Інтегрований захід з української мови та біології з теми " Ті що поруч"

Про матеріал
Розробка інтегрованого заходу з української мови та біології з теми " Ті що поруч"
Перегляд файлу

Тема: «Ті що поруч»

Мета:  Освітня:поширити уявлення учнів про особливості поведінки домашніх тварин, детальніше ознайомити учнів з такими домашніми тваринами: кішкою, собакою,свинею,конем. Систематизувати знання про походження назви домашніх тварин. Ознайомити з цікавими фактами поведінки  життєдіяльності тварин. Обговорити яку користь дають людям тварини.

Розвиваюча: Розвивати логічне мислення, вміння виражати свої почуття та емоції, сприяти розвитку креативності. Стимулювати дітей до творчої діяльності. Розширювати кругозір дітей щодо професій, які пов’язані доглядом за  домашніми тваринами. Навчати дітей уважності, доброзичливості

Виховна: сприяти  вихованню дбайливого ставлення та любові до домашніх тварин , почуття відповідальності за життя та здоров’я домашніх улюбленців.

Обладнання:смартдошка,презентація,відеофайли, музичні файли, дитячі малюнки тварин,додаткові ілюстрації.

Вид заняття. Інтегроване  віртуальне дослідження – подорож .

Міжпредметні зв’язки: українська мова, українська література,біологія,географія,музичне мистецтво.

Хід заходу:

І . Демонстрація відеофайлу « В світі тварин  - музичне слайд-шоу»

 ▬Учитель біології.: Нас всюди оточує розмаїтий, безмежний, неповторний світ живої природи. Це пишні гіллясті дерева, дивовижної краси квіти, барвисті метелики, пернаті птахи і, звісно, наші чотириногі друзі — тварини. Тварина стала вірним другом людини ще в прадавні часи, коли наші пращури змогли приручити диких звірів. І тепер ми вже не можемо уявити наше життя без  — веселого, пильного, вірного та відданого друга і охоронця    собаки, без кота — поважного та вусатого мишолова . Віддаємо ми шану і іншим домашнім улюбленцям. Іноді ми  тварин називаємо нашими меншими братами.

Учитель української  мови: А чи задумувались ви   про походження назви домашніх тварин? Чому  ми  говоримо саме «собака»  або «кішка»,  а не інакше. Тому  сьогодні  ми зробимо дослідження і дізнаємось історію походження  цих слів.

Учитель біології:  Кожна  тварина  має свої  особливості. Ці особливості  можуть бути закодовані у музиці. Я пропоную вам впізнати тваринку за музикою.

(звучить музика про коня)

- Кого на вашу думку може характеризувати  ця мелодія?

Учитель української  мови: Це кінь. Коні – мабуть, найграндіозніші тварини нашої планети. І хоча більшість з нас захоплюється цими тваринами, та все ж є безліч цікавого про них, про що ми, напевне, і не здогадувались. Зокрема цікаво дізнатися, як виникла назва цих тварин.

2. Виступ учнів «Мандрівки назви  «кінь»

- Які ж вислови склав народ зі словом «кінь» , яке ставлення у людей до одного з найвірніших друзів людини?

3 Виступ учнів із дослідженнями "Тваринні" фразеологізми зі словом «кінь»

▬Учитель біології:  Ми дізнались особливості  походження назви . А зараз увага на екран. Перегляд  відеофайлу «Неймовірні факти про коней - Аліса Спіченко»

Отож, про які ще риси характеру коня ви дослідили 

Дослідження учнів про коня.

Коні, як і люди, можуть сильно відрізнятися за характером, темпераментом .

Темперамент коней обумовлюється типом їх вищої нервової діяльності

У коней тип вищої нервової діяльності вроджений як  і у людини  і не змінюється з віком, не залежать. від масті, а є результатом успадкованих (генотипових) та індивідуально набутих (фенотипічних) .

Всього їх чотири:

-Сильний урівноважений рухливий (відповідає сангвінічного);

-Сильний урівноважений інертний (флегматик);

-Сильний неврівноважений (холеричний);

-Слабкий (відповідає меланхолійному).

Вважається, що коні з чорним забарвленням більше граціозні і рухливі, більш витривалі і швидше скачуть. Коні з рудим забарвленням відрізняються непередбачуваним характером.

Коні легко можуть визначити господаря по запаху.

Відмінний нюх допомагає тваринам знаходити місця пасовищ з більш соковитою травою. До речі, вони непогано розбираються в травах – які з них їстівні, а які отруйні. Також завдяки своєму нюху і іншим якостям коні можуть знайти воду. Навіть якщо він перестає бачити від своєї старості (про зір ви прочитаєте нижче), його орієнтацію зберігає нюх і великі відстані для нього не проблема. Коні дуже чутливі до деяких продуктів харчування і особливо спиртного. Не переносять нетверезих людей, і про це слід пам’ятати, ідучи до коня.

Кут зору тварини становить майже 360 градусів,вони  можуть помічати те, що відбувається навколо себе. А ще вони розрізняють предмети в темряві.

Вони здатні чути звуки, які нам недоступні: будова їх слухового апарата до того ж дозволяє не просто ідеально приймати вступний сигнал, але і посилювати його, що в своєму роді унікально.

На відміну від багатьох інших тварин, коні бачать світ кольоровим, але червоний колір і синій їм непідвладний. Також не складає особливих труднощів для нього і розрізняти предмети в темряві.

 Розвинутий дотик — це ще одна фізіологічна особливість даних тварин. Найкраще вони почувають своїми губами і копитами. Цікаво, що копито є не тільки самою чутливою частиною тіла у коня, а й відповідає за циркуляцію крові. Силу  яку  кінь до нього прикладає змушує кров переміщатися вгору по судинах.

Вони здатні зчитувати наші емоції за виразом обличчя і самі активно користуються мімікою.

Коні прекрасно пам'ятають вираз обличчя і в наступний раз зустрічають людини тим радісніше, чим позитивнішим  було розставання. Виявилося, що коні, які пам'ятають озлоблені обличчя, частіше повертались до людини так, щоб бачити її лівим оком: за словами вчених, це може бути пов'язано з більш активною передачею зорової інформації в праву півкулю мозку, яка особливо активно залучена до реакції на небезпеку. І навпаки: тварини, які спостерігали позитивні емоції на портреті, довше намагалися утримувати людину в полі зору правого ока. Автори пов'язують це з залученням лівої півкулі мозку в соціальну поведінку.

Ті з них, хто запам'ятав агресивне обличчя, зустрічали людину з явним занепокоєнням. Все це доводить, що коні не тільки розпізнають вирази обличчя, але і пов'язують їх з конкретною людиною, запам'ятовуючи її емоції і характер.
Коні мають неабиякий розум, і на це слід зважати. Спробуйте, сівши верхи, переїхати струмочок. Кінь ніколи не помчить як у фільмах. Він спочатку обережно підійде, спробує копитом грунт, і дуже повільно буде пересуватися. Тварина піклується і про себе, і про вершника, який може впасти

Коні здатні розрізняти музику. В їхній свідомості хороша композиція повинна бути спокійною, мелодійною, а важкий рок  вони слухати не можуть.

Щоб визначити вік коня, можна подивитися на його зуби. Як багато з вас здогадалися, відомий усіма вираз «Дарованому коню в зуби не дивляться» утворено на основі цього факту.

Через свою велику вагу кінь не може стояти на трьох ногах, якщо з четвертою щось трапилося. Тому великою проблемою для господаря буде зламана кінцівка. Вона дуже довго лікується і перешкоджає подальшому розвитку коня.... 
У 1882 році Володимиром  Одоєвським  була видана фантастична книга «Яким буде людське суспільство у 4338 році». В цій праці є згадка і про коней. Автор вважає, що «до цього часу кінь втратить своє попереднє значення і перетвориться на кімнатну або навіть кишенькову тварину». На той час це здавалось абсолютно нереальним явищем. Нині — це майже буденність. Наприклад, у Південній Америці, Штатах, Англії і багатьох країнах Сходу вже є коники доволі невисокого зросту. В 11 років дорослий кінь має зріс 35 см, вагу 9 кг, а це набагато менше за зріст і вагу великої собаки.

Для Вас творче завдання    скласти пазл

 http://two.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=3419195&k=16085306

- Яку тваринку характеризує  наступна мелодія? (звучить музика «пісня до котика»)

▬ Учитель української  мови : Це котик. Милий, ласкавий, пухнастий, улюблений – так найчастіше характеризують котика. У Франції вірять у чарівних котів, які приносять щастя і процвітання у сім’ю. Згадаймо казку французького письменника Ш. Перро «Кіт у чоботях». Можливо,  слово «кіт» має котресь із цих значень. Зараз ми дізнаємося про це від групи, яка досліджувала походження слова.

2. Виступ учнів «Мандрівки назви «кіт»

- Яким постає кіт фразеологічних зворотах? Що спільного у значеннях у цих всіх висловах?

3 Виступ учнів із дослідженнями "Тваринні" фразеологізми зі словом «кіт»

▬ Учитель біології:  Навіщо кішкам вуса ?

На це питання вчені відповідають просто : вуса потрібні для дотику, а зовсім не для краси. Як правило довжина вуса становить не більше 7см., проте один кіт відзначився супер  – довгими вусами . Кіт породи мейн - кун на ім’я Місії, якій проживає у Фінляндії пізнає світ за допомогою 19-сантіметрових вусів.

А ви знаєте що за допомогою кішок можливо лікувати ? Яку назву має ця допомога ?

Фенілтерапія являє собою терапевтичний вплив кішок . Вона сприяє зниженню артеріального тиску нормалізує роботу серця позбавляє від суглобових і головних болів. Кішки прискорюють відновлення після травм лікує внутрішні запальні захворювання. Кішка чудово вміє вгадувати хворі місця свого господаря. Спілкування з ними зміцнює імунітет. Дуже корисно і муркотіння кішки яке навіть може підвищувати цільність кісток людини .Які дослідження підготували ви?

Дослідження учнів з біології

Кішки, як і люди, відрізняються за темпераментом. Саме темперамент визначає стиль їхньої поведінки, ставлення до людей, риси характеру і їх зовнішній прояв.

Кішки, як і люди, бувають интравертами і екстравертами

Кішка-сангвінік . Тварина з таким темпераментом - справжня знахідка. Все у нього в міру - і спокій, і рухливість. Дружелюбність допомагає сангвінікам швидко встановлювати контакт з усіма членами сім`ї. Кішка-сангвінік відмінно порозуміється і собакою, і з білкою, і навіть з папугою. Вона тонко відчуває, тому ніколи не нав`язується. Єдине, з чим вам доведеться рахуватися - з її ревнощами.

Кошеня-сангвінік - не завжди найбільший серед своїх братів і сестер, але завжди найміцніший, контактний і впевнений в собі. Таке кошеня не злякається незнайомої людини, не стане нявкати, але якщо його приголублять, він віддячить муркотанням. Сангвінік не стане забиватися під диван, а почне вивчати свою нову середовище проживання. 

КІШКА-ХОЛЕРИК  її дії імпульсивні і непередбачувані. Вона легко збуджується і насилу зупиняється. Без хазяйської ласки і надмірної строгості таку тварину з милого крихти з хуліганськими замашками може вирости в дорослу особину з агресивними нахилами. При неправильному вихованні холерики стають погано керованими,вони  періодично бігають  по кімнатах, стрибають на штори і лякають дітей. Такий  вихованець стане найвідданішим, життєрадісним і веселим ,і навіть в критичних ситуаціях здатний захистити свого господаря від зовнішньої агресії.Коти-холерики не виносять ні підганянь, ні лайки на свою адресу.

Кіт-меланхолік. Тварини з таким темпераментом відрізняються схильністю до підвищеної чутливості і смутку. Вони все сприймають близько до серця з причини своєї нестійкої психіки і боязкості.

Він важко сприймає неуважність і недбале ставлення до себе і вже точно не буде зважати на вашій зайнятістю. Він чекає, щоб ви з ними розмовляли і постійно виявляли увагу до нього в тому чи іншому вигляді. Меланхолік вловлює найменші зміни настрою свого господаря і підтримує, коли того буває важко.

Кіт Флегматик. Тварини з таким темпераментом відрізняються дуже лагідну вдачу. Вони ведуть себе спокійно і тихо, терпляче і поблажливо переносять прокази дітей, ніколи не проявляють агресії, та й взагалі - ідеальні для домашнього утримання. Особливо всі ці якості підійдуть сім`ям, де є маленькі діти..

Такі тварини - дуже сприйнятливі до тону господаря.

Вони довгими годинами лежать на одному місці. Через малу рухливість тварини схильні до ожиріння.

Є  5 типів котячих характерів: кіт-людина, кіт-мисливець, кіт-кіт, "сварливий" кіт і "допитливий".

"Кіт-людина" ніжний і прив'язаний до свого господаря, потребує постійної його уваги. Такі коти вважають себе повноцінними членами сім'ї і навіть можуть впливати на людей. Вчені рекомендують якомога частіше гладити і гратись із котом.

"Кіт-кіт" не буде сумувати без господаря. Для такого кота краще спілкуватись із собі подібними. Любить тертися носами з іншими представниками котячих. Таким кішкам краще жити в парі.

"Сварливий" кіт - незалежний і відчуває себе господарем у будинку. Зазвичай не потребує людської ласки і нерідко її відкидає. Не любить йти до рук чи бавитись із господарем і часто може бути агресивним. Він позначає свій простір і не любить, коли на нього зазіхають.

"Кіт-мисливець" - це тварина свободи і простору. Він завжди полює на птахів, мишей - має добре виражені мисливські інстинкти. Погано приживається в закритому просторі. Такі коти люблять бігати за іграшками і переслідувати уявну здобич.

"Допитливий" кіт постійно щось досліджує, любить вивчати все навколо себе. Варто у будинку з'явитись новому предмету, людині чи речі, кіт одразу йде вивчати його. Весь час обнюхує предмети і шукає пригоди, не боїться нових місць. Допитливість у цього типу кішок превалює над обережністю.

▬ Учитель біології: Отже давайте узагальнимо наші знання.

        Перегляд відео файл «13 фактів про котів та цікаві особливості кішок»

▬ Учитель біології:  Для Вас творче завдання    скласти пазл

 http://two.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=3419189&k=72384666

Учитель української  мови. У трипільців, які жили на значній частині сучасних українських земель,  ця домашня тварина  належала до культових тварин. З давніх-давен, як свідчить історія, до них шанобливо ставилися єгиптяни, греки, індійці, індіанці, римляни, скандинави та німці. У багатьох країнах їх  використовують на митниці для пошуку наркотиків.

А  як говорить музика про цю тварину?  (звучить музика «для  свинки»)

Так, це свиня.

Ми, українці, впевнені, що свинка з поросятками жили коло нас завжди. Але, виявляється, історія слів «свиня» та «порося» не така вже й проста. Послухаймо дослідників.

 2. Виступ учнів  «Мандрівки назви «свиня»

  Вчені встановили, що свині ще й кмітливі: вони посідають четверте місце серед найрозумніших тварин. За своїм інтелектом вони поступаються лише шимпанзе, дельфіну і слону. До того ж, вони ще й допитливі та винахідливі, здатні реагувати на музику. У них відмінний нюх, який використовується для пошуків наркотиків. Американські вчені довели, що свині мають довгострокову пам’ять, а зоологи із Нідерландів виявили схильність свиней до емпатії . Слід зазначити, що свині давно увійшли в арсенал сучасної медицини.

Що думає про свиней український народ?

СПРАВЖНЯ СВИНЯ

Раді дуже мама й татко –

Народилось поросятко!

Хоч гарненьке, що й казати, 

Та вночі не хоче спати.

Тато й мама позіхали, 

Поросятко колихали!

Завищав сердитий татко:

– Ну й свиня ти в нас, дитятко!!!

3 Виступ учнів із дослідженнями "Тваринні" фразеологізми зі словом «свиня»

Дослідження учнів

▬ Учитель біології:

Дикого предка домашньої свинки здавна називали вепром,він має ще один «псевдонім» – сікач.

Деякі племена папуасів Нової Гвінеї так люблять своїх свинок, що тримають їх у будинках, звуть на ім’я, сплять із ними в одному ліжку,щоб не вбивати і не їсти «члена родини», папуаси обмінюються свинями зі своїми сусідами.

Які ще  особливості цієї тваринки  ви дослідили?

Дослідження учнів

Свиня належить до першої десятки найрозумніших тварин світу – її інтелект не поступається собачому, а в деяких випадках «п’ятачки» навіть кмітливіші. Так, під час експериментів у Кембріджі (Великобританія) свиней і собак зачинили в холодне приміщення і показали, як за допомогою кнопки вмикати опалення. Свині засвоїли цей «урок» за хвилину, а собакам потрібно було хвилини 2 чи 3. Вони легко звикають до певного розпорядку дня. Люблять купатися, чухатися, легко привчається до окремого «туалету», як і кіт.

Неабиякий у свиней також нюх. Після відповідного дресирування вони відчували куріпку та іншу дичину за 36 метрів. Раніше такі свинячі здібності використовували тільки для пошуку делікатесних грибів трюфелів, які ростуть під землею. Але свиня може непогано виявити себе і як «поліцейський» в аеропорту для винюхування контрабандних наркотиків, і як рятувальник для пошуку людей під руїнами чи снігом, і а також  як «мисливець».

Для свині п'ятачок, як для кішки вуса , головний  аналізатор  і апарат  розвідки. Будь-яку цікаву  річ  свиня  мацає носом, визначає  ним  своїх  і чужих.

У свиней немає потових залоз, а потіє тільки рило, тому вони намагаються шукати прохолоду в грязі, а не тому що вони такі бруднулі. Крім того, бруд захищає їх від паразитів, а також сонячних опіків. Чому ще  свині люблять порпатися в землі? Вони це роблять, щоб з ґрунту , а краще з глини, добути … залізо (з коренів рослин, зрозуміло). Якщо не буде вистачати заліза, тварина захворіє анемією.

Свині не розрізняють запахів. Приміром, не знають як пахне алкоголь.

Сила вереску свині досягає 115 децибел це на три  більше, ніж у  злітаючого  реактивного лайнера.

 А ще свині добре дресируються, люблять музику і навіть іноді підрохкують у такт, можуть за десятки кілометрів знайти дорогу додому, відчувають час і, за дотримання режиму на фермі, підходять до годівниць за хвилину до подачі їжі.

Свині можуть бути дуже агресивні. Нерідкі запеклі бійки за місце біля годівниці, в результаті виникає сильне нервове напруження. Агресивні реакції спостерігаються і в інших випадках. Тварини борються за територію, захищають потомство, підтримують «соціальний» статус в групі.

 Через анатомічну будову хребта (дуже коротка шия) свиня,щостоїть на чотирьох ногах, ніколи не бачить неба.

Свині добре плавають, можуть проплисти до 5 км і швидкобігають, розвиваючи на короткий час швидкість до 12 км/год, інавіть вміють пірнати. На атолі Факаофо в Тихому океаніводяться свині-рибалки, які вміють пірнати на глибину до 15 м

Скільки може прожити свиня? Кабан живе до 25 років, вік домашньої свині — близько 15 років.

Рекорд плодючості належить свиноматці китайської (як годиться) породи тейху – за раз вона народила 42 живих поросят.

А ще свиня є ідеальною лабораторною твариною, допомагає робити медичні відкриття, рятує людські життя і навіть «ділиться» з людиною власними органами. За багатьма параметрами (склад крові, фізіологія харчування, всеїдність) свиня дуже близька до людини, фізіологічно ближчими є лише мавпи. Свиня хворіє багатьма «людськими» хворобами і лікують її майже так, як людину. От лише аналіз крові у неї найзручніше брати з вуха, бо всі інші вени зарослі салом.

Свинячий організм також дає нашій медицині шлунковий сік, інсулін, гематоген, шкіру .

▬ Учитель біології: Давайте подивимось разом ,якою  винахідливою може бути свинка якою  Перегляд відео файл «Винахідливість свинки».

▬ Учитель біології:  Про винахідливість свинки ми подивились,тепер для Вас творче завдання    скласти пазл

 http://two.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=3419207&k=7261838

▬ Учитель біології:  Ця тварина протягом тисячоліть живе пліч-о-пліч з людиною і є вірним супутником для багатьох з нас.

Яку тваринку характеризує  наступна мелодія? (звучить музика «музика до собаки»)

Учитель української  мови.  «Якщо у вас є собака, ви повертаєтесь не в будинок, а додому»  слова австралійської поетеси Пем Браун . Хто ж зустрічає нас вдома: пес чи собака? Чому ми маємо дві назви цієї тварини зараз дізнаємося.

2. Виступ учнів  «Мандрівки назви «собака» та «пес»

Учитель української  мови Немає такої людини, яка б відмовилася мати поруч вірного друга, бо «Собака-це єдина істота на землі, яка любить тебе більше, ніж себе». Дж. Біллінгс.  Володар хвоста і чотирьох лап не зрадить господаря ні за яких обставин, буде їсти з його руки і спати біля ніг, охороняючи спокій і сон.
Багато хто не може уявити своє життя без  чотириногого друга. Адже відданіше і кумедніше їх не знайти в усьому світі. Про їх відданість склалося багато цікавих, красивих цитат та фразеологізмів.
3 Виступ учнів із дослідженнями "Тваринні" фразеологізми зі словом «собака, пес»

▬ Учитель біології: У США  знаходиться єдина в світі церква для собак. Її побудував в XIX столітті художник Стефан Ханеке  в знак подяки своїм п'яти лабрадорам, які допомогли йому перемогти важку хворобу.

  А які  факти про собаку дослідили ви?

Дослідження учнів

Фахівці-зоологи виділяють наступні основні типові особливості психоемоційного статусу у собак:

  • Сангвінік. Найбільш комфортний у змісті вид темпераменту вихованця. Тварини сангвинистического типу володіють спокійним характером, швидко адаптуються до зміни навколишньої обстановки, рівно ставляться до дітей та іншим тваринам. Собаки-сангвініки добре справляються зі стресовими ситуаціями. Це відмінні тварини-компаньйони з сильним, урівноваженим типом нервової системи.
  • Холерик. Характеризується більш високою нервовою збудливістю, ніж сангвинистический тип. Тварини дуже активні, миттєво реагують на подразники зовнішнього середовища. Собак-холериків складно виховувати через їх невгамовної енергії і невисокій ступеня концентрації. Такий тип нервової системи відмінно підходить для змагань і полювання. Тварина з холеричним темпераментом слід вибирати активним людям.
  • Флегматик. Собаки з таким типом темпераменти володіють спокійним і врівноваженим характером, витримують великі навантаження. Собаки-флегматики складні в навчанні, але відмінно ладнають з дітьми.
  • Меланхолік. Рідкісний тип психоемоційного статусу у тварин. Собаки-меланхоліки характеризується боязкістю, нерішучістю, поганою адаптацією до зовнішніх факторів середовища.

green point with spaceШум грози часто викликає біль у вухах собаки. Якщо ви бачите, що ваш вихованець злякався грози, в дійсності це може бути реакція на біль у вухах.

Собаки здатні розрізняти кольори. Їх світ не є чорно-білим. Однак їх колірна гамма не така широка, як у людини.

green point with spaceУ собак дуже розвинена здатність до сприйняття запахів. Вони відчувають аромати в тисячі разів краще людини.

green point with space Собаки не пітніють через шкіру? Їх піт виходить назовні через подушечки лап і швидке дихання.

green point with spaceРівень інтелекту собаки такий же, як у дворічної дитини.

green point with spaceСобаки здатні запам'ятати понад 250 слів і жестів, вони можуть рахувати до 5 і вирішувати найпростіші математичні завдання.

green point with spaceСобачий сміх таке ж природне і часте явище, як і людський. Собаки сміються також, як люди, тільки замість «ха-ха» вони вимовляють «х-х». Найчастіше наші вихованці сміються під час гри і при зустрічі з господарем.

green point with spaceШоколад є отрутою для собак. У ньому містяться речовини, які викликають ураження її центральної нервової системи.

green point with spaceСобаки можуть розрізняти ультразвукової свист. Дізнавшись про це, Пол Маккартні вставив цей звук в одну з пісень спеціально для свого собаки.

green point with spaceНапевно, всі знають, що цуценята народжуються глухими і сліпими. Тому перше чуття, яке у них розвивається - це дотик. Все тіло чотириногих вихованців покрито нервовими закінченнями, що допомагають їм у цьому.

green point with spaceЦілих 18 видів різноманітних м'язів керують вухами собаки.

green point with spaceСобака розрізняє 500 000 запахів. Нюх у собак прекрасно розвинений. Собака постійно обнюхує повітря, землю і прилеглі об'єкти для того, щоб зорієнтуватися в світі. Нюховий центр головного мозку розташовується на лобі собаки відразу над очима. У різних собак рівень нюху різний. Відомо, що в цілому собака розрізняє близько півмільйона запахів, в той час як  людина - всього кілька тисяч.

green point with spaceДві собаки пережили крах Титаніка - шпіц і пекінес.

green point with spaceСобаки-поводирі не відрізняють червоний сигнал світлофора від зеленого. Тому вони орієнтуються по потоку руху

▬ Учитель біології:  Для Вас творче завдання    скласти пазл

 http://two.flash-gear.com/npuz/puz.php?c=v&id=3419186&k=65982218

▬ Учитель біології    Як ви вважаєте на скільки собака є вірним другом?

▬ відповіді  учнів….

▬ Учитель біології    Я пропоную зараз разом переглянути фрагмент відеофайлу.

                    фрагмент відоефайлу «Білий Бім Чорне вухо»

  Які емоції , почуття ви відчували під час перегляду цього відеофайлу?

  відповіді  учнів….

Підсумок. 1. Чи  сподобався Вам цей захід..?

                   2.Чим  сподобався Вам цей захід..?

                   3.Про які факти ви дізнались  виконуючи дослідження?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Інтегровані уроки
Додано
28 лютого 2019
Переглядів
910
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку