Інтерактивні технології навчання (презентація)

Про матеріал

Інтерактивні технології навчання (методичні рекомендації) подані у вигляді презентації на допомогу молодому вчителю -початківцю, де зазначено основні технології навчання для уроків у сучасній школі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІНТЕРАТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ НАВЧАННЯБУТРИМЕНКО ЛАРИСА ЮРІЇВНАучитель зарубіжної літератури ЗОШ І-ІІІ ступенів № 25 м. МАРІУПОЛЬ

Номер слайду 2

Інтерактивне навчання – як сукупність технологій “Інтерактив” від англ. “Interact”, де “inter” – взаємний, “act” – діяти.Інтерактивний - здатний до взаємодії, діалогу.Інтеракитвне навчання - це спільна форма організації пізнавальної діяльності, яка має конкретну передбачувану мету – створити комфортні умови навчання, за яких кожен учень відчуває свою успішність, інтелектуальну спроможність.Інтерактивні технології кооперативного навчання. Технології колективно-групового навчання. Технології ситуативного моделювання. Технологія опрацювання дискусійних питань.

Номер слайду 3

ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАННЯДоцільно використовувати технології кооперативного навчання на повторювально-узагальнюючому уроці. Парна і групова робота організовується на уроках засвоєння та закріплення знань, умінь, навичок учнів. Ця робота може бути організована зразу після пояснення нового матеріалу.

Номер слайду 4

РОБОТА В ПАРАХ Використовується для досягнення будь-якої дидактичної мети: засвоєння, закріплення, перевірки знань учнів. Сприяє розвитку навичок спілкування, вміння висловлюватись, критичного мислення, вміння переконувати й вести дискусію. Така співпраця сприяє тому, що учні не можуть ухилитися від виконання завдання. ВПРАВИ, ЯКІ МОЖНА ВИКОНАТИ:1. Обговорити короткий текст.2. Зробити критичний аналіз чи редагування письмової роботи. 3. Сформулювати підсумок уроку. 4. Протестувати та оцінити один одного. 5. Дати відповіді на запитання вчителя.

Номер слайду 5

РОТАЦІЙНІ (змінювані) ТРІЙКИ Цей варіант кооперативного навчання сприяє активному, ґрунтовному аналізу та обговоренню нового матеріалу з метою його осмислення, закріплення та засвоєння. АЛГОРИТМ РОБОТИРозробити різноманітні питання, щоб допомогти учням почати обговорення нового матеріалу або після пояснення матеріалу. Трійки розмістити так, щоб кожна з них бачила трійку справа й трійку зліва. Разом усі трійки мають утворити коло. Кожній трійці дати відкрите питання (однакове для всіх). Після короткого обговорення учасників треба розрахувати від 0 до 2. Учні з номером 1 переходять до наступної трійки за годинниковою стрілкою, а учні з номером 2 переходять через дві трійки проти годинникової стрілки. Учні з номером 0 залишаються на місці і є постійними членами трійки. Результатом буде повністю нова трійка. Трійки можна рухати стільки разів, скільки є питань. Наприклад, коли проходить три ротації, кожен учень зустрічається із шістьма іншими учнями.

Номер слайду 6

ДВА – ЧОТИРИ – ВСІ РАЗОМ Цей варіант кооперативного навчання є похідним від парної роботи. Ефективний для розвитку навичок спілкування в групі, вмінь переконувати та вести дискусію. АЛГОРИТМ РОБОТИПоставити перед учнями питання для обговорення, дати 1-2 хвилини для обдумування можливих відповідей. Об’єднайте учнів у пари для спільного обговорення. Об’єднайте пари в четвірки з метою обговорення попередньо досягнутих рішень. Четвірки можна об’єднати в більші групи та перейти до колективного обговорення.

Номер слайду 7

КАРУСЕЛЬМета – включення всіх учасників в активну роботу з різними партерами зі спілкування для обговорення дискусійних питань. Ця технологія застосовується:1. Для обговорення будь-якої гострої проблеми з діаметрально протилежних позицій.2. Для збирання інформації з будь-якої теми.3. Для інтенсивної перевірки обсягу й глибини знань (термінів).4. Для розвитку вмінь аргументувати власну позицію.

Номер слайду 8

РОБОТА В МАЛИХ ГРУПАХВарто використовувати для вирішення складних проблем, що потребують колективного розуму. Використовувати малі групи тільки в тих випадках, коли завдання вимагає спільної роботи, а не індивідуальної. ВАРІАНТИ ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОТИ1. “Діалог”.2. “Синтез думок”.“Спільний проект”.“Пошук інформації”. “Коло ідей” (Раунд робін, кругова система).

Номер слайду 9

АКВАРІУМВаріант кооперативного навчання, що є діяльністю учнів у малих групах, ефективний для розвитку навичок спілкування в малій групі, вдосконалення вміння дискутувати та аргументувати свою думку. Можна запропонувати тільки за умови, що учні мають вже добрі навички групової роботи. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ1. Учнів об’єднати в групи по 4-6 осіб, ознайомити із завданням.2. Діючу групу відокремити від слухачів певною відстанню.3. Решту класу ознайомити із завданням.4. У межах “акваріуму” можна підбити підсумки уроку або обмежитись обговоренням роботи кожної групи.

Номер слайду 10

ТЕХНОЛОГІЇКОЛЕКТИВНО –ГРУПОВОГО НАВЧАННЯОбговорення проблеми в загальному коліНезакінчені речення. Вирішення проблем. Мозковий штурм. Навчаючи учусь. Аналіз ситуаціїДерево рішень. Ажурна пилка. Мікрофон

Номер слайду 11

МЕТОД МІКРОФОНРізновид загальногрупового обговорення, який надає можливість кожному сказати щось швидко, по черзі, відповідаючи на запитання або висловлюючи свою думку чи позицію. Запропонуйте учням говорити лаконічно й швидко (не більше ніж 0,5 – 1 хвилину). Не коментуйте і не оцінюйте відповіді учнів.

Номер слайду 12

МОЗКОВИЙ ШТУРМШироко використовується для вироблення кількох рішень конкретної проблеми. Спонукає учнів проявляти уяву та творчість, дає можливість вільно висловлювати свої думки. Мета “мозкової атаки” полягає в тому, щоб зібрати якомога більше ідей щодо проблеми від усіх учнів протягом обмеженого часу. Під час “висування ідей” не пропускайте жодної. Запишіть усі пропозиції на дошці чи на великому аркуші паперу. На закінчення обговоріть й оцініть запропоновані ідеї.

Номер слайду 13

НАВЧАЮЧИ –УЧУСЬ“Кожен учить кожного”, “Броуновський рух”Цей метод використовується при вивчені блоку інформації або при узагальненні та повтореннівивченого матеріалу. Підвищує інтерес до навчання. АЛГОРИТМ РОБОТИ1. Підготувати по одній картці для кожного учня відповідно до теми уроку.2. Перевірити, чи розуміють школярі прочитане завдання.3. Запропонувати їм ходити по класу і знайомити зі своєю інформацією інших однокласників.4. Учень одночасно може говорити тільки з однією особою. Завдання полягає в тому, щоб поділитися своїм фактом і самому отримати інформацію від іншого учня.

Номер слайду 14

АНАЛІЗ СИТУАЦІЇ(CASE – МЕТОД)Широко використовується при вивченні гуманітарних дисциплін. Технологія вчить учнів ставити запитання, відрізняти факти від думок, аналізувати та приймати рішення. Необхідно подати факти (аргументи) і думки, які б відстоювали дві позиції( ТАК/ НІ). На урок заздалегідь необхідно підготувати проблемну ситуацію, випадок, дилему, де обов’язково мають бути дві конфліктуючи сторони, позиції, інтереси яких суперечать одна одній.

Номер слайду 15

ДЕРЕВО РІШЕНЬПРОБЛЕМАРІШЕННЯ ІРІШЕННЯ ІІРІШЕННЯ ІІІПозитивні наслідки. Негативні наслідки. Негативні наслідки. Негативні наслідки. Позитивні наслідки. Позитивні наслідки

Номер слайду 16

ТЕХНОЛОГІЇ СИТУАТИВНОГО МОДЕЛЮВАННЯСитуація або імітація гри. Спрощене судове слухання. Громадське слухання. Розігрування ситуації за ролями. Моделювання навчання у грі – це побудова навчального процесу за допомогою включення учня у гру. Учням надається максимальна свобода інтелектуальної діяльності.

Номер слайду 17

СИМУЛЯЦІЯ АБО ІМІТАЦІЯ ІГРИІмітаційні ігри – виконання простих відомих дій, які відтворюють, імітують будь – які явища навколишньої дійсності. Під час імітації учитель надає чіткі поопераційні інструкції.Імітаційні ігри розвивають уяву, навички критичного мислення, сприяють застосуванню на практиці вміння вирішувати проблеми.

Номер слайду 18

СПРОЩЕНЕ СУДОВЕ СЛУХАННЯ(СУД PROSE) Спрощене судове слухання – поширена технологія імітаційної (симуляційної) гри. СУД PROSE – “ власний суд ” їхдає можливість учням розіграти судовий процес з конкретної справи з мінімальною кількістю учасників. Цей процес відбувається за участю трьох осіб: судді, що буде слухати обидві сторони і приймати остаточне рішення, обвинувачуваного, обвинувача або їхніх представників. МЕТА : дає можливість учням отримати спрощене уявлення про процедуру прийняття судового рішення, взяти участь у вправі, пов’язаній з аналізом, критичним мисленням, прийняттям рішень.

Номер слайду 19

РОЗІГРУВАННЯ СИТУАЦІЇ ЗА РОЛЯМИ“РОЛЬОВА ГРА”, “ПРОГРАВАННЯ СЦЕНКИ”,“ДРАМАТИЗАЦІЯ” Мета рольової ігри – визначити ставлення до конкретної життєвої ситуації, набути досвіду шляхом гри. Дуже важливим є розподіл рольової гри за часом: на пояснення умов – 10-15%, на роботу в малих групах – 15-25%, на презентацію й обговорення – 40-50%, на підсумки – до 15 %.

Номер слайду 20

ТЕХНОЛОГІЇ ОПРАЦЮВАННЯДИСКУСІЙНИХ ПИТАНЬМЕТОД ПРЕСДИСКУСІЯ. ДЕБАТИНЕПЕРЕРЕВНА ШКАЛА ДУМОКЗАЙМИ ПОЗИЦІЮ. ЗМІНИ ПОЗИЦІЮ. ДИСКУСІЯ В СТИДІ ТЕЛЕВІЗІЙНОГО ТОК - ШОУОЦІНЮВАЛЬНА ДИСКУСІЯ

Номер слайду 21

МЕТОД ПРЕС ( PRES, МППО) Використовується при обговоренні дискусійних питань та при проведенні вправ, у яких потрібно зайняти і чітко аргументувати визначену позицію з проблеми, яка обговорюється. Свою думку, висловлювання починати, починаючи зі слів: * … я вважаю, що … * … тому, що… * … наприклад… * … отже, … таким чином…Застосовуйте метод “ПРЕС” на всіх уроках, де потрібна аргументація учнями своєї думки.

Номер слайду 22

ЗАЙМИ ПОЗИЦІЮЗМІНИ ПОЗИЦІЮВикористовують на початку роботи з дискусійними питаннями та проблемами. На практиці школярі використовують захищати власну думку, отримують додаткові знання з теми. Дає можливість обговорити дискусійні питання за участі всіх учнів. Метод дозволяє стати на точку зору іншої людини, розвивати навички аргументації, активного слухання.

Номер слайду 23

НЕПЕРЕРЕВНА ШКАЛА ДУМОК(Континуум, Нескінченний ланцюжок) Одна з форм обговорення дискусійних питань, метою якої є розвиток в учнів навичок прийняття особистого рішення та вдосконалення вміння аргументувати свою думку.

Номер слайду 24

ДИСКУСІЯ Дискусія – широке публічне обговорення якогось спірного питання. Для дискусії необхідно вибрати тему, план обговорення, підготувати матеріал, який учні повинні будуть прочитати вдома. Скласти список запитань, які допоможуть спрямовувати обговорення та привертати увагу класу до проблеми. Дискусія в стилі телевізійного ток – шоу – ця технологія структурованої дискусії, у якій беруть участь усі учні класу. Дозволяє контролювати хід дискусії, оцінювати участь кожного учня. ЇЇ метою є отримання школярами навичок публічного виступу, формування громадянської та особистої активності.

Номер слайду 25

ДЕБАТИодин із найбільш складних способів обговорення дискусійних проблем. Дебати можна проводити лише тоді, коли учні навчились працювати в групах та засвоїли технології вирішення проблем. У дебатах поділ на протилежні точки зору набуває найбільшої гостроти, учням необхідно довго готуватися й публічно обґрунтовувати правильність своєї позиції. Кожна група має переконати опонентів і схилити їх до думки змінити свою позицію. Однак можна поставити й інше завдання – спільно вирішити проблему. ВАЖЛИВО, щоб учасники дебатів не переносили емоції один на одного, а спілкувались спокійно.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. ІВАНОВА ОЛЕКСАНДРА Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Думицька Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 жовтня 2018
Переглядів
6569
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку