Урок "Ознайомлення з технікою «декупаж». Технологія виготовлення декупажу на канві"

Про матеріал
Розробка уроку "Ознайомлення з технікою «декупаж». Технологія виготовлення декупажу на канві" допоможе вчителю познайомити учнів з новою та цікавою для них технікою, виготовити гарні роботи у техніці "декупаж", проявити свою фантазію. Дівчаткам допоможе розвинути трудові навички при роботі з тканиною, серветками, дрібною технікою на прикладі виготовлення картини з декупажу.
Перегляд файлу

 

 

 

 

Розробка уроку на тему:

«Ознайомлення з технікою «декупаж». Технологія виготовлення декупажу на канві»

Похожее изображение

 

 

Авраменко Надія Олександрівна,

вчитель обслуговуючої праці

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кривий Ріг, 2018 р.

 


7 клас

 

ТЕМА: Ознайомлення з технікою «декупаж». Технологія виготовлення декупажу на канві.

МЕТА:

- дидактична: засвоєння учнями трудових навичок при роботі з тканиною, серветками, дрібною технікою на прикладі виготовлення картини з декупажу.

- виховна: виховувати любов  до краси, інтерес до простих, але прекрасних речей; познайомити з історією появи декупажу, з його красою та вишуканістю.

- розвиваюча: розвиваємо у дітей образне мислення, творчі здібності, фантазію, прагнення творити прекрасне.

 

ІНСТРУМЕНТИ І МАТЕРІАЛИ: серветки, канва для вишивання, клей ПВА, ножиці, голка, кісточка.

МІЖПРЕДМЕТНІ ЗВ'ЯЗКИ: історія, образотворче мистецтво.

НАОЧНІСТЬ: зразки виробів, ілюстрації, карти інструкцій по виготовленню картини, на дошці висить карта подорожі, приклади словесної арифметики.

ТИП ЗАНЯТТЯ: урок - подорож

 

Структура уроку

І. Організаційний момент....……………………………..…….1хв.

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів……………………..3 хв.

III. Мотивація навчально – трудової діяльності…………............ 3 хв.

IV. Повідомлення теми, мети та завдання уроку…………………3 хв

V. Вивчення нового матеріалу………………………….………..15 хв.

VI. Закріплення нового матеріалу. ………………………............17 хв.

       VII. Практична робота ……………………………………………....2хв.

VIII. Заключна частина ..…………………………………………...1хв.

ХІД УРОКУ:

 

  1.                     Організаційний момент

 

Доброго ранку дівчата! Як ваш настрій? Зараз я впевнена буде ще краще, адже сьогодні ми подорожуємо в чудовий та неймовірно прекрасний світ під назвою «Декупаж».

 (Відмічаються відсутні, визначаються чергові та перевіряється готовність учнів до уроку).

 

  1.                 Актуалізація опорних знань

Перш ніж ми туди завітаємо треба пригадати:

  1.               Який вид декоративно – прикладного мистецтва пов’язаний з папером?
  2.               Що таке аплікація?
  3.               Яким чином можна прикрасити меблі, шафи, речі інтер’єру?
  4.               Які техніки аплікації ви знаєте?

Дуже добре, молодці! Ось і час нам вже вирушати у дорогу.

 

  1.              Мотивація навчально – трудової діяльності

Сьогодні ми поринимо у загадковий та цікавий світ під назвою «декупж». Ми повернемося на багато тисяч років назад, коли ця техніка вперше була виконана. Й зараз дуже стрімко різні майстрині відновлюють традиції та вдосконалюють техніку різними видами, але основа декупажу залишається незмінною.

Взагалі, декупаж - це вид прикладної творчості, представляє собою техніку декорування різноманітних поверхонь за допомогою нанесення надрукованих поліграфічним способом картинок з подальшим лакуванням отриманого зображення для захисту від зовнішніх впливів.

Декупажем можна оформити практично все, що підкаже нам наша фантазія: квіткові горщики, вази, тарілки (декоративні), стакани, обробні дошки (дерев'яні або пластмасові).

 

 Можна зшити з простої тканини скатертину і серветки, і оформити їх в ексклюзивний набір. Можна зробити диванну подушку під інтер'єр. Та хіба мало що можна зробити ... Головне, що всі речі вийдуть красиві і корисні в господарстві! Ось погляньте на вироби які я виконувала в техніці декупаж (демонстрація робіт вчителем).

Ми ніколи не могли собі уявити, що звичайна серветка може стати витвором мистецтва і вона стане такою популярною! Головне, що її можна будь – де купити і вона є невід’ємною частиною кухонного приладдя.

  1.              Повідомлення теми, мети та завдання уроку

 

Отже, темою сьогоднішньої нашої мандрівки є: Ознайомлення з технікою «декупаж». Технологія виготовлення декупажу на канві. Мандруючи країною «Декупаж», ми з вами познайомимося з історією появи цієї техніки, її видами, способами виконання та зможемо спробувати стати справжніми майстринями.

 

  1.                  Вивчення нового матеріалу

 

Без чого не обходиться жодна подорож? Правильно, без путівника. Я прошу вас звернути увагу на дошку і розглянути нашу карту сьогоднішньої подорожі. (На дошці висить плакат з намальованими станціями).

 

Перша зупинка у країні декупаж це – «Назад у минуле».

Французький термін «decoupage» означає - «вирізати». Це спосіб прикраси самих різних предметів картинками на паперовій, волокнистій або металевій основі. Її витоки сягають раннього Середньовіччя, але найбільшої популярності вона досягла в XVII столітті у Венеції, де в ту епоху були в особливій моді предмети меблів, прикрашені ілюстраціями в китайському або японському стилі. Це було дороге й не всім доступне захоплення. Тому виникла ідея імітації. Ця оригінальна техніка з часом набула широкого поширення. З Англії декупаж поширився у Францію, де став улюбленим заняттям королеви Марії Антуанетти.

Незважаючи на те, що техніка декупаж використовується у всіх країнах, одні й ті ж вироби в результаті виходять індивідуальними та  зберігають частинку національного колориту. Багато в чому національна культура простежується не тільки особливостями зображень, а й самим розписом виробу. Наприклад, в Голландії можна побачити дивовижні дерев'яні черевички з незвичайною розписом білих або пастельних тонів. В Італії художнє ремесло дозволяє перетворювати будь-який предмет в справжню картину, домінують всі відтінки синього кольору. Російський декупаж протиставляється голландському мінімалізму, так як часто в одній роботі поєднуються одразу декілька технік, що досить нетрадиційно. Однак подібне змішання стилів дозволяє отримувати абсолютно непередбачувані результати.

Ще хочу звернути вашу увагу на чудові серветки, без яких не може існувати декупаж. Серветки – це незмінний атрибут святкового столу. Маленька, але дуже корисна деталь, до якої ми всі звикли. Але чи знаєте Ви, що історія серветки почалася з ... фігового листка?

 Як стверджують історики, прообразом сучасної серветки стали листки фігового дерева, якими ще 3500 років тому раби витирали губи господарям після ситної трапези. А «винахідниками» столових серветок вважають стародавніх римлян. Правда, їх робили з азбестових волокон (які використовуються зараз при виробництві шиферу). Азбестові серветки коштували дуже дорого - дозволити їх собі могли тільки представники знаті, а пізніше - монархи Близького Сходу. Для очищення після застосування їх кидали у вогонь.

 Перші ж полотняні серветки з'явилися в тому ж Древньому Римі вже на рубежі старої і нової ери. Вони були іменними, прикрашеними вишитими вензелями ініціалів господаря.

 У середні століття мода на серветки поширилася по всій Європі. І законодавцями цієї моди були не прекрасні дами, а бородаті і вусаті чоловіки, витирає обличчя після трапез. Тому в Англії, де чоловіки в основному голилися, серветки були популярні набагато менше.

Види серветок: столові серветки розміром 46 на 46 см, чайні серветки 35 на 35 см, паперові серветки.

Наступний наш шлях буде пов'язаний з видами технік які викристовуються у декупажі. Ми з вами розглянемо самі основні. В цьому мені допоможуть учасники нашої подорожі.

Отже, друга зупинка – «Техніка старіння Шеббі шик». Шеббі шик це стиль, який був створений відносно недавно американкою Рашель Ешвелл. Стиль це абсолютно штучний (вона просто знаходила речі на барахолках, потім надавала їм гламурний вигляд і продавала. Її меблі, (а спочатку це були тільки меблі), стали користуватися шаленою популярністю, потім вона пішла далі і створила цілу гаму предметів і аксесуарів в цьому стилі. У Шеббі шик обов'язковою умовою є кольори білий, ніжний рожевий, блідо-зелений, ніжний бузковий, теплий сірий, блакитний, слонова кістка та інші, можна сказати "не природні". Обов'язковою умовою є також квіткові (насамперед троянди) мотиви, смужки, ніжні клітинки та інше.

Третя зупинка – «Об’ємний декупаж». Існують спеціальні засоби для об'ємної техніки - це лак, який додає об'єм або паста для створення об'єму. Вперше таку техніку спробувала майстриня з Англії. Такі вироби виглядають дуже вишукано та цікаво.

Четверта зупинка – «Кракле». Кракле - це візерунок тонких тріщин на поверхні, створюється для декоративного ефекту старовини, за допомогою спеціальних засобів. Також крапле можна зробити з яєчної шкарлупи.

Пята зупинка – «Декупаж по канві». Це декупаж, який виконується на канві і утворюється імітація вишивання.

 

  1.              Закріплення нового матеріалу.

А щоб закріпити наші з вами знання отримані від мандрівки, я хочу вам представити цю чарівну квітку. Як ви бачите вона не розквітла. Кожна пелюстка містить завдання, маленький іспит. Розкривши її ви зможете помилуватися красою квітки.

  1.          Практична робота

 

Вступний інструктаж

Сьогодні з вами ми будемо виконувати чудову роботи з виготовлення картини у техніці декупаж на канві.

А перш ніж приступити до роботи ми з вами пограємо у словесну арифметику.

К+ НЛ – Н + ЕЧ – Ч + Й =

Н + ОЛЖ – Л + ИЛЦ – Л + І =

КОЧА – ОЧ + НВУ – У + А =

ГУ + ОЛ – У + КА =

СОВ + ЕР – ОВ + ВЕК – К + Т + КА =

Після|потім| повторення Т.Б. при роботі з|із| інструментами і тканинами, вчитель|учитель| показує етапи виконання декупажу на канві.

Поточний інструктаж

- контроль якості виконаних робіт;

- вчитель вказує на недоліки у роботі і шляхи усунення

 

Заключний інструктаж

- аналіз виконаної роботи.

 

  1.       Заключна частина

 

  •                аналіз кращих робіт учнів
  •                оцінювання виконаної роботи
  •                прибирання робочих місць
  •                робота із щоденниками.

 

docx
Додано
25 січня 2019
Переглядів
3044
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку