Інтелект-шоу "Більше діла - менше слів" для шкільного конкурсу "Кращий з предмета" 7 клас.

Про матеріал
Інтелектуально-розважальна гра, яка допоможе вчителю перевірити та закріпити теоретичні знання учнів, отримані у 5-7 класах (підготовка до участі в шкільних олімпіадах); стимулювати інтерес учнів до предмета.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Більше діла – менше слів.

 

Інтелект-шоу

7 клас

 

 

 

 

Розробила: Швидка Т.Г.

 

 

Мета: закріпити теоретичні знання учнів, отримані у 5-7 класах(підготовка до участі в шкільних олімпіадах); стимулювати інтерес учнів до предмета; виховувати повагу до трудової діяльності, людей праці.

Форма проведення:  інтелектуально-розважальна гра.

 

Хід гри.

 

Правила гри.

Гра проводиться за правилами телевізійної програми «Найрозумніший». У відбірному турі беруть участь усі учні 7-х класів. У перший тур вийдуть 8 учасників – хто першим дасть відповіді на запитання.

 

Відбірковий тур.

 

  1. Яке пристосування використовують для креслення викрійок швейних виробів у масштабі?

 а) циркуль;   б) транспортир;   в) масштабна лінійка.

      2. Яким швом обробляють низ спідниці?

 а) стачним(зшивним);   б) подвійним;   в) упідгін.

       3. На стояку рукава швейної машини розташовується…

 а) голка;            б) ниткопритягувач;   

 в) регулятор довжини стібка.

       4. Найбільша економія тканини досягається….

 а) під час зняття мірок;   б) у процесі розкроювання;

 в) при зшиванні.

       5. Яка довжина сантиметрової стрічки?

 а) 150 см;   б) 200 см;    в) 100 см.

       6. Нитка основи в тканині проходить …

 а) упоперек тканини;    б) уздовж тканини;

 в) уздовж пруга.

       7. Тканину при розкрої настилають …

 а) лицем до низу;   б) лицем до лиця;

 в) лицем догори.

       8. Як називається пристосування побутових приладів для їх увімкнення до електричної мережі?

 а) штепсельна вилка;   б) штепсельна розетка;

 в) вимикач.

 

І тур.

 

( 8 учасників сідають за столи)

Кожному з учасників ставляться запитання і пропонується декілька відповідей, серед яких тільки одна правильна ( 5с на відповідь).

 

  1. Процес нагрівання продукту і доведення його до готовності в невеликій кількості рідини називають…

а) жарення;    б) варіння;

в) гасіння;     г) припускання.

      2. У яких з названих продуктів утримується найбільша кількість вітаміну С?

 а) картопля;    б) чорна смородина;

 в)груша;     г) морква.

      3. Усі написи на креслені виконують…

 а) ручкою;     б) олівцем;

 в)маркером;    г) фломастером.

      4. Яка з операцій не належить до теплової обробки овочів?

 а) варіння;     б) розмороження;

 в) припускання;    г) запікання.

      5. Який вимір фігури ніколи не використовується в побудові креслення спідниці?

 а) Сг;   б) Ст;   в) Сс;   г) Дв.

       6. Який з овочів відносять до коренеплодів?

 а) огірок;     б) редис;

 в) томат;     г) капуста.

 

За підсумками першого туру журі відбирає 4-х учасників для участі в півфіналі.

Лічильна комісія оголошує суми балів, які набрали учасники.

 

ІІ тур – півфінал.

 

Щоб визначити, хто буде першим грати, пропонується розшифрувати слово за допомогою дешифратора. Хто впорається першим – розпочинає гру.

 

1

А, Б, В

 

2

Г, Д, Е, Є

 

3

Ж, З, І, Ї, Й

 

4

К, Л, М, Н

 

5

О, П, Р

 

6

С, Т, У

 

7

Ф, Х, Ц

 

8

Ч, Ш, Щ

 

9

Ю, Я, Ь

 

Слова для розшифровки:

  1. 55179 (праця);
  2. 6634 (стіл);
  3. 5432 (плід).

 

Учасникам  по черзі пропонують категорій запитань із трудового навчання.

За кожну правильну відповідь – 1 бал.

Час, відведений на читання запитань – 1 хв.

 

Запитання категорії «Харчові продукти».

  1. Як називається наука про харчові продукти, їх цінність для організму людини, способи приготування страв?  (Кулінарія)
  2. Як називається споживання їжі протягом доби з дотриманням часу? (Режим харчування)
  3. Як називається приміщення,  у якому готують їжу? (Кухня)
  4. Які харчові продукти отримують із зерен польових культур? (Крупи)
  5. Які страви готують з одного або кількох видів свіжих, варених або консервованих овочів? (Салати)
  6. Як називають розміщення посуду й інших столових приборів на столі? (Сервірування)
  7. Який продукт отримують із тушок тварин? (М’ясо)
  8. Як називають споживання їжі вранці? (Сніданок)
  9. Який пристрій застосовують для збивання коктейлів? (Міксер)
  10. Як називають суп з рибою? (Юшка)
  11. Як називають хліб з маслом? (Бутерброд)
  12. Яким інструментом очищують продукти та розділяють їх на частини? (Ножем)
  13. Який напій виготовляють шляхом видавлювання із фруктів? (Сік)
  14. Як називають прилад для приготування підсмажених шматочків хліба? (Тостер)
  15. Який кухонний посуд застосовують для варіння супів? (Каструля)
  16. Як називається процес приготування страв у духовці? (Запікання)

 

Запитання категорії «Обробка тканин».

  1.  Як називають пристосування для крейсування викрійок? (Крейда)
  2.  Яке пристосування використовують для з’єднання деталей швейного виробу нитками вручну? (Голка)
  3.  Як називають процес виготовлення викрійок деталей швейних виробів? (Конструювання)
  4.  Як називають тимчасове з’єднання деталей виробу до примірки? (Зметування)
  5.  Як називається процес з’єднання бічних швів у спідниці на швейній машині? (Сточування або зшивання)
  6.  Який механічний пристрій використовують для застібки спідниці? (Блискавка)
  7.  Як називають волокна для виробництва тканин? (Текстильні)
  8.  Як називається процес оздоблення виробу різними візерунками з ручних швів? (Вишивання)
  9.  Як називають матеріал, що складається з ниток, які переплітаються? (Тканина)
  10.  Яким приладом усувають заломи і  пом’ятості  на тканині? (Праска)
  11.  Яке пристосовування допомагає уникнути стягування тканини під час вишивання? (П’яльця)
  12.  Яку тканину використовують для вишивання хрестиком? (Канва)
  13.  Які інструменти застосовують для ручного в’язання? (Спиці, гачок)
  14.  Якими нитками вишивають найчастіше? (Муліне)
  15.  Як називають машини для з’єднання деталей із тканини? (Швейні)
  16.  Як називається котушка, на яку намотується нижня нитка у швейній машині? (Шпулька)

 

Запитання категорії «Охорона праці»

  1. Скільки осіб може бути біля прасувальної дошки під час роботи? (Одна)
  2. Як називається пристосування для зберігання голки і шпильок? (Гольник)
  3. У якому положенні залишають праску по закінченні роботи? (Вертикально)
  4. Де перебувають ноги під час заправлення ниток у ножну машину? (На підлозі)
  5. Як називають головний убір, під який заправляють волосся під час шиття? (Косинка)
  6. З якого боку має падати світло під час шиття на швейній машині? (Ліворуч)
  7. На якій відстані від очей слід тримати п’яльця у процесі вишивання? (30-40 см)
  8. Якою повинна бути температура у майстерні? (180С)
  9. З якого боку від працюючого мають лежати ножиці на столі? (Ліворуч, спереду)
  10.  На чому повинна стояти людина, що працює з електроплиткою або праскою? (Гумовий килимок)
  11.  До чого призводить неуважність і порушення дисципліни на уроках трудового навчання? (До травм)
  12.  З якого матеріалу мають бути ручки в посуді для приготування їжі на електроплитці? (Пластмасові, дерев’яні)
  13.  Як правильно подавати ножиці? (Кільцями уперед)
  14.  Що треба зробити при травмуванні на уроці? (Повідомити вчителя)

 

Запитання категорії «Секрет»

  1. Як називається професія людини, що займається приготуванням їжі? (Кухар)
  2. Який фахівець створює моделі одягу? (Модельєр)
  3. Людина якої професії лікує тварин? (Ветеринар)
  4. Як називають людину, що вирощує і доглядає садові рослини? (Садівник)
  5. Людина якої професії займається пошиттям одягу? (Швачка)
  6. Як називають висококваліфікованого фахівця, що розробляє креслення майбутніх виробів? (Конструктор)
  7. Хто займається проектуванням будинків, шкіл, заводів, міст? (Архітектор)
  8. Людина якої професії вирощує овочі? (Овочівник)
  9. Як називається професія людини, що виготовляє тканини на верстатах? (Ткач)
  10.  Хто оздоблює вироби із тканин візерунками з ручних стібків? (Вишивальниця)
  11.  Який фахівець займається вихованням і навчанням дітей? (Учитель)
  12.  Який фахівець лікує людей? (Лікар)
  13.  Який фахівець ремонтує побутові електроприлади? (Електрослюсар)
  14.  Хто займається організацією виробництва? (Менеджер, директор, інженер)

 

ІІІ тур – фінал.

 

Двом учасникам цього туру пропонується встановити правильну послідовність виготовлення спідниці й пошиття спідниці.

 Виготовлення спідниці.    Пошиття спідниці.

  1. Розкрій.      1. Обрабка виточок.
  2. Художнє модулювання.   2. Обробка верхнього зрізу.
  3. Обробка деталей.     3. Обробка застібки.
  4. Конструювання.     4. Обробка низу.
  5. Пошиття.      5. Обробка зрізів.

(4, 2, 1, 3, 5)      (1, 5, 3, 2, 4)

 

 

 

Додаткове завдання.

 

Скласти прислів’я про працю:

  1. Труда – плода.  (Без труда, нема плода)
  2.  Діла – слів. (Більше діла – менше слів)
  3.  Діло – сміло. ( Зробив діло – гуляй сміло)
  4.  Труд – перетруть. (Терпіння й труд усе перетруть)

 

 

Журі підбивають підсумки ІІІ туру і визначає переможця.

doc
Додано
24 січня 2019
Переглядів
1038
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку