Інтелектуальна гра "Що? Де? Коли?"

Про матеріал
Підвищення інтересу учнів до вивчення предмету - фізика , розвиток творчої , нестандартно мислячої особистості .
Перегляд файлу

 

Інтелектуальна гра :

,,Що ?

Де?

Коли?″

Мета : підвищення інтересу учнів до досліджуваного предмета , розвиток творчої , нестандартно мислячої особистості . 

Хід уроку

Епіграфи :Не соромно не знати , соромно не вчитися ( російське прислів'я)Науку все глибше осягнути прагни ,Пізнанням вічного жагою прагни ,Лише перших пізнань блисне тобі світло ,Дізнаєшся : межі для знання немає.Фірдоусі (940-1030 рр. . - Перський поет )

Учитель ( ведучий) Добрий день , друзі! Ми раді вітати всіх , хто зібрався в цьому залі. Сьогодні в нашій інтелектуальній грі беруть участь такі команди: Галілео , Електрони , Іони .А тепер нагадаємо деякі наші правила :

1 . За правильні відповіді нараховується по 2 бали і додаткові бали за бонусні питання . Для відповіді на питання необхідно підняти табличку назвою своєї команди.

2 . Час на підготовку відповіді не більше 30 секунд. Правильна відповідь - повний , без підказок. За підказки з команд будуть зніматися бали .

3 . У нашій грі проводиться конкурс капітанів і фізичний аукціон.Ну , от з командами ми познайомилися , правила згадали , тому можна починати.

Перший тур

Чому два цвяха , які притягуються  до магніту , розходяться вільними кінцями ? ( однойменні полюси відштовхуються ) .

Чому не можна точно встановити висоту Ейфелевої вежі ?(температура в Парижі змінюється від +40 до -10 , при цьому висота Ейфелевої вежі може змінюватися на 12 см)

Чому на ковзанах легко ковзати по льоду , а по поверхні скла немає , хоча його поверхню більш гладка ? (ковзани плавлять лід , а що утворилася вода є мастилом) .

Чому з Землі небо здається блакитним , а з Місяця - чорним ? ( Атмосфера Землі розсіює світлові хвилі блакитного кольору.У Місяця немає атмосфери ).

У 1903 році в м Єсентуки побудована перша в Росії електростанція , яка отримала назву «Білий Вугілля ». Чому її так називають ? (це гальванічний елемент . Зміна струму при зміні відстані між електродами і площею поперечного перерізу електродів. У досвіді це товщина і висота струменя ) .

Навколо наелектризованої палички існує електричне поле , яке через повітря діє на електроскоп . Що відбудеться , якщо між електроскопом і паличкою помістити аркуш паперу ? (папір це діелектрик , який зменшує дію електричного поля).

Якщо ви коли-небудь записували на магнітофон свій голос , то вас напевно здивувало , наскільки несхожим він здається при прослуховуванні запису. Запис ж голосів інших людей здавалася вам цілком нормальною. У чому тут причина ? ( коли ви слухаєте власний голос , велика частина звуків , особливо низькочастотних надходить до вас у вухо безпосередньо через кістки черепа. Навколишні чують ваш голос позбавленим тих низькочастотних складових , які для вас забарвлюють власний голос у глибші , соковиті тони. )

 У якому випадку шматок пробки і шматок сталі будуть мати однакову масу? ( якщо обсяг шматка пробки буде більше обсягу шматка сталі в 32,5 рази) .

УВАГА ! ЧОРНИЙ ЯЩИК !Цей винахід було зроблено в 1592 році Галілео Галілеєм конструкція його була примітивною і зазнавала багаторазові зміни . У наш час вдосконалений і модернізований прилад є в кожному будинку. Що знаходиться в чорному ящику ?

Виноситься чорний ящик , а звідти дістається термометр.Бонусний питання . Який принцип лежить в основі роботи цифрового термометра ?( зміна опору речовини при зміні температури )Є одна наука - фізика . Все інше - колекціонування марок. ( Резерфорд Е. )1 тур закінчено!

 Молодці !Музична пауза .

2 тур.Чи можна в кабіні космічного корабля в умовах невагомості користуватися піпеткою ? Поясніть чому? (так, так як кабіна - житлове приміщення )

Сухіе листи не прилипають один до одного , а змочені водою прилипають . Поясніть явище .(відстань між молекулами зменшується і вони починають притягатися до один одного )

Густина заліза більше щільності води, тому залізний цвях у ній тоне. Чому ж залізна шпилька плаває на поверхні води ? (за рахунок сил поверхневого натягу ) .

У пляшку із зеленого скла налиті червоні чорнила . Якого кольору здаються чорнило ? (чорного , тому що зелене скло пропускає тільки промені зеленого кольору).

Для чого при пранні білизни у воду додають синьку ? (блакитний колір є додатковим до кольору білизни , що має жовтуватий відтінок ; в підсумку виходить білий колір).

Горящую свічку піднесли до щілини під дверима в будинок , полум'я відхилилося назовні. Коли проводився досвід -влітку або взимку ? (взимку)

Чому при споруді будинку прагнуть одночасно вивести всі його стіни приблизно до однієї висоти ? ( Щоб осідання грунту було рівномірним ).

УВАГА ! ЧОРНИЙ ЯЩИК !Поява предмета що знаходиться в чорному ящику , пов'язано з іменами великих вчених , італійського лікаря Луїджі Гальвані і його співвітчизника фізика Олександро Вольта . Це винахід стало важливим кроком вперед у розвитку вчення про електричних і магнітних явищах.     Що знаходиться в чорному ящику ?

Виноситься чорний ящик , а звідти дістаються батарейкою.Бонусний питання . Які тварини допомогли Луїджі Гальвані зробити відкриття ? ( жаби)

УВАГА ! ЧОРНИЙ ЯЩИК !У чорному ящику знаходиться предмет дозволяє передбачити погоду .

Виноситься чорний ящик , а звідти дістають повітряний барометр .Бонусний питання .. Хто винайшов барометр ?( 1643 Еванджеліста Торрічеллі )2 тур закінчено!

Молодці ! Музична пауза .

3 тур. Конкурс капітанів . Бліц опитування .Учитель ( ведучий) : Капітани команд запрошуються на сцену. Сьогодні конкурс капітанів це бліц - турнір . У перебігу однієї хвилини капітан відповідає на запитання . Чим більше правильних відповідей він дасть , тим більше балів принесе своїй команді. Команда може допомагати капітану .    Прошу представиться капітанів команд.

Яка подія відзначається 7 Травня? (день - радіо )

Ім'я першої жінки -космонавта ? ( Валентина Терешкова )

Чим пояснюється збільшення довжини дроту при її нагріванні ? ( зміною відстані між молекулами )

Чому людина , що надів на спину важкий рюкзак, нахиляється трохи вперед ? ( для зміщення центру ваги ) .

Чому в кімнаті світло і тоді , коли прямі сонячні промені в її вікна не потрапляють? ( в око потрапляють відбиті від предметів промені)

Коли був запущений перший космічний супутник ? ( 1957)

Найменший проміжок часу , через який повторюється рух тіла ? (період )

Чи однакові полярний і екваторіальний радіус Землі ? ( немає. Полярний менше)

Оболонки космічних кораблів роблять з тугоплавких металів і сплавів. Чому ? ( при терті об атмосферу обшивка кораблів нагрівається і може розплавиться)

Назва природної двояко - опуклої лінзи , що знаходиться в організмі і не має кровоносних судин ? ( кришталик )

Яким приладом вимірюють тиск? ( барометр )

За легендою , йому належить вигук «Еврика ! » , Що прозвучав слідом за зробленим відкриттям ? ( Архімед )

Як прискорити процес дифузії в твердих тілах ? (нагріванням )

Чому після дощу грунтова дорога слизька ? (вода є мастилом )

Перехід речовини з рідкого стану в твердий ? ( кристалізація )

Розділ фізики , в якому вивчають звукові явища? ( акустика)

Чи можна наелектризована металевий стрижень ? ( так. Якщо зробити ізолюючу ручку ) .

Чому сирі дрова горять гірше , ніж сухі ? (частина тепла йде на нагрівання води)

Хто винайшов парову машину ? ( Уатт )

Яким приладом вимірюють роботу струму? (лічильник )

Повідомлення тілу заряду ? ( електризація )

Навіщо деякі майстри змащують милом шуруп перед вгвинчуванням його в скріплюються деталі ? (для зменшення тертя ) .

Чому запалюється сірник при терті її голівки про коробок ? ( при терті збільшується внутрішня енергія , тобто температура).

Лежить на землі : ні зафарбувати , ні зішкребти , ні завалити ? ( тінь)

 Космічний апарат , який обертається навколо Землі ? ( супутник )

Чому на класній дошці пишуть крейдою , а не шматком білого мармуру ? (сили взаємодії між молекулами менше).

Чому рушники не роблять з вовняної тканини ? ( шерсть не змочується водою)

 Тверде тіло , яка вчиняє коливання біля нерухомої точки або осі ? ( маятник )

Які лінзи в окулярах для короткозорих ? ( розсіюють )

У якій матеріальній середовищі світло поширюється з найбільшою швидкістю? ( у вакуумі)

Чому нагріті тіла швидше охолоджуються у воді швидше, ніж на повітрі? (вода краще проводить тепло) .

Навіщо медичні голки полірують до дзеркального блиску ? (для зменшення тертя ) .

Що йде не рухаючись з місця? ( час)

Яка планета найбільша ? (Юпітер )

Світовий простір ? ( Всесвіт

)Природний супутник Землі ? ( місяць)

 3 тур закінчено!   Молодці !

4 тур .Аукціон У конкурсі беруть участь всі учні . На обговорення по черзі виставляються лоти ( лабораторні прилади , формули , графіки. ) Завдання учнів - якомога більше повідомити про даний лоті . Інформація повинна бути дозованою і бути логічно закінченим висловлюванням.Лоти : амперметр , ебонітова паличка , камертон , реостат .

5 тур  Спробуй пояснити  

  1 . Всі знають , як небезпечно для людини дотик до електричних проводів трамвая або високовольтної мережі , коли вони під напругою. Такий дотик смертельно для людини і для великих тварин. Чим пояснити те , що птахи спокійно і абсолютно безкарно всідаються на дроти ? ( Тіло птиці ,яка сидить на дроті являє собою як би відгалуження ланцюга , опір якого в порівнянні з іншою гілкою ( короткої ділянки між ногами птиці) величезне. Тому сила струму в цієї гілки (у тілі птаха ) незначна і нешкідлива. Але якби птах , сидячи на дроті , торкнувся стовпа крилом , хвостом - взагалі яким-небудь чином з'єднався з землею , - він миттєво була б убита струмом , який пройшов би через її тіло в землю. )   

 2 . Чому вночі звуки ми чуємо краще вдень ? ( Вся справа в нерівномірному нагріванні повітря . Удень сонце нагріває сильніше темний ліс ніж ставок і річку , від лісу нагрівається повітря над деревами , а тепле повітря менш щільний ніж холодний . Звук проходить через різні шари повітря - більш і менш щільні . При цьому звук змінює свій напрямок -то йде в гору то вдаряється об землю. Вночі коли температура повітря рівномірна , звуки йдуть по прямій лінії )

3 . Одного разу в друкарні , при друкуванні книг і газет велика частина продукції виявилася забракованої з т.к. листи книг і газет були закрученими , м'ятими і рвані . Чому це сталося ? Які правила ТБ були порушені ? ( Тертя папери про друкарські верстати електризує тіла. Папір починає притягатися до верстатів , це і призводить до шлюбу. Верстати не були заземлені. )підсумок

Підводимо підсумок . Підрахуйте свої бали . Великий жетон 2 бали , маленький 1 бал. Виберіть кращого гравця.Підсумуємо

 Гру закінчимо віршем польського поета Міцкевича :     Як наша прожила б планета ,     Як люди жили б на ній     Без теплоти , магніту , світла     І електричних променів ?     Що було б ? Прийшла б знову     Хаосу похмура пора.     Променям вітальне слово ,         А фізиці -ура !

Тож , до нових зустрічів!

Питання для глядачів

1 . Як можна, не розмотуючи , визначити довжину мідного дроту , згорнутого в моток ? ( по опору , питомому опору , площі перетину)

2 . Як можна за допомогою метра визначити діаметр футбольного м'яча?

3 . Як можна за допомогою учнівської лінійки , визначити товщину однієї сторінки підручника ?

docx
Пов’язані теми
Фізика, Позакласні заходи
Додано
29 березня 2019
Переглядів
2081
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку