Інтегрований узагальнюючий урок на тему “Травлення” Матеріал підготували: Кучеренко Ірина Вікторівна, вчитель біології загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 19 Черкаської міської ради, вчитель-методист, старший вчитель. Агапова Любов Михайлівна, вчитель математики загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 19 Черкаської міської ради, вища категорія, старший вчитель.
Мета уроку: Тип уроку: Методи: Форми роботи: поглибити знання про будову та функції дихальної системи людини шляхом інтеграції біології та математики; розвинути здоров’язберігаючі компетентності учнів. узагальнення та систематизація знань. дидактична гра, проблемні питання, ситуативні задачі, евристичні питання, міжпредметні зв'язки (хімія, екологія, геометрія, валеологія, фізика, зоологія) групова, індивідуальна.
ІV ЕТАП Загальна вага бактерій в організмі людини досягає 3-4 кг, з них на шлунково - кишковий тракт припадає 75-78 %. Науковці стверджують, що кількість бактерій в кишечнику в 10 разів більша, ніж загальна кількість всіх клітин організму і складає приблизно 100 трильйонів. Вирахуйте масу симбіотичних бактерій в тілі людини. Якою кількістю клітин побудовано тіло людини?
Додаткові питання Чим пояснити той факт, що в травному каналі травоїдних тварин симбіотичних мікроорганізмів міститься більше, ніж у хижих чи всеїдних? Скільки приблизно мікроорганізмів міститься у жуйних тварин в розрахунку на 1літр вмісту? Виразіть середнє значення кількості бактерій у рубці корови від найменшого до найбільшого значень.
Додаткові питання Як головний мозок “дізнається” про те, голодна людина чи ні? Чому не можна до прийому їжі їсти цукерки? Чому дієтологи радять морозиво вживати не як десерт, а під час окремого прийому їжі? Яке із наведених співвідношень елементів раціону людини відповідає прямій або оберненій пропорційності?
VIІ ЕТАП Вкажіть правильне твердження щодо відносного вмісту продуктів харчування у денному раціоні: а) частка овочів та фруктів має перевищувати частку білкових продуктів; б) частка молочних продуктів має бути більшою порівняно з часткою крохмалистих продуктів; в) частка продуктів із високим вмістом цукру й жирів має перевищувати частку молочних продуктів; г) частка продуктів з високим вмістом цукру й жирів має дорівнювати частці крохмалистих продуктів.
Додаткові питання При збалансованому раціоні продукти харчування повинні розподілятись наступним чином: При триразовому харчуванні на сніданок повинно припадати 30%, на обід 45%, на вечерю – 25%. При чотириразовому харчуванні: на сніданок – 25%, на обід – 35%, полуденок – 20%, на вечерю – 20% Складіть кругову діаграму, використовуючи наведені данні.