Інтерактивний плакат "КІМНАТНІ РОСЛИНИ"

Про матеріал
Розширити уявлення дітей про кімнатні рослини; збагатити словник дітей назвами дій та словами опису рослин; удосконалювати знання про рослини; розвивати логічне мислення, уяву; виховувати інтерес, бережне ставлення до навколишньої природи, потребу у спілкуванні з природою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Примула. Батьківщина: Примули ростуть в Альпах,північній Європі на півночі Північної Америки в помірних поясах Опис рослини: Багаторічна трав'яниста рослина(5-30 см. заввишки) з косим кореневищем,розеткою прикореневих листків і квітконосними стрілками. Листки яйцеподібні або довгасто-місяцеподібні, тупі, зморшкуваті, з хвилястим зарубчасто-виїмчастим краєм, опушені або майже голі з вузькокрилатим черешком. Температура: Примула потребує прохолодного утримання (від 16 до 20 °C), а під час цвітіння температура не повинна підвищуватися вище 16 °C. Полив: Полив помірний, у піддон, через два дні після висихання верхнього шару. У період цвітіння субстрат поливають відразу, як підсохне верхній шар. Розмноження: Примула розмножуеться насінням, живцями та поділом куща.

Номер слайду 3

Фіалка. Батьківщина: У природному середовищі росте у тропічних і субтропічних околицях Південної Америки, Африки, Азії, Австралії. Опис рослини: Фіалка – низькоросла вічнозелена багаторічна трав'яниста рослина з укороченими стеблами й прикореневою розеткою округлих шкірястих ворсистих листків. Квітки діаметром від 2 до 4 см, прості, п'ятипелюсткові, або махрові, каймисті, зіркоподібні чи гофровані, зібрані в грона . Температура: У період вегетації – 18-24 ˚C, узимку – не нижче 15 ˚C. Полив: Полив регулярний – 2 рази на тиждень, 1 раз на півтора тижні бажано застосовувати спосіб нижнього поливу. Розмноження: Розмножуються домашні фіалки насінням, дітками й листковими живцями, але простіше використовувати вегетативні способи розмноження.

Номер слайду 4

Бегонія. Батьківщина: Поширені в тропічних і субтропічних районах Південної і Північної Америки, Африки і Азії. Опис рослини: Багато- і однорічні трав'янисті рослини, півкущі і кущі з кососерцевидним, часто красиво забарвленим, часто асиметричним листям і одностатевими квітками. Квітки різноманітної форми, кольору й розміру. Температура: Найбільш комфортна температура 13-22 градуси за Цельсієм, волога повітря не більше 60 %. Полив: Для поливу використовують відстояну упродовж доби воду кімнатної температури. У зимовий час полив скорочують. Рясний полив потрібен лише в спекотні літні дні. Розмноження: Види бегоній добре пристосовані до вегетативного розмноження: насінням, живцем,листом з брунькою,нова рослина може розвинутися навіть з частини листка

Номер слайду 5

Клівія. Батьківщина: У природі квіти клівія зростають на західному узбережжі Південної Африки. Опис рослини: Клівія – вічнозелена трав'яниста рослина. Листя рослини зібране в прикореневу розетку і, розташовуючись віялоподібно, утворює несправжнє стебло. Форма листя – лінійна або мечоподібна, воно зі зростанням стає густіше, пишніше. Температура: Комфортна для клівії температура – 20-25 ºC у період вегетації і 12-15 ºC у період спокою. У літній час клівія любить перебувати на свіжому повітрі Полив: Зволоження рослини повинно бути помірним, між поливаннями верхній шар ґрунту в горщику повинен просихати. Вода для поливання потрібна м'яка – відстояна, а ще краще – кип'ячена. Розмноження: Найкраще розмножуються рослини вегетативно і насінням.

Номер слайду 6

Герань. Батьківщина: У дикій природі ця рослина росте на півдні Африки. У нас – це кімнатна рослина. Опис рослини: Багаторічні трав'янисті або напівчагарникові рослини. Стебла прямі або повзучі, гіллясті. Листки прості, пальчасті або пальчасто-розсічені. Квітки різноманітного забарвлення, зібрані в мало- або багатоквіткові зонтичні суцвіття. Температура: Температура: упродовж сезону вегетації – звичайна кімнатна, в період спокою – 15 ˚CПолив: Полив у період активного росту рясний, у міру висихання верхнього шару субстрату. Узимку полив припиняють. Розмноження: Розмноження насіннєве, вегетативне (живцями).

Номер слайду 7

Аспідістра. Батьківщина: Батьківщина — прохолодні, тінисті ліси Східної Азії. у тропічних лісах Південно-Східної Азії. Опис рослини: Виростають з кореневища шкірясті блискучі темно-зелені листя (схожі на листя конвалії), мають витягнуту ланцетну форму і довгі черешки. Малопривабливі рожеві квіти у формі зірочок, з’являються на кореневищі близько землі. Температура: Оптимальна температура в літній період – 20º-22º. Взимку температура не повинна опускатися нижче 12º. Полив: В весняно-літній період рослину регулярно поливають. Восени і взимку підгодівлю припиняють і поливають більш помірно. Розмноження: Рослину розмножують діленням кореневища. Роблять це навесні. Материнську рослина ділять на кілька частин. Дольки розсаджують в живильний субстрат і розміщують у затіненому місці, підтримуючи температуру на рівні 15º

Номер слайду 8

Бальзамін. Батьківщина: У природному середовищі бальзамін можна зустріти в тропічних та субтропічних лісах Азії та Африки. Опис рослини: Однорічні та багаторічні трави з соковитими прозорими стеблами і черговим або супротивним простим листям, в основі якого розташовані дрібні залози. Температура: Бальзамін – це теплолюбна рослина кімнатного розташування. В зимовий час для неї бажана температура від 12 до 17 °С. Полив: У період росту вологолюбному бальзаміну необхідний рясний полив. У зимовий час полив зменшують. Розмноження: Бальзамін розмножується живцями. Живці довжиною 3 сантиметри легко вкорінюються. Рослини, вирощені з пагонів, зрізаних навесні, зацвітають влітку, з літніх живців – взимку.

Номер слайду 9

Традесканція. Батьківщина: Поширені в тропічній і помірній зоні Америки. Вона простягається від півдня Канади до півночі Аргентини. Опис рослини: Трав’яниста рослина з повзучими стеблами. Листки яйцевидні або широко-ланцетні, гострі, 5 см завдовжки, 2,5 см завширшки. Квітки білі, цвіте рідко Температура: Чудово росте в квартирах. Влітку можна виносити на балкон, використовувати для декорування терас. Переносить зниження температури до 10-12 градусів. Полив: Більшість кімнатних видів традесканції вологолюбні. Рослина вимагає рівномірного поливу, грунт завжди повинна бути вологою. Полив проводять м’якою добре відстояною водою. Розмноження: Розмножують традесканцію живцюванням. Це настільки просто, що вийде навіть у початківців. Черешком може бути частину стебла, не обов’язково верхівка, з 2-3 листям.

Номер слайду 10

Драцена. Батьківщина: У дикому вигляді драцена росте в Африці, Гвінеї, на острові Мадагаскарі та Канарських островах. Опис рослини: Рослини з одерев'янілим стеблом і подовженим листям, зібраним на верхівці. Жилкування листків — дугове. Цвітіння драцен в домашніх умовах проходить рідко. Квітки рослин дрібні, білі або зеленкуваті, мають сильний запах. Температура: Бажана температура в приміщенні, де росте драцена, літом 20-25° С, а в зимовий період не нижче 15° С. Полив: Навесні й улітку – рясний, але не раніше, ніж через 2-3 дні після висихання верхнього шару ґрунту. Узимку потрібно дочекатися повного висихання субстрату в горщику. Розмноження: Найпростіший спосіб розмноження драцени живцями.

Номер слайду 11

Фікус. Батьківщина: У природному середовищі фікуси ростуть у країнах з субтропічним і з помірним кліматом в Австралії, Америці, Африці, Азії. Опис рослини: Фікус - це вічнозелена і листопадна. Листя у фікуса широкі і овальні, великі або маленькі, переважно глянцеві, хоча зустрічаються і матові. Температура: Комфортна температура повітря для фікуса 22-25 градусів , взимку - приблизно 12-15 градусів, але зимівля в кімнатному теплі теж не принесе рослині незручностей. Полив: Правильний догляд за фікусом включає в себе і певні правила поливу рослини. Тому необхідно постійно стежити за станом ґрунтом і поливати в міру його висихання. Розмноження: Фікуси розмножуються за допомогою насіння, живців і повітряних відводків.

Номер слайду 12

Плющ Батьківщина: Батьківщиною роду є острови Атлантичного океану, Західна Центральна і Південна Європа, Північно-західна Африка, Центральна та Південна Азія. Опис рослини: Плющ — кучерява або ґрунтопокривна рослина, з довгими гнучкими стеблами, на стеблах повітряні корені-присоски. Листя шкірясте, глянсове, 5-лопатеве, з мережею світлих жилок. Температура: В зимовий час близько 10-15 °C, у літню пору близько 18 °C (може переносити і більш високі температури). Полив: У весняно-літній період полив повинен бути регулярним і досить рясним. Взимку полив обмежений, але не допускаючи пересихання ґрунту. Розмноження: Плющ легко розмножується верхівковими черенками протягом усього року.

Номер слайду 13

Колеус. Батьківщина: Батьківщина колеусу — тропічні ліси Південно-Східної Азії та Африки. Опис рослини: Стебла в колеусу ребристі, чотиригранні. Листя опушене, серцеподібне, супротивне, зубчасте, іноді дрібне, але у деяких видів воно досягає завдовжки 15 см. В народі колеус отримав прізвисько «кропивка». Забарвлення листя –зеленого, бордового, жовтого, червоного кольорів. Температура: Це невибаглива трав'яниста рослина не переносить зниження температури нижче +12 0 С. Підвищену температуру, навіть спеку, переносить легко при високій вологості. Полив: Самий рясний полив потрібен рослині з весни по осінь, а в зимовий час об’єм води потрібно скоротити в два, а то і в три рази, в залежності від температури. Розмноження: Колеус розмножується насінням і живцями, а домашніх умовах легко виростити новий квітка будь-яким з цих способів

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, Матеріали до уроків
НУШ
Інкл
Додано
25 квітня 2023
Переглядів
327
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку