Більше діла – менше слів.
Інтелект-шоу
7 клас
Розробила: Швидка Т.Г.
Мета: закріпити теоретичні знання учнів, отримані у 5-7 класах(підготовка до участі в шкільних олімпіадах); стимулювати інтерес учнів до предмета; виховувати повагу до трудової діяльності, людей праці.
Форма проведення: інтелектуально-розважальна гра.
Хід гри.
Правила гри.
Гра проводиться за правилами телевізійної програми «Найрозумніший». У відбірному турі беруть участь усі учні 7-х класів. У перший тур вийдуть 8 учасників – хто першим дасть відповіді на запитання.
Відбірковий тур.
-
Яке пристосування використовують для креслення викрійок швейних виробів у масштабі?
а) циркуль; б) транспортир; в) масштабна лінійка.
2. Яким швом обробляють низ спідниці?
а) стачним(зшивним); б) подвійним; в) упідгін.
3. На стояку рукава швейної машини розташовується…
а) голка; б) ниткопритягувач;
в) регулятор довжини стібка.
4. Найбільша економія тканини досягається….
а) під час зняття мірок; б) у процесі розкроювання;
в) при зшиванні.
5. Яка довжина сантиметрової стрічки?
а) 150 см; б) 200 см; в) 100 см.
6. Нитка основи в тканині проходить …
а) упоперек тканини; б) уздовж тканини;
в) уздовж пруга.
7. Тканину при розкрої настилають …
а) лицем до низу; б) лицем до лиця;
в) лицем догори.
8. Як називається пристосування побутових приладів для їх увімкнення до електричної мережі?
а) штепсельна вилка; б) штепсельна розетка;
в) вимикач.
І тур.
( 8 учасників сідають за столи)
Кожному з учасників ставляться запитання і пропонується декілька відповідей, серед яких тільки одна правильна ( 5с на відповідь).
-
Процес нагрівання продукту і доведення його до готовності в невеликій кількості рідини називають…
а) жарення; б) варіння;
в) гасіння; г) припускання.
2. У яких з названих продуктів утримується найбільша кількість вітаміну С?
а) картопля; б) чорна смородина;
в)груша; г) морква.
3. Усі написи на креслені виконують…
а) ручкою; б) олівцем;
в)маркером; г) фломастером.
4. Яка з операцій не належить до теплової обробки овочів?
а) варіння; б) розмороження;
в) припускання; г) запікання.
5. Який вимір фігури ніколи не використовується в побудові креслення спідниці?
а) Сг; б) Ст; в) Сс; г) Дв.
6. Який з овочів відносять до коренеплодів?
а) огірок; б) редис;
в) томат; г) капуста.
За підсумками першого туру журі відбирає 4-х учасників для участі в півфіналі.
Лічильна комісія оголошує суми балів, які набрали учасники.
ІІ тур – півфінал.
Щоб визначити, хто буде першим грати, пропонується розшифрувати слово за допомогою дешифратора. Хто впорається першим – розпочинає гру.
1
А, Б, В
|
2
Г, Д, Е, Є
|
3
Ж, З, І, Ї, Й
|
4
К, Л, М, Н
|
5
О, П, Р
|
6
С, Т, У
|
7
Ф, Х, Ц
|
8
Ч, Ш, Щ
|
9
Ю, Я, Ь
|
Слова для розшифровки:
-
55179 (праця);
-
6634 (стіл);
-
5432 (плід).
Учасникам по черзі пропонують категорій запитань із трудового навчання.
За кожну правильну відповідь – 1 бал.
Час, відведений на читання запитань – 1 хв.
Запитання категорії «Харчові продукти».
-
Як називається наука про харчові продукти, їх цінність для організму людини, способи приготування страв? (Кулінарія)
-
Як називається споживання їжі протягом доби з дотриманням часу? (Режим харчування)
-
Як називається приміщення, у якому готують їжу? (Кухня)
-
Які харчові продукти отримують із зерен польових культур? (Крупи)
-
Які страви готують з одного або кількох видів свіжих, варених або консервованих овочів? (Салати)
-
Як називають розміщення посуду й інших столових приборів на столі? (Сервірування)
-
Який продукт отримують із тушок тварин? (М’ясо)
-
Як називають споживання їжі вранці? (Сніданок)
-
Який пристрій застосовують для збивання коктейлів? (Міксер)
-
Як називають суп з рибою? (Юшка)
-
Як називають хліб з маслом? (Бутерброд)
-
Яким інструментом очищують продукти та розділяють їх на частини? (Ножем)
-
Який напій виготовляють шляхом видавлювання із фруктів? (Сік)
-
Як називають прилад для приготування підсмажених шматочків хліба? (Тостер)
-
Який кухонний посуд застосовують для варіння супів? (Каструля)
-
Як називається процес приготування страв у духовці? (Запікання)
Запитання категорії «Обробка тканин».
-
Як називають пристосування для крейсування викрійок? (Крейда)
-
Яке пристосування використовують для з’єднання деталей швейного виробу нитками вручну? (Голка)
-
Як називають процес виготовлення викрійок деталей швейних виробів? (Конструювання)
-
Як називають тимчасове з’єднання деталей виробу до примірки? (Зметування)
-
Як називається процес з’єднання бічних швів у спідниці на швейній машині? (Сточування або зшивання)
-
Який механічний пристрій використовують для застібки спідниці? (Блискавка)
-
Як називають волокна для виробництва тканин? (Текстильні)
-
Як називається процес оздоблення виробу різними візерунками з ручних швів? (Вишивання)
-
Як називають матеріал, що складається з ниток, які переплітаються? (Тканина)
-
Яким приладом усувають заломи і пом’ятості на тканині? (Праска)
-
Яке пристосовування допомагає уникнути стягування тканини під час вишивання? (П’яльця)
-
Яку тканину використовують для вишивання хрестиком? (Канва)
-
Які інструменти застосовують для ручного в’язання? (Спиці, гачок)
-
Якими нитками вишивають найчастіше? (Муліне)
-
Як називають машини для з’єднання деталей із тканини? (Швейні)
-
Як називається котушка, на яку намотується нижня нитка у швейній машині? (Шпулька)
Запитання категорії «Охорона праці»
-
Скільки осіб може бути біля прасувальної дошки під час роботи? (Одна)
-
Як називається пристосування для зберігання голки і шпильок? (Гольник)
-
У якому положенні залишають праску по закінченні роботи? (Вертикально)
-
Де перебувають ноги під час заправлення ниток у ножну машину? (На підлозі)
-
Як називають головний убір, під який заправляють волосся під час шиття? (Косинка)
-
З якого боку має падати світло під час шиття на швейній машині? (Ліворуч)
-
На якій відстані від очей слід тримати п’яльця у процесі вишивання? (30-40 см)
-
Якою повинна бути температура у майстерні? (180С)
-
З якого боку від працюючого мають лежати ножиці на столі? (Ліворуч, спереду)
-
На чому повинна стояти людина, що працює з електроплиткою або праскою? (Гумовий килимок)
-
До чого призводить неуважність і порушення дисципліни на уроках трудового навчання? (До травм)
-
З якого матеріалу мають бути ручки в посуді для приготування їжі на електроплитці? (Пластмасові, дерев’яні)
-
Як правильно подавати ножиці? (Кільцями уперед)
-
Що треба зробити при травмуванні на уроці? (Повідомити вчителя)
Запитання категорії «Секрет»
-
Як називається професія людини, що займається приготуванням їжі? (Кухар)
-
Який фахівець створює моделі одягу? (Модельєр)
-
Людина якої професії лікує тварин? (Ветеринар)
-
Як називають людину, що вирощує і доглядає садові рослини? (Садівник)
-
Людина якої професії займається пошиттям одягу? (Швачка)
-
Як називають висококваліфікованого фахівця, що розробляє креслення майбутніх виробів? (Конструктор)
-
Хто займається проектуванням будинків, шкіл, заводів, міст? (Архітектор)
-
Людина якої професії вирощує овочі? (Овочівник)
-
Як називається професія людини, що виготовляє тканини на верстатах? (Ткач)
-
Хто оздоблює вироби із тканин візерунками з ручних стібків? (Вишивальниця)
-
Який фахівець займається вихованням і навчанням дітей? (Учитель)
-
Який фахівець лікує людей? (Лікар)
-
Який фахівець ремонтує побутові електроприлади? (Електрослюсар)
-
Хто займається організацією виробництва? (Менеджер, директор, інженер)
ІІІ тур – фінал.
Двом учасникам цього туру пропонується встановити правильну послідовність виготовлення спідниці й пошиття спідниці.
Виготовлення спідниці. Пошиття спідниці.
-
Розкрій. 1. Обрабка виточок.
-
Художнє модулювання. 2. Обробка верхнього зрізу.
-
Обробка деталей. 3. Обробка застібки.
-
Конструювання. 4. Обробка низу.
-
Пошиття. 5. Обробка зрізів.
(4, 2, 1, 3, 5) (1, 5, 3, 2, 4)
Додаткове завдання.
Скласти прислів’я про працю:
-
Труда – плода. (Без труда, нема плода)
-
Діла – слів. (Більше діла – менше слів)
-
Діло – сміло. ( Зробив діло – гуляй сміло)
-
Труд – перетруть. (Терпіння й труд усе перетруть)
Журі підбивають підсумки ІІІ туру і визначає переможця.