Інтегрований урок "Поп-музика. Плакат"

Про матеріал
Поєднання тем уроків музичного та образотворчого мистецтва дає цілісну картину сприйняття образу, риси якого розкриваються у матеріалі уроку. Злиття тем уроків двох мистецьких предметів лежить в основі програми "Мистецтво"
Перегляд файлу

                                                                Урок-вернісаж

7 клас

Тема: Новаторство в мистецтві. Поп - музика. Плакат.

Мета: ознайомити з історією розвитку популярної музики, розглянути її характерні особливості, ознайомити з її видатними виконавцями, з хітами популярної української та зарубіжної музики XX та ХХІ століття,  поняттям «плакат» як новаторство в мистецтві;

            розвивати вміння учнів уважно слухати музику та надавати характеристику поп-хітам, виконувати пісню хором, двоголосся та сольно; впізнавати на слух популярні композиції та називати імена їхніх виконавців, вміння самостійно створювати плакати на обрану тематику.

           виховувати інтерес до української поп-музики XX та ХХІ століть, інтерес до творчості видатних поп-виконавців, до українських популярних співаків, художників плакату;

пробудити інтерес в учнів до творчості через створення плакату до музичного твору;

Предметна компетентність:

- пробудити інтерес в учнів до творчості через створення плакату до музичного твору;

- розширювати уявлення учнів про музику як про мистецтво, що відтворює навколишній світ, життя людини;

Психологічна компетентність -  розвивати творчу уяву, процеси сприйняття (цілісності, асоціативності, образності)

Тип уроку: інтегрований, урок-вернісаж.

Обладнання: музичний інструмент, мультимедійна дошка, підручники, папір А4, олівці, фарби.

Основні поняття для засвоєння: поп-музика, її особливості, видатні імена виконавців популярних пісень, плакат.

Твори, що вивчаються на уроці:

        сл. та муз. В. Івасюка «Червона рута» (у вик. С. Ротару);

        Гурт «АББА» - «Mammamia», попурі на пісні гурту.

Хід уроку

(Слайд 1)

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ. Мотивація до навчання. Вхід до класу - звучить пісня «Осінній вернісаж», слова та музика Ірини Мотько

(Слайд  2)

                                       Звучить Музичне вітання (слайд 3)

-  Шановні діти. Сьогодні у нас незвичайний день, а який? (день Святого Валентина). І на вас чекає незвичайний урок, урок – вернісаж.

Чи знаєте ви, що таке ВЕРНІСАЖ?       (відповіді учнів)

Верніса́ж— урочисте відкриття художньої виставки для запрошених гостей, також для фахівців і критиків; часто поєднаний з прес-конференцією.

Тема нашого вернісажу – «Новаторство в мистецтві. Популярна музика. Плакат».

Будь який екскурс надає можливість познайомитися  з видатними подіями, митцями.   

  (Слайд 4)

На нашому об’єднаному уроці ми познайомимось з історією розвитку популярної музики, розглянемо її характерні особливості, ознайомимось з її видатними виконавцями, з хітами популярної української та зарубіжної музики XX та ХХІ століття;

- ознайомимось із поняттям «плакат» як особливим видом графічного мистецтва; навчимось  робити ескізи нескладних декоративно – шрифтових композицій за темою уроку.

2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ.

Але для того, щоб здійснити цю подорож, нам потрібно придбати квитки (слайд 5)

Завдання:

         За темою минулого уроку з музичного та образотворчого мистецтва ви отримуєте запитання і відповідаєте на них. За активність кожна вірна відповідь  оцінюється квитком на відвідування вернісажу. Якщо виконали завдання, можна допомогти однокласнику. Оцінювати вірні відповіді теж будете ви. Тож всі будуть і експертами, і покупцями.

- Якщо ви готові, ставимо запитання. 

1.  Дати визначення поняттю «рок-музика»?   Рок-музика (англ. rockmusic, від rock — розгойдуватися) — різновид сучасної-музики, який бере свій початок від пісенно-танцювальних жанрів негритянського міського фольклору 20—30-х pp. XX ст., ритм-енд-блюзу і рок-н-ролу. Термін Rock очевидно є скороченням від Rock'n'roll і дослівно перекладається як «хитатися, трястися»

2. Характерні риси рок-музики, Рок-музика зазвичай виконується рок-групою, що складається з вокаліста, гітариста на електрогітарі), бас-гітариста і барабанщика, іноді також клавішника. В окремих випадках може бути присутнім також саксофон, акордеон та інші інструменти. Відмінні риси рок-музики — одноманітний  ритм з сильним  бітом, що підтримується барабанами, та електрогітарою, а також експресія вокального та інструментального інтонування.

3. Назвати сучасні українські рок-гурти.

      «Океан Ельзи», лідер гурту Святослав Вакарчук, «Плач Єремії» - лідер Тарас Чубай, «Воплі Відоплясова» - Олег Скрипка, «Тартак» - Олександр Положинський, «Друга ріка» - Валерій Харчишин, «Скай» - Олег Собчук та інші

4. Які ви можете назвати жанри рок-музики?  Це – рокабілі, серф-рок, блюз-рок, фольк-рок, хард-рок, альтернативний рок, психоделічний рок, панк-рок, симфо-метал, авангардний рок, поп-рок, нова хвиля та інші.

5. Один з перших засновників рок-музики і його твір. Це негритянський гітарист, американець Чак Беррі та його пісня «Стань осторонь, Бетховене».

6.  Коли з’явилась рок-музика в Україні? Українська рок-музика виникла наприкінці 1960-х років та була представлена творчістю аматорських гуртів «Еней», «Гуцули», пізніше — «Діалог», «Крок», «Лабіринт» та інших.

7. Що таке «графіка»?  Це вид образотворчого мистецтва, який в перекладі із грецької

мови означає «пишу, креслю, малюю».                                                                                  

8. Назвати види графіки? Станкова, книжкова, прикладна, плакатна, промислова.

9. Дати визначення поняттю «дизайн».

10. Що таке «інтер’єр»?

11. Дати визначення поняттю «екстер’єр».

12. Назвати види монументального живопису.

(За кожне питання та отриману відповідь роздаю різнокольорові квитки на вернісаж).

Всі отримали квитки і ми потрапляємо на ВЕРНІСАЖ з дивовижною назвою                    

                                                «ПОП МУЗИКА. ПЛАКАТ». (Слайд 6)

                                       (Звучить музика відкриття вернісажу)

3. НОВИЙ МАТЕРІАЛ ДЛЯ ЗАСВОЄННЯ.

- Вже вдруге я повторюю слово ПОП-МУЗИКА. Може хтось з вас знає, що воно означає?

Поп-музика (слайд 7) (англ. popmusic, скорочення від popularmusic — популярна, загальнодоступна музика) — жанр сучасної музики, твори якого легко сприймає і розуміє  масовий слухач; основна увага приділена власне пісні – мелодії і тексту, а не інструментальному виконанню. У 1970-х та 1980-х роках ХХ століття її називали «естрадною музикою», «естрадою», а пісні виконували співаки-солісти під інструментальний акомпанемент.

Основне призначення поп-музики - розважати людей, створити їм гарний, переважно танцювальний  настрій. А  спонукає до танців музика  в стилі соул, диско, техно, хіп-хоп, джангл – біт.

Танцювальний ритм стрімко набував  важливого  значення в музиці, тоді як мелодія і вокал переміщалися на  другий  план. Однак є  чимало  виконавців, які  успішно  поєднують  у  своїх  виступах  танцювальний ритм, мелодію і  вірші.

Популярна музика з кожним роком збагачувалася новими іменами: у США естрада була тісно пов’язана з джазом (золотим голосом якого став Френк Сінатра (слайд 8);

1980-х роках у США з’являються нові зірки: Майкл Джексон (слайд 9), Мадонна (слайд 10), Принс, Вітні Х’юстон та інші.

    У Франції  ціла низка естрадних співаків виконувала поп-музику — Едіт Піаф (слайд 11), Мірей Матьє (слайд 12), Джо Дассен (слайд 13);

   в Італії — Адріано Челентано (слайд 14), Тото Кутуньо (слайд 15) та багато інших.

Поп-музика на той час стає основною танцювальною музикою на дискотеках.

Розглянемо таблицю про характерні риси поп-музики. (слайд 16)

Робота з таблицею:

Зміст

Буденне життя, людські стосунки, почуття, життєві історії, близькі кожній людині.

Вокальний

стиль

Мелодійна та емоційна манера виконання, застосування «відкритого» звука, широке використання техніки естрадного вокалу.

Музичні

інструменти

Популярну пісню супроводжує «живий» естрадний ансамбль або оркестр, сучасний фонограмний супровід. Для сучасної поп-музики велике значення відіграє електронна апаратура, яка додає музичному твору неповторного звучання.

Мелодії

Мелодії, як правило, нескладні, ритмічні, легко запам’ятовуються.

А зараз на часі розділ нашого вернісажу «Портрет митця» (слайд 17).  Наші відвідувачі дещо підготували про зірковий гурт «АББА».

                                               Повідомлення учнів.

Гурт «АББА» («ABBA») – шведський музичний квартет, утворений у 1972 р. У Стокгольмі. Гурт проіснував десять років, упродовж яких посідав найвищі місця у світових чартах (рейтингах пісень). Назва  гурту  складається  з перших літер імен учасників – Агнета, Бйорн, Бенні, Анні – Фрід. Заснували гурт музиканти, співаки й автори пісень Бйорн Ульвеус і Бенні Андерссон. У 1974 році гурт «АББА» переміг  на  конкурсі пісні «Євробачення».

«АББА» вважається одним з найуспішніших колективів упродовж усієї історії популярної музики. Сьогодні навряд чи знайдеться радіостанція, на хвилях якої не звучать пісні цього гурту. Альбоми талановитих скандинавів купують і нині, тому й не дивно, що загальний наклад  проданих записів і синглів «АББА» сягає  380 мільйонів.

Зараз ми переглянемо композицію «Mammamia» славнозвісного шведського гурту та дамо відповідь на таке запитання «Чи належить ця пісня до жанру популярної музики і чому». Тож уважно на екран! (слайд 18)

(Перегляд виступу гурту «АББА» з піснею  «Маммаміа» («Mammamia»).

Через шалену популярність гурту на їх пісні створено безліч композицій, так званих «попурі».

Словничок.

Попурі (фр. pot-pourri, буквально — їжа з різних гатунків м'яса; суміш) — музична композиція, що складається з кількох мелодій. Використовують зазвичай популярні та впізнавані мелодії з опер, оперет, кінофільмів, пісень тощо. Мелодії не розвиваються, а чергуються одна з одною. Попурі поширилися в XIX столітті. Попурі – музичний або інший твір, який є творчою обробкою уривків правомірно оприлюднених творів, без завдання шкоди їх охороні, і складається з декількох таких творів, або який імітує творчий стиль інших авторів чи виконавців або інших історичних епох (Закон України «Про авторське право і суміжні права»).

Тож переглянемо попурі на теми пісень гурту «АББА» у виконанні гурту «Сопрано 10» і відповімо обов’язково на запитання «Чи створений гуртом «Сопрано 10» у даній композиції образ і чий?»

Перегляд композиції «Попурі на теми пісень «АББА» у виконанні «Сопрано 10» (слайд 19).

Паралельно розвивалася й українська популярна естрадна музика — зірками нашої сцени у 70-90-х роках були С. Ротару, В. Зінкевич, Н. Яремчук, О. Білозір, Т. Петриненко, А. Кудлай, В. та С. Білоножки, П. Дворський, П. Зібров, В. Шпортько та  гурти «Водограй», «Смерічка», «Червона рута», «Стожари», «Черемош»,  тріо Мареничів та інші.

Символом української поп-музики вважають пісню «Червона рута». В основі її тексту лежить давньогрецька легенда про квітку руту. Зараз послухаємо повідомлення наших відвідувачів (слайд 20).

                      (Учні зачитують легенди про червону руту).

Автором музики  та  віршів  є  Володимир  Івасюк (слайд 21), а одна з перших, хто  виконував  цю пісню - неперевершена  Софія  Ротару (слайд 22). Співачка  створила  власний   стиль  виконання, для  якого  притаманне тонке  і гармонійне  поєднання  народних  і  сучасних естрадних  ритмів. Піднесена манера її виконання, оптимізм і ліричність, не позбавлена і драматичних нот, хвилюючий голос, яскрава зовнішність знайшла відгук у серцях мільйонів шанувальників артистки.

У 1971 році Софія Ротару виконала головну роль у музичному телефільмі «Червона рута».

     Розспівка (слайд 23).

Відкрийте, будь ласка, підручник на ст.84.

Розучування  пісні «Червона рута», слова та музика В. Івасюка (слайд 24)

- Знайомство з піснею, її змістом та мелодією.

- Прослуховування пісні.

- Розучування мелодії.

- Створення ритмічного малюнка першого куплету і приспіву.

- Робота над двоголоссям пісні.

- Виконання пісні.

     Зараз ми повторимо і закріпимо вивчену пісню «Моя Україна» нашого земляка-композитора з Конотопа Ніколо Петраша та поета Юрія Рибчинського (слайд 25, 26).

 

А зараз від вражень про популярних виконавців, гуртів створимо плакат (слайд 27).

 

Домашнє  завдання

1.  Дослідити  творчий шлях відомого українського композитора Володимира Івасюка. 

2. Підібрати зразки плакатів на кожен вид (стосовно теми уроку).

3. Прослухати твори сучасної популярної музики та визначитись, яким виконавцям ви надаєте перевагу і чому?

Підсумок уроку.

-         Що нового ви дізналися на уроці?

-         Які є види плакатів, техніки виконання?

-         Що необхідно для створення плаката про В.Івасюка?

-         Які зіркові імена представляють поп-музику різних країн?

 

 

docx
Додано
30 січня
Переглядів
108
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку