Інтелектуальна гра "На варті Вітчизни"

Про матеріал

Матеріал містить сценарій виховного заходу до Дня Збройних сил України, зокрема, інтелетуальну гру "На варті Вітчизни" та презентацію для проведення гри.

Захід проводиться з учнями 10-11 класів з метою патріотичного виховання учнівської молоді, популяризації військової служби у Збройних силах України та формування позитивної думки про Збройні сили України; розвитку розумових здібностей учнів, кмітливості; виховання почуття дружби, колективізму, взаємоповаги; закріплення знань з предмета «Захист Вітчизни»; пробудження національної самосвідомості.

Перегляд файлу

Інтелектуальна гра до Дня Збройних сил України

«На варті Вітчизни»

 

Мета: сприяти патріотичному вихованню учнівської молоді; популяризація військової служби у Збройних силах України та формування позитивної думки про Збройні сили України; розвиток розумових здібностей учнів, кмітливості; виховання почуття дружби, колективізму, взаємоповаги; закріплення знань з предмета «Захист Вітчизни»; пробудження національної самосвідомості.

Обладнання: святково прикрашений актовий зал, плакати, що стосуються Збройних сил України та Дня Збройних сил України; виставка кращих творчих робіт учнів: «Малюнок на фронт», «Вірш захиснику», «Лист герою»; ноутбук, мультимедійний проектор, проекційний екран, столи для команд, презентація для проведення гри, роздатковий матеріал.  

Учасники: ведучі заходу, команди 10-11 класів, вболівальники, викладач захисту Вітчизни, судді гри, запрошені гості (учасники АТО, представник військкомату, учні, вчителі, дирекція).

Хід заходу

Ведуча.  Доброго дня, всім присутнім у цій залі! Вже  25  років   поспіль 6-го  грудня   відзначається   День Збройних Сил  України.  Незважаючи  на  невелику  офіційну історію українського війська, справжній вік нашої  армії  сягає кількох століть,  адже  її  бойові традиції формувалися  у  важких  випробуваннях,  з  часів  Київської Русі  до антитерористичної операції на сході України.

День української армії - професійне свято військових Збройних сил України, мужніх захисників, які є бойовою потужністю нашої країни.

Ведучий. Збройні сили України — це військове формування, на яке відповідно до Конституції України покладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності. Збройні сили України забезпечують стримування збройної агресії проти України та відсіч їй, охорону повітряного простору держави та підводного простору у межах територіального моря України.

За даними рейтингу мiжнародної компанiї «Global Firepower», у 2017-му році українська армія посідала 30-те місце зі 133 армій держав світу. 

За даними цього ж таки британського дослідження, на сьогодні українська армiя має на озброєннi  2449 танкiв,  8217 бойових броньованих машин, 1302 одиницi самохiдної артилерiї, 1669 одиниць ствольної артилерiї, 625 реактивних систем залпового вогню.

Українська військова авіація налічує 39 винищувачів, 66 штурмовикiв, 89 транспортних кораблiв i 34 бойовi гелiкоптери.

Ведуча. Сьогодні  ми  вшановуємо  усіх військових,  які  у  лавах  Збройних  Сил України  служать  справі  зміцнення обороноздатності  та  підвищення безпеки нашої держави. У пам'яті сучасників і майбутніх нащадків  назавжди збережуться  подвиги  багатьох  поколінь  воїнів - захисників,  їх  безмежна відданість і любов до рідної землі.

Ведучий. На наших військових покладена священна місія - боронити рідну землю, забезпечувати мирне життя свого народу. Історія Української держави, і її Збройних Сил свідчить про те, що вони з честю виконують її. А народ відповідає на це любов’ю та пошаною.

Ведуча. Слово надається заступнику директора з виховної роботи Яценко Любові Іванівній.

Виступ заступника директора з виховної роботи про підсумки місячника оборонно-масової роботи, присвяченої Дню Збройних сил України та інформаційної кампанії «Дякую захисникам!».

Передача творчих робіт учнів за темами: «Малюнок на фронт», «Вірш захиснику», «Лист герою» представнику військкомату для подальшої передачі військовослужбовцям нашої області, які безпосередньо виконують завдання в районі проведення Операції об’єднаних сил.

Виступ представника військового комісаріату.

Ведуча. Щиро вітаємо мужніх і сильних духом зі святом. Бажаємо вам незламної волі  у  подоланні  усіх  труднощів  буття, надійного  родинного  тилу,  богатирського  здоров’я  та  здійснення  мрій,  а всім  нам –  миру  і  спокою  на  українській землі.

Звучить пісня «Вірність Батьківщині». Учні вручають квіти воїнам – учасникам АТО, представнику військкомату.

Ведучий. А зараз ми переходимо до нашої інтелектуальної гри «На варті Вітчизни», в якій беруть участь представники 10-11 класів.

Гра складається з п’яти турів, що містять ряд завдань. У кожному турі перемогу здобуває команда, яка швидше за суперника і вірно впорається із завданнями. Виконання завдань оцінюється по 5-ти бальній системі. 

Всі етапи гри із завданнями буде висвітлено на екрані. Також певні завдання учасники отримають у паперовому варіанті.

Тож запрошуємо команди зайняти свої місця.

Ведуча. Завдання нашим учасникам, з роз’ясненням щодо виконання, надаватиме викладач предмета «Захист Вітчизни» Шевчук Володимир Петрович.

Об’єктивно оцінювати виступи команд буде наше вельмишановне журі.

Представлення членів журі.

Ведучий. Давайте познайомимось з нашими командами.

Представлення команд  (назва, девіз, капітан команди)

 Якщо команди готові – розпочинаємо!  Слайд 1.

 

 

Посилання на презентацію для проведення гри:

https://drive.google.com/open?id=1QbprVcQ_NaDIoVjWk8gtbQSlXoJQYVxb

 

І тур гри – «Прохід через контрольно-пропускний пункт» (слайд 2). Завдання 1. Розгадати ребус (слайди 3, 4).

Завдання 2. Розшифрувати  закодований пароль. В якості текстів для шифрування використано  афоризми, прислів’я і приказки, які відображають військову мудрість. Текст закодовано цифрами. Кожній цифрі відповідає літера української абетки. Так, літері «А» відповідає цифра «1», «Б» - «2» і т.д.

Команди отримують завдання у паперовому варіанті (для друку, завдання можна скопіювати у Word з презентації) . 

Для першої команди: 3/1/9/15/19  3 18/1/3/28/1/18/18/12 – 16/7/4/15/19  3 

2/19/32 (Важко в навчанні - легко в бою).

Для другої команди: 24/17/12/16/11/ 14  2/19/8/27/31 – 3/22/32/6/11  17/19/16/19/6/7/27/31 (Умілий боєць – всюди молодець). 

Слайди 5 -7.

Завдання 3. Розгадати кросворд (слайди 8, 9). Кожна команда також отримує кросворд   у        паперовому варіанті.

 

 

 

Результати І-го туру за підсумками журі.

ІІ тур – «Знавці військової справи». В цьому турі командам, за зображеннями на екрані, потрібно відповісти на питання: «Хто зайвий і чому?», «Що зайве і чому?» (слайди 10 – 22). 

 

ІІІ тур – «Снайпер». Як снайперу необхідно вразити в ціль, так і учасникам гри потрібно влучно (вірно) поєднати види і роди військ, військові звання та погони, битви та полководців (слайди 23 – 29). Команди отримують завдання і в паперовому варіанті.

 

V тур – «Мозкова атака».  Командам потрібно дати відповіді на поставлені запитання. Хто дасть більше вірних відповідей, той і переможе в даному турі (слайди 41 – 46).

Результати V-го туру. Ведуча. Ось і все. Наша гра підійшла до завершення. 

Ведучий. Запрошуємо на сцену директора закладу та голову журі для нагородження переможців та учасників гри.

Підсумки гри. Нагородження переможців.

Ведуча. Наша країна — мирна держава. Український народ не хоче війни. Але мир необхідно берегти, захищати. Для цього нашій країні потрібна могутня армія.

Ведучий. Тож :  «Слава солдатам! Слава героям!». «Слава Україні!». Ведуча.

Джерельний тихий спів води,

Безкрайнії степів простори,

І смерековії ліси,

Широкі плаї, круті гори!

Духмяний хліб на рушнику,

Гостинно розпростерті руки, Щасливу матері сльозу,

І дідуся з веселим внуком!

За бескиди й дніпровські схили,

За наш пісенний славний рід, За пломінь в косах у калини, І за чумацький небозвід!

За нашу рідну Україну,  

Що зберегли за всі віки - Низький уклін і тричі "Слава!"

Українські захисники! (слайд 48)

 

Ведучий. Дякуємо за увагу. Ще раз вітаємо усіх зі святом. Бажаємо вам здійснення мрій і всього найкращого!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Потворов Валерій Віталійович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Пов’язані теми
Захист України, Сценарії
Додано
2 грудня 2018
Переглядів
4433
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку