Презентація "Я - людина !"

Про матеріал

Поданий матеріал допоможе зясувати чому?:

.1. Розібратися, що ж найцінніше, людині дуже складно.

2. Радість від задоволення матеріальних потреб недовготривала.

3. До матеріального світу у нас інше ставлення, ніж до духовного.

4. Без людей весь матеріальний світ не має ніякого сенсу.

5. Цінності бувають різними, але найвищою цінністю є життя людини.

6. Життя пов'язане з поведінкою людини, залежить від спрямованості її потреб.

7. Матеріальні потреби — первинні.

8. Духовні потреби — це найвищі потреби людини.

9. Життя розвивається завдяки тому, що людина намагається задоволь­нити свої духовні потреби.

10. Власне життя треба спрямувати на добро.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Я - людина 1. Розібратися, що ж найцінніше, іноді людині дуже складно. 2. Радість від задоволення матеріальних потреб недовготривала. 3. До матеріального світу у нас інше ставлення, ніж до духовного. 4. Без людей весь матеріальний світ не має ніякого сенсу. 5. Цінності бувають різними, але найвищою цінністю є життя людини. 6. Життя пов'язане з поведінкою людини, залежить від спрямованості її потреб. 7. Матеріальні потреби — первинні. 8. Духовні потреби — це найвищі потреби людини. 9. Життя розвивається завдяки тому, що людина намагається задоволь­нити свої духовні потреби. 10. Власне життя треба спрямувати на добро.

Номер слайду 2

Скажіть, будь ласка, чи є сенс в житті «речей», коли не­має людини? Коли речі самі ходять до магазину, самі себе приміряють, і їм ніхто не заважає? Речі самі по собі нічого не варті. Вони мають цінність, оскільки потрібні людині. Без людей весь матеріальний світ не має ніякого сенсу. Учні записують: «Людське життя як найвища цінність у сучасному світі».

Номер слайду 3

Займи позицію Для аналізу запропонованих ситуацій використовуємо методику «незакінченого оповідання». Дві подружки прийшли на концерт. їм батьки подарували білети на свято. До початку концерту залишалося сорок хвилин. І дівчата виріши­ли прогулятися парком та поїсти морозива. Коли вони стояли в черзі за морозивом, побачили дівчинку Іру, яка з ними вчилася до п'ятого класу. Перша подружка Маринка подумала, що дівчинка теж прийшла на кон­церт, бо вона знала, що Іринка захоплювалася музикою, гарно співала. Во­на навіть навчалася в музичній школі. А потім вони продали свою велику квартиру, дівчинка перестала спочатку ходити до музичної школи, потім сім'я кудись переїхала... А ще Маринка пам'ятала, що Іринка мріяла по­слухати цього співака, бо він був для неї улюбленим. Друга подружка Оксана її теж побачила. — Привіт,— сказала вона. — Привіт,— відповіла Іринка. — Ти теж йдеш на концерт? Іринка нічого не відповіла, опустила голову і пішла...

Номер слайду 4

Моє найближче оточення. Прокоментуйте вислів письменника Сент-Екзюпері — «Усі ми родом з дитинства»

Номер слайду 5

Вправа «Акваріум» Сформулюйте правила, за якими має будуватися «щаслива сім'я». Допоможе у виконанні завдання пам'ятка, в якій слід заповнити пропуски. Однією з найважливіших умов міцної сім'ї_________________, уміння_________________один одному, взаємна_______________. Багато говорять про взаємодопомогу, про розподіл обов'язків. Пригадайте, будь-ласка, як розподіляються обов'язки у вашій сім'ї.

Номер слайду 6

Аналіз етичних ситуацій Ситуація 1 Збираючись на дискотеку, Максим побачив, що його джинси не випрасувані. Він звинуватив матір, яка нещодавно повернулася з роботи.

Номер слайду 7

Ситуація 2 Приїхавши в село до бабусі, Оленка відразу заявила, що її потрібно купити новий светрик і туфлі. Закінчіть думку - Моя сім'я - це ... - У нашій сім'ї всі... - Родинне щастя - це коли...

Номер слайду 8

Все на світі можна обирати, тільки мами неможна обрати!!! Конкурси: «РІДНІЙ МАТУСІ» «ВГАДАЙ МЕЛОДІЮ» «БУРІМЕ» «ОСВІДЧЕННЯ В КОХАННІ БЕЗ СЛІВ» «ХТО Є X Т О» «ТАТО, М А М А, Я - С П О Р Т И В Н А С І М” Я»

Номер слайду 9

«Людські чесноти». «Нехай добрим буде розум у вас, А серце розумним буде». Добро и зло творить всегда Во власти всех людей. Но зло твориться без труда, Добро творить трудней.

Номер слайду 10

Іспанський класик Мігель де Унамуно помітив: «Усяка жива людина носить у собі сім чеснот і сім протилежних їм смертних гріхів: вона зарозуміла і боязка, обжерлива і помірна, похітлива і цнотлива, заздрісна і милосер­дна, скупа і щедра, ледача і старанна, гнівна і терпляча. І вона може ви­тягти із себе самого рівною мірою тирана і раба, злочинця і святого, Каї­на й Авеля».

Номер слайду 11

Л. М. Толстой писав: «Кожній людині потрібно зробити моральне зусилля над собою, шоб стати людиною».

Номер слайду 12

Микола Островський вважав: «Найдорожче у людини — це життя, во­но дається їй один раз і прожити його треба так, щоб не було «мучительно больно» за безцільно прожиті роки, щоб не палила ганьба за підлень­ке і дрібне минуле».

Номер слайду 13

Займи позицію. (так ні) «ДОБРОТА ВРЯТУЄ СВІТ!» Діти аргументують свою позицію.

Номер слайду 14

Чи вміємо ми спілкуватися Спілкування - взаємини між людьми, що виявляються в обміні інформацією, у взаємодії, у сприйнятті людини людиною. Спілкування розпочинається з привітання.

Номер слайду 15

Привітання Жести Міміка Дії Слова

Номер слайду 16

Історична довідка Привітання має досить цікаву і давню історію. Історики вважають, що в часи, коли люди не вміли говорити, вони під час зустрічі один з одним щось буркотіли. Можна уявити, що мисливці на момент вітання, піднімали спис або кам'яну сокиру. Єгиптяни вітались, коли будували піраміди, китайці - коли зводили Великий мур. Раби вітали своїх господарів, лицарі - дам, інших лицарів, короля. При цьому співрозмовники використовували готові словесні штампи, кліше або формули.

Номер слайду 17

Робота в парах Визначте, яких спілкувальних правил стосуються наведені українські прислів'я та приказки. Повідомте результати своєї роботи всьому класу.

Номер слайду 18

Чи вміємо ми спілкуватися. Конфлікт. Чи подобається вам творчість А.Б. Пугачової? У неї є така пісня: «Ледяной порою айсберг Из тумана вьірастает И несет его теченье По бескрайним по морям.» Які асоціації виникають у вас, коли чуєте слово «айс­берг» . Виразіть одним словом.

Номер слайду 19

Уявіть собі що ви пливете на невеличкому суденці і перед вами зненацька з'явився айсберг. Пропо­нуйте, будь ласка, свої шляхи вирішення цієї ситуації

Номер слайду 20

Створюються конфліктні ситуації Розгляд цих ситуацій, можливі варіанти уникненя конфлікту. Релаксація: Пожміть один одному руку. Подякуйте за урок.

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Виховна робота
Додано
20 жовтня 2018
Переглядів
2212
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку