Інтуїтивне малювання – сучасний метод навчання основам художнього бачення

Про матеріал
Інтуїтивне малювання - сучасний метод навчання основам художнього бачення, який сприяє розвитку творчих здібностей учнів та є ефективним у роботі з дітьми з ООП
Перегляд файлу

Інтуїтивне малювання – сучасний метод навчання основам художнього бачення

      Правопівкульне (інтуїтивне) малювання  - сучасний метод навчання основам художнього бачення, а також технікам малювання. Але це не просто спосіб створення дивовижної краси картин, а складна система з простих прийомів, що сприяє вирішенню величезної кількості як явних, так і прихованих проблем, інструмент дозволяє дивитися на проблеми під іншим кутом, з іншої точки. Метод малювання полягає в тимчасовому відключенні роботи лівої півкулі мозку, при цьому максимально задіяти робочі ресурси правої півкулі. Малювання відбувається інтуїтивно не спираючись на існуючі шаблони, які закладені в лівій частині головного мозку.

     Метода правопівкульного малювання набуває популярності. Вона досить специфічна. Тут і мистецтво, і анатомія, і психологія. Засновниця Бетті Єдвардс, у 70 роках ХХ ст.. описала основні принципи  такого малювання у книзі «Художник всередині нас». Вона стверджує, що якщо тимчасово «відключити» ліву півкулю (що дітям вдається легко), то реальність споглядається під незвичним кутом та дозволяє проявити творчі здібності. Ця методика, спрямована на те, щоб відключити раціональність і з головою поринути в витвір.

     Чим воно відрізняється від лівопівкульного?

     Лівопівкульне малювання — це як раз те, що потрібно в академічному живописі. Він потребує ретельного аналізу, бази знать і навичок, багатоетапної підготовки до написання картини. Чи варто говорити про те, як довго триває процес створення витвору за всіма правилами?

     Правопівкульне ж малювання спрямоване на процес, а не на результат: процес навчання, пошуку, самовираження та справжньої творчості. Галузь живопису при цьому необмежена. Художник сам обирає тему та мету картини та спирається на свої почуття при створенні образів.

     Півкулі головного мозку мають свою галузь відповідальності серед людських здібностей. Ліва обробляє формально, логічно та послідовно, розуміє символи та розрахунки. Права ж більш інтуїтивна, емоційна, чуттєва, й саме вона ловить хвилю натхнення.

      Як навчитися малювати правою півкулею мозку?

      Створення малюнку за даною методикою залежить від Вашого сприйняття образів, а не від художніх навичок. Просто піддайтеся своїй інтуїції та дійте спонтанно: використовуйте прийоми, які Вас зацікавили, не аналізуючи їх. Дозвольте течії натхнення підхопити Вас.

        Перший бар’єр, який виникає у початківців, полягає в “страху білого аркуша”. Мало того, що він білий, так ще й обмежений: у його межах слід умістити цілу композицію. Позбавтеся від цього. Підстеліть під аркуш газету     або щось іще та робіть впевнені, розмашисті мазки, виходячи за краї.

     Малювання однією рукою — ще один бар’єр. Його теж необхідно подолати, використовуючи два пензлі водночас. Бажано спробувати помалювати пальцями. Так Ви відчуєте консистенцію фарби, засвоїте нові прийоми та мазки, ненадовго повернетеся в дитинство.

      Замість білого візьміть кольоровий аркуш паперу, підійде навіть чорний — і ваша уява почне працювати з підвищеної інтенсивністю.

      Якщо Ви правша, то малювання лівою рукою стане для вашого мозку серйозним викликом. Якщо лівша — вчіться правою. Таким чином активуються ділянки мозку, які раніше в даному процесі не приймали участі.

     

     Чим корисна ця техніка?

      По-перше, допомагає людині розкрити свій потенціал і нестандартне мислення. Під час практики правопівкульного живопису розвиваються почуття сприйняття, уява, дрібна моторика та навіть пам’ять.

       По-друге, це допомагає боротися зі страхами: спочатку зі страхом білого аркушу, критики своєї техніки, а потім і повсякденних явищ. Після цього Ви зможете впевненіше спробувати себе в класичному живописі.

        По-третє, це чудовий варіант релаксу. Ви зможете розслабитися та присвятити час лише собі. Знов-таки, мета методики полягає в процесі, а не в результаті і він зовсім не має Вас хвилювати.

      Навчитися малювати, відмикаючи ліву півкулю мозку, може кожен, незалежно від наявних навичок малювання. Спробуйте — і переконаєтеся, що у Вас є творчі здібності. Прості вправи можна виконувати вдома. Головне — не думайте про результат і цілком пориньте у потік творчості. Розглядайте дану практику як спосіб розкрити себе, покращити сприйняття навколишнього світу та вийти на новий рівень творіння.

     Застосування методу «Правопівкульного малювання» дозволяє:
- позбутися страху «я не вмію малювати»;
- розслабитися після насиченого дня;
- вийти за рамки стереотипів;
- розкрити свій творчий потенціал;
- підвищити самооцінку;
- знизити тривожність і прибрати хвилювання;
- відчути впевненість у своїх силах;
- відчути світ барвисто і різноманітно.

- підвищити пильність;

- позбутися внутрішніх бар’єрів;

- відчути внутрішню гармонію.

      Раціонально-інтуїтивне малювання здійснюється в таких напрямах:

        1. Відносини у родині.

        2. Прийняття рішень.

        3. Пошук ресурсів.

        4. Переживання кризових станів.

        5. Робота з дітьми та дитячими проблемами: імпульсивність, агресія, порушення поведінки, психосоматичні проблеми.

        6. Робота з дітьми з особливими освітніми потребами.

     Правила виконання раціонально-інтуїтивного малювання:

        1. Відсутність чіткої схеми малювання, основою є спонтанність дій та поглядів на виконання;

        2. Малювати можна з будь-якого місця на папері;

        3. Роблячи копіювання деталей, необхідно поступово прийти до цілого зображення;

        4. Результат: права і ліва півкуля головного мозку знаходять гармонію, людина швидко входить в стан спокою, отримує психологічну розрядку.

     Ключ до малювання є розвиток п`яти навичок сприйняття:

        1. Сприйняття країв;

        2. Сприйняття простору;

        3. Сприйняття співвідношень;

        4. Сприйняття світла і тіні;

        5. Сприйняття цілісного образу.

 

 

docx
Додано
11 червня
Переглядів
38
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку