"Історичні диктанти".Тема "Країни Центральної та Східної Європи в X-XV ст."

Про матеріал
В роботі представлені різні види історичних диктантів:текстовий,хронологічний,словарний,"Угадай подію", "Іменний показчик".Матеріал можна використовувати на всіх етапах уроку: мотивації навчальної діяльності,закріпленні матеріалу,узагальнення і систематизації знань під час проведення тематичних робіт.
Перегляд файлу

Всесвітня історія(7 клас)

Історичні диктанти

 

Тема «Країни Центральної та Східної Європи в X-XV ст.»

I.Текстовий диктант.

1.Найдавніша держава у західних слов`ян…(князівство Само)

2. Князь -  засновник Великоморавської держави…(Моймир)

3.В першій половині 9 ст.між Середнім Дунаєм і верхів`ями річок Лаби й Одеру виникла держава- (Велика Моравія)

 3. Розповсюдження православного християнства серед західних слов’ян пов’язано з іменем князя … (Ростислава)

4.Засновник першої королівської династії в Чехії- (Пржемисл)

5. Князь Іштван І отримав від папи корону внаслідок…(поширення християнства)

6.Перший відомий польський князь- (Мешко I) 

7. Об’єднав Польщу та став завдяки цьому королем-це… (Владислав Локетек)

8.Наполягали на скасуванні податків під час Гуситських війн – (Таборити)

9.Таборитів очолив …(Ян Жижка)

10.Більшість українських земель перйшла під владу Литви після перемоги над монголами в битві –(на Синіх Водах)

11. Наслідком діяльності Кирила та Мефодія стало-( Поширення православ’я у Великій Моравії

12.Піднесення Володимиро-Суздальського відбувадося за князя-(Юрія Долгорукого)

13.Штурмом взяв і пограбував Київ в 1169 році князь-(Андрій Боголюбський)

14.Форма державного правління Володимиро-Суздальського князівства –(Боярська республіка)

15.На початку 13 ст.монголів об`єднав…(Чингісхан)

 

II.Словарний диктант

 

 1.Самоназва угрів-…(мадяри)

 2.Слов`янська абетка-…(Кирилиця)

 3.Учасники національно-релігійного руху в Чехії-…(гусити)

 4.Послідовники Я.Гуса-…(чашники і таборити)

 5.Реформа церкви-…(Реформація)

 6.Дворянство в Угорщині,Польщі,Литві-…(шляхта)

 7.Велики землевласники-…(магнати)

8.Фіксований натуральний або грошовий податок у Польському королівстві-…(чинш)

9.Докорінні перетворення-…(реформи)

10.Об`єднання ,союз держав під владою однієї династії-…(унія)

11.Народні збори у Великому Новгороді-..(віче)

12.»Злим містом» монголи наззвали місто-…(Козельськ)

13.Грамота золотоординських ханів на управління кнізівствами-…(ярлик)

14.Слово «Калита» означає-…(грошовий мішок)

15.Збірник законів Московської держави-…(судебник)

16.Титул правителя Османської держави-…(султан)

17.Віддана султану турецька піхота-…(яничари)

 

III.Хронологічний диктант.

 1Держава Само проіснувала  …. років(35)

 2.Хронологічні  рамки гуситських воєн-..(1419-1434 р.р.)

 3.Хто правив раніше в Угорському королівстві:Лайош I Великий чи Матяш I Корвін? (Лайош I Великий)

 4.Польський князь  Мешко I правив …(960-992р.р.)

 5.Правління Ольгерда- (1345-1377 р.р.)

 6.Кревську унію Литви та Полщи було укладено в …(1385 р.)

 7.Яка битва була раніше:   біля Ліпан  чи Грюнвальдська?(біля Ліпан)

 8.Невська битва відбулася в …(1240 р.)

 9.Яка битва була раніше:Куликовська чи «Льодове побоїще»? («Льодове побоїще)

10.Монгольський хан  Тохтамиш спалив Москву в…(1382 році)

11.Османська імперія виникла після взяття Константинополя в …(1453 р.)

12.Правитель Тамерлан розгромив османів при Анкарі в….(1402 р.)

13.Коли була заснована держава турків-османів? (1299 р.)

14.Московський князь  Іван III оголосив себе “государем усієї Русі» в …(1485 р.)

15.Оборона Київа від монголо-татар відбулася в ….(1240 р.)

 

 IV. Диктант «Угадай подію»

1. Найдавніша держава,утворена західними слов`янами на землях сучасних Чехії та Моравії.Проіснувала 35 років,вона започаткувала створення державності у західних слов`ян,захистила їх від спроб поневолення сусідами.Як  називалася держава?                  (Князівство Само)

2. Ці битви зупинили просування шведів і німецьких хрестоносців на Схід.               (Битва під Дорогочином,Невська,Льодове побоїще)  

3.Останнім пунктом героїчної оборони міста стала Десятинна церква.Назвіть це місто.       (Київ)    

4.Розоривши руські князівства,монголи пройшлися Польщею, Угорщиною, Чехією ,Сербією,Болгарією.Повернулися в Причерноморські і Приазовські землі та заснували там  державу,яка  була складовою  найбільшої в  історії людства Монгольської імперії.Як називалась ця держава? (Золота Орда)

5.Битва ропочалась з двобою татарського воїна Челубея і московського Олександра Пересвєта.У відчайдушному поєдинку  обидва впали мертвими.У вирішальний момент битви  із засідки в тил монголам ударив засадний полк. Татари зазнали поразки.За пермогу князя Дмитра Івановича прозвали Донським.Що це за битва?            ( Куликовська,1380 рік)  

6.Тиждень стояли два війська на протилежних берегах Угри, не наваджуючись розпочати битву.Зрештою, 11 листопада 1480 р. ханське військо відступило.Так закінчилося «стояння на річці Угра».Що це означало?

     (Падіння монголо-татарського іга над руськими князівствами)

7.Битва розпочалася 15 липня 1410 р.Стійкість смоленських загонів відвернула загрозу поразки.Військо ордену було розгромлено.Загинуло майже 20 тис.рицарів, а також магістр ордену.Серед трофеїв були підводи,навантажені ланцюгами, у які передбачалось закувати полонених, і смолоскипи для нічного переслідування втікачів.Битва поклала початок занепаду ордену.Назвіть цю битву.            (Грюнвальдська битва)

8.Османський султан Мурад I завоював Фракію,пішов на Сербію.Вирішальна битва відбулася в 1389 році.Посеред битви сербський патріот Мілош Оболіч проник в табір турків-османів і вбив Мурада I,проте це не вплинуло на результат битви.Вона започаткувала період кривавого тривалого протиборства сербів та інших балканських народів з османами.Назвіть цю битву.                (Битва на Косовому полі)

9.В 1382 році несподівано монгольський хан з військом підійшли до цього  міста,захопили  його та спалили.Що це за подія? (Спалення Москви ханом Тохтамишом)

10.Османський султан Мехмед II з величезним військом після облоги увірвалося у місто.Що найменьше три дні турки грабували місто,а 60 тисяч візантійців було продано в рабство.                                                                                    ( захоплення Константинополя в 1453 році)

 

 

 

 

V.  Диктант «Іменний показчик»

1.Як і його батько Юрій Долгорукий, він улаштовував походи  проти Новгорода,Києва.Вирішив знищити давню столицю Русі.У 1169 році його військо штурмом узяло Київ і пограбували місто.Хто  це?                                                     (Андрій Боголюбський)

2.Брат А.Боголюбського,своє призвисько отримав за те,що мав 8 синів і 8 онуків – усі наступні князі володимирські й московські до Івана Грозного включно були  його нащадками.Автор  «Слова о полку Ігоревім» оспівує  могутність князя: «…Ти можеш Волгу веслами розплескати,або Дон шоломами своїх воїнів вичерпати».Хто ця історична особа? (Всеволод Велике Гніздо)

3.Цей візантійський імператор отримав призвисько за свою жорстокість щодо болгар.Після вирішальної перемоги над болгарським військом царя Самуїла він наказав виколоти очі 15-ти тісячам полонених,залишивши на кожну сотню поводиря з однім оком.Хто він? (Василь II Болгаробоєць)

4.Його викликали на церковний собор в місті Констанца.Умовляли зректися своїх поглядів і підкоритися,але він залишився непохитним.Тоді він був оголошений єретиком і в 1415 р. спален на вогнищі.Останні його слова були: «Я вірю у всемогутнього Господа Бога,я не можу  покаятися у гріхах, яких я ніколи не мав».Назвіть історичну особу. (Ян Гус)

5.Перший самостійний князь Ростово-Суздальского князівства.З  ім`ям князя пов`язана перша згадка про Москву.          (Юрій Долгорукий)

6.Князь,що здобув перемогу над шведськими феодалами(1240р.), розбив лицарів Тевтонського ордену під час  Льодового побоїща в 1242 році. Хто це?    (Олександр Невський)

7.Полководець.Послідовник чеського проповідника,чашник.Стояв на чолі війська повстанців.Не програв жодної битви;навіть повністю втративши зір,керував битвами таборитів.Брав участь у Грюнвальдський битві.Назвіть цю історичну постать.      (Ян Жижка)

8.Син першого відомого польського князя Мешка,перший польський князь,який почав правити одноосібно.Організував декілька походів на Чехію та Моравію.Проголосив себе королем(1025 рік).         (Болеслав I Хоробрий)

9.Проповідники християнства,два брати,які створили слов`янську писемність та переклали Біблію.Їх діяльність мала величезне значення для розвитку  культури багатьох слов`янських народів.Саме за це в слов`янських країнах православна церква визнала їх святими. (Кирило і Мефодій)

10. Для українського народу правління цього польського короля ознаменувалося приєднанням Галичини(1349-1352 р.р.) та частини Волині(1366 р.)Також король до свого титулу додав «Король Русі».                         (Казимір III Великий)

11.Князь Великого князівства Литовського.Згідно Кревської унії  прийняв католицтво,отримавши ім`я Владислав,одружився з королевою Ядвігою і став польським королем.   ( Ягайло)

12.Московський князь,який завоював Новгород,Тверь,оголосив себе «государем усієї Русі»,відмовився сплачувати данину Золотій Орді.Загалом завершив об`єднання земель Північно-Східної Русі в Московську державу. (Іван III)

 

 

                  

doc
Додано
8 серпня 2023
Переглядів
274
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку