, здорового способу життя.

Методи, форми, прийоми навчання: технологія розвитку творчої особистості,  колективно- групового навчання, прийоми: займи позицію, аналіз ситуації, впізнай себе, асоціативний кущ, відкритий мікрофон, зацікав, сенкан.

Очікувані результати: учні звернуть увагу, що палити- це шкідлива звичка.

Обладнання: таблиця “Дихальна система”, плакат “Палити – здоров’ю шкодити”; штатив, пробірка, сухе пальне, цигарка для досліду; комп’ютер, проектор та мультимедійна дошка.

Тип уроку: інтегрований (біологія, хімія, основи здоров’я, екологія).

                                   Структура уроку

  1. Організаційний момент

Розминка «Впізнай себе».

Нехай посмішка і чисте повітря зігріє ваші здорові серця.

  1. Актуалізація опорних знань

Прийом «Асоціативний кущ»

-Які асоціації виникають у вас зі словом «чисте повітря»?

-Які системи органів людини допомагають вам відчувати, що повітря чисте?

  1. Повідомлення теми, мети, плану уроку.
  2. Мотивація навчальної діяльності

Прийом «зацікав»

Виступ лікаря

Смерть від тютюнокуріння настає кожні 2-3 години, але за останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, - кожні 13 секунд. Якщо людина випалює до 9 цигарок на день, вона скорочує своє життя на 4 роки 6 місяців; від 10 до 19 сигарет – на 5 років 6 місяців, від 20 до 30 сигарет – на 6 років 3 місяці.

Одна сигарета скорочує людині життя на 14 хвилин. Активний палій зі стажем забирає в себе вісім – десять років життя. Смертельна доза 1 мг. Нікотину на 1 кг. Маси тіла.

Отже, ваше здоров’я  у ваших руках.

  1. Вивчення нового матеріалу.

     Вступне слово вчителя.

Проблемне питання: чому діти починають палити?

Проекція зображення. Причини тютюнокуріння

  • Цікавість
  • Бажання бути дорослим, самостійним
  • Бажання привернути до себе увагу
  • Копіювання поводження дорослих
  • Приклад батьків.

1. Учень-експерт.

Тютюнокуріння для багатьох – це символ незалежності, бажання швидше стати дорослим, а також є засобом спілкування. Палити починають, як правило, учні, які не виявили себе ні в навчанні, ні в праці, ні в суспільному житті. Вони непомітні.

Молодий організм, який курить, або колись схоче спробувати закурити, має чітко усвідомити, що організм легко звикає до нікотину, але важко справляється з ним. Ці згубні звички важко перебороти, оскільки тютюновий дим містить нікотин, який спричинює наркотичну залежність.

Тому, перш ніж пробувати курити, потрібно навчитися відповідати за свої вчинки; знати небезпечні наслідки вживання тютюнових виробів і розуміти, що паління не сприяє досягненню дорослості; краще не починати палити, краще в інший спосіб зарекомендувати себе (успіхами в навчанні, спорті, будь-якій творчій діяльності).

Питання: які захоплення маєте Ви?

Демонстрація досліду « Хімічний склад цигарки»

Мета: практичним шляхом звернути увагу учнів на хімічний склад цигарки.

У суху пробірку помістити цигарку, закріпити пробірку в штативі й поставити на полум’я. Спостерігаємо, що з пробірки виділяється цигарковий дим, а стінки пробірки вкриваються чорною смолою.

2. Учень-експерт.

Сигарета – це справжня хімічна фабрика, де відбувається суха перегонка тютюну за температури 700-800 градусів. Унаслідок цього утворюється близько 4 тис. хімічних речовин, 200 з яких – отрути, а 30 – речовини, що спричинюють рак. Серед них: ціанід, бензол, метиловий спирт, ацетилен (його використовують для зварювання металу). У цигарковому димі також містяться оксиди азоту і вуглецю – отруйні гази. Головним елементом цього диму є нікотин — речовина, яка викликає у людини сильну наркотичну залежність. Палять заради дії нікотину на головний мозок, а помирають від дії смоли, що утворюється від конденсації диму у вигляді аерозолю в ротовій порожнині, у легенях, травній системі.

Презентація слайду «Хімічний склад цигаркового диму»

А зараз простежимо шлях цигаркового диму в людському організмі.

Виступ учнів.

  1. Першими контактують із тютюновим димом рот і носоглотка. Температура тютюнового диму становить 55-60 градусів. Температура повітря на 40 градусів нижча від температури в ротовій порожнині. Такі перепади температур під час паління негативно впливають на зубну емаль. Вона тріскається, і починається карієс. Мікроскопічні тріщини зубної емалі сприяють відкладенню в них тютюнового дьогтю, внаслідок чого поверхня зубів здобуває жовтуватий колір, а зуби починають видавати специфічний тютюновий запах.

Тютюновий дим дратує слинні залози. У результаті наступає посилене виділення слини, що курці змушені спльовувати.

Проекція слайду «Руйнування  зубів»

Постійне паління супроводжується бронхітом. «Кашель палія» - це коли людина, яка палить, кашляє узимку й улітку, навесні й восени. Якщо в сім'ї є курці, ризик виникнення бронхіту збільшується в рази. Хронічне подразнення слизової оболонки голосових зв’язок негативно позначається на тембрі голосу. Він утрачає дзвінкість і чистоту.

Проекція слайду «Бронхіт»

Питання: які органи дихання руйнує тютюновий дим?

  1. Досліджуючи небезпеку тютюнокуріння, американські вчені встановили, що підлітки, які палять, виявляються меншого зросту, ніж їхні однолітки, які не палять. Об’єм грудної клітки в них менший, та й у розумовому відношенні вони відстають; а також зменшується стійкість легенів до різних інфекційних захворювань, зокрема до туберкульозу.

Проекція слайду «Захворювання легенів»

  1. У результаті надходження диму кров альвеолярних капілярів насичується чадним газом. Оксид вуглецю (II) погіршує перешкоджає переносу кисню з крові в тканини. Синильна кислота, проникаючи в кров, знищує здатність клітин діставати кисень. Якщо іі доза велика, то ЦНС спочатку збуджується, а потім настає її параліч, припиняється дихання і зупиняється серце.

Проекція слайду «Кисневе голодування, параліч ЦНС»

Питання: яку небезпеку для крові несе оксид вуглецю?

  1. Головним компонентом тютюнового диму є нікотин. Це сильна отрута, що діє на нервову, травну дихальну й серцево-судинну системи. Викликає швидку втому під час фізичних та розумових навантажень, запаморочення та втрата свідомості.

Якщо прощупати пульс людини, яка палить, то можна помітити, що при першій затягуванні відбувається його уповільнення, а потім серце починає битися в прискореному ритмі. Одночасно з цим відбувається підвищення артеріального тиску, що обумовлено звуженням периферичних судин. До цього слід додати, що оксид вуглецю (II), що надходить із сигарет, підвищує вміст холестерину в крові і викликає розвиток атеросклерозу. У цілому куріння справляє негативний вплив на серце: для курця ймовірність інфаркту вдвічі вище, ніж для некурящого.

Проекція слайду «Захворювання серцево-судинної системи»

Питання: чому нікотин є отрутою для організму?

  1. Тютюновий дьоготь – скупчення канцерогенних речовин. Якщо регулярно змащувати шкіру тварин, то в 95 % утворюються ракові пухлини. Оскільки цей дьоготь потрапляє в дихальні шляхи палія є великий ризик захворювання на рак легенів.

90% всіх встановлених випадків раку легень припадає на частку курців. Але небезпека паління не обмежується лише злоякісним ураженням органів дихання. У хронічних курців уразливими для раку стають, крім легень, і інші органи і тканини: порожнина рота, глотки і гортані, стравохід, підшлункова залоза, сечовий міхур, нирки, шлунок.

Проекція слайду «Ракові захворювання дихальних шляхів»

Питання: до яких видів захворювання людини може привести тютюновий дьоготь?

Виступ лікаря

В Україні 34% населення палять. Кожен 50-й українець хворіє на такі захворювання як:

  • Рак легенів
  • Туберкульоз
  • Інфаркт
  • Інсульт
  • Бронхіт
  • Задишка
  • Головний біль

Не паливши, ви помітно понизити ризик різних захворювань, які можуть привести до передчасної смерті, - захворювання серця, деяких видів раку, респіраторних інфекцій.

Будемо сподіватись, що в майбутньому всі люди усвідомлять шкідливість тютюнового зілля й відмовляться від його вживання на благо цієї благодійної  мети.

  1. Фізкульт-пауза (вправи для розвитку органів дихання)
  2. Закріплення, узагальнення, систематизація знань.

          Робота в групах, прийоми: аналіз ситуації, сенкан.

Перша група, питання (приклад ситуації)

  1. Андрійко дізнався , що його друг почав палити. Яку пораду він може надати другові?
  2. Складіть сенкан
  1. Іменник
  2. Два прикметника
  3. Три дієслова
  4. Речення з 4 слів, одне з яких «здоров`я»
  5. Синонім до іменника

 

Друга група, питання( приклад ситуації)

  1. Марійка запитала : як розуміти, що сигарета -  це справжня хімічна фабрик? Допоможіть їй розібратися.

 

  1. Складіть сенкан

1.Іменник

2.Два прикметника

3.Три дієслова

4.Речення з 4 слів, одне з яких «легені»

5.Синонім до іменника

Третя група, питання ( приклад ситуації)

  1. До складу тютюнового диму входить нікотин. Що це за речовина, яку небезпеку вона викликає?
  2. Складіть сенкан

1.Іменник

2.Два прикметника

3.Три дієслова

4.Речення з 4 слів, одне з яких «серце»

5.Синонім до іменника

VIII. Підсумок уроку ( відкритий мікрофон- дискусія)

  • Обговорення проблемного питання: « чому діти починають палити?»
  • Прийом « вірю не вірю»
  • Паління шкідливо впливає на організм людини
  • Отруйні речовини тютюнового диму згубно діють на органи дихання
  • Нікотин не впливає на оточуючих людей
  • Крім нікотину в диму міститься близько 20 шкідливих речовин
  • Паління впливає на ріст підлітків
  • Дим не містить радіоактивні елементи
  • Паління погіршує працездатність та пам’ять
  • Рак легенів – наслідок паління
  • Чадний газ перешкоджає потраплянню кисню в кров
  • Паління викликає хвороби серця та підвищений тиск
  • Оцінювання, самооцінювання учнів.
  1. Домашнє завдання:

Початковий, середній рівень

  1. Скласти кросворд, щою ключовим словом було «Здоров`я»

Достатній рівень

  1. Скласти  поради дрюзям « Як бути здоровим?»

Високий рівень

  1. Скласти проект-рекламу «Здоров`я- це життя»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
7 травня 2020
Переглядів
507
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку