Історичні писемні джерела

Про матеріал

Презентація містить інформацію про писемні джерела в історисній науці та про де їх зберігають. Кожен слайд розкриває для дитини можливість дізнатися щось нове. Знайомство з різними писемними джерелами: мемуарами, папіруси, глиняні таблички, берестяні грамоти. Також презентація містить запитання та завдання для учнів та учениць. Всі поняття виведені на окремі слайди.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

1078 27 Успенський собор Києво – Печерської лаври було збудовано на 27-й рік від заснування монастиря в 1051 році. Обчисліть, коли його будо збудовано. Н.е. 1051 + 27 = 1078 1051

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Які історичні джерела ми вже вивчили? Наведіть приклади усних історичних джерел. Наведіть приклади речових історичних джерел.

Номер слайду 6

СЛОВНИКОВА РОБОТА Історичні джерела - це пам’ятки минулого, за допомогою яких можна дослідити і вивчити історичні події. Писемні джерела - ті, які існують у письмовому вигляді. Піктографія (малюнкове письмо) — тип письма, в якому поняття (ідеї) та їхні зв'язки передаються за допомогою зображень.  Ієрогліфічне письмо. Ієроглвфи - можуть означати як окремі звуки і склади, так і цілі слова і поняття. Літопис - це літературний жанр у якому оповідь велася за роками (хронологія).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Писемні джерела Глиняні таблички Берестяна грамота Письмо на папірусі Манускрипт

Номер слайду 9

Про нам можуть розповісти писемні джерела?

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Архів – збірки документів, а також місця, де зберігають, упорядковують і вивчають письмові документи

Номер слайду 12

Архіви — це наукові установи. Співробітники архівів — архіваріуси вивчають походження і достовірність документів, систематизують їх для полегшення досліджень, порівнюють інформацію з різних джерел. Історик-дослідник не може написати історію без допомоги архіваріусів. Саме вони на прохання вчених шукають відповідні документи, за потреби перекладають та підготовлюють їх для читання, упорядковують збірки документів тощо.

Номер слайду 13

Центральний державний архів вищих органів влади та управління України Центральний державний історичний архів України Центральний державний кінофотофоноархів України ім. Г.С.Пшеничного Центральний державний науково – технічний архів України Центральний державний архів – музей літератури і мистецтва України

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Пам'ятка для характеристики історичного джерела 1. Що це? До якого виду історичних джерел відноситься? 2. Коли і де було створено? 3. Із якою метою? 4. Кому могло належати? 5. Зовнішній вигляд. Які частини має? 6. Які історичні відомості можемо отримати, характеризуючи його?

Номер слайду 17

Історичне доміно

Номер слайду 18

Домашнє завдання! 1. Параграф 6 2. ст. 45 завдання 5. 3. Поняття

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

ppt
Додано
23 липня 2018
Переглядів
19928
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку