Презентація "Як зберегти здоров'я"

Про матеріал
Презентація до уроку "Палити - здоров'ю шкодити", супроводжує розробку уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Палити-здоров’ю шкодити ”

Номер слайду 2

Причини тютюнокуріння. Цікавість. Бажання бути дорослим, самостійним. Бажання привернути до себе увагу. Копіювання поводження дорослих. Приклад батьків

Номер слайду 3

Хімічний склад цигаркового диму{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Речовини Дія на організм. Нікотин. Одна з найсильніших отруєнь рослинного походження,отруює ЦНС і вегетативну НС (приклади з п’явкою)Бензопірен. Бензотрацин. Канцерогенні речовини, провокують ріст ракових пухлин. Полоній-210. Плюмбум- 210. Бісмут-210 Радіоактивні речовини. Хвороби кровіКарбон(II) оксид. Чадний газ. Спричиняє кисневе голодування. Амоніак. Подразнення слизових оболонок. Синильна кислота. Отрута. Спричиняє отруєння організму. Сірководень. Солі важких металів. Арсен оксид. Отруєння організму загалом

Номер слайду 4

Смерть від тютюнокуріння настає кожні 2-3 години, за останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я , кожні 13 секунд. При випалюванні 9 цигарок на день, людина скорочує життя на 4 роки місяців, від 10 до 19 сигарет – 5 років 6 місяців, від 20 до 30 – на 6 років 3 місяці Одна сигарета скорочує людині життя на 14 хвилин Активний палій забирає в себе 8-10 років життя Смертельна доза 1 мг. нікотину на 1 кг. маси тіла

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Наслідки куріння для органів ротової порожнини. Перепад температур повітря і вдихаємого тютюнового диму інтенсивно руйнує зубну емаль. У ній з’являються мікроскопічні тріщини, через які всередину зуба починають проникати хвороботворні мікроби. В результаті зуби починають руйнуватися, кришитися, розвивається карієс. Температура тютюнового диму, а також отрути, що містяться в нім, впливають на стан слизистих оболонок щік, ясен. У курців частіше виникає пародонтоз, ясна починають кровоточить,язик покривається брудно-сірим нальотом. Крім того, дія дратівливих речовин (аміаку, кислот), що містяться в тютюновому димі, на слизисту ротової порожнини і носа приводить до ослаблення смакових відчуттів і нюху. При тривалому курінні відбувається розростання фіброзної тканини в гортані, що веде до звуження голосової щілини і до зміни голосу, до осиплої.

Номер слайду 7

Бронхіт курця. Таке захворювання як хронічний бронхіт курця, досить - широко поширене серед тих людей, які курять протягом тривалого часу. На жаль, перші симптоми даної патології часто не викликають у людини занепокоєння, тому вона не поспішає звертатися до лікаря. Відмінною особливістю цієї хвороби є той факт, що її розвиток провокує куріння, причому не тільки пасивне, а й активне. Постійний вплив тютюнового диму призводить до легкого опіку слизових дихальних шляхів. При цьому газоподібні речовини (бензопірен, формальдегід та ін канцерогени), які містяться в сигаретах, подразнюють слизові, а сполуки важких металів (нікелю, кадмію, полонію) осідають на них, в результаті чого відбувається поступова заміна тканин на фіброзні, рубцеві. Слизова, яка постійно травмується, стає сприятливим грунтом для різноманітних бактерій і вірусів. А також відомо, що отрути, які містяться в тютюні, призводять до ослаблення імунітету.

Номер слайду 8

Рак легені – злоякісне новоутворення епітеліального походження, що розвивається із слизових оболонок бронхіального дерева, бронхіальних залоз (бронхогенний рак) або альвеолярної тканини (легеневий або пневмогенний рак). Рак легені лідирує в структурі смертності населення від злоякісних пухлин. Летальність при раку легенів становить 85% від загального числа хворих, незважаючи на успіхи сучасної медицини. Найчастіше пухлина виникає в правій легені – в 52%, в лівій легені – в 48% випадків.

Номер слайду 9

Туберкульоз легень Туберкульоз легень може протікати по-різному. Якщо процес зачіпає тільки легені, то хвороба може себе взагалі ніяк не проявляти, і людина дізнається про нього випадково за підсумками щорічної флюорографії. А може протікати як звичайна ГРВІ - слабкістю, підвищеною стомлюваністю, субфебрильною температурою, блідістю і пітливістю, особливо ночами. При туберкульозі пацієнт худне, часто у нього збільшуються лімфатичні вузли. Причому збільшуються не всі вузли, а окремі групи. Ще один симптом туберкульозу легень - покашлювання, що ввечері переходить в сильний кашель. У деяких випадках , наприклад, при інфільтративному туберкульозі легень або туберкульомі легень, кашель буде з незначною кількістю білого мокротиння, але в ньому будуть прожилки крові.

Номер слайду 10

Захворювання серцево-судинної системи. Встановлено, що в 25% смертністі від цих захворювань пов'язані з курінням. Особливо це стосується випадків смерті осіб у молодому віці - у 80% чоловіків, які померли від ішемічної хвороби серця у віці до 45 років, вона розвинулася на грунті куріння. Куріння сигарет підсилює ризик раптової смерті.

Номер слайду 11

Негативні впливи шкідливих звичок Тютюновий дим, який потрапляє у верхні дихальні шляхи, а потім — у трахею та легені, подразненнює слизової оболонки гортані, розвиває запалення голосових зв'язок, вони потовщуються, грубішають. Це призводить до зміни тембру голосу (грубий голос курця). Внаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом розвивається їх хронічне запалення (бронхіт і трахеїт). Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз, захворювання у них мають тяжкий перебіг. Куріння збільшує ризик захворіти на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунку, сечового міхура. Тютюновий дим згубно діє на серцево-судинну систему, дихальну систему та органи травлення.

Номер слайду 12

  Кинувши палити, Ви помітно понизите ризик різних захворювань, які можуть привести до передчасної смерті, - захворювань серця, деяких видів раку, респіраторних інфекцій. Дуже важливо кинути палити і уникати пасивного куріння вагітним жінкам, щоб зменшити шкоду, що заподіюється здоров′ю дитини. Кинувши палити, Ви відразу відчуєте себе краще. Ваш артеріальний тиск і пульс прийдуть в норму, покращає циркуляція

Номер слайду 13

Скажім курінню

Номер слайду 14

Підготувала учиниця 9 класу Сорока Анна. Закерничанська ЗОШ І-ІІ ступенів2015р

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
7 травня 2020
Переглядів
875
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку